Dodaj do ulubionych

badanie na czystość pochwy

27.01.05, 12:34
Przy ostatniej wizycie rozmawiałam z moją ginką na temat tego badania. Ciągle
czytam, że to takie ważne. A ona mi powiedziała, że to nie jest badanie
robione rutynowo w ciąży jeśli nie ma dolegliwości. No fakt, nic mnie nie
swędzi, nie boli. Obejrzała mnie dokładnie w środku i powiedziala, że na jej
oko jest wszystko dobrze. Powiedzcie co o tym sądzicie, czy bakteryjne
infekcje pochwy czuje się jakoś? W poprzedniej ciąży również nie robiłam tego
badania.
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 12:53
      Wydaje mi sie ze nie ma takiej potrzeby,wszelkie podraznienia są chyba łatwe do
      wyłapania albo objawowe(upławy,swedzenia)Jesli lekarz nic nie stwierdziła to
      jest chyba ok,robisz takze badania krwi ktore wykazują stany zapalne organizmu
      i jesli nic nie wykazuje to nie ma czym sie niepokoic.
    • giza Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 14:01
      Też właśnie mam dylemat. Moja lekarka nie robi mi tego badania i nie uważa za
      konieczne.
      Wiem natomiast że może to mieć duże znaczenie, nawet jeśli wyniki moczu i
      morfologia są ok i nie ma "widocznej" infekcji z objawami.
      Moja koleżanka była nosicielką jakiejś bakterii, której nie wykryto (nie było
      objawów), nie miała robionego posiewu itp i niestety nie skończyło się to
      dobrze dla maluszka. Teraz czekają na wyniki co to było za swiństwo i jeśli sie
      okaże że faktycznie posiew w porę by to wykrył to na pewno sobie każę zrobić.
      • jch6 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 16:11
        Giza, daj mi znać jak się skończyła historia Twojej znajomej, czy rzeczywiście
        posiew zapobiegłby nieszczęściu. Ja też się zastanawiam, czy nie zrobić
        prywatnie. Chociaż z drugiej strony słyszałam, że przez pobieranie materiału do
        badania można uszkodzić czop śluzowy i wywołać poronienie. Może niepotrzebnie
        martwię się na zapas.
        • giza Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 18:13
          Dam zna, jasne.
          Tez sie miotam smile
    • inge2 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 18:44
      Jesli masz takie finansowe mozliwosci polecam wykonanie tego testu, niestety
      jest to hmm.. standard. Niestety sposob finansowania naszej sluzby zdrowia
      sprawia, ze lekarze staja przed tym trudnym dylematem jak selekcja pacjentow do
      okreslonego badania sad
      • lolo09 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 20:44
        badanie na czystosc pochwy to "chyba"? cytologia i ona jest akurat obowiazkowa
        w ciazy. natoimiast chodzi wam chyba o posiew z szyjki macicy. on nie jest
        standartem, ale moj gin go robi i wlasnie 9 lutego bede miala. wykrywa bakterie
        ktore nie daja objawow a moga byc grozne, np. moga wchodzic wglab szyjki i
        doprowadzic np do uszkodzenia pecherza plodowego lub nawet.......
        mysle ze warto zrobic
        • ewucha28 Jeśli to cytologia to.... 27.01.05, 21:22
          Jeśli to cytologia to ja mam regularnie robiona co pół roku i przed zajściem w
          ciąze miałam w sierpniu robione to badanie,w ciązy na początku Twoj lekarz
          powinien zlecic cytologie jeśli nie miałaś jej robionej w przeciągu ostatnich
          miesięcy.W gabinecie mojego ginekologa za cytologie płace 10 zł więcej(chodze
          prywatnie)
        • martucha1 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 21:48
          Podejrzewam, że chodzi raczej o posiew. To jest coś innego. Niestety na wyniki
          trzeba czekać nieraz kilka dni (aż coś z tego "wyrośnie").
          Rezcywiście czasem wykonany posiew może uratować ciążę ( u mojej koleżanki nie
          wiedzieli czym ją leczyć, bo czekała na wyniki posiewu ale niestety w
          międzyczasie ...). Problem w tym, że nigdy nie wiesz kiedy możesz złapać jakieś
          początkowo bezobjawowe świństwo więc trzebaby wyykonywać posiew bardzo często.
          Moja ginka też nie zleca mi tego badania
          Marta
          • jch6 Re: badanie na czystość pochwy 27.01.05, 22:07
            Chodzi mi oczywiście o posiew, cytologię mam robioną regularnie.
            • noshadow Re: badanie na czystość pochwy 31.01.05, 19:01
              cytologie mialam robiona regularnie i wyniki byly b.dobre, az do dnia (pod
              koniec 4-tego miesiaca) w ktorym stracilabym swoje dziecko.
              Wtedy dopiero zrobiono mi posiew. Po zrobieniu posiewu okazało sie, ze mam
              patogenny poziom e.coli, ktory powoduje poronienia, przedwczesne porody itp.
              Robcie to badanie nim dojdzie do nieszczescia! U mnie wszelkie znaki na niebie
              i ziemi wskazywaly, ze jest wszystko super - a super nie bylo! I "na oko" nie
              bylo tego widac.
              Teraz biore antybiotyki, leki rozkurczowe, leki na podtrzymanie i musze lezec.
              Nic dodac nic ujac...
    • agablues Re: badanie na czystość pochwy 02.02.05, 15:06
      wg mnie warto zrobić badanie na posiew z szyjki.
      Powodem sączenia się wód płodowych w 33 tygodniu i urodzenia Marty w 34, była
      jakaś infekcja, ktora oczywiście nie dawała żadnych objawów. Ciężarne sa
      bardziej narażone na infekcje, więc warto to kontrolowac, Aga
    • martynka6 Re: badanie na czystość pochwy 04.02.05, 08:34
      Moja ginka juz na pierwszej wizycie zrobila mi badanie na czystosc pochwy i
      cytologie, zlecila toxoplazmoze, WR i HIV-a. I to wszystko w ramach NFZ. Nie
      zaplacilam ani zlotowki!!! Powiedziala, ze teraz jest jakis program ochrony nad
      ciezarnymi i te wszytskie badania sa refundowane (przynajmniej na Bialolece w
      Warszawie).
      Pozdrawiam smile)
      • sgosia5 Re: badanie na czystość pochwy 04.02.05, 11:49
        Czy chodzisz do przychodni Med. Rodz.? Bo ja też jestem z Białołęki i zaczynam
        żałować, że wydaje kasę na wizyty u prywatnego gina, do którego jeżdżę na
        Żoliborz a pani dr w przychodni w ramach NFZ zleca tyle badań. Ja jak ostatnio
        zapytałam o badanie na posiew to mój gin (do którego chodzę już pare lat)
        stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, u niego w szpitalu nie jest wymagane(!)
        i jeszcze parę innych argumentów dot. hodowania bakterii, ale "jak pani chce to
        prosze sobie zrobić". Też mam dylemat...Bo jeśli to pani dr z MR to pracuje w
        końcu w tym samym szpitalu co mój lekarz, a jak i tak ja za to płacę, to co mu
        zależy kazać mi je zrobić?
        • martynka6 Re: badanie na czystość pochwy 04.02.05, 13:31
          Chodze do Przychodni Rejonowej na Marywilskiej, teraz przychodnia zmienila
          siedzibe na Milenijna. Na miejscu jest USG i wyglada to wszystko naprawde
          przyzwoicie. Badanie krwi wlasciwie bez kolejki, szybko, sprawnie... Na wizycie
          najpierw wchodzisz do poloznej, ktora robi wywiad co i jak, pisze skierowania
          na badania, mierzy cisnienie, wazy.... Potem dopiero do ginki. Ta tez o
          wszystko wypytuje, zawsze jest badanie smile)Cala wizyta trwa jakies 30 minut smile)
          Aczkolwiek nie jestem do konca zadowolona i zmieniam ja najprawdopodobniej na
          jakiegos lekarza ze Szpitala Brodnowskiego, bo tam zamierzam rodzic smile)
          Jesli chcesz to moge na priva wyslac Ci nazwisko tej ginki, ale telefonu teraz
          tam to nie znam, bo jak mowilam zmienili siedzibe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka