Dodaj do ulubionych

pytanie o nóżki

17.04.09, 20:17
Może to sie wyda śmieszne, ale to moje pierwsze dziecko i nie wiem jaka jest
norma, a moja mama mnie straszy smile Chodzi o to że mój 6,5 miesieczny synek gdy
leży na pleckach czasem jeszcze odwodzi nóżki na boki- "na żabke". Na brzuszku
leży z wyprostowanymi nóżkami, ale moja mama twierdzi że i na pleckach
powinien leżeć już jak dorosły człowiek. Mama już dawno nie miała malucha w
domu i nie wiem czy nie przesadza czy jednak cos w tym jest...
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:20
      Hmm, ja jestem dorosła, a nadal lubię na brzuchu na żabę smile
    • 4-bloo Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:24
      nie wiem dokladnie jak bardzo "na zabke " lezy ale wiem napewno ze
      proste nogi u niemowlaka to zly objaw tym bardziej w tym wieku mam 3
      dzieci i synek ma 6 m-cy i ciagle tak robi.jesli cie to niepokoi to
      zapytaj pediatre o dysplazje stawow pewnie mial usg robione jako
      maluszek i przy kazdym badaniu przed szczepieniem pediatra patrzy
      jak nie to trzeba mu powiedziec jak nie jestes pewna idz do innego
      to nic nie kosztuje a ty bedziesz spokojna,aha mamy nie zawsze maja
      racje i nie zawsze trzeba ich sluchac ty jestes mama i to ty wiesz
      najlepiej nawet jesli to twoje pierwsze matka wie lepiej juz nie raz
      sie przekonalam smile mam nadzieje ze wszystko bedzie oki
    • kannama Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:35
      był u dwóch ortopedów, miał usg stawów i ponoć są wzorowe. Mama mnie cały czas
      stresuje. Mały przekreca sie od dawna z pleców na brzuch i odwrotnie, potrafi
      obracać sie na brzuszku na wyprostowanych rękach, przekłada zabawki z reki do
      reki, tyle że sam jeszcze nie siedzi- ale trzyma ładnie pion i mama mi
      powiedziała że trzeba go odzywiać bo to niedorozwój fizyczny...
      • ciociacesia wiesz co? 18.04.09, 03:38
        > reki, tyle że sam jeszcze nie siedzi- ale trzyma ładnie pion i mama mi
        > powiedziała że trzeba go odzywiać bo to niedorozwój fizyczny...
        wez tej twojej mamie powiedz zeby dala spokój. jaki niedorozwój? odzywiac? a co
        ty niby robisz? głodzisz dziecinke? te mamy. ile sie człowiek przez nie
        nastresuje. moja wmawia córce zeza. tez fajnie. w nozkach na zabke nie ma nic
        złego - a wrecz przeciwnie, to całkiem zdrowy objaw.
    • emissy Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:49
      Twój synek rozwija się jak najbardziej prawidłowo a
      mama..hmmm...delikatnie mówiąć nie ma racji i niepotrzebnie wygaduje
      takie głupoty.

Patryk 27.06.2008 g. 15:55
      • skierka27 Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:57
        Hmm...nie wiem,skąd Twoja mama ma taką wiedzę,ale jak czytam,co piszesz,to...No nie ważne.Istotne jest to,że dziecko w tym wieku ma prawo trzymać nóżki ugięte,na żabkę.Przecież powoli przygotowuje się do pełzania(a niektóre już w tym wieku pełzają)lub raczkowania,a pozycją wyjściową jest właśnie na żabkę.Zresztą jak zaczyna raczkować,to kiedy upada,to też na żabkę.Niemowle długo ma nóżki na żabkę.I mówię to ja.FizjoterapeutasmileBroń Boże nie prostuj mu tych nóżek!Pozdrawiamsmile
    • beliska Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 20:56
      Moja młoda 7mscy jest bardzo ruchliwa, raczkuje, jest silna od zarania i ma mocne nogi, bo wciąż je ćwiczy, układa w najrózniejszych pozycjach, skacze na kolanach, szaleje nimi non stop i żaba/ale nie taka rozpłaszczona, bo tak nigdy nie leżała/ też się trafia. Jak była maleńka miala tendencję do prostowania nóżek i to nie było ponoć zbyt dobre dla stawów, które od poczatku były prawidłowe zresztą. Prostowanie przeszło samo bez jakiejkolwiek ingerencji z naszej strony czy układania na siłę na rozpłaczszoną żabę. Daliśmy jej tylko duzo swobody w zabawie, zachecaliśmy do szaleństwa -skutecznie jak widaćwink Młoda sama nie siada i wiedziałam, że wczesniej zacznie raczkować, bo ją jarało od dawna przemieszczanie, a nie siadanie. Teraz chce wstawać i przypomniała sobie, że kiedyś przeciez probowala siadać, ale podnosi się tylko przy babci, która nie ma juz sił, by w ogóle unieśc Miśkę. Cwaniak juz z niej się zrobił. Pediatra kilka dni temu powiedziała, że młoda najpewniej zanim usiądzie, to wstanie, bo taki to juz typ z niej, co potwierdza tylko moje obserwacje i absolutnie nie była zdziwiona, że młoda nie siada, stwierdzając, ze jest b. dobrze i to normalne. Twoja mama coś plecie za przeproszeniem o tym niedorozwoju młodego.
      • agar2208 Re: pytanie o nóżki 17.04.09, 21:57
        Pierwsze słyszę, że dziecko leżąc na brzuchu powinno mieć wyprostowane nogo.
        Nasze mamy często sa przewrażliwione. Moja cały czas mi mówi, żebym nie dawała
        wiekszych kawałeczków np chleba bo się zakrztusi ( synek ma 11 mc). Jak sama mu
        daje to jest okwink
        Siostry córka(ma 2,5 lat) jak np upadnie to mama mówi, że jej nie pilnowała.ab
        A sama pamiętam, ze miałyśmy z siostra jak pewnie kazde dzieci poobijane kolana.
        Tak to jest z wnukami, ze babcie są nadopiekuńcze . Dla nas miały mniej czasu,
        bo pracowały itp, za to z wnukami nadrabiają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka