Dodaj do ulubionych

konflikt serologiczny

02.03.05, 20:30
Mam grupę krwi BRh-, mój mąż ARh+. Wiem,że istnieje możliwość wystąpienia u nas konfliktu serologicznego. Czy któraś z Was jest lub była w podobnej sytuacji i jak była prowadzona taka ciąża? Byłam już na dwóch wizytach, nie założono mi nawet karty ciąży, nie dostałam skierowania na żadne badania. A może jeszcze za wcześnie? Jestem w 9tc "z kawałkiem" (vide suwaczek). Dodam jeszcze, że oboje mamy grupę krwi wbitą do dowodów, więc jest to na 100% pewne.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • agutek76 Re: konflikt serologiczny 02.03.05, 21:14
      ja w 11 tyg. ciazy mialam robione przeciwciala- nie wiem kiedy robi sie kolejne
      no ale chyba lacznie 3 razy przez cala ciaze- ja mam Arh- a moj maz 0 rh+ - na
      przeciwciala i grupe krwi dostalam skierowanie od mojej gin. chodze do niej na
      kase chorych - juz meza pouczylam ze po porodzie ma pilnowac zebym dostala
      zastrzyk z immunoglobuliny
    • agadiaz Re: konflikt serologiczny 03.03.05, 00:41
      Przesylam Ci linka, ktory wyjasni bardziej fachowo istote konfliktu!!!
      Powodzenia i nie ma sie czym przejmowac, medycyna poszla na przod!!!
      Powodzenia!!

zdrowie.org.pl/womens/wyswietl_vad/648
      • mala67 Re: konflikt serologiczny 03.03.05, 11:26
        ja też mam niezgodność serologiczną z mężem, jestem w 10tyg i 1 d , badania na
        przeciwciała miałam robione już ponad miesiąc temu. lekarz pouczył mnie, że w
        razie plamień mam sie natychmiast zgłosić do niego albo do szpitala ze względu
        na to narażenie i tyle. Nie przejmuję się tym konfliktem zbytnio, po co na
        zapas. a medycyna na prawde sobie z nim radzismile
    • isia_50 Re: konflikt serologiczny 04.03.05, 14:19
      My mamy z mężem konflikt serologiczny.
      Ja mam grupę 0 Rh (-), mąż A Rh (+), córa ma 0 Rh (+).
      W pierwszej ciąży nie ma zagrożeń. Bo nie ma jak wymieszać się krew matki i
      dziecka. Zagrożenia mogą, ale nie muszą pojawić się jeśli wcześniej poroniłaś,
      albo w kolejnej ciąży jeśli dziecko pierwsze miała właśnie Rh (+), i drugie też
      będzie miało Rh (+). Na to też medycyna ma sposób. Zaraz po porodzie dostałam
      immunoglobulinę D, a teraz co 2 miesiące robię z krwi test na zbadanie
      przeciwciał anty D we krwi, na razie mam ujemne, więc nie ma problemu. Wiem, że
      pod koniec ciąży dostanę profilaktycznie jeszcze raz immunoglobulinę D dla
      ciężarnych.
      • hanna26 Re: konflikt serologiczny 07.03.05, 21:51
        Jeżeli nie wystąpiły u was jeszcze przeciwciała, to nie macie żadnego
        konfliktu, tylko niezgodność krwi. Ja zaraz, jak sie tylko zgłosiłam do
        lekarza (ok. 6 tc), dostałam skierowanie na badanie krwi w kiedrunku
        przeciwciał. To druga ciąża (a właściwie trzecie, licząc poronienie), a więc
        istnieje większe ryzyko niż przy pierwszej. Będę jeszcze miała robione chyba ze
        dwa razy, a w 28. tc - podaną immunoglobulinę.
        • isia_50 Re: konflikt serologiczny 08.03.05, 08:47
          To moja druga ciąża, przeciwciała mam robione co drugą wizytę (w sumie będzie 5
          badań).
    • orgovana Re: konflikt serologiczny 08.03.05, 13:11
      hej ja tez z mezem mamy identyczne grupy krwi , nie boj jak pierwsza ciaza to
      ryzyko praktycznie zerowe pozdrawiam a badania krwi na pewno beda wykonane
      • sylaba_01 Re: konflikt serologiczny 08.03.05, 21:11
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję za posty. W czwartek idę na wizytę, mam nadzieję, że w końcu założy mi kartę ciąży... Jeśli nie, to szukam nowego lekarza prowadzącego. Czy którejś z Was prowadzi ciążę dr Lisiak?
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka