Dodaj do ulubionych

czy przejsc NA TETRE???

25.11.03, 17:09
Witajcie. Mysle, zeby przejsc na tetre... Nie wiem, co tym myslicie?
Moja corcia ma już prawie 7m.
Jak dotad uzywalysmy pampersow (inne pieluchy uczulaly albo odparzaly).
Niestety, rodzina coraz usilniej namawia mnie na przejscie na tetre (gdy
bylam mala ‘była tylko tetra’ itd...). W sumie zgadzan się ze wszystkimi
argumentami...Argument finansowy jest glowna przyczyna, rzecz jasna. Sama
mysle, ile rzeczy można by kupic zamiast pampersow (za 45zl paczka 52szt.)

Mam pytanie do wszystkich mam uzywajacych tetrowych pieluszek (ewentualnie
flanelowych, jeśli można je gdzies kupic) Jak to jest przy wiekszych
dzieciaczkach, takich jak moja corcia??? JAK CZĘSTO TRZEBA JE ZMIENIAC? (W
sumie nie wiem, jak czesto moja corcia robi siusiu, bo zmieniam pampersy pare
razy w ciagu dnia, a wlasciwie nie wiadomo, po ilu dokladnie siusianiach
robi sie on rzeczywiscie wilgotny czy ciezszy). Jak się zawija w pieluszke
wiekszego szkraba? czy tylko ceratka i 1 pieluszka??? No i ile pieluch
minimum powinnam mieć...?
Będę wdzieczna za wszystkie Wasze opinie.
Pozdrawiam
Jola

Obserwuj wątek
    • gwiazdka19 Re: czy przejsc NA TETRE??? 25.11.03, 18:26
      Ja osobiscie na codzien nie zakładam małej tertówek ale robię to do czasu do
      czasu zeby pupa odpoczeła od pampersów.Fakt jest to niegłupi pomysł ale na noc
      lepiej miec pampersa bo sie wykonczysz.A dziecko sika zaleznie od tego ile
      wypije im wiecej tym częsciej robi siusiu-tak jak my.Ja mam 20 szt. ale ,jak
      mowie, zakładamy je sporadycznie, natomiast wydaje mi sie ze 30 szt. powinno
      ci wystarczyc.Jesli chodzi o ceratke to polecam cos lepszego.Sa to takie
      majteczki na rzepy(mozna je prać)i nazywaja sie Nankinsy.Sa zrobione z folijki
      tylko takiej lepszej i starczaja na bardzo długo w przeciwienstwie do
      klasycznych ceratek.Kosztuja ok 6 zł.Naprawde godne polecenia.Natomiast jesli
      chodzi o argumenty rodziny to fakt, my byłysmy wychowywane tylko na tetrze i
      zyjemy ale ile sie te nasze mamuski z nami umeczyły to one najlepiej wiedzą.
      Jest jeszce jeden powód dla którego warto stosowac tetrówki-bynajmniej to
      dotyczy mnie-moja coreczka np. od rana robi kupke wiec po nocy wolę załozyc
      jej tetrę niz pampersa bo szoda ,dlatego ze tetrę sie upierze i po kłopocie a
      pampers z kupką , nie posiusiany, nie "wykorzystuje swoich własciwosci" i
      naaje sie tylko do wyrzucenia.Dla przykładu : dzieci ktróe robią kupke często
      po prostu "marnuja" pampersy.I teraz wezmy sobie do serca ile idzie kasy na
      te "zmarnowane" pieluszki?
      No to tyle.Takie jest moje zdanie.
      Pozdrawiam.
    • jolka05 Re: czy przejsc NA TETRE??? 26.11.03, 00:09
      Dzieki za Twój list. Tez uwazam, ze jeśli nawet się odwaze przejsc na tetr, to
      obowiazkowopampers na noc. To nie ulega kwestii (podziwiam zawsze, ze taki
      pampers po nawet 12 godzinach snu szkraba jeszcze nie przepuszcza nic przez
      spiochy).
      druga rzecz, ze moja Corcia rzeczywiscie często robi kupke, czyli – jak
      piszesz – marnuje pampersy...Ale pranie takiej pieluchy po kupce tez jest chyba
      mozolne, co?...
      Swietnie, ze napisalas o tych Nankinsach – musze się o nie dowiedziec. Ale czy
      do srodka mam wlozyc po prostu jedna pieluszke zlozona w prostokat??? Napisz,
      proszę!
      Postanowilam, ze przynajmniej sprobuje...żeby chociaz doswiadczyc tego
      macierzynstwa niejako w 100% - czyli takiego, jakim było dla kobiet przez
      wieki wink
      Ostatecznie mogę robic czasem tak jak Ty – żeby pupa odpoczela od pampersow. To
      na pewno jej dobrze zrobi smile))
      Pozdrawiam serdecznie
      Jola

• agadd02 Re: czy przejsc NA TETRE??? 26.11.03, 07:16
      no nieźle to określiłaś, macierzyństwo sprzed wieków, widzisz ja od urodzenia
      małego (ma teraz prawie 7 m-cy) używam tetry i nie czuje się wcale jak
      dinozaur, za to wiem że moje dziecko nie będzie nigdy miało problemów z
      nerkami, od początku planowałam tetrę, a przekonałam się szybko bo jeszcze w
      szpitalu jak dzieciak sie odparzył, to fakt często trzeba zmieniać i czasem
      przesiąka, ale jakoś sie przyzwyczaiłam do częstego przewijania, jeśli myslisz
      o całkowitym przejściu na tetrę to radzę raczej 40-50 pieluch, bo przecież
      pielucha po praniu musi wyschnąć, a mamy zimę, jeśli chodzi o noc to w nocy
      dzieci mniej sikają niż w dzień, ja zmieniam mu pieluszkę 2 razy w nocy, a
      ostatnio mały przesypia już całą noc więc sprawdzam tylko wieczorem czy nie
      jest mokry i śpimy do rana, myslę jednak że teraz jak zaczniesz córce dawać
      tetrę w nocy to będzie protestować, bo przecież wcześniej nie czuła wilgoci w
      nocy, ja z tetry jestem zadowolona, bo myślę że jak tylko mały pewniej siądzie
      to przeniesiemy się na nocnik i będzie dużym chłopczykiem, zwłaszcza że kupę
      już nauczył się robić na nocnik
      nie piszę tego żeby ciebie przekonać do tetry, bo teraz to chyba trudno będzie
      małą przestawić na nią, ale może przeczyta to jakaś przyszła mama lub świeżo
      upieczona i się zdecyduje, nie jest to takie straszne a na pewno oszczędne i
      zdrowe (jakoś nie przekonuje mnie fakt że w pampersach dziecko nie czuje
      wilgoci , bo ja jak dotknę posikanego pampersa to czuję, wilgoć i tak jest)
      na spacery czy podróż ubieramy oczywiście pampersy, znowu nie jestem taka
      nawiedzona żeby ich w ogóle nie stosować, ale tetra nie jest zła.

na noc daję dwie pieluchy a w dzień jedną

pozdrawiam i życzę udanych prób
      :o)
      • nicol-e Re: czy przejsc NA TETRE??? 26.11.03, 08:16
        Ja uzywam tetry od pierwszego dnia, po narodzinach dziecka. pampers na noc,
        lub wyjście na spacer. Tetre zmieniam jak may się posika, czyli czasem co 15
        min, czasem co godz, czasem rzadziej, bo to różnie bywa. tetra kosztuje ok
        1,50 za sztukę, mam 50 szt.
        pozdrawiam- Aurelia
      • umasumak Ktoś chyba przesadził :)) 01.12.03, 22:37
        agadd02 napisała:

> no nieźle to określiłaś, macierzyństwo sprzed wieków, widzisz ja od urodzenia
        > małego (ma teraz prawie 7 m-cy) używam tetry i nie czuje się wcale jak
        > dinozaur, za to wiem że moje dziecko nie będzie nigdy miało problemów z
        > nerkami,

Oj chyba się troszkę zagalopowałaś. Czy Twoim zdaniem pierwsze zachorowanie na
        nerki miało miejsce po debiucie pieluszek jednorazowych? ( czyli w krajach
        bardziej rozwiniętych jakieś 30 lat wstecz, a w naszej Polsce około 13 lat
        temu... wink)

Pozdrawiam

Mama Józefinki ( 23.05.1993 ) i Anielki ( 12.07.2003 )

P.S. A tak swoją drogą dla mnie pieluszki jednorazowe mają takie znaczenie
        jeśli chodzi o pielęgnację mojego dziecka, jak używanie przeze mnie podpasek,
        tamponów i wkładek. Jakoś nie mam ochoty jak nasi przodkowie płci żeńskiej prać
        podkładów.
        • agadd02 Re: do umasumak 02.12.03, 07:15
          Każdy ma prawo do własnego zdania, moje zdanie jest takie i nie zmienię, bo
          niejedna koleżanka miała już problemy z nerkami u dziecka i nie ma to
          znaczenia kiedy choroba pojawiła się na świecie, a poza tym najbardziej razi
          mnie jak idę np. do lekarza (i to nie jednego, prawie każdego) i po badaniu
          chcę zmienić pampersa, bo jest posikany (jeszcze nie tak żeby z niego kapało)
          a lekarz robi wielkie oczy dlaczego zmieniam skoro jest czysty (czyli bez
          kupy !!!!!!!!!!!)
          nikogo tu nie oceniam, nikomu nie napisałam że używa za mało pampersów
          dziennie, to był tylko przykład poparty doświadczeniami koleżanek, więc nie
          wiem czemu sie tak irytujesz

pozdrawiam
          • umasumak Re: do umasumak 02.12.03, 22:38
            Wcale się nie irytuje. To raczej Ty się wściekasz. Ja też podobnie jak Ty
            wyraziłam swoje zdanie. A swoją drogą nie spotkałam jeszcze lekarza ( a ze
            względu na przeprowadzkę do innego miasta metodą prób i błędów odwiedziłam z
            dzieckiem kilku zanim zanlazłam takiego co by nam przypadł do gustu), który by
            się dziwił że zmieniam dziecku pieluszkę. Poza tym zastanawiam się (niezależnie
            od moich poglądów pieluszkowych)co daje Ci pewność, że dzięki używaniu tetry
            twoje dziecko nie będzie miało problemów z nerkami? Z mojej wiedzy wynika (a
            nie jest ona znowu taka mała), że problem może zaistnieć przy niezbyt częstej
            zmianie pieluch niezależnie od tego czy to tetra, czy też pampers. I tak
            naprawdę "czepiam" się tylko o jedno zdanie. To dotyczące zależności pampers -
            choroby nerek. Pozdrawiam.
            • agadd02 Re: do umasumak 03.12.03, 07:27
              jeśli masz zamiar dalej kontynuować dyskusję to może przenieś się na priv,
              podkreślam każdy ma prawo do własnego zdania, po to tu zaglądam, a nie po to
              żeby odpisywać ludziom , że nie mają racji,
              jeśli się z czymś nie zgadzam to po prostu tego nie stosuję

pozdrawiam
              • umasumak Re: do umasumak 03.12.03, 22:34
                agadd02 napisała:

> jeśli masz zamiar dalej kontynuować dyskusję to może przenieś się na priv,
                > podkreślam każdy ma prawo do własnego zdania, po to tu zaglądam, a nie po to
                > żeby odpisywać ludziom , że nie mają racji,
                > jeśli się z czymś nie zgadzam to po prostu tego nie stosuję

Ale nie zgadzanie się z kimś i pisanie o tym jest formą dyskusji. Forum jest
                stworzone do tego, aby nie tylko wyrażać swoje opinie, ale także po to aby
                dyskutować na temat tych opinii. Ja nie jestem przeciwniczką pieluch tetrowych.
                Jestem poprostu zwolenniczką pieluch jednorazowych, co nie oznacza że potępiam,
                czy też neguję osoby używające tetrę. Natomiast bardzo bym Cię prosiła, żebyś
                zamiast wypędzania mnie na priva dotknęła meritum sprawy i wyjaśniła dlaczego
                przypisujesz pampersom winę za choroby nerek? Zakładając oczywiście, że
                pampersy te są używane prawidłowo. Czyli nie zmieniane tylko przy okazji kupek,
                ale znacznie, zancznie częściej?
                >
                > pozdrawiam
                > :o)

Również pozdrawiam
                • agadd02 Re: do umasumak 04.12.03, 00:25
                  nie powiedziałam, że każde dziecko które chodzi w pampersach będzie chore na
                  nerki tylko, że moje nie będzie, bo zmieniam pieluchy czasem co 20 minut,
                  oczywiście są dzieci które mało sikają, moje do takich nie należy i gdybym
                  używała pampersów to moje finanse byłyby mocno obciążone, chyba że
                  stosowałabym się do rad książkowych, czy też gazetowych 6 pampersów na dobę, u
                  mnie to stanowczo za mało, a chyba się ze mna zgodzisz że trzymanie dziecka w
                  mokrym papersie może powodować zakażenia i nie jest zdrowe (dla mnie to
                  logiczne), dla mnie pampers raz posikany jest mokry i nie przemawia za mną
                  wkładka chroniąca skórę przed wilgocią, przecież pieluchy działają jak
                  podpaski i ja przynajmniej dobrze czuję wilgoć,
                  moja koleżanka, która miała problemy z nerkami u dziecka sama twierdziła, że
                  to po pampersach (podobno diagnoza lekarza)
                  nie jestem przeciwniczką pampersów, są praktyczne jeśli chodzi o spacery,
                  zwłaszcza w zimie lub o podróż
                  napisałam o tych nerkach, bo tak słyszałam i stwierdziłam, że jest w tym
                  trochę prawdy

pozdrawiam
    • gwiazdka19 Re: czy przejsc NA TETRE??? 26.11.03, 09:55
      Te majteczki o których ci pisałam maja w srodku taka kieszen na włozenie
      jednej tetrówki ale ja robie to tak ze nie wkładam do tej kieszeni tylko
      bezposrednio do majteczek...jedna w zupełnosci wystarczy.A co do ilosci
      tetrówek to kazdy zaopatrza sie w tyle w ile mu potrzeba.Moja szwagierka np.
      uzywa tetry jak mały jest w domu i ma 30 szt.i to jej wystarcza..ale jak mowie
      to kwestia upodoban mamy ..pewnie ze lepiej miec wiecej niz potem suszyc
      zelazkiem wilgotne jeszce pieluszki bo jest ich troche za mało a dzidzia ma
      dzien nieustającego siusiania smile
    • jolka05 Re: czy przejsc NA TETRE??? 26.11.03, 22:17
      Dzieki, drogie dziewczyny, ze napisalyscie. PO pierwsze chce powiedziec Adze,
      ze piszac o tym macierzynstwie (...)nie mialam bynajmniej na mysli
      dinozaurow! smile))Raczej to, ze tak bylo przez setki (tysiace..)lat, my tu teraz
      z pampersami, ale prawdziwe macierzynstwo kojarzy mi sie z PRAWDZIWA pieluszka
      (tetrowa zwlaszcza...wink)
      Bardzo, bardzo Wam dziekuje za Wasze posty, bo to mnie uzbraja do porzadnej
      proby. Jasne, ze pampers jest wilgotny po kilku siusianiach, nie umiem tylko
      precyzyjnie okreslic, po ilu...smile))
      Co do Nankinsow - jeszcze ich nigdzie nieznalazlam
      POzdrowionka - musze konczyc narazie, bo corcia placze!
      smile)
      Jola
      • haribo Re: czy przejsc NA TETRE??? 27.11.03, 01:05
        Ja wkrótce zostanę mamą i jak najbardziej jestem nastawiona na tetrę, tym
        bardziej, że mały brzdąc co chwilkę robi kupkę. Pampersy pozostawiam na noc,
        na spacery i w gości winkDodatkowo zaopatrzyłam się we wkładki do pieluch firmy
        Baby Ono, które dają poczucie suchej pieluchy i zmniejszają zabrudzenie
        pieluch bawełnianych. Jeszcze ich nie testowałam, ale wydaje mi się, że
        zasługują na uwagę, tym bardziej, że za 100 szt. płacisz tylko ok.7-8zł.
        Specjalne majteczki z ceratką w środku też już mam, ale jak narazie jedną
        sztukę, bo w najmniejszym rozmiarze były tylko jedne. Nabyłam je w
        hipermarkecie Hypernowa, ale sa też w sprzedaży w sklepach z art. dla dzieci.
        Pozdrawiam.
        • kajan13 Re: czy przejsc NA TETRE??? 27.11.03, 09:44
          witaj - wkłady te nie bardzo się sprawdzają u takich malutków, bo kupki są
          miękkie i 'przelatują'. A majteczki są świetne /2 pary/, tylko trzeba patrzeć
          czy nie odparzają pupki lub nie wkładać pieluchy w 'kieszeń'. Mój Pyho w domu
          jest w tetrze, na wyjścia i na noc w jednorazówkach. Tetrę zmieniam co jakieś
          45 min /mokra mu nie przeszkadza, czego i Tobie życzę/ Pozdrawiam
          • haribo Re: czy przejsc NA TETRE??? 27.11.03, 16:06
            Cześć!!! Dzieki za radę. Jeśli wkładów nie wykorzystam zaraz po urodzeniu,
            przydadzą się (może) na później. Zresztą 7zł. to nie majątek. A co do
            majteczek - moje nie mają wkładu na pieluszkę, więc i prawdopodobieństwo
            odparzeń maleje, z czego się cieszę razem z moją Iskierką.
            Pozdrawiam.
    • mamadwojga Re: czy przejsc NA TETRE??? 03.12.03, 07:56
      Podziwiam kobiety które się decydują na pieluszki tetrowe. Moja córka była na
      tetrze jeden dzień (i to nie cały bo nie wytrzymałam tego ciągłego
      przebierania) a mój synek tetry używa tylko do wycierania buzi. Ja jestem za
      leniwa by prać i prasować pieluszki. A cena prania (proszek + prąd na pranie
      +prąd na prasowanie) i niedogodności związane z wiecznie zawieszoną pieluchami
      łazienką skutecznie zniechęcają mnie do tetry. Stosuję tylko Pampersy, nie
      kremuję i nie pudruję dziecka i nawet najlżejszego zaczerwienienia na pupce
      nie widziałam. Myślę że to dla dziecka obojętne czy ma na sobie pieluszkę
      tetrową czy Pampersa ale dla mamy dużo większą wygodą jest wyrzucany Pampers.
      Tak samo jak naczynia zmywane własnoręcznie i w zmywarce- są czyste i tak i
      tak ale o ile milej kiedy to zmywarka odwala za nas robotę....
      Nie neguję tetry. Jestem bardzo proekologiczna i boli mnie fakt że Pampersy
      zanieczyszczają środowisko. To jest dla mnie duży argument za stosowaniem
      tetry. Nie mam jednak siły by prać, prasować i jeszcze żyć. W ciągu dnia
      czasem nie jestem w stanie wygospodarować godzinki dla siebie. Chodzę spać po
      północy, wstaję o 6 i gdyby doszło mi jeszcze dodatkowe pranie i prasowanie to
      chybabym padła na nos i nie wstała.
      A co do oszczędności: nie wiem ile kosztuje jedno pranie i pół godzinki
      prasowania ale wiem, że Pampers z ekonomicznej paczki kosztuje mnie około 50
      groszy. Maks zużywa około 5 Pampersów na dobę - 2.50 zł dziennie. Myślę że
      wychodzi taniej z Pampersami!!!
      • agnes.en Re: czy przejsc NA TETRE??? 03.12.03, 10:31
        Czesc.
        Tez sie zastanawialam nad tymi rachunkami, co lepsze. Ale ostatecznie mozna
        prac zasiusiane pieluszki w rece (to jeszcze mozliwe w 21 wieku wink)iw owczas
        koszty beda inne..
        Ciekawa jestem, w jakiej cenie kupujesz pampersy, czy to 3? My uzyamy juz 4, 52
        sztuki. Ale zuzywam na dobe minimum 8-9 pampersow, bo nie moge zniesc, ze
        dziecko lezy w ciezkiej, mokrej pieluszce, chos nie wiedzialm, ze to grozic
        moze chorobami nerek, jak pisza dziewczyny nieco wyzej!)
        Ale rozumiem, comasz na mysli z tym padaniem na nos...smile))
        Pozdrawaim
        • mamadwojga Re: czy przejsc NA TETRE??? 03.12.03, 11:46
          Maksiu nigdy nie leży w ciężkiej mokrej pieluszce. Licząc, że przebieram go
          ostatni raz o 19 po kąpieli (chyba że zrobi kupkę) a rano dopiero około 7
          (pieluszka po nocy jest prawie suchusieńka zwykle!!!) to przez resztę doby
          zmieniam pieluszkę co 3 godziny - co też nie jest za rzadko. Chyba że czuję
          kupkę to zmieniam natychmiast.
          A tak w ogóle to ostatnio używam trójek (w JumboPacku jest 94 sztuki a cena
          około 55 żłotych chyba- kupujemy w hurtowni) Normalnie np w Leclercu paczka 68
          sztuk kosztuje dokładnie 44,99- wychodzi po 66 groszy za Pampersa.
          A jako dziecko miałam ciężką infekcję nerek a nosiłam jedynie tetrę więc jakoś
          nie przemawia do mnie argument choroby.
          Ja tak w ogóle to byłabym za tetrą gdyby prał i prasował kto inny smile). Pewnie
          szybciej by się młody nauczył na nocnik. Dzieci na Pampersach nie mają
          motywacji, hihi.
          Pozdrawiam.
    • marta_ewa Re: czy przejsc NA TETRE??? 03.12.03, 12:03
      ja tez myslalam o pieluszkach tetrowych-na samym poczatku ,teraz dziekuje ,ze
      sa pampersy.Moja coreczka zaczela 8 mc ,od miesiaca raczkuje ,sama sieda i ani
      przez chwile nie usiedzi w miejscu,ciezko jest mi ubrac pampersa (ktory czasem
      wytrzyma i 3 h)a jak pomysle o pieluszce tetrowej zmienianej czasem co 15 min.
      to mi sie slabo robi.Ja mysle ,ze urzywanie pieluszek tetrowych nie wychodzi
      taniej,pranie-cena proszku,pradu wody(takie pieluszki trzeba wygotowac-
      przynajmniej co 3 pranie ,bo inaczej wygladaja strasznie)ja codziennie robie
      pranie 1 pralke czasem 2 -a nie urzywam tetry z tetra to bym chyba tylko
      prala.Urzywam pampersow Total Care ,na miesiac 2,5 lub 3 paczki-to koszt okolo
      120zl-da sie wytrzymac.Pozdrawiam ,ciekawe jaka decyzje podejmiesz?
      • jaga2003 Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 09:18
        Ten wątek spadł mi z nieba smile) Dopiero będę mamą (w lutym smile) ale grzecznie
        chodzę do szkoły rodzenia i tam wczoraj - ku ogromnemu zdumieniu - usłyszałam,
        że noworodka lepiej zawijać w tetrę! WSZYSCY moi znajomi od samego początku
        używają pampersów i mnie nawet nie przyszło do głowy, żeby myśleć o
        tradycyjnych pieluchach. Szczerze mówiąc mam trochę traumę - wychowywałam
        młodszego brata (to było 14 lat temu) i te okropne pieluchy wciąż śmierdzące w
        łazience, suszące się w całym mieszkaniu, ciągłe prasowanie, a i tak wszystko
        posikane - wspominam jako koszmar. Nawet pamiętam że obiecałam sobie wówczas,
        że będę miała dziecko dopiero wtedy, gdy będzie mnie stać na pampersy smile))
        Oczywiście zdrowie dziecka najważniejsze i jestem gotowa od nowa przechodzić
        gehennę z pieluchami (teraz są chyba lepsze ceratki, łatwiej przewinąć w
        pajacyku itp, ) więc zapytuję doświadczone mamy, czy Waszym zdaniem faktycznie
        lepiej noworodka trzymać w tetrze?
        Będę bardzo wdzięczna za pomoc i pozdrawiam,
        jaga
        • agnes.en Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 17:05
          W szpitalu pielegniarki same ladowaly dzieciatka do tetry - byla na wyposazeniu
          szpitala, wiec pampersy byly dopiero na wyjscie do domu...
          I chyba lepiej zaczac od tery. sam uzywam pampersow (i tylko - wszystklie inne,
          z Hugisami na vczele uczulaja lub odparzj moja corcie), ale uwazam, ze dobrze,
          ze na poczatku byla tetra. A noworodek nie siusia az tak poteznie, jak wieksze
          niemowle, zeby top wielokrotne prasowanie bylo az tak straszne...Tak mi sie
          wydaje.
          POzdrawiam i zycze dobrego wyboru
        • umasumak Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 22:47
        • umasumak Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 23:08
          Rodziłam drugą córkę w tym roku w Klinice na Kopernika w krakowie. Dzieci miały
          zakładane od początku pieluszki jednorazowe i takie były polecane przez
          neonatologów, ze względu na właściwości zapobiegające infekcjiom dróg moczowych
          (pieluszki jednorazowe są nasączane substancjami bakterio i grzybobójczymi. To
          własnie na te substancje niektóre dzieci miewają uczulenia )
          W naszym przypadku tylko oryginalne pampersy wchodzą w grę, bo na inne
          pieluszki córcia jest uczulona. Pozdrawiam

P.S. Stosowałam pampersy również przy pierwszej córce (10 lat temu) i nigdy nie
          było żadnych infekcji.
    • gwiazdka19 Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 11:36
      Nie wiem czy trzymanie noworodka w tetrze jest lepsze ale wiem ze w szpitalu
      po pordzie cięzko ci bedzie latac co chwile i zmieniac pieluchy, ja bylam po
      cc wiec od razu maż kupił pampersy i pakowałam w pampy ale teraz kiedy juz
      widze, ze za długo niunia siedzi w pampersie to robie 1-2 dniowa przerwę na
      tetre i jest to bardzo zdrowe, bo wtedy ta zapieluchowana pupa troche
      pooddycha.Tak, ja wiem ze w papmersach tez oddycha ale jednak tetra to co
      innego. Jestem jak najbardziej za tetra ale nie non stop i podziwiam
      mamy ,które sie na ten krok zdecyduja. W kazdym bądz razie tetra jest napewno
      zdrowsza od papmersów ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie dla i tak
      umęczonych mam, bo macierzyństwo macierzynstwem ale nie ma to jak chwila
      wytchnienia w dniu przepełnionym obowiązkami i nie wyaje mi sie zeby nasze
      macierzynstwo ucierpiało z powodu pampersów.Ale kazdy dokona odpwoedzniego dla
      niego samego wyboru smile
      Pozdrawiam wszystkie "tetrowe mamy"
    • jolka05 Re: czy przejsc NA TETRE??? 04.12.03, 23:18
      Milo mi, dziewczyny, ze piszecie w sprawie tetry, a i pampersowsmile)
      Pytanie do uzytkowniczek pampersow: jesli znajdujecie pampersy w wielkim Jumbo
      Packu (nr 4, to wazne)- to ile jest tam sztuk i w jakiej cenie? Gdzie kupujecie
      jumbo packi?
      Pytanie do uzytkowniczek tetry:
      jak pierzecie pieluszki? Pytanie moze zabawne, ale przekonywala mnie tesciowa,
      ze jesli bede prac pieluszke od razu w rece, to nie tylko nie zamecze sie
      zbynio,ale nie bedzie to uaciazliwe (z wyjatkiem mocno zabrudzonych, ktore
      trzeba namaczac).
      Patenty mam sa czesto lepsze, niz czyjekolwiek inne (nawet najlepsze) dlatego
      Was o to pytam. (Wlasnie niedawno kolezanka opowiedziala mi, jak to sama
      zrobila szelki dziecku do spacerowki - te gotowe byly do bani, dziecko nie
      miescilo sie w kombinezonie. Slowo - mamy najlepiej wiedza co i jak!)
      Oczywiscie, wiem juz o wkladach i mam taka paczke ze 100 sztuk. Czy to
      rzeczywiscie chroni przed zabrudzeniem np. od kupki???
      No i jeszcze pytanie do agadd i umasumak, co to tak ze soba dyskutuja smile))
      O co chodzi z tymi nerkami???I kto gdzie czytal o tych 6 pampersach? ja nigdy
      czegos takiego nigdzie nie czytalam. Sama zuzywam ok. 10 sztuk - czasem 8-9,
      czasem wiecej - zalezy, w kazdym razie nie ma mowy o lezeniu w mokrym zbyt
      dlugo.

• edytek1 Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 01:21
        Ja mam już juniora właściwie juniorkę . Ma 19 i już nie uzywa pieluszek. Od
        początku przez prawie 16m uzywała pampersów. Jakoś miała motywację, aby siadać
        na nocnik. Mimo tej suchej jupy w pampku. Nie cjoruje na nerki ( zresztą wcale
        nie choruje). A tekst, że pamp zwieksza ryzyko choroby nerek słyszę po raz
        pierwszy. (Mimo tego, że moja bratanica jest dializowana, i o chorobach nerek
        wiem sporo.) Wiecie, że na odziałach nefrologii zalecją jednorazówki i to te z
        górnej pólki, bo jałowe a jak mamy nie stać to każą prać w płatach mydlanych
        w 90* płukać dwukrotnie i prasować. Nie wiem czy wychodzi taniej jeśli płaci
        się za wszystko samemu a nie mieszka się z rodzicami którzy regulują opłaty.
        Mój mąz jest matematykiem i zanim mała się urodziła policzył ile te pieluszki
        jednorazowe będą nas kosztować więcej niż pranie. Uwględnił wodę , proszek,
        prąd, ( mamy pralke eko) i wyszło mu, że w przypadku tetry byłoby taniej o 50
        zł co miesiąc. Miałam w nosie te 50 zł i max niewygody. Nie ma balkonu więc
        sznury prania byłyby ze mną zawsze.
        Zauważyłście, że poza autorką wątku jabardziej zainteresowane tetra są
        przyszłe mamy. Wiele moich koleżanek co sie tak zażekał, że nigdy sztuczności
        nie dadzą dziecku na pupę teraz używają pampów . Obudzę ten wątek za 6 m mam
        nadziję , że się odezwiecie.
        Aż się dziwię , że nie pojawił się temat bioder i tego, żę pampy je
        marnują...Że dispaja to każdej zapampionej dziewczynce grozi....
        Otóż displazja nie ma związku z rodzajem pieluch tak jak czas sikania do
        nocnika i choroby nerek.
      • agadd02 Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 07:07
        tytuły gazet oraz artykuły i strony podałam na priv

• e_madziq Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 08:24
        Witaj,
        ja swojemu synkowi zakladalam tetre przez ok. 3 m-ce. Szymek urodzil się w
        kwietniu także suszenie pieluch przypadło na miesiące wakacyjne, więc nie
        musialam znosić rozwieszonych pieluch w domu.
        Jeżeli chodzi o pranie to nie wiem czy to wychodzi tanio, ale prałam pieluchy
        na bieżąco po każdym dniu, ale tak "z grubsza". Po wysuszeniu chowałam do
        oddzielnej szuflady i gdy się zebrała wieksza ilość wtedy wrzucałam do pralki
        na gotowanie i podwójne płukanie - tak się zaleca.Moja szwagierka gotowała na
        bieząco w garnku.
        Jeżeli zmieniając pampersy na tetrę kierujesz się finansami, to rozpatrz moze
        inne tansze pieluchy. Kiedyś pojawił się taki wątek i dziewczyny polecały inne,
        tańsze, równie dobre. Ja osobiscie na noc uznaję tylko i wylącznie Pampersy,
        ale w ciągu dnia używam Tescowych pieluch, tych w białym opakowaniu-za sztukę
        wychodzi ok.25 gr. Naprawdę mogę je spokojnie polecić. Moj synek nie miał w
        nich jeszcze odparzonej pupy. Dodam, ze zmieniam je dość czesto, bo od dwoch m-
        cy rozszerzam dietę Makuszka co skutkuje zwiększoną częstotliwością robienia
        kupek.

Pozdrawiam. Magda
        • froggie Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 09:26
          Ciekawe- zawsze myslalam, ze pampers lepszy i w sumie tanszy.Dziwi mnie
          argument z kupka, bo u nas pampers zawsze zatrzymuje kupke i nugdy nic nie jest
          brudne pomimo ogromnej zawartosci.Nie sadze, ze w tetrze by sie to utrzymalo
          bez uszczerbku na ciuchach.No i czas na moj argument.Kiedy mala byla mniejsza
          bardzo ulewala- tak, ze 50 pieluch tetroeych pralo sie co dwa dni.Gdybysmy do
          tego prali zasikane tetry -to nie wiem........
          • pepsii Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 10:22
            witajcie,
            obserwuję ten wątek już od dłuższego czasu i wreszcie postanowiłam się dopisać.
            Jak wychodziłam rok temu ze szpitala po porodzie lekarz neonatolog po
            ostatmnim, badaniu stwierdził, że mój synek ma opór w stawch biodrowych i nie
            powinna uzywać tetry tylko pieluch jednorazowych. I tak już zostało do dzisiaj.
            Uzywamy pampersów, nie mamy żadnych problemów z nerkami a i Kamilek juz sam
            zauważa jak robi siusiu(pokazuje wtedy na pampersa i mówi si). pampersy wcale
            nie są mokre(sprawdzałam kilka razy ręką), synek się nie odparza i obydwije
            jesteśmy zadowoleni. Nie jestem przeciwniczką pieluch tetrowych ale jestem na
            nie zbyt wygodna. Nie mam ich gdzie suszyć w zimie a zliczając proszek, wodę,
            prąd i własy wysiłek nie sądzę, że wychodzi to taniej.
            Pozdrawiam wszystkie mamy. Ania
    • jaga2003 Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 11:20
      Dziękuję za odpowiedzi. Tak to już jest, że my - przyszłe mamy - nabijemy sobie
      głowy ideałami, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów smile). Przeprowadzałam
      sondę na temat tetry wśród znajomych mam, które miłosiernie wybijają mi ją z
      głowy. Wasze opinie, że jednorazówki nie szkodzą dzidziusiowi plus ich, że
      szkoda czasu i wysiłku na pieluchy tetrowe sprawiają, że wracam do bezstresowej
      koncepcji papmersów (oczywiście z całym szacunkiem i podziwem dla mam
      stosujących tradycyjne pieluchy)
      pozdrawiam,jaga
      • haribo Re: czy przejsc NA TETRE??? 05.12.03, 14:06
        A ja ponownie odezwę się powiedzmy za 2 m-ce, gdy osobiście się przekonam co
        jest lepsze - tetra czy pampers... Chociaż to czy dziecko będzie chorowało na
        nerki to zależy tylko od opiekunków bobaska, przecież to oni dbają o
        maleństwo, a nie pieluszki. wink A czy pranie pieluch tetrowych to taki wielki
        wysiłek - nie sądzę, prasuje się je równie łatwo i szybko i na pewno będzie
        taniej (mam na uwadze oczywiście pierwsze tygodnie życia maluszka)....
        Pozdrawiam.
        • elasz4 Do Haribo 09.12.03, 13:48
          Ja od samego początku stosuję pampersy, chociaż byłam przygotowana na tetrę.
          I odkąd mam dzidziusia, który niedługo skończy 8 miesięcy, to przyznam, że
          prowadząc samej dom, nie miałam czasu na prasowanie i pranie tetry i tylko
          dlatego zaczęłam stosować pampersy.
          Mój synek od samego początku należał do dzieci, które przesypiały noc, ale
          wiadomo pobudka o 5 rano i późniejsze drzemki po 20 minut całkowicie,
          przynajmniej dla mnie wykluczyły tetrę, bo po prostu nie miałam czasu. Często
          nie miałam czasu żeby coś zjeść a co dopiero bawić się w tetrę i dlatego
          zwyciężyły Pampersy.
    • gwiazdka19 Re: czy przejsc NA TETRE??? 09.12.03, 18:08
      Jesli chodzi o t tansze pieluszki to ja równiez moge z czystym sumieniem
      polecic te tescowe w białym opakowaniu, powiem więcej czasem zakladam je nawet
      nanoc i jeszce nie zdazyło sie zeby cos uciekło poza pieluszke.Natoiast w
      dyskoncie spozywczym bieronka są pieluchy "Dada" i te niestety najlepszej
      opini nie mają.
      • elasz4 Re: czy przejsc NA TETRE??? 10.12.03, 10:10
        Tak zgadzam się z tobą ja oprócz oryginalnych Pampersów stosowałam te z
        Biedronki oraz z Makro firmy Aro i jednak przeważyły oryginalne Pampersy, a
        tamte to badziew.
    • edorka1 Re: czy przejsc NA TETRE??? 29.01.04, 13:40
      Jestem (byłam) niedawno na etapie cięzkich rozmyslań nad tetrą - naczytałam sie
      o przegrzanych jąderkach itp. mam dwoje dzieci - córka 2 latka od zawsze na
      pampersach - żadnych odparzeń, chorób itp. Synek ma 6 tygodni a ja miałam
      myślenice czy aby jednak nie wrocić do sposobów sprzed lat. Zadałam pytanie o
      jąderka na forum eksperckim i mojejlekarce. Z odpowiedzi wynika że nic się nie
      przegrzewa.Co do nerek to bardziej jak sadzę moze im zaszkodzić okład z mokrej
      tetry, pampersy po prostu trzeba zmieniać i wtedy nic się nie dzieje. Ja
      zostaję przy pampersach - w końcu świat się zmienia, zamiast prać wolę ugotować
      dziecku zupkę bo - i to chyba temat do osobnej dyskusji- nie mam przekonania do
      słoiczków z dwuletnia datą ważności i bez konserwantów...
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka