Dodaj do ulubionych

poranne gazy

09.07.09, 09:16
Drogie Mamy,
chciałabym dopytać o jedną rzecz - może mace doświadczenia w tym
zakresie, mój synek (2,5 mca) ma poranne kolki, ewidentnie po nocy
zbierra mu
sie duzo gazow i mecza go rano az wszytsko ujdzie i zrobi kupke. co
mozna podac extra przed snem i w trakcie nocnych karmien zeby te
gazy tak sie nie zbieraly. w ciagu dnia daje esputicon (okolo 9 rano
i popoludniu), ale on na noc nie pomaga.
zastanawiam sie nad proszkiem truistym - ale nie wiem jak go wtedy
podawac?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beliska Re: poranne gazy 09.07.09, 09:22
      Gazy jak to gazy większości ludziom zbierają się w nocysmile
      Wyrosnie z nadmiernego oddawania porannych, jak układ pokarmowy dojrzeje. Spróbój probiotyk diclofor30. Mojej małej pomógł przy kolce gazowej i gazach trwających od rana do wieczora.
      • ama-ka Re: poranne gazy 29.06.14, 16:07
        kupiłam dicoflor w kropelkach - czym on się różni od dicoflor30? Bo chyba tylko to, że ten drugi jest w kapsułkach - czy się mylę? wydawało mi się, że kropelki będzie się lepiej podawało, ale coś kiepsko się sączy z tej buteleczki....

a ile kapsułek podajecie?
    • niebioska Re: poranne gazy 09.07.09, 09:29
      mój maluch (9 tyg.) ma ten sam problem - ryczy przy tym jak mały niedźwiadek,
      bąki przeszkadzają mu w spaniu, przeszkadzają w jedzeniu. podaję bobotic i gripe
      water, ale efektów brak. konsultowałam się dziś z pediatrą - od jutra diclofor
      30 i debridat. o efektach napiszę za kilka dni smile.
      • lulu2.0 Re: poranne gazy 09.07.09, 16:11
        Mój maluch ma 4 tygodnie i puszcza bąki z niewielkimi kupkami,jego
        pupa jest ciągle wilgotna a tydzien temu zrobiło mu się od tego
        odpażenie.Niewiem czy to normalne ale w jego brzuszku coś kruczy i
        burczy ,czy to normalne?
        • geos Re: poranne gazy 11.07.09, 16:52
          ale w jego brzuszku coś kruczy i
          > burczy ,czy to normalne?

Mnie lekarz powiedział, że normalne
    • nandii Re: poranne gazy 09.07.09, 09:46
      mam to samo, małemu leci 12 tydzień, gazy zaczynają się po długim
      nocnym spaniu ok 5 rano, zwykle nie płacze tylko fika nóżkami, trze
      jedna o drugą , pojękuje i mocno ssa smoka. Budzi się zwykle po ok 7
      h nocnym spaniu z takimi rewelacjami i za chwilę budzi mnie. Ja lecę
      szykować butlę , bo po jakimś czasie zaczyna marudzić głośniej. Po
      jedzeniu jeszcze trochę powalczy i dzisiaj akurat położyłam go na
      brzuszku i zasnął na ponad godzinę. Taki stan ma do czasu kiedy nie
      zrobi kupki a robi ja tylko raz dziennie ok południa. Podaję mu na
      noc i rano espumisan i dicoflor30. Widać, że nie za bardzo działa,
      bo mały się i tak męczy. Pocieszam się, że kończy się 3 miesiąc i
      może w końcu wyrośnie smile
    • annekhe Re: poranne gazy 09.07.09, 10:54
      mojemu leci 16tydzień i tez ma takie poranne gazy. czasem tak od 6 rano budzi
      się co godzinę i stęka.. dopiero jak zrobi kupkę jest lepiej. jakoś dotychczas
      nie zastanawiałam się nad tym żeby to jakoś leczyć, chyba każdy ma prawo do
      kilku bąków a od tego się nie umiera wink nie przesadzacie z pakowaniem w dzieci
      lekarstw??
      • madzikf Re: poranne gazy 09.07.09, 11:14
        nie przesadzamy.
        twoje dziecko budzi się co godzinę, moje budzi się o 5 i męczy się do 8,9.
        myślę, że stękanie słyszą też sąsiedzi i do głowy im nie przychodzi, że takie
        dźwięki może wydawać 2-miesięczne dziecko /i żeby nie było - nie ze względu na
        sąsiadów chcemy z tym skończyć wink/.
        dopóki bączyska nie przeszkadzały młodemu w spaniu i jedzeniu - nie miałam nic
        przeciwko.
    • ilsa32 Re: poranne gazy 09.07.09, 11:28
      Wstajemy z dzieckem i masujemy brzuszek.Mojemu pomogło.
    • jasmin30 Re: poranne gazy 09.07.09, 19:21
      Można podawać przed nocnymi karmieniami sab simplex, albo lefax są mocniejsze od esputiconu.
    • ascool Re: poranne gazy 10.07.09, 16:30
      Moj maluch ma podobny problem. Probowalam infacolu, boboticu, przez 3 tygodnie raczylam go tez debridatem. Troche pomagalo, ale tylko troche. Od tygodnia podaje mu BioGaie i Esputicon - efekty bardzo widoczne. Nie steka juz pol nocy i pol dnia (a tak bylo), tylko w trakcie robienia kupki pojekuje, wiec ogranicza sie to do paru minut 3-4 razy dziennie. I faktycznie najgorzej jest rano. Czekam teraz na rurki medi globe zamowione na allegro, mam nadzieje, ze dopomoga w kuracji.
    • cass82 Re: poranne gazy 10.07.09, 18:31
      A u nas podziałał syrop z glukozy tzn. 100mlwody i 3 łyżeczki glukozy, podaje po 3ml. a próbowałam i Esputicon i bobotic.
    • nandii Re: poranne gazy 11.07.09, 11:17
      czyli reasumując może się trafi co dziecku pomoże może nie. Ja w
      domu mam Infacol-nic, Sab Simplex-trochę, Espumisan+Dicoflor-lepiej,
      mam jeszcze proszek troisty, ale nie wiem ile i jak czesto, z czym
      go można podawać, mam też czopki na bazie kopru po którym mały
      szybko robi kupkę, do kupienia w Niemczech, ale jest ich tylko 10 i
      kosztują ok 40 zł, więc w sytuacjach kryzysowaych podaję. Teraz
      czytam, że Debtidat+Esputicon, ale czy Debridat jest na gazy?
      Natomiast nie jestem za wkładaniem jakiś rurek w tyłek, to zbyt duża
      ingerencja jak dla mnie. Wiadomo, że każdy chce ulżyć swojemu
      maluchowi, szczególnie że większość z tych specyfików nie ma wpływu
      na nic, może pomóc ale nie zaszkodzi. Życzę wszystkim rodzicom
      trafionych specyfików i wy maluchy wypierdźcie się w końcu bez
      stękania! wink
      • aniko13 Re: poranne gazy 26.06.14, 09:02
        Podawanie leków i czopków jest większą ingerencją niż włożenie rurki, której celem jest upuszczenie gazów.
        Ja będę dopiero wypróbowywała opisane wcześniej sposoby, może któryś nam pomoże.
        Póki co podawałam tylko espumisan.
        • ewelina.90 Re: poranne gazy 26.06.14, 13:43
          Mój Maluch tez miał problem z gazami. Masaże- bardzo dużo, termofor, leżenie na brzuszku, biogaia i esputicon. W krytycznych sytuacjach rurki. Była też odparzona pupa. Trochę się goila i znowu ranki. Lekarka zasugerowała, odciąganie pierwszego mleka. Maluch nie toleruje nadmiaru . Pupa się zagoila, baki szły, ale bez wysiłku, albo z takimi minimalnym. Teraz przestałam odciągac i podaje delicol- laktoza w kropelkach. Dopiero drugi dzień.
          • liszkan Re: poranne gazy 26.06.14, 20:51
            Moja córcia też miała problemy z gazami, męczyło ją 24h na dobę uncertain trwało to dokładnie trzy miesiące i jeden tydzień. Nie była to typowa kolka bo nie było napadów płaczu, ale prężenie się i stękanie. Było to na tyle dokuczliwe, że praktycznie nie sypiałam. Przyczyną była nietolerancja laktozy. Próbowałam wielu sposobów aby jej ulżyć: masaże, termofor, biogaja, delicol, espumisan i na końcu gruby kaliber czyli przejście na mleko modyfikowane i później sab simplex, bardzo to pomogło , właściwie w 100%. Po czasie córka przyzwyczaiła się do sab simplexa, mimo, że wielu twierdzi, że nie jest to możliwe, przestał działać więc skończyłam go podawać i w ruch poszła herbata z kopru włoskiego i ona również pomagała ładnie się odgazować. Podsumowując u nas sprawdził się sab simplex, herbatka koperkowa i czas...

• anomalijka Re: poranne gazy 29.06.14, 12:57
        a ja mam dysonsns poznawczy-córka jest zarowno pod opieką pedaitry w przychodni,jak i pediatry i neonatologa w poradni patologii noworodka ( kontrolnie,bo miala mega zoltaczke i antybiotyk) i jedna przepisuje debridat i kilo probiotykow a druga ograniczac do jednego probiotyku i suszarki...a problem pozostaje.ale najbardziej interesuje mnie-czy macie jakis pomysl "przyspieszenia" kupki? bo zaraz jak zrobi kupe to i gazy przechodza...tylko,ze od 2 tygodni robi 2-3 dziennie,jedna "nocna" a pozostale poznym popoludniem i rano mamy steki,jęki i placzliwosc,na ktore pomaga tylko wiszenie na cycu...Mloda ma 9tygodni i czekanie na magiczny 3 miesiac chyba mi nie wystarczy....
    • ama-ka Re: poranne gazy 29.06.14, 16:14
      oj widzę, że mam podobny problem - mój maluch skończy jutro 5 tydzień i od paru dni zauważyłam, że w nocy nie robi kupki (a robił po każdym karmieniu, również nocnym) i rano, jak się budzi, to potrafi właśnie 3-4 godziny nie spac do czasu, jak zrobi duuuuuża kupkę i puści parę bączków. Podaję mu esputicon, ale raz dziennie - nie chce jakos wiecej... Plus wczoraj kupiłam dicoflor - ale mam w kropelkach. Czym on się rózni od dicoflor30 - wiecie moze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka