0-jus-tyna 17.05.09, 15:33 MOje dziecko jest strasznym niejadkiem (10 ,5 m-ca)Dzisiaj leciutko posolilam mu zupke z cielecinka gerbera i zjadl jak nigdy. Czy bardzo bede szkoszic dziecku doprawiajac tak , a moze mozna jeszcze czegos dodac? Poradzcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
embeel Re: doprawiac sloiczki ? 17.05.09, 15:55 BARDZO, niepotrzebnie osłabiając nerki. Jeśli chcesz doprawiać, chociaż wtedy warto gotować samej to przeczytaj ten artykuł, maluchom można dawać zioła od skończonego 7go mca. www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,6394065,Ziola_w__kuchni_dla_najmlodszych.html Odpowiedz Link Zgłoś
podkrecone Re: doprawiac sloiczki ? 17.05.09, 20:20 solenie i doprawianie jest zabronione gdyby to maluszkom nie szkodziło to owe obiadki były by doprawione!!! szkoda maluszkom od małego już zdrowie psuć a maluch napewno chętniej zjadł posolone bo to nowy smaczek dla niego Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: doprawiac sloiczki ? 17.05.09, 20:40 Możesz ziółka dawać, a jest już w tym wieku,że odrobinka soli nie zaszkodzi, choć wiadomo lepiej unikać. W zasadzie jak ugotujesz domowe to mozna się obyć bez soli, albo naprawdę odrobinkę, bo masz możliwość zrobić baaardzo aromatyczną zupkę. Dużo warzyw, ziółek - może już większość w tym wieku plus zabielić jogurtem, jeśli nie ma alergii i będzie bardzo smakowicie. Ja używam mało soli, mała teraz je w zasadzie już to co my. Kiedyś byłam na diecie bezsolnej - naprawdę kwestia ziółek i warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 karro80 17.05.09, 21:03 powiedz co za ziółka, chętnie popróbuję bo na razie wcina bez doprawiania jakiegoś znacznego oprócz majeranku, koperku, pietruszki.. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: karro80 17.05.09, 22:39 7 mies-majeranek, kminek mielony, suszony koperek, sezam (też mielony bo wykupa w całości) 8 tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano 9 czosnek, papryka słodka, kolendra, sól (symbolicznie), cynamon, szczypiorek, natka pietruszki, To od dietetyka, tylko zabij mnie a nie powiem czy to w danym miesiącu, czy po danym miesiącu- pewnie to drugie Aha, najlepsze smakowo są świeże. A dla aromatu można dawać tak jak niektórzy dają kostki rosolowe, to ja daję suszone warzywa, jak nie mam pełnej włoszczyzny, żeby zrobić wywar zupny. W carfurach są nawet ekologiczne, ale miałam też firmy orzeszek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanah.vic Re: doprawiac sloiczki ? 17.05.09, 21:13 Ja zaczełam doprawiać słoiczki młodej gdzieś ok.12 m.ż po konsultacji z pediatrą. Ja dodaję zioła prowansalskie, młoda je uwielbia, soli prawie nie używamy. Najczęściej jednak gotuję i nie ma opcji że coś będzie mdłe w smaku jak słoiczek- dzieć mi tego nie ruszy za Chiny Ludowe) Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: doprawiac sloiczki ? 18.05.09, 10:25 słoiczki są paskudne moje dziecko ma od nich odruch wymiotny a mnie to nawet pasuje bo chciałam jej sama gotować-i od początku wszystko poza dynią robiłam sama. lepiej unikać soli i cukru najdłużej jak to się da ale słoiczki też po którymś tam miesiącu zawierają cukier i sól. ja zamiast doprawiać słoiczkowe dziadostwo gotowałabym dziecku sama lub jeśli jecie zdrowo dawała co nieco z waszego talerza Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: doprawiac sloiczki ? 18.05.09, 20:50 Wedlug mnie sloiczki gerbera wszystkie jednakowo smakuja, jakas taka mdla papka, bleee... Mlody po wizycie w szpitalu, gdzie dostawal gotowane potem sie sloiczkow nie zlapal, a ze mialam niezy zapas, to zjadl tylko, jak doprawilam lyzka (albo dwoma) drobno posiekanej pietruszki. Selerem, szczypiorkiem, oregano czy rozmarynem tez nie pogardzil, ale na sol jeszcze za wczesnie. Wczesniej wprowadzalam pieprz niz sol, pieprzylam czasem i to dosc mocno jak mlody mial jakies 9 miesiecy i baaaardzo lubil takie pikantne dania. \Z moich ciazowych smakow mu chyba zostalo Odpowiedz Link Zgłoś