Dodaj do ulubionych

fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku jazdy?

08.04.09, 15:31
Witam,
Proszę o informację., Od kiedy powinno się montować fotelik w samochodzie
przodem do kierunku jazdy? Czy jest może jakaś strona w internecie na której
są zamieszczone wszystkie wytyczne odnośnie przewożenia małego dziecka w
foteliku w samochodzie?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • agaqwerty Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 16:18
      ja sadzałam przodem do jazdy jak miał 9kilo. A podobno od 10 kilo
      się sadza przodem.
      • super-mikunia Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 16:25
        Sadzałam małego od początku do kierunku jazdy i nigdy inaczej.
    • super-mikunia link 08.04.09, 16:27
      fotelik.info/prawo.html
    • elizka77 Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 17:05
      W pytaniu chodziło mi o przewożenie na tylnym siedzeniu.
      • super-mikunia Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 17:24
        Wejdź na ą stronę www.fotelik.info i tam w najczęściej zadawanych
        pytaniach znajdziesz odpowiedź ekspertów... Pozdrawiam smile
        • embeel Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 18:26
          tak samo jak z przodu - do 9kg tyłem do kierunku jazdy
          --
          Zdobyliśmy Południe
    • super-mikunia Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 18:59
      fotelik.info/pl/faq/index.html#faq16 (podpowiem, że pytanie
      11)
      skąd w ogóle wzięłyscie to 9 kg??
      • embeel Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 19:03
        z norm francuskich?
        --
        Zdobyliśmy Południe
        • slonko1335 Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 20:18
          Im później tym lepiej, na pewno nie wcześniej niż gdy dziecko bardzo stabilnie
          siedzi i nie wcześniej gdy waży mniej 9 kilo ale siedzieć już stabilnie musi.
        • super-mikunia ulala 08.04.09, 20:30
          to mi zaimponowałaś wink
          • embeel Re: ulala 09.04.09, 12:27
            hm, jesli to bylo do mnie, to nie skomentuje tego 'ulala'. dostosowuje się po
            prostu do norm kraju, w ktorym mieszkam. woź sobie dzieci jak chcesz, ja bede
            swoje sadzac tylem do kierunku jazdy , zachowujac czyste sumienie. jak juz
            ktos napisal, w Szwecji jezdza to trzeciego roku zycia i szczerze to popieram.
            --
            Zdobyliśmy Południe
    • symbolica26 Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 20:27
      Generalnie im pózniej zacznie jeżdzić przodem do kierunku jazdy tym lepiej...
      zobacz jak zahowuje się Twoja głowa przy hamowaniu -leeeci do przodu.... nie
      wymyślono do tej pory bezpieczniejszej pzycji dla niemowląt jak tyłem do
      kierunku jazdy... w nisidełku dziecko musi jeżdzić jeżdzić tyłem zawsze... jak
      dziecko wyrośnie z nigo, potem niestety następne foteliki własnie zaczynają od
      9-10 kg zezwalac na kierunken przodem.. ja kupiłam fotelik "chicco proxima
      9-18kg" którym moje dziecko może do 13kg jeździć tyłem do kierunku jazdy -
      zależało mi na maksimum bezpieczeństwa smile
      W Szwecji dzieci do 18 kg (czyli 3-4lat) jeżdżą tyłem do kierunku jazdy i
      szwedzkie foteliki (chyb tylko isofix) są uważane za najbezpieczniejsze na
      świecie. Zgięte nigi nie sa dla dzieci żadnym dyskomfortem, a jest przynajmniej
      pewnośc że sobie ich nie połamią przy zderzeniu.
    • siasiunia1 Re: fotelik samoch-od kiedy przodem do kierunku j 08.04.09, 22:34
      moją woziłam tyłem do momentu aż wyrosła z fotelika. czyli koło 14 miesiąca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka