sylwia19791 13.04.06, 11:16 mam pytanie co jest odpowiedzialne za to aby pęcherzyki pękały, jaki hormon?? Czy jak jest wysoka prolaktyna to może powodować że pęcherzyki nie pekają?? U mnie pęcherzyki ładnie rosna ale co z tego ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiunia555 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:10 mi wczoraj po raz pierwszy od ponad pół roku pękł w końcu i miałam prawdziwą owulację. a do tej poru z przerośniętych nie pękniętych pęcherzyków tworzyły się torbiele. czasem pęcherzyki nie pękają ale nie tworzą torbieli. tylko po przekroczeniu rozmiaru na pęknięcie same się wchłaniają. i mimo że na usg pęcherzyka już nie będzie to owu nie było. nie wiem jak jest u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:23 Za wzrost i pekanie pecherzyka odpowiedzialna jest lutropina (LH) tzw hormon luteinizujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:26 A Tobie już raz gratulowałam! przy poprzednim wątku ale można jeszcze raz prawda? Super, super, super! Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia555 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:42 tak tak tak!!! dzięki raz jeszcze! już mi nawet nie żal że mąż wyjechał na święta. gin powiedział że wyjazd męża na święta to jeszcze można przeżyć ale na tą moją wyczekiwaną owulację to już nie czy LH bada się (poza poczatkiem cyklu) tez przed owulacją żeby sprawdzić czy podskoczyło? czy aby przewidywac termin owu nie ma to sensu i "leczenie" koncentruje sie tylko na monitoringu? Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:48 Tak, najlepiej (poza monitoringiem) badac od 7 dc co drugi dzien poziom LH i E2. Kiedy conajmniej jeden pecherzyk bedzie mial srednice pow 17 mm, a estradiol wyniesie ok 400 uI, nalezy podac pregnyl i 36 -42 godz pozniej mozna przeprowadzic IUI (lub rozpoczac naturalne starania). Podwyzszanie sie poziomu Lh rokuje zblizajaca sie owulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:50 Zaklada sie, ze na jeden dojrzaly pecherzyk E2 wynosi 400, przy wiekszej ilosci to 400 x liczba pecherzykow. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: pęcherzyki:) 13.04.06, 12:22 Czynnikiem, który pobudza jajeczkowanie jest hormon luteinizujący - LH; stężenie tego hormonu we krwi kobiety znacznie wzrasta na kilkanaście godzin przed owulacją. Odpowiedz Link Zgłoś