Dodaj do ulubionych

niska hemoglobina!!!

02.12.03, 16:17
Jestem załamana, bo u mojego pięciotygodniowego synka hemoglobina wynosi
10,8. Czy któraś z mam miała podobny problem i co należy stosować u takiego
maleństwa. Karmię piersią i biorę Prenatal, a Patryczkowi niestety to nie
pomaga. Proszę podpowiedzcie mi coś w tej sprawie. Dodam, że maleństwo wcale
nie choruje i ładnie się rozwija.
aga
Obserwuj wątek
    • anna223 Re: niska hemoglobina!!! 02.12.03, 17:22
      JA tak miałam i mój synek tak ma i jakoś tam jest.
      W ciąży brałam strasznie dużożelaza i witamin a wyniki ani drgnęły. Synka
      gnębiłam żelazem do 4 miesiąca a wyniki trochę się podniosły, ale gdzie im tam
      do norm. Pewnie się podniosły bo trochę nabrał krzepy i tyle.Rozwija się
      pięknie i dałam spokój z katowaniem dziecka żelazem.
    • umargos Re: niska hemoglobina!!! 02.12.03, 17:33
      Hm..troche szybko spadła mu ta hemoglobina...zazwyczaj spada w 3 miesiącu zycia
      i jest całkiem naturalne. Skoro jednak dziecko ładnie sie rozwija to moze nie
      ma się czym przejmować. Na pewno warto systematycznie powtarzać badania, żeby
      sprawdzić wyniki. Co do żelaza...cóż moje dziecko dostało, ale nieco później, i
      dostawało ok. 10 dni (stopniowo zwiększająca się dawka, no ale w związku z
      kompletnym brakiem apetytu po żelazie odpusciłam sobie). Fakt, w związku z
      niedowagą i kiepską morfologią w wieku ok. 3,5 miesiąca zostało wprowadzone
      dokarmianie (m. in. zupki z miesem!), ale żelaza woęcej nie podawałam, a od
      jakiegoś czasu morfologia jest całkiem ok.
      U nas powodem sporej niedokrwistości był konflikt serologiczny, wtedy zazwyczaj
      problem jest większy. Nie piszesz jak u Ciebie??
      W każdym razie, jeden wynik nie przesądza, choć pediatrzy moga podchodzić
      bardziej restrykcyjnie.
      Pozdrawiam
      Ula
      • aga_ol Re: niska hemoglobina!!! 02.12.03, 18:36
        Tuż po urodzeniu u małego hemoglobina wynosiła 12,3. Zapomniałam powiedzieć, że
        urodził się przez cięcie cesarskie i owszem mamy konflikt serologiczny z mężem.
        aga
        • umargos Re: niska hemoglobina!!! 02.12.03, 21:54
          Cięcie cesarskie nie ma wpływu. Konflikt i owszem. Troche się zdziwiłam, że az
          tak niska hemoglobine dziecko miało przy urodzeniu...myślałam, że normą jest
          taka ok. 16-17%, która potem spada. W przypadku 5-tygodniowego dziecka nie
          obejdzie sie pewnie bez żelaza. W takim wypadku zwróć uwage na to co przepisze
          Ci lekarz i jeżeli miałabyś ew. na to wpływ to nie chciej Hemoferu. Niedobry
          (dzieci nie lubią) i nienajlepiej wchłanialny.
          Pozdrawiam
          Ula
          • anna223 Re: niska hemoglobina!!! 03.12.03, 12:13
            Zgadzam się co do Hemoferu. Ja katowałam nim dziecko z 5 tygodni po 10-15
            kropel dziennie a wyniki jak były złe tak zostały.Nie wiem co robić, liczę, ze
            ta hemoglobina sama jakoś się poprawi, ale lekarka mnie straszy, że jak nie ma
            żelaza to dziecko jest niedotlenione, buuuu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka