tym08 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 26.05.09, 19:41 mloda urodzila sie 47 cm "dluga", w ubrankach 52 plywala ale za to pozniej chodzila w 52 przez kilka miesiecy Mysle ze kilka - doslownie kilka- nie zaszkodzi, a wrecz moga sie przydac Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 26.05.09, 22:12 moja prez miesiac chodziła w ubrankach na 50 cm (urodziła sie 50 cm), potem sie przerzuciła na 54 cm. Do 60 cm troche tez musiałam poczekać - wskoczyła w nie jak miała 2 m-ce. Niedawno ruszyła z kopyta i wyrasta juz ubranek na 6 m-cy, mimo ze przedwczoraj skoncyzła 5 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 54? 27.05.09, 10:01 z tego co widze w PL to sa ubranka na 50, 56, 62, 68 itp itd czyli co 6 cm fajnie byloby miec wiekszy wybor, typu wlasnie co 2-3 cm a w UK najczesciej widuje ubranka bez rozmiarow, tylko albo waga albo nazwa = newborn, a potem baby 0-3 months. Jak to rozumiec? A newborn to chyba to samo co 0 months.I jak ma sie waga do dlugosci ubranka? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: 54? 27.05.09, 10:10 Ja mam większość ubranek z UK i niestety jest tam problem z rozmiarami. Tak jak piszesz są np. 0-3 miesiące. Nie ma dokładnych rozmiarów. Musisz poprostu kupić pare takich, parę takich. Ja kupowałam na 56cm. Córka się urodziła ze wzrostem 56cm. Takie ubranka starczyły nam na dość długo. Kup te 0-3msc na pewno posłużą długo. Jak chcesz kupić mniejsze, też możesz byle nie dużo. Różnie to z dziećmi bywa. Jedno ma 56 i w 56 się nie mieści, inne ma 56 jak moja i nosiła te ubrania dobre 2 miesiące. Dużo zależy też od firmy, niestety Grunt to nie kupować za dużo, to najważniejsza zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: 54? 27.05.09, 10:12 we Francji - tam gdzie mieszka Kamielia - 54 odpowiada - chyba - 1 msc. chyba, bo już mam spakowane i nie chce mi się grzebać w pudłach, ale tu w ogóle rozmiarówka jest mniejsza. np. 60cm to 3 mce, 68cm - 6 mcy, 71cm - 9 mcy a 74cm (w Polsce 9-mcy) tutaj dopiero 12 mcy. Co do wagi to Ci nie podpowiem, to chyba tylko w UK mogli coś takiego wymyślić, ale skoro masz 0-3 to bym zaryzykowała na początek. Pamiętaj jednak, że 0-3 jednej firmy niekoniecznie równe ubrankom z drugiej...Jak już się urodzi i będziesz miała konkretne gabaryty malucha to będzie Ci łatwiej. Moje było chude, standardowe, to ładnie się mieściło, ale wystarczy trochę ciałka i zaraz się zrobi baleronik jeśli bodziak przymały. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: 54? 27.05.09, 10:24 w brytfanii jest inna rozmiarówka (np. 0-3, 3-6 i waga/wzrost), w PL inna (52=0, 56=1, 62=3, 68=6), we FR inna (44=wczesniak, 50=0, 54=1, 60=3, 67=6). Jest to wszystko umowne i pozwala tylko mniej wiecej oszacowac, bo dzieci rozwijają sie w różnym tempie. Na początek najbliższa rzeczywistosci jest rozmiarówka angielska, bo podaje zakres od-do. Potem to i tak każdy kupuje na oko. Newborn, oznacza... newborn, czyli na 0. Co do gługosci i wagi, to są siatki i różne tabele i można mniej wiecej obliczyc ile waży i ma wzrostu np. miesieczne czy 3 m-czne niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: 54? 27.05.09, 10:51 ja wiem, ja potem wszystko bede wiedziala i dziecko juz majac bede kupowala na biezaco chodzilo mi tylko o to ile czego kupic, ale postanowilam kupic troche na 56 i troche na 62, w Polsce akurat bo jestem a w UK na newborn i na 0-3 Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: 54? 27.05.09, 19:30 z duzym prawdopodobienstwem lipcowo bedzie miala dziecko zblizone do rozmiarow noworodkow w waszych rodzinach wypytaj czy to byly kurczaki po trzy kilo, czy kolosy po cztery i pol no i ile witamin lykasz uwzglednij ja mialam dzieci niecale trzy kilo i 49 cm dlugosci stad u mnie sprawdzal sie nawet rozmiar 50 i takich ubranek tez troche mialam warto miec kilka malenkich spioszkow i pajacykow choc z tego najszybciej wyrasta ale dobrze miec chociaz pare w pasujacym rozmiarze w za duzych dziecko tonie i nozki mu sie placza body, czy koszulki mozesz kupic od razu na wyrost - na przyklad 62 szczegolnie kopertowe sa super na malucha jak za luzne to nie przeszkadza tak samo dresiki na przyklad - zawsze mozna nogawke podwinac Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: 54? 27.05.09, 19:36 > z duzym prawdopodobienstwem lipcowo bedzie miala dziecko zblizone do rozmiarow > noworodkow w waszych rodzinach ja bylam 3670 i niestety moja mama nie ma zapisanej dlugosci przy urodzeniu ale w ksiazeczce mam 67 cm w 4 miesiacu zycia wiec za dluga byc nie moglam, maz byl 4100kg, ale jaka dlugosc nie wiem, nie pamietam > wypytaj czy to byly kurczaki po trzy kilo, czy kolosy po cztery i pol > no i ile witamin lykasz uwzglednij witamin nie lykam, w 1 trymestrze bralam tylko taki zestaw z kwasem foliowym + inne takie cuda i omega3 > > ja mialam dzieci niecale trzy kilo i 49 cm dlugosci > stad u mnie sprawdzal sie nawet rozmiar 50 i takich ubranek tez troche mialam > warto miec kilka malenkich spioszkow i pajacykow jezu takich to nie bralam pod uwage szczerze mowiac, w UK to i tak tylko mam wtedy newborn, bo dla wczesniakow sa chyba te early baby > tak samo dresiki na przyklad - zawsze mozna nogawke podwinac i tak zrobie kupie troche na 56 i troche na 62, jak bedzie super male to sie dowiem przed porodem i wtedy ew zakupie cos extra Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: 54? 28.05.09, 08:13 ano sie mojej matce przypomnialo ze moj brat mial 52 i ja cos kolo tego tez Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 a wiecie co 28.05.09, 09:21 kupilam ubranka na 56,62 i jedno na 68. I co? I kazda firma ma inaczej, bo niektore z tych 56 sa malutkie, mniejsze od innych 56, kilka 62 jest mniejszych od innych 62, a to 68 tez jest jak 62, wiec w sumie bedzie z tego kilka rozmiarow i cos sie dopasuje Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: a wiecie co 28.05.09, 11:42 H&M ma chyba najbardziej zgodną z rzeczywistością rozmiarówkę. A jak młode będzie miało ze 2 miesiące rozmiary w ogóle nie będą cię interesować, będziesz dobierać na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 26.05.09, 22:18 Ja sie tez nasluchalam, kupilam od 56 i to po pare rzeczy, reszta od 62. Corka urodzila sie 50 cm i maz biegal na drugi dzien po HM i Smyku kupujac rozmiar 50 a i nawet 44, ktory okazal sie dobry. Zreszta na nas do tej pory ciuszki z HM to sa rozmiar w tyl, jak Mala ma 72 cm to kupuje 68 i sa w sam raz. Niedroga a dobrej jakosci bielizna niemowleca jest w TESCO, Chereokee, jesli masz mozliwosc kupic to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 10:52 masz cudowną sygnaturkę.Sorry ale nie wytrzymałam... Odpowiedz Link Zgłoś
basia_8791 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 11:12 Synek urodzil sie dosc duzy 58 cm dlugi i 3730 gr - a ubranka newborn czyli rozm. 56 sa dobre do teraz (obecnie juz na styk ) - obecnie leci 5 tydzien, mysle ze jeszcze z 1,5 tygodnia pochodzi. Wg mnie jesli dziecko wg usg nei ejst kolosem warto kupic 56. mysmy kupili 6 kompletow a potem dokupili kolejne 6 zeby nei bylo stresu, bo przesikiwal. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 13:35 Lipcowa, z czystej ciekawosci - dlaczego masz taka idiotyczna sygnaturke? Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 13:37 podpisuję się po pytaniem..może powinnyśmy o gęstości śluzu w pochwie pisać..może natura jest teraz trendy Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce A ja wiem dlaczego :) 27.05.09, 13:40 bom oczytana w forach gazetowych. Tu zobaczcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=95594327&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: A ja wiem dlaczego :) 27.05.09, 14:39 o k....ale żeby od razu jako0 sygnaturke takie szczegóły...?mniamiii... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 13:52 duzeq napisała: > Lipcowa, z czystej ciekawosci - dlaczego masz taka idiotyczna > sygnaturke? bo bawi mnie cytowanie idiotek Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 13:58 No to great, tyle ze rzadko kto jest tak oczytany jak semi-dolce, wiec jak zadajesz pytanie odnosnie rozmiarow ubranek dla dziecia, to nie chce cie straszyc ale sygnaturka wyglada jak twoja wlasna, a nie cytat.... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 14:21 alez mnie przestraszylas... Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 14:31 Wiesz, ja bym to mogla inaczej ujac. Tylko szkoda mi czasu .... Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 14:47 widzę,ż ploty,które chodzą o Tobie..nie są plotami Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 14:51 specjalnie dla ciezko kapujacych zamieszczam teraz zrodlo czy tak lepiej ?czy teraz latwiej ci pojac? Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 15:05 No i po co siejesz zamęt..?głupoty wklejasz i tylko Ci sie obrywa..A Ci ciężko kapujący ,tacy jak ja nie potrafią czytać w niektórych chorych umysłach...nie wpadłaś na to mądralinko nasza kochana? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 16:52 srednio rozgarniety bezkręgowiec by sie polapal ze to sygnaturka Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 17:19 banaszka82 napisała: > No i po co siejesz zamęt..?głupoty wklejasz i tylko Ci sie obrywa.. obrywa? zartujesz sobie? A Ci ciężko > kapujący ,tacy jak ja nie potrafią czytać w niektórych chorych umysłach...nie > wpadłaś na to mądralinko nasza kochana? no nie wpadlam ale teraz juz bede wiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 15:40 62 jest ok. Ja tez tak robiłam. Przez króciutki czas jak spioszki były za małe to zakładałam skarpetki lub takie bamboszki welurowe mieciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 16:11 rany, to taki częsty temat na niemowlu i cipie, a kwestia się tyczy zakupu kilku kompletów ubranek, który ginie w całości wyprawki (szczególnie kosztowo, jak przyrównać do urządzenia pokoju, zakupu wózka itd...). Mój syn akurat 56 nosił całkiem długo (na pewno 1,5 miesiąca), za to 62 tylko przez niecałe 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 27.05.09, 22:35 Ja zaczynam teraz kupować ood rozmiaru 68. W poprzedniej ciąy kupowałam od 62, ale okaało się, że synek duży i są na niego za małe, więc tera już nie ryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annix-1 Re: Jaki rozmiar ubranek na noworodka? 28.05.09, 11:56 Kup ubranka na 56, ale nie za dużo. Dziecko bardzo szybko rosnie i po chwili będziesz uzywała już na 62. Jeśli urodzisz dłuższe dziecko np 58cm lub 60cm oddasz ubranka przyjaciółce. Ale jeśli urodzisz małego szkraba 52cm, to w 62 Ci się utopi. Pozdrawiam my.lilypie.com/vLwyp2/.png" border="0" alt="my.lilypie.com/vLwyp2/.png"> Odpowiedz Link Zgłoś