Dodaj do ulubionych

urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią?

16.02.05, 07:54
mój synek Kubuś urodził sie 6 lipca, ważył 3740g
obecnie ma 9kg, siedzi w zasadzie samodzielnie, zaczyna raczkować, obraca się
na leżąco dookoła siebie, próbuje podnosić się przy kanapie
śpi przez całą noc
woła ba-ba, ta-ta, dej
a jak tam Wasze pociechy?
Obserwuj wątek
    • milenamilena Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 08:04
      Antek urodził się 26 lipca o 13:50 z wagą 2150g jak wcześniak (35tc). Obecnie
      waży około 9kg (wazylam go na wadze domowej).
      Potrafi przewacac sie na plecy i z powrotem, obraca sie kokol osi i na brzuchu
      i na plecach. Nie staje, nie raczkuje, nie mówi, nie przesypia nocy, nie ma
      zebów ale wierci sie, wali lapkami w klawiature, zlosci sie jak mu czegos nie
      chce dac, brumzi, pruka, yka itp. I jest najkochanszy na swiecie.

Pozdrawiam
      Milena i Antek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17688237
    • mamamartynki1 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 08:05
      Moja Martynka urodziła się 27 lipca przy wadze 3130i 54cm. Obecnie ma 69cm i
      waży 6800.Dużo nie? Jest strasznym niejadkiem jeżeli chodzi o mleko wrecz nie
      cierpi. A zupki owszem.Moja niunia jeszcze nie siedzi samodzielnie i nawet jej
      nie sadzam na siłe. Obraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie.i caczyna
      pełzać. Wszystko jest lekko opóźnione gdyż dopiero 1,5 miesiąca temu
      stwierdzono u niej wzmożone napiecie mięśniowe.Ogólnie jest bardzo pogodnym
      dzieckiem i również śpi całą noc. Mówi ma-ma-ma, ba-ba-ba, gie-
    • anku1 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 08:12
      zapomniałam dodać , że Kuba ma 2 zęby- dwie dolne jedynki
    • cyntia33 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 08:59
      iga z 25.07 ma 66 cm i 8 kg i dwie dolne jedynki. pełza wokół własnej osi i
      odrobinkę do tyłu. przewraca się z brzucha na plecy. siedzi tylko w wanience -
      króciutko,trzymając się brzegów. budzi się w nocy co 3h. dużo gaworzy. ma
      bardzo sprawne łapki - chwyta już drobne przedmioty np. frędzle szalika. je
      przede wszystkim pierś, od 3 tygodni wprowadzamy owoce i marchewki. terroryzuje
      wszystkich - i uśmiecha się szelmowsko, jak uda jej się coś osiągnąć - np.
      wrócić na ręce do mamy (u taty i babci drze się w wniebogosy).

pzodrawiamy!
    • jess 12 lipca 16.02.05, 10:25
      Mój Pinio urodził się z wagą 3400 i 52cm. Teraz ma już 8kg i 69cm. Od miesiąca
      wcina jabłuszko, banana, kaszki, marchewkę, ziemniaczki... Pije z kubeczka.
      Jeden jedyny raz pił z butelki. Sam potrafi jeść chrupki kukurydziane.
      Z brzuszka na plecki przewraca się od 3mca, a płynnie z pleców na brzuszek i
      odwrotnie od 5. I wtedy też zaczął pełzać. Od dwóch tygodni uczy się raczkować,
      jeszcze dosyć nieporadnie ale już nabrał szybkoścismile Od kilku dni siada
      podparty na jednej rączce, a w wannie z wodą dwa razy stanął na prostych
      nóżkach. Chwyta już małe przedmioty tj. guziczek. Sam umie bawić się w a-ku-ku
      (na przemian zakrywa i odkrywa się np. pieluszką albo plastikowym talerzykiem,
      patrzy się na kogoś i śmieje). Umie szeptać. Śpiewa sobie czasami aa-aa. Mówi
      mama i mem, meme (inna wersja mamy jak płacze), tatunio to baba, a kotek edo.
      Przy jedzeniu czasami naśladuje też am.
      Od 4-5 mca reagował na swoje imię, tatunio i kotek. Teraz rozumie jeszcze
      piesek, gdzie jest Pawełek?, am, mniam, na dworek, zadzwonimy do babci/tatunia?.
      Ma dwa dolne ząbki i budzi sie 1-2 w nocy na mleczo.

Pozdrawiam
      Jess
      • mynia0 Re: 8 lipca 16.02.05, 10:51
        a ja i moja Ela spotkałyśmy sie pierwszy raz 8 lipca. młoda waży obecnie w
        okolicach 7 kg, czyli nie za dużo, a ile mierzy nie wiem, bo jej nikt nie
        mierzy. w każdym razie, ciuszki kupujemy na 74 cm, choć to zaden wskaźnik.
        córcia siedzi tylko na naszych kolanach, sama jeszcze się chwieje. pełzać nie
        lubi, więc nie pełza, swobodnie obraca sie z plecków na brzuszek, ale odwrotnie
        nie potrafi. zaczęła gaworzyć jakiś czas temu, ale jej przeszło, bo zaczęła
        ćwiczyć obroty na brzuszek i siadanie. raczej piszczy i śpiewa / dosłownie jak
        słowiczek na wysokim 'c' smile/. potrafi sie obrazić na mnie, jak za długo nie
        wracam z pracy, ma swoje zdanie, wścieka sie, jak nie dostanie tego, czego
        chce, albo jak jej zabiorę zabawkę. grzechotki mogą nie istnieć, za to pilot do
        telewizora i komórka taty jak najbardziej nadają się do zjedzenia smile.

a dieta? 3 razy dziennie cyc / choć już bez takiego zachwytu, jak na
        początku/, jabłuszko surowe / potrafi zjeść nawet dwa/, kaszka na wodzie - ok.
        200ml., zupka jarzynowa z mięskiem - ok. 250 ml.
        • ewkr Re: 8 lipca 16.02.05, 11:20
          Kubcio urodził sie 18.07 ważył 3850 i 57cm. Teraz waży ponad 9kg i ponieważ go
          nie mierzymy to powiem że nosi ubranka na 74 i 80. Jest bardzo ruchliwy pełza
          podnosi się do siadu na jednej ręce,siedzi, turla sie na wszystkie możliwe
          strony. Staje i skacze na nóżkach od 5 miesiąca, niestety ortopeda mu tego
          zabronił. Rączki ma sprawne i są wszędzie gdzie ich nie trzeba. Gaworzy ale
          najwiecej tata, ała, eee, uuuu, dada.Na jedną zabawkę woła gugu i reaguje na
          swoje imię we wszystkich odmianach. Je duzo i czesto kaszka z owocami, zupa
          słoik 190ml, słoik owoców i cycuś kilka razy dziennie i w nocy.
        • tesia.k1 Re: 8 lipca 16.02.05, 11:52
          Martynka(3250g i 55 cm) waży ok 8 kg i mieży ok. 70 cm.Lubi leżeć na brzuszku,
          kręci sie na około,przewraca z pleców na brzuszek i z powrotem,leżąc na
          brzuszku podciąga nogi do siebie(jak do raczkowania) i porusza pupą góra-dół
          lub do przodu i do tyłu .Nie załapała jeszcze o co chodzi z tymi nóżkami.Na pół
          siedzi podparta na jednej rączce.Uwielbia bawic sie tym co myużywamy :komórka,
          pilot,kubek, gazeta łyżeczka .Wyraza swoje niezadowolenie przy zabieraniu jej
          zabawek i innych rzeczy.Gryzie wszystko łącznie z kołderką i nami.Zaypia o 20
          wcześniej kąpiel i mleko z kaszką smakową, między 2-3 pobudka na mleko , a
          wstaje o 6, 7, pije mleko i obowiązkowo kupka.Nie umię odzwyczaić jej nocnego
          wstawania.Daję jej zupki z warzyw(ziemniak,pietruszka,seler,marchew,kalafior)i
          mięskiem albo z żółtkiem ,kisiel z jabłka lub truskawek moich mrożonych,
          kaszki ryzowe z owocami, soczki, lekkie kompociki, sucharki gotowane .i mleko
          bebilon pepti.Piszczy, śpiewa modelując głos,ba ma pa ble ww . Jest
          wesoła ,buzie ma uśmiechnięta i jest taka kochana.
        • lawia Re: 8 lipca 16.02.05, 12:55
          Laurunia urodzona 8 lipca (3020) obecnie waży 7500 i ma wzrostu ok 70 cm.
          Siedzi już całkiem pewnie, turla sie z pleców na brzuch i odwrotnie, do raczkowania wogóle się nie zabiera ale za to najbardziej szczęśliwa jest jak może stać na własnych nóżkachsmile
          Bardzo chętnie sie bawi ale jak większość dzieciaczków nie zabawkami tylko pilotem telefonem, gazetami, woreczkami itp.
          Mało gaworzy za to pięknie "śpiewa", piszczy.
          Niedawno wyszedł jej 1 ząbek i widać już pod dziąsełkami 2-gi.
          Z jedzenia to najlepiej "cycol" ale zaczęła jeść inne rzeczy tzn. pół słoiczka zupki, pół słoiczka deserku i pół soczku.
      • anku1 Re: 12 lipca 16.02.05, 11:57
        od kiedy podajesz banana i w jakiej postaci?
      • anku1 Re: 12 lipca 16.02.05, 11:58
        pytanie o banana było skierowane do Jess
        • jess Re: 12 lipca 16.02.05, 13:31
          Banana jemy od ok. 3 tyg. Tak naprawdę to nie wiem, czy wolno?! Bo niby można
          tylko owoce krajowe, sezonowe i najlepiej z własnego parapetu wink Pinio bardzo
          go lubi, nie ma żadnego uczulenia itp. więc raczej mu nie szkodzi. Z innymi
          rzeczami jest dużo ciężej chociaż próbuję i zachęcam jak mogę wink Rozgniatam mu
          pół banana i mieszam z kaszką kukurydzianą albo ryżową! Zajada się nim
          niesamowicie.

Pozdrawiam
    • em_em71 3 lipca 16.02.05, 12:25
      Mój synek waży 9300 (3760 - w. ur.) ubranka 80, uwielbia się śmiać, rechot
      przechodzi w ogłuszający pisk w momentach największej radości, wyciąga rączki i
      robi "yyy" gdy chce aby go noszono, próbuje siadać, ale samodzielnie nie
      siedzi, próbuje też raczkować, ale na razie bardzo nieudolnie, za to akrobacje
      wyczynia w łóżeczku, wędrując nóżkami po szczeblkach... Gaworzy właściwie bez
      przerwy, ta-ta-ta, da-da-da, a ti-ti-ti i śmiech, gie, la, pa, ba.... tylko nie
      ma-ma sad. Robi kosi-kosi łapki, papa, i brawo. Acha, sam pije z kubka
      niekapka, a jada pierś, mleko mod., kaszki, sinlac, owoce, zupki mięsno-
      warzywne, chrupki. Nie lubi soczków i gotowych słoiczków. Sypia o stałych
      porach, w dzień 2-3 godz., w nocy od 20-8 z przerwą na butlę ok.3. W obcych
      pomieszczeniach nieśmiały, wręcz płaczliwy...
    • abelha Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 12:46
      Moje dziewczynki urodzily sie 17 lipca z waga 2375g i 2450g (47cm). Teraz waza
      po 7,5kg i mierza 74 cm kazda.
      Przewracaja sie z brzuszka na plecy i odwrotne, od jakiegos tygdnia pelzaja, bo
      raczkowaniem tego nazwac nie mozna.
      Siedza jesli sie je posadzi, ale samodzielnie usiasc jeszcze nie potrafia.
      Wyciagaja raczki, jezeli ja wyciagne do nich rece i powiem: "Chodz do mnie".
      Spia od 20 do 7 rano odkad skonczyly dwa miesace. W dzien raczej nie spia
      (chyba ze po obiadku).
      Mowia da-da, ta-ta. Nic poza tym niestety.
      Pija soczki, jedza zupki (te niechetnie) i deserki, poza tym pija mleko
      modyfikowane.

Pozdrawiamy
      • dziobas79 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 17:30
        Hello,

Wika urodzila sie 21 lipca z waga 2700 i 50 cm. Dzisiaj wazy okolo 8kg i mierzy
        64 cm. Jak skonczyla 6 miesiecy zaczela sama siedziec. Potrafi przekrecac sie
        jak chce. Jedynie na brzuszek nie za bardzo. Pelza tylko po mnie i po tatusiu.
        Jak jest na brzuszku to podnosi pupcie do gory. Zaczela piszczec na rozne
        sposoby. Wszystko ma byc jej, lubi wszedzie zagladac. Opa opa, czyli skakanie
        na brzuchu mamy lub taty to jej ulubiona zabawa.
        Wiecie dziewczyny, ze wedlug chinskiegi horoskopu nasze dzieci to malpki??
    • tola_wiercipieta Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 12:47
      Moja córcia urodziła się 31 lipca.Ważyła 3300 i miała 49cm.Teraz wazy 7,5kg i
      ma 70 cm.Wyszły jej juz dwie dolne jedynki.Bardzo lubi gaworzyc,mówi
      mami,papa,aja,brr,ble,baba.Obraca się z plecków na brzuszek i
      odwrotnie,pełza.Bardzo często podskakuje pupcią.W ciagu dnia je zupki
      jarzynowe,przeciery owocowe,kaszki i deserki.Poza tym,mięsko.Nieraz tez mleko z
      sucharkami.Nie siedzi jeszcze sama sztywno.W nocy budzi się na karmienie co
      około 3 godziny.Bierze wszystko do buzi i ciągle się uśmiecha.
      • anna_maja77 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 14:56
        czesc
        Kacper z 15 lipca wazy chyba ok. 10 kg (ostatnio wazony 4 tyg temu 9,5 kg)a
        ciagle rosnie, ubranka 70-80, od 6 mca probowal wstawac i pomimo zniechecnia
        (zalecenia ortopedy) teraz juz przy kazdej okazji raczkuje w strone najblizszej
        wersalki, szuflady itp - dowolnego punktu oparcia i sie podnosi do stania, w
        lozeczku i kojcu poza staniem zaczyna lazic trzymajc sie górnego brzegu,
        oczywiscie kręci się wokol siebie, łapie zabawki, gazety, pilot itd...wywraca
        pudełko z zabawkami a zabawkami i czymkolwiek co wpadnie w jego łapki stuka o
        podloge... wywraca się sam na brzuszek a na plecy nie umie, ale od 3 dni
        samodzielnie siada z pozycji na brzuszku, a od miesiac pewnie siedzial
        posadzony, lapal i wyrzucal zabawki...kiedys zaczal mowic "ta-ta" ale genralnie
        to sa trudne do odtworzenia dzwieki, rozsmieszony przez mame śmieje się głosno,
        zawolany przez rodzicow "biegnie" - czyli zasuwa raczkując za nami do innych
        pomieszczeń, próbuje otwierać szuflady ...w wanience tzrepie rączkami i
        zabawkami o wodę lub łapie brzegi wanienki i chce wstawac...nigdy sie nie
        nudzimy razem...jest naszym kochanym słonkiem...co do jedzenia - w nocy kilka
        razy peirs, w dzień 9 mleko, sloik owocow, sloiczek zupki jarzynowej z
        mieskiem, sok i herbatkę nie chce
        ania - mama kacperka (7 mcy i 2 dni)
    • aga_r13 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 14:49
      Witam, mój Maciuś urodził się 14 lipca ważył 3880 i miał 57 cm wzrostu smile)
      Teraz waży ponad 10 kg a ubranka kupujemy na 86 zdarza się,że nawet na 92 smile
      Jest ciągle uśmiechnięty, siedzi prawie sam, uwielbia lezeć na brzuszku, wtedy
      też obraca się dookoła osi, cały czas go słychać, wydaje najróżniejsze dźwięki,
      ostatnio nie chce siadać woli jak go ktoś podtrzymuje a on może sobie
      podskakiwać na stojąco, słodki z niego maluszek...Uwielbia bawić się w akuku.
      Ma dwa ząbki na dole, zajada się daniami ze słoiczków, uwielbia marchewkę
      gotowaną i wcina chrupki kukurydziane.. a jeżeli chodzi o noc to często się
      budzi na cycunia, pozdrawiam serdecznie, Aga
    • capribb Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 16.02.05, 18:22
      Nasza Rozalka urodzona 18 lipca z waga 3900.
      Obecnie wazy 8 100g i ma 70 cm dlugosci.
      Lubi lezec na brzyszku, podnosi sie na raczkach, obraca
      dookola wlasnej osi, przemieszcza turlajac.
      Celowo podnosi ochraniacz w lozeczku aby zobaczyc
      co sie dzieje w pokoju. Trzymana za raczki podciaga sie
      do siadania ale nie potrafi usiedziec samodzielnie.
      Lubi trzymac rownoczesnie dwie zabawki w obu raczkach.
      Od kilku dni widac pierwsze zabki-dolne jedynki.
    • mkostki Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 17.02.05, 00:14
      Antoś z 23 lipca, waga wtedy 3300 wzrost 56, obecnie nie wiem ile waży (zważymy
      sie za tydzień)i nikt go nie mierzy. Ale ja szacuje wage na jakieś 8500 a
      długośc na ok. 70 cm.
      Reaguje na swoje imię, mówi "unge unge" "dej-dej-dej" i "ni-ni". Grucha,
      ćwierka i piszczy.
      Obraca się z pleców na brzuch, ale niezbyt sprawnie jeszcze, pełza w ruchu
      okrężnym oraz po mnie, siedzi niezbyt pewnie i krótko, siada z pozycji
      półleżacej podciągając się do przodu (w foteliku obu oparty o mnie), raczkować
      bardzo chce, ale mu nie wychodzi (nie załapał, że trzeba podnieść tyłek), co go
      ogromnie złości. Kopie z zapałem balona i piłkę, chwyta przedmioty nogami i
      przenosi sobie do rączek!
      W nocy je cyca 3 razy, w dzień gardzi wszystkim, co się nie da spożyć łyżeczką.
      Łyżeczką zaś spozywa kaszki, kleiki, zupki, deserki, mus "misiowy sad" oraz
      skrobane łyzką jabłko i rozgniecionego widelcem banana. "Je" skórę od chleba i
      obwarzanki. Na propozycję spozycia chrupków kukurydzianych - obraża się. Kocha
      ciągnięcie za włosy - i rodziców i psa. Ulubiona sztuczka-magiczka (hit
      ostatnich dni): wsadzenie sobie zabawki do dzioba (jesli posiada metkę - to za
      metkę) i puszczenie jej rączkami tak, że tylko sama buzia trzyma. Wtedy
      rozgląda się w poszukiwaniu oklasków.
      Jest ogólnie cudowny.
      Pozdrawiam
      Magda
    • indeborga Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 17.02.05, 07:37
      Ala urodziła sie 24 lipca 2004, ważyła 3 400, dłogość 58. Wazona była dwa
      tygodnie temu 7 900, ubranka nosi na 74. Potrafina brzuchu obracać się dookoła,
      raczkuje - powoli przemieszcza sie do przodu i tyłu, na brzuchu unosi pupę i
      plecki (ale zaraz opada), siedzi ale szybko zaczyna się chwiać, czasem mówi bu-
      bu, ba-ba, ma-ma(jak bardzo płacze)
      • bajeczka2 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 17.02.05, 09:58
        Witam!
        Wojtuś urodzony 7 lipca - waga 3830 i 56cm. Obecnie waży około 10 kg i mierzy
        jakieś 80 cm. Siedzi samodzielnie barodz pewnie, obraca się wokół własnej osi.
        Próbuje raczkować - ale narazie tylko jakieś trzy "kroczki" i buch na brzuchsmile.
        Mówi ba ba , bla bla, często się usmiecha.
        Spi całe noce od 5 miesiąca. Je kaszki, kleiki, zupki, owoce rózne,
        herbatniczki. Nie ma ząbków.
        A ulubione zabawki to oczywiście - telefon komórkowy, pilot, paczka chusteczek
        higienicznych smile.
        Daje cześć i "przybija piątke" smile
        Jest całym moim światem smile

Agata i Wojtuś
    • marok Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 17.02.05, 10:43
      Miko przyszedł na świat 30 lipca. Ważył 3840g i mierzył 59 cm.
      Ostatnio gdy był ważony przed szczepieniem (a było to 22 grudnia) to waga
      wynosiła 9,5 kg więc teraz to pewnie dycha albo i lepiej, co czuć gdy się go
      nosi smile.
      Obecnie chłopak stara się siadać, płynnie obraca się z pleców na brzuch nieco
      trudniej wygląda wykonanie obrotu z brzuszka na plecy ale czasami się udaje.
      Chłopak jest tak pogodny i spokojny, że aż sami jesteśmy zaskoczeni. Cały czas
      się śmnieje a w chwilach maksymalnej radości gdy gilgoczę go po brzuszku lub na
      boczkach śmiech przechodzi w pisk.
      Nie ma jeszcze zębów ale co chwyci to od razu pcha do buzi dosyć mocno kłapiąc
      swoimi bezzębnymi dziąsłami.
      Na widok nasz lub naszego psa głośno gaworzy starając się nam przekazać jakieś
      swoje myśli smile.
      Na przewijaku do niedawna był spokojny, ale teraz istny szatan. Szczególnie jak
      staram się go ubrać po kąpieli w piżamkę. Nie wiem kiedy jest już na brzuchu i
      chwyta wszystko co jest w zasięgu jego rączek np. pudełko z chusteczkami,
      koszyczek z kosmetykami do pielęgnacji jego ciałka, a kilka razy udało mu się
      włożyć łapkę w otwarty słoiczek z kremem - normalnie ubaw na maksa.

A oto kilka zdjęć małego Mikersa oraz jego strona www.
      • anka2005 Re: urodzone w lipcu2004-ile ważą i co potrafią? 18.02.05, 12:02
        Mój synek urodził się 21 lipca. Waga urodzeniowa 3950 i 56 cm. Na początku
        stycznia ważył 8400. Siedzi dobrze już od miesiąca. Teraz zaczyna stawać. W
        łóżeczku sam potrafi wstać i trzyma się jedną rączką. Ma już dwa ząbki. Teraz
        czekamy na górne, bo ma opuchniete dziąsełka. Zaczyna raczkować. Bardzo
        chętnie zjada kaszki, deserki podawane oczywiscie łyżeczką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka