Dodaj do ulubionych

lozeczko????

23.02.05, 11:17
Powoli zaczynam rozgladac sie za rzeczami niezbednymi. Oczywiscie o bol glowy
przyprawia mnie wybor wozka itd - tego jest taka masasad
Mam jednak pytanie - jezeli nie kierowalybyscie sie cena, jakie lozeczko dla
malenstwa byscie wybraly: drewniane czy takie turystyczne. Oba maja swoje
plusy i minusy - moze ktoras z was ma w tej materii doswiadczenie. Poradzcie.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • rosanna Re: lozeczko???? 23.02.05, 11:44
      Ja tez jeszcze nie wybralam wozka ani lozeczka.
      Dziewczyny jaki materac do lozeczka polecacie?
      • martyna122 Re: lozeczko???? 23.02.05, 11:51
        Wybraliśmy łóżeczko drewniane "Julia" z Drewexu, nie jest drogie (w granicach
        180-200zł), materac piankowo-kokosowy, podobno jest najlepszy.
        Wózek też kupiliśmy: Deltim Focus, chcieliśmy na początku Chicco, ale sprzed.
        powiedziała, że przereklamowany.
    • martucha1 Re: lozeczko???? 23.02.05, 11:56
      My dla Nelki kupilismy lozeczko firmy Vox- taki kombajn z wbudowa komoda i
      rozkladanym przewijakiem. Wybralismy go z powodu ograniczonej ilosci miejsca w
      mieszkaniu i sprawdzil sie. Teraz rozwazam kupienie lozeczka turystycznego z
      regulowanym dnem i dokupienie do niego materaca.
      Marta
    • hayet Re: lozeczko???? 23.02.05, 12:00
      Ja jestem za turystycznym. Jest rownie wytrzymale i funkcjonalne jak drewniane
      i duzo slszlam dobrego. Ba takie chyba sie skusze.
      • ewucha28 Re: lozeczko???? 23.02.05, 12:26
        Ciekawa jestem jak to jest z łózeczkami turystycznymi ,chodzi mi o
        materac.Materac powinien byc twardy i stabilny,ja na szczęscie mam łózeczko po
        pierwszej pocieszce ,drewniane z materacem i dnem twardym i stabilnym.Juz nie
        pamietam z nazewnictwa jakie sa rodzaje materaca,najlepiej zapytac w sklepie.
        • mama-in-spe Re: lozeczko???? 23.02.05, 12:28
          A jakich wymiarów łóżeczko kupujecie? Czy 120 cm długości to nie za krótkie?
          • anna.michal Re: lozeczko???? 25.02.05, 14:05
            Michał miał łóżeczko drewniane, standardowych rozmiarów 120x60, z wyjmowanymi
            szczebelkami. (trzeba uważać, bo zdażają się jeszcze modele bez takiej
            możliwości a dla starszego dziecka to się przydaje.)
            Używaliśmy go do końca 21 miesiąca(ale znajomi mają dziecko starsze o
            miesiąc(niecale 3 lata) i nadal śpi w łóżeczku), a potem ponieważ było mu ciasno
            (bardzo się wierci w nocy) dostał duże 90x200. A tamto rozkręcone poszło do
            piwnicy. (wydaje mi się, że wszystkie są rozkrencalne).
    • elza78 Re: lozeczko???? 23.02.05, 12:34
      ja jestem zdecydowana na turystyczne, kupuje uzywane od kumpeli, materac zawsze
      mozna dokupic i tez wlozyc do tego lozeczka, dla mnie fajne w nim jest to ze ma
      kolka i mozna nim dowolnie praktycznie manewrowac bez podnoszenia, mozna je
      zabrac wszedzie (np wyjazd do babci i maluch spi w swoim wlasnym lozku) bo
      pakuje sie do wymiarow torby podroznej... generalnie superancko... no jeszcze
      jedna wazna sprawa ze potem spelnia role kojca i druga rzecz ze maluch sie nie
      walnie glowa o zadne drewniane szczebelki, tudziez tej glowy nigdzie nie
      wsadzi... to tyle co zdolalam wymyslic z plusow dlaczego sie zdecydowalam...
      • lesia28 Re: lozeczko???? 23.02.05, 13:22
        Nie wiem w czym problem, ale podobno ortopedzi i pediatrzy odradzaja
        turystyczne do uzytkowania nonstop.
        • elza78 Re: lozeczko???? 23.02.05, 13:28
          pewnie chodzi o materac ze nie jest sztywny... ja mam zamiar kupic maluchowi
          materac i wlozyc go poprostu do lozeczka smile chyba tylko kwestia doboru
          wymiarow...
          • marta1973 Re: lozeczko???? 23.02.05, 13:48
            Dokładnie tak jak Elza 78. Włożę w środek materac (nie pamętam jaki, kokosowy,
            gryczany czy kokosowo- gryczany).

Łóżeczka turystyczne sa wprawdzie droższe, ale jestem nimi zachwycona, to co mi
            się podoba ma kółeczka, funkcję kołyski, można podnosić / opuszczać dno,
            wyjście z boku na zamek błyskawiczny dla dziecka (ja to nazywam "buda dla psa")

jescze ma przewijak , pozytywkę, jego wykonanie , solidność zrobiła na mnie
            wrażenie, cholweka tylko cena jest starszna, około 600 pln.
            • elza78 Re: lozeczko???? 23.02.05, 14:17
              dla mnie jeszcze jedna sprawa wazna jest, mianowicie ze jak maluch wyrosnie (a
              planujemy z mezem jeszcze drugie bo to jest nasze pierwsze malenstwo, a to
              drugie troszke pozniej) to sie to turystyczne zwinie w torbe i schowa na dno
              szafy jak swiateczna choinke i bedzie sobie czekalo na nastepnego dzidziolka smile
              z drwenianymi wiekszy problem jest czesc to sie w ogole nie sklada, a u nas w
              piwnicy niezabardzo, bo wilgotno i by sie poniszczylo...
              • mama-in-spe Re: lozeczko???? 25.02.05, 12:51
                elza78 napisała:

> dla mnie jeszcze jedna sprawa wazna jest, mianowicie ze jak maluch wyrosnie
                (a
                > planujemy z mezem jeszcze drugie bo to jest nasze pierwsze malenstwo, a to
                > drugie troszke pozniej) to sie to turystyczne zwinie w torbe i schowa na dno
                > szafy jak swiateczna choinke i bedzie sobie czekalo na nastepnego
                dzidziolka smile
                >
                > z drwenianymi wiekszy problem jest czesc to sie w ogole nie sklada, a u nas w
                > piwnicy niezabardzo, bo wilgotno i by sie poniszczylo...
                >

Przecież drewniane z założenia służy dziecku do +/- trzeciego roku życia, po to
                ma wyjmowane szczebelki.
                Mnie się te turystyczne po prostu nie podobają.
            • lolo09 Re: lozeczko???? 23.02.05, 14:18
              materan na pewno z dodatkiem kokosa. my mamy zwykle lozeczko ale z szuflada, no
              i na nie mozna zalozyc przewijak - goraco polecam!!!!!!!
              niestety damian nie cierpial lozeczka i odkad skonczyl rok przeniosl sie na
              niski jednoosobowy tapczanik smile)))))))
              a 120 spokojnie wystarcza
              p.s. osobiscie turystycznego na stale nie polecam, starsze bobasy czesto z
              niego wypadaja, a w zwyklym mozna po prostu wyjac szczebelki.
    • martucha1 120/60! 23.02.05, 15:21
      Z mojego doswiadczenia wynika ze jest najlepsze. Ja mam 140/80 i wszystko
      fajnie ale
      1. mala nie umie spac w mniejszym a takie ma u jednej i drugiej babci i ciagle
      sie w nich obija i wybudza
      2. problemy z ochraniaczem do lozeczka- musze szyc na zamowienie
      Marta
      • romilka Lozeczko!! 23.02.05, 17:15
        Nie mam zadnego doswiadczenia wiec chetnie posłucham rad.Moja mama kupiła
        lozeczko takie chyba tradycyjne a poniewaz mieszka ode mnie 300 km wiec pewnie
        zostanie u niej zebym mogła czesto przyjezdzac.Ja dostane lozeczko od
        kolezanki,tylko jest jeden problem.kolezanka ma sliczne lozeczko ale kolyske!!
        Tzn lozeczko wyglada normalnie ale ma takie plozy jak kolyska,nie wiem jak to
        sie sprawdza w praktyce!Moze macie jakies doswiadczenia??
        Romi-Dzidzia
        • mamagocha Re: Lozeczko!! 25.02.05, 12:03
          Romi,
          Co prawda nie mam doświadczenia, bo to moje pierwsze maleństwo, ale płozy można
          zawsze zabezpieczyć i unieruchomić nawet domowymi sposobami. Dzieci lubią być
          kołysane więc płozy mogą sie przydać. Możesz też dokupić do łożeczka kółka,
          które można zdejmować w razie potrzeby. Mamy jeszcze trochę czasu więc pomysły
          Adasia Słodowego moga się przydaćsmile))
          My, jeśli fnanse nam na to pozwolą chcemy kupić dwa łóżeczka, drewniane i
          turystyczne (jedno i drugie na kółkach). Turystyczne będzie idealne na wyjazdy
          wszelkiego rodzaju, na działkę, czy choćby nawet wizyta u babć. Chcemy wychować
          małego obieżyświatasmile)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka