Dodaj do ulubionych

kaszel, upławy w 21 tygodniu???

27.01.05, 19:48
Dziewczyny, jestem w 21 tygodniu i mam niepokojące objawy. Przepraszam za
dosadność opisów sad

- kaszel, ale strasznie duszący. Śluz spływa do krtani i duszę się, kaszlę
jakbym miała gruźlicę trzeciego stopnia, szczególnie po przebudzeniu
, muszę wypluwać ten śluz co chwilę aby oddychać. Czy macie coś takiego???

- mam ogromne ilości upławów od poczatku ciąży, które lekarz bagatelizuje,
nie wiem jak samemu można "zdiagnozować"czy to normalne upławy czy jakaś
infekcja??? Może WY wiecie???
Może zapach, kolor??? Co powinno mnie zaniepokoić???

Czy macie podobne problemy czerwcowe mamy???
Obserwuj wątek
    • anna.michal Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 27.01.05, 20:27
      Jeśli chodzi o kaszel to Ci nie pomogę.
      A w kwestii upławów to prawidłowe powinny chyba być mleczne i bezzapachowe. O
      ile oczywiście są. Ale możesz zrobić sobie badanie na czystość pochwy i wtedy
      powinno wyjść czy jest to kwestia jakiejś infekcji czy po prostu ty tak masz, bo
      to kwestia indywidualna.
      • lolo09 Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 27.01.05, 20:38
        kaszlu tez nie mam o uplawach troche wiem
        bezbarwne lub mleczne sa ok, ale jesli masz "mokro" lub sa zbyt złte to moga
        byc grzybki. ja juz 2 razy leczylam taka infekcje (globulki dopochwowe).
        ponadto teraz mamy zrobic wymaz z szyjki macicy zeby zobaczyc czy jakies
        bakterie sie nie panosza
        zatem o uplawach powiedz ginowi, zrobi ci badz cytologie, badz papierkiem
        sprawdzi odczyn, jak kwasny to grzybki. to nc groznego ale leczyc trza
        smile
        • jch6 Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 27.01.05, 20:48
          Hmmm, myślisz że jak odczyn kwaśny to grzybki? Ja myślałam, że zawsze mamy
          raczej kwaśną wydzielinę. Ja mam sporo tej wydzieliny od początku ciąży, ale
          jest mleczna. Zawsze o wszystkich moich uwagach mówię mojej p.doktor i ona
          zawsze uważnie wszystko ogląda. Kurcze nie wiem, czy czegoś nie przeoczy.
          Wiecie, moje drogie koleżanki, najgorsza jest ta niepewność. Brzuch mi się
          napina, albo ciągnie mnie niemiłosiernia a ja się od razu zastanawiam, czy aby
          dobrze wszystko z moim zdrowiem, czy nie zaszkodzę tej najważniejszej w moim
          życiu istotce.
          • zarazmamusia Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 10:42
            Oj dziewczyny jak macie dobrze, że trafiliście na dobrych lekarzy. Ten mój
            wszystko bagatelizuje i mam wrażenie, że zawracam mu głowę. Nawet jak mówię mu
            o brzydkim zapachu upławów on mówi, że zapach śluzu może się nasilić i może być
            odbierany jako "brzydki". Twierdzi, że nic mi nie jest. Pytanie - skąd to wie,
            skoro nie zleca żadnych badan. W poniedziałek odbieram wyniki moczu, czy
            myślicie, że jeśli są bakterie to wynik moczu to wykaże? I skąd bierzecie te
            papierki do sprawdzenia odczynu pochwy???
            Trochę mnie zmartwiłyście z tym kaszlem. Tylko ja tak mam???
            • jola-kropek Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 10:54
              ja w sumie nie mam kaszlu ale o pluciu i nieprzyjemnym smaku w buzi z samego
              rana cos wiem...sad nasililo mi sie to cos w ciagu ostatnich paru dni... wcinam
              rano kawalek cyryny i jest ok smile
              • magdapik Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 12:39
                Ja również od tygodnia mam okropny kaszel, ale jest on związany z jakimś
                wirusem (zażywam lekarstwa przepisane przez lekarza). Przed tym przeziębieniem
                miałam od początku ciąży problemy z gardłem tzn nie bolało mnie ale ciągle była
                jakaś wydzielina. Najgorzej było właśnie rano. Badało mnie 2 lekarzy i
                stwierdzili, że wszystko jest ok. Mój ginu popatrzył na wyniki i powiedział, że
                jeżeli leukocyty nie sa podwyższone to na razie nie ma się czym martwić. Ja
                miałam około 8 tys. Jeżeli chodzi o upławy to w 1 trymestrze były one gęste,
                białawe i bez zapachu i taki są dobre. Natomiast teraz od jakiegoś miesiąca
                miałam takie wodniste, jasno żółte i co najgorsze o niezbyt przyjemnym zapachu.
                Dostałam Nystatynę na 20 dni bo się okazało, że są to upławy o charakterze
                grzybicznym.
                • zarazmamusia Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 13:59
                  A czy możesz mi powiedzieć czy miałaś jakieś badania w związku z tymi upłąwami?
                  czy tylko wystarczyło, że lekarz je zobaczył i powąchał (sorki za dosadność).
                  Czy np wynik moczu wskazywał, że dzieje się coś złego?

dziękuję wszystkim za odpowiedzi/ czyli nie tylko ja mam coś dziwnego w
                  gardle smile
                  • magdapik Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 15:36
                    Wyniki moczu miałam dobre. Badać mnie nie badał tylko po moim opisie
                    wywnioskował, że to grzybica. Trochę mnie to zdziwiło bo kiedyś miałam grzybicę
                    i właściwie objawy były inne, ale być może grzybica grzybicy nierówna. Teraz po
                    5 dniach stosowania tej Nystatyny wydaje mi sie że jest ok, ale nie mogę tego
                    tak w 100% stwierdzić bo przez cały dzień mi trochę tej Nystatyny się wydostaje
                    (globulkę zakładam na noc). W każdym razie przykrego zapachu już nie ma.
                    Podobno Nystatyna odnosi skutek leczniczy przy dłuższym stosowaniu. Dlatego po
                    tych 20 dniach będę mogła stwierdzić czy jest wszystko w porządku.
            • nonu do zarazmamusia 28.01.05, 16:11
              Testy do badania wydzieliny z pochwy mozna kupic w sklepie internetowym
              www.mamadama.pl , patrz:produkty specjalne. Najlepiej byłoby jednak, gdyby
              zainteresował się tym lepiej Twój lekarz. Pozdrawiam
              • zarazmamusia Re: do zarazmamusia 28.01.05, 18:25
                Mój lekarz co najwyżej radzi mi Tantum Rose i ogólnie ma wszystko w .... no
                wiesz smile Niestety nie stać mnie na prywtnego lekarza bo az mnie kusi zmienić
                tego ignoranta.
    • guleranda Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 16:18
      Też męczy mnie kaszel.Raz mokry ale częściej taki duszacy, szczególnie rano.To
      chyba wynik niedoboru witamin.Ale nie czuję się chora, nie mam gorączki, nie
      boli mnie głowa, tylko ten kaszel.Myslę, że to chyba nic groźniego.życzę zdrówka
      • zarazmamusia Re: kaszel, upławy w 21 tygodniu??? 28.01.05, 18:28
        Uffffff czyli nie jestem sama. Ja też nie jestem chora. Nie mam gorączki. Ale
        ten kaszel jest obrzydliwy. Wstydzę się odprowadzać córkę do szkoły bo ludzie
        się za mną oglądają, że cięzarówka z gruźlicą idzie smile
        pozdrawiam
        • lolo09 grzybki 28.01.05, 19:57
          infekcje grzybicza widac tylko przy uplawach, ja wyniki moczu tez mialam super.
          tydziewn temyu skonczylam brac nystatyne w globulkach i na razie uplawy sa w
          porzadku, skape i bezwonne
          tantum rose nie pomoze, musisz dostac cos co zabije grzyby i ich formy
          przetrwalne daltego dlobulki bierze sie 20 dni.
          smile
          • zarazmamusia Re: grzybki 28.01.05, 20:33
            widzisz, ale w moim odczuciu te upławy nie są normalne. A ginekolog twierdzi że
            i zapach i kolor w normie. Zastanawiam się jakie badania musiałby przeprowadzić
            aby wyszło obiektywnie. że coś jest nie tak jak powinno.
            • lolo09 Re: grzybki 29.01.05, 13:32
              wystrczy ze zrobi ci cytologie. przy grzybkach wskazuje na jakis stan zapalny
              namow go to wazne
              smile)))))))
              • anna.michal Re: grzybki 29.01.05, 13:57
                nie cytologie - to inne badania.
                A w tym przypadku trzeba zrobić - posiew, czystość pochwy lub biocenoze. To są
                podobne badania - różnią się jakimiś szczegółami ale dają odpowiedź na to czy
                rozwija się jakaś infekcja i jakiego typu - bakteryjna czy grzybicza.
            • sgosia5 Re: grzybki 29.01.05, 21:58
              "Grzybkowe" upławy pachną tak hm, jakby trochę pieczarkowo, ale jak gin
              twierdzi, że w normie, to nie wiem...najlepiej poradzić się jeszcze jednego...
    • guleranda kaszel 30.01.05, 17:30
      A jednak zaczyna mnie juz martwic ten kaszel.Nie przechodzi, a do tego od 3 dni
      o wiele słabiej i rzedziej czuję ruchy maleństwa.Może to od tego kaszlu-te
      ciagłe skurcze mięśni.Tak często i mocno kopał, a teraz...martwie sięsad(
      • magdapik Re: kaszel 31.01.05, 16:57
        Nie martw się guleranda. Ja też mam od jakiegoś czasu mocny kaszel. Tak samo
        jak Ty zamartwiałam się tym, że maleństwo się nie rusza, bo tak rzeczywiście
        było. Do tego dochochodziły obawy o to że może od tego kaszlu odklei się
        łożysko itp. Teraz mimo, że kaszel jeszcze mi nie przeszedł (okropny wirus w
        tym roku panuje) to zauważyłam, że ruchy są o wiele mocniejsze i częstsze.
        Tłumaczę to sobie tym, że być może macica się powiększyła niewspółmiernie do
        dzidzusia, a teraz z kolei dzidziuś podrósł i wszystko się wyrównało.
        Pozdrawiam. Magda.
        • guleranda Re: kaszel 31.01.05, 20:18
          Dzieki Madziu za pocieszenie.Mam nadzieję, ze wszystko wróci do normy (dziś juz
          znów kilka razy poczułam wyraxne ruchy).pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka