Dodaj do ulubionych

koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:)

17.07.09, 23:58
potrzebuje porad a raczej chyba wsparciasmile córka ma już 11 miesięcy chcę
zakończyć karmienie piersią i tu mam kilka pytań jak sobie z tym poradziłyście
próbowałam jak na razie od tyg zamienić cyca na butelke na dobranoc po kąpaniu
ale jak dotąd z marnym skutkiem.. mała się wkurza jeśli nie zdąży zasnąć przy
butli i walczy z bluzą żeby sie dostać do mojego mleka klepie mnie rączkami
a gdy widze że zjadła mleko z butli ma świeżą pieluszkę na pupie <więc sucho>i
nadal nie spi to łade ją do łóżeczka młoda wstaje ja ją kłade młoda wstaje ja
ją kłade...i tak w kółko zgodnie z radami o nauce samodzielnego zasypiania
potrafi tak wstawać i wstawać i wstawać cierpliwość mi się kończy mała je już
"inne" pokarmy więc myślałam że szybko uda mi się zakończyć karmienie. włosy
mi wypadają pamięć mam krótką niesamowicie a po za tym 14 sierpnia mam jechać
na wesele a mała ma nocować u teściów na samą myśl mi się dziwnie jakos robi
pierwsza noc osobno... nie wiem ja mała czy będzie bardzo tęsknić czy ja
bardziej no jak ze sapniem będzie czy beze mnie zaśnie..bez cyca a czy
wytrzyma ...
Obserwuj wątek
    • falka32 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 18.07.09, 19:03
      Ona to na pewno przeżyje, ale czy teściowie, to nie wiem smile))))

z tego co piszesz wynika, że mała nie chce cycka dlatego, że jest głodna, tylko
      to kwestia przyzwyczajenia. Więc nie walczysz z głodem, tylko z nawykiem. A
      zamiana nawyku na nowy musi potrwać. Dziecka święte prawo walczyć o to, do czego
      się przyzwyczaiło a twoje prawo - wdrażać nowości, których pewnie w życiu małej
      będzie coraz więcej smile Więc po pierwsze bez wyrzutów sumienia, bo nie robisz jej
      krzywdy. Po drugie, daj jej czas. Po trzecie, wykaż się zrozumieniem dla tego,
      że małej się to nie podoba - ma prawo się nie podobać i możesz jej spokojnie
      powspółczuć i razem z nią pobiadolić nad jej marnym losem i że cycek już nie
      będzie dalej robił za usypiacz. I po czwarte, konsekwentnie, to banał ale
      prawdziwy.
      • podkrecone Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 18.07.09, 21:22
        a lepiej zrezygowac z cyca od razu czy stopniowo choc i ta juz w dzien za wiele
        nie karmie tylko rano i na spacerze jesli jest taka potrzeba a po za tym od
        kiedy robie tak jak młoda zje butle sucho ma to ją kłade do łózeczka i tu nauka
        zasypiania to chyba wyczaiła o co chodzi i wogóle od wczoraj nie chce butli na
        dobranoc wywala ją łapkami krzyczy i szarpie za bluze moją-chce cyca staram sie
        byc konsewentna ale samemu to ciezo trochesmile dziei za radysmile
        • mik-lo Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 18.07.09, 22:38
          Jeśli nie jest to dla ciebie jakimś wielkim problemem to po prostu karm dalej
          piersią. Twoja córka ma dopiero 11 miesięcy a nie już i jej potrzeba ssania jest
          nadal bardzo silna. Kto powiedział, że dziecko samodzielnie ma zasypiać, a butla
          musi zastąpić pierś? Bo zbliża się magiczna data ukończenia roku i dziecko zrobi
          się bardziej dorosłe? Jeśli twoja córka tak z tym walczy jak opisujesz to
          widocznie bardzo tego potrzebuje. Zabierasz jej wszystko naraz i pierś i twoją
          bliskość przy zasypianiu, czy to aby nie za wiele dla tak małego dziecka?
          Daj jej i sobie jeszcze czas i wybierz to co będzie dla was najbardziej
          korzystne. Powodzenia.
          • isa1001 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 18.07.09, 22:57
            mik-lo napisała:

Kto powiedział, że dziecko samodzielnie ma zasypiać, a butl
            > a
            > musi zastąpić pierś? Bo zbliża się magiczna data ukończenia roku i
            dziecko zrob
            > i
            > się bardziej dorosłe?

Nie, bo mamusia musi na wesele jechać! Ja proponuję dziecko wstawić
            do zamrażarki a po powrocie z ubawu po prostu odmrozić.
            • podkrecone : isa1001 19.07.09, 08:52
              może najpierw przeczytaj i zrozum potem atakuj a nie bezpodstawnie na mnie
              włazisz zaończenie karmienia nie ma więszego związku z weselem a raczej z moim
              zdrowiem i tym że mała szczególnie w nocy mniej się najada często budzi się po cyca
        • falka32 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 19.07.09, 02:39
          Ja odstawiałam 2 dzieciaki około roku, najmłodsze w wieku 10 miesięcy. Mój
          system wyglądał tak: najpierw odstawiałam karmienia dzienne i zostawiałam tylko
          nocne/wieczorne (u najstarszego zostawiłam tylko poranne, bo oszczędzało mi to
          wstawania wcześnie i robienia śniadania smile. Dzienne karmienie w tym wieku jest
          łatwo odstawić, bo dziecko już się interesuje innymi rzeczami niż bluzka matki,
          ma inne sprawy do roboty, je różne rzeczy i jest to dość naturalne przejście. Po
          prostu zamiast karmienia cyckiem wprowadzasz kolejny normalny posiłek.
          A potem zostawało mi do odstawienia tylko nocne/wieczorne karmienie, które było
          kwestią nawyku i wymiany czułości na dobranoc (albo wymówką dla matki, żeby nie
          musieć wstawać w nocy/świtem smile. I wtedy robiłam tak, jak opisałam wyżej. Z
          psychologicznych sztuczek dla samej siebie, żeby nie ulec pokusie "nakarmię
          jeszcze raz i będzie chociaż dzisiaj święty spokój zamiast wrzasków" stosowałam
          wyobrażenie sobie, że po prostu nie mam cycków. Nie mam i już. Bardzo bym
          chciała dać, no ale nie mam i nic nie poradzę. Więc wspólnie z młodym łączyłam
          się w bólu nad utraconym cyckiem, a młody po 1-2 nocy biadolenia, wrzasków i
          innych objawów żałoby przyzwyczajał się, że cycki są nieaktualne i trzeba sobie
          poradzić bez nich. Młodych było w sumie trzech i na każdym ten system się
          sprawdził.
          • podkrecone Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 19.07.09, 08:57
            no i stało się mała nie chce butli w ogóle...może poczeam zeczywiście do końca
            wakacji ale zostawie tylko wieczorne karmienie
            • habibeti Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 19.07.09, 19:23
              niech narmi wieczorem ktos inny, maz, albo babcia. oni nie pachna mlekiem.
              bedzie latwiej.
            • olla_1985 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 19.07.09, 19:30
              Jesli chodzi o ta butle to proponuje w ogole z niej na razie zrezygnowac skoro
              mala nie chce a dac normalna kolacje, jakas jajecznice na parze, kanapke itp.
              itd. Ja tak zrobilam, nie wciskalam butli przy odstawianiu od cycka. Dopiero jak
              calkiem odstawilam, sprobowalam dac butle i maly teraz na widok mleka az sie
              trzesie z radosci smile
            • falka32 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 20.07.09, 00:57
              > no i stało się mała nie chce butli w ogóle...może poczeam
              zeczywiście do końca
              > wakacji ale zostawie tylko wieczorne karmienie

Nie stało się, tylko ogłosiła strajk głodowy smile - ja bym się nie
              przejmowała, tylko poczekała aż zgłodnieje smile albo faktycznie dała
              inną kolację i spać.
              • falka32 Re: koniec piersi pierwsza noc osobno-pytania:) 20.07.09, 01:01
                I właśnie na takie myślenie matki w rodzaju "no i stało się, dziecko
                wydało wyrok, ja nie mam wyjścia..." potrzebne jest to, o czym
                pisałam wyżej, czyli wyobrażenie sobie, jak byś się zachowała,
                gdybyś nie miała cycków smile - albo prościej, dostałabyś ważne,
                ratujące życie leki, których nie można brać przy karmieniu i po
                prostu nie wolno ci jej dać piersi. I jak sobie wyobrazisz, że
                naprawde tej piersi jej nie możesz dać, to wtedy tak się właśnie
                zachowaj.
                • podkrecone Re: falka32:)-postanowione:) 20.07.09, 12:26
                  dzięki bo bardzo mi pomogłaśsmileoczywiście reszcie dziewczyn też dziękujęsmile więc
                  obecna sytuacja wygląda tak iż w ciągu dnia nie daję piersi a mała czasami a
                  najczęściej rano sie tylko oburza cyca daje tylko wieczorem na dobranoc bo z
                  tym najbardziej jest związana dam jej jeszcze kilka dni może tydzień i
                  wieczorem zamiast cyca będzie kolacja albo butlasmilezresztą mała i tak używa
                  wieczorem cyca bardziej jako usypiacza niż jedzonko pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka