08.04.05, 20:40
Witam Wszystkie Mamy. Jestem mama 3 letniego Bartosza. Do tej pory moj synek
ladnie mowil, wszyscy go chelili. Od pewnego czasu zazely sie klopoty z
jakaniem. Poczotkowo to bylo zwiazane z tym, ze Bartosz szybciej myslal niz
mowil. Od wczoraj jest znacznie gorzej. Mowi jakajac sie, a dzisiaj to sam
sie juz denerwuje, poplakuje co chwila i jak nie moze czegos powiedziec to
mowi nie wiem. Bardzo sie denerwuje. Moze ma ktos podobne doswiadczenia,
prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • thaures Re: jakanie 09.04.05, 10:42
      To mój post sprzed tygodnia- odpowiadałam na podobny, jak Twój:
      Wróciło do mnie po przeczytaniu Twojego postu- 3 lata temu w poniedziałek
      wielkanocny mój 2,5 letni syn( z września) obudził się i zacząl się zacinać,
      pojechaliśmy do rodziny na obiad, tam już miał spore problemy z mówieniem. W
      środę prawie nic nie mógł powiedzieć- wariowaliśmy, koleżanka logopeda kazała
      nam mówić do niego szeptem,żadnych bodżców. Nocą przelewałam wosk nad nim- też
      mi tak poradzono- wszystkiego się chwytałam,sama w to nie wierząc. Czytałam o
      mikrouszkodzeniach mózgu. W piątek była u mnie sąsiadka- przerażona stanem
      małego, który nic nie mógł powiedzieć- siedziała ok. godziny- w tym czasie
      Przemek powoli zaczął mówić i po pół godzinie mówił " po staremu" Potem byłam z
      nim u neurologa, powiedział,że jeżeli się nie powtórzy, to żeby o tym nie
      myśleć. Zapomniałam, do Twojego postu- wiem co przeżywasz, ale mam nadzieję,że
      minie tak jak i u nas. Życzę tego z całego serca-Aśka

• mmsol Re: jakanie 28.04.05, 10:56
      moja córka też się jąkała w tej chwili sporadycznie.
      przedewszystkim jak zacznie do was mówić nie przerywajcie mu i spokojnie
      wysłuchajcie go do końca, często dzieci się spieszą bo wiedzą że uwaga rodziców
      jest krótkotrwała...Długo się jąkała i przybierało to różne formy raz bardziej
      raz mniej, najczęściej na początku zdania. Mineło samo, ale odwiedziny u
      logopedy są jak najbardziej wskazane.
    • mamatysi Re: jakanie 03.05.05, 21:16
      witaj jesli twoj synek jeszcze ma jakies problemy z jakaniem to napisz przesle
      ci referat logopedy co robic w takich sytuacjach sciagnelam go zinternetu gdy
      moja corcia tez zaczela sie lekko zacinac .postepowalam tak ja tu pisalo i
      obylo sie bez logopedy. dodam ze wiekszosc dzieci w wieku 3-5 lat zaczyna sie
      jakac i to jak z nimi postepujemy w tym czasie ma wielkie znaczenie czy to
      jakanie postapi dalej czy sie cofnie.tu pisze ze nie jest to choroba i tak tez
      bylo z moja corcia, male zaciecia z naszej strony spokoj...i wszystko trwalo
      jedynie ok. 1 mies. i jest ok.
      pozdrawiam
      • johanna2 Re: jakanie 03.05.05, 21:31
        Witam mam te same problemy z synem zaczelo sie tez okolo trzeciego roku
        zycia,teraz ma 7 lat i raz jest gorzej raz lepiej.Bylismy juz pare razy u
        lokopedy i nam mowili ze to przechodzi z wiekiem i nie wiem co robic dalej czy
        moglabys mi przeslac tez ten referat Anetaventzke@aol.com Z gory dziekuje.
        • mamatysi Re: jakanie 03.05.05, 22:01
          johanna wyslalam ,mam nadzieje ze doszedl.
          • johanna2 Re: jakanie 04.05.05, 21:21
            Dziekuje doszedl.
            • dorothyz Re: jakanie 30.05.05, 13:08
              Witajcie! Moja córcia tez zaczyna mieć problemy z jąkaniem.Ma w tej chwili
              prawie 3 i pół roku, i przyznam ze zainteresował mnie ten artykuł o którym
              mówiła mamatysi! czy w związku z tym ja tez mogłabym poprosić o niego?! Będę
              wdzięczna mój mail:dorothyz1@tlen.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam.Dorota.
              • zaneta9 Re: jakanie 03.06.05, 21:21
                Witajcie !!!
                Od jakiegos czasu mam ten sam problem z moja 3-letnia coreczka.
                Zaczela sie jakac,coraz czesciej niestety przychodzi jej wymowienie slow.
                Choc czasem nie wiem dokladnie o co jej chodzi staram sie tego nie okazywac
                lecz spokojnie pytam sie czy o to jej chodzilo.
                Mamatysi !!! czy i nam moglabys przeslac artykul.
                Bylabym bardzo wdzieczna.
                Pozdrawiamy Zaneta mama Sandy i Michaela
                zrschuuring@hotmail.com
                • ciezarowka Re: jakanie 07.06.05, 10:52
                  Moj 4 letni synek tez sie jąkał kiedy miał 2.5 roku. Ale u niego było to
                  spowodowane pojawieniem się brata. Może u was też była jakaś zmiana? Może nawet
                  mała, dzieci są na zmiany bardzo wrażliwe. U nas pomogły wspólne wakacje, czas
                  tylko dla dzieci, przytulanki, wspólne spacery itd..
                  Ola
    • dorotakala Re: jakanie 07.06.05, 13:47
      mam jąkającego się 7 latka - czy mogę poprasić o artykuł na adres
      dorotakala@wp.pl pozdrawiam i dziękuję Dorota
      • mamatysi Re: jakanie 08.06.05, 13:16
        witam
        dodam tylko ,ze sa to artykoly skopiowane z internetu dlatego maja takie nazwy
        jakie im nadalam.
        zycze by wasze pociechy mialy to juz za soba.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka