Dodaj do ulubionych

staje na paluszkach

20.06.09, 19:48

Moja małą ma 7,5 m-ca. Od miesiąca raczkuje, sama siada, podciąga się do
stania. No właśnie, podciąga się do stania i stoi zawsze na paluszkach. Trochę
się dziwie bo mój starszy stawał na całych stopach.
Może tak być czy raczej to jakaś nieprawidłowość?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: staje na paluszkach 20.06.09, 22:50
      Powinna stawać na całych stopach.
      W jaki sposób wstaje? poprzez klęk z jednej nogi czy podciąga się na
      rączkach?
    • maja-pl Re: staje na paluszkach 21.06.09, 06:19
      Z tego co wiem dziecko czesto staje na palcach i na nich chodzi.
      Kochana Twoj maluszek ma dopiero 7,5 miesiaca i nie mozna wymagac od
      takiego dziecka aby stanelo na calych stopach-niektore dzieci
      jeszcze nie stoja w tym miesiacu ale jezeli cie to niepokoii to
      wybierz sie z maluszkiem do lekarza i powiedz jak sie sprawy maja.
      Wedlug mnie to normalne.Mam dwoje dzieci i jedno chodzilo na palcach
      do okolo 10miesiaca a drugie od razu stawalo na stopkach.
      Wiec jak widzisz kazde dziecko jest inne.Pozdrawiamsmile
      • monia-1976 Re: staje na paluszkach 21.06.09, 07:35
        Mój synek ma ponad 8 miesięcy i też staje na palcach. Jest to jak najbardziej
        normalne w tym wieku. Nie masz czym martwic.
      • banaszka82 Re: staje na paluszkach 21.06.09, 15:02
        Myślę,że w tej kwestii nie można mówić ,że każde jest inne.Moja ma 10 mies.,
        wzmożone napięcie mięśniowe i neurolog zakazała stawiania i zezwalania na
        stawanie bo stawałaby na palcach,a zatem jak łatwo się domyśleć,nie jest to
        prawidłowe...Jak niemowle ma 10 mies. i nie próbuje pełzać to też można machnąć
        ręka i powiedzieć,że każde jest inne...?
        • silyya Re: staje na paluszkach 21.06.09, 15:55
          Męża chrześniaczka również stawała na palcach.Jej rodzice byli z nią
          u lekarza i mała musiała nosić obuwie ortopedyczne.Mimo,ze ma już 4
          lata,problem wciąż istnieje.
          Na twoim miejscu poszłabym do lekarza ortopedy.
        • malwisul Re: staje na paluszkach 21.06.09, 15:59
          dobrą metodą na to jest kupienie butów ortopedycznych, trochę więcej kosztują
          ale są na tyle sztywne że dziecko staje na całych stopach i się tego uczy albo
          zwykłe buciki tylko sztywne od strony pięty
    • agazagie Re: staje na paluszkach 21.06.09, 16:11
      Siostrzenica nie tylko stawała na palcach, ale na palcach chodziła i biegała.
      Siostra (sama jest lekarzem) była u jakiegoś "superspecjalisty-ortopedy" w samej
      Warszawie i on stwierdził, że to jest jak najbardziej normalne i że dzieci,
      które w ten sposób chodzą wzmacniaja sobie mięśnie łydek. Siostra się martwiła
      tym, że przez to "palcowanie" więzadła sobie skróci, czy coś takiego. W każdym
      razie lekarz ją uspokoił ale zalecił mimo, wszystko obuwie ortopedyczne, żeby od
      czasu do czasu córka nabierała tej "prawidłowej" postawy na całej stopie. Teraz
      ma 4 lata i chodzi normalnie (a łydki ma takie smukłe i zgrabne, że hejwink)
    • osmag Re: staje na paluszkach 22.06.09, 10:57
      Nigdy stawanie na palcach nie jest wzorcem prawidłowym. Dziecko
      niezależnie ile ma miesięcy jeżeli wstaje na nogi samo to znaczy, że
      jest na to gotowe. Dlatego zawsze powinno stawać na całej stopie.
      • anik0987 Re: staje na paluszkach 22.06.09, 12:06
        Nieprawda. Moje dziecko też stawało na palcach, konsultowałam się z dwoma
        pediatrami i ortopedę. Niektóre dzieci tak mają. Wystarczy obserwować i tyle.
        Czasem świadczy to o jakiejś wadzie, ale najczęściej jest to po prostu etap
        rozwoju. Teraz moja córa ma ponad 3 lata i jest bardzo sprawna, nigdy nie miała
        żadnych opóźnień rozwojowych. Podobnie było właśnie ze wstawaniem i siadaniem.
        Przed ukończeniem roku zaczęła chodzić (na palcach), a siadała z leżenia dopiero
        potem. Też panikowałam, że coś jest nie tak, a wszystko było w porządku. I
        dodam, że wstawała tak sama, nigdy nikt jej na siłę ani nie sadzał ani nie
        stawiał, jak również nigdy nie była prowadzona pod pachy, jak to robią niektórzy
        z chyboczącymi się na boki maluchami.
        • pacynka27 Re: staje na paluszkach 22.06.09, 16:46
          Dziękuję za odpowiedzi. Nie sadzam małej ani nie stawiam. Sama siada i sama
          staje. Podchodzi (a raczej podraczkowuje), kładzie rączki na przedmiocie, klęka
          a potem staje.
          No nic, będę obserwować. Zobaczymy jak to będzie jak zacznie się przesuwać przy
          meblach. Jak pierwsze kroczki tez będą na paluszkach to wybierzemy się na
          konsultację.
          • anik0987 Re: staje na paluszkach 22.06.09, 17:35
            Jasne, że warto się skonsultować, żeby mieć pewność. Jednak czasami niektórzy
            lekarze trochę na wyrost pakują dziecko w buty ortopedyczne, bo rozwija się "nie
            książkowo". Dodam tylko, że moja mała chodziła na paluszkach i to dosyć długo
            (na całych stopach też). W końcu samo przeszło. We wszystkim potrzebny jest
            zdrowy rozsądek. Bez panikismile
            • maja-pl Re: staje na paluszkach 23.06.09, 08:33
              Zgadzam sie z powyzszym wątkiemsmilePozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka