serduszko1984 24.07.09, 13:35 Czy buzie 1 miesiecznego dziecka mozna przemywac woda z nadmanganianem potasu? Pytam bo memu dziecku nawywalalo jakis malych dziwnych krostek na buzce i chce mu to jakos usunac tlyko nie wiem czym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia8537 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 24.07.09, 13:51 Wydaje mi się, że można, bo można też w tym kąpać całe dziecko (tak mówiły mi położne gdy urodziłam synka). Tylko, że... jeśli są to potówki, to położne radziły że jak synek dostanie , to żeby niczym nie przemywać ani nie smarować, bo same zejdą. Jeśli natomiast są to krostki na policzkach niedaleko ust, na dodatek skóra jest zaczerwieniona, takie "szklane policzki", to jest to pewnie alergia i wtedy wizyta u lekarza, który powie Ci co i jak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
serduszko1984 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 24.07.09, 13:54 kolo ust nie ma, same poliki sa w tych krostkach, pare ma biale koncowki a reszta jest czerwona Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 24.07.09, 15:56 no to pewnie potowki. ja polecam wode z maka ziemniaczana/lekki krochmal (nadmanganianu nie uzywalam) Odpowiedz Link Zgłoś
delight30 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 24.07.09, 17:15 Ja też polecam krochmal, nadmanganian za bardzo moim zdaniem wysusza, krochmal jest delikatniejszy dla skóry niemowlęcia Odpowiedz Link Zgłoś
moni-c30 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 24.07.09, 18:00 Sama mam miesięczniaka i po wczorajszych upałach miał mnóstwo potówek...wieczorem kąpiel w krochmalu i dziś rano potowek dużo mniej polecam Odpowiedz Link Zgłoś
karod Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 25.07.09, 14:09 Jesli chodzi o krostki na buzi, to najlepiej skonsultować to z lekarzem. Moja mała też dostała krostek na polikach, bródce, potem na szyjce, karku i ramionach. Myślałam, że to potówki, bo straszne upały były, ale nie chciały tak łatwo zejść. Te na buzi były najpierw czerwone, a następnie zaczęły pękać i potworzyły się strupki. Poszłam do lekarza i okazało się, że to alergia pokarmowa i teraz muszę szukać na co. Na razie sprawdzam nabiał i mam nie jadać czerwonych owoców. A samą buzię lekarz zalecił przemywać delikatnym różowym roztworem z nadmanganianu potasu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 26.07.09, 12:25 Jak moja mała miała taką dziwną wysypkę to przemyłam z 3 razy lekkim roztworem nadmanganianu i raz na noc cienko Sudokremem posmarowała. Efekt był super i szybko. Nie przesuszyłam cery Odpowiedz Link Zgłoś
lacamisa Re: krostki na buzi a nadmanganian potasu 26.07.09, 18:48 u mojej miśki pojawiły się też te paskudy, pediatra stwierdził, że to trądzik niemowlęcy i zalecił przemywa wodą z dodatkiem oilatum i smarowac alantanem plus po czym dobrze wytrzec płatkami higienicznymi, po tygodniu nie było śladu po trądziku. Odpowiedz Link Zgłoś