Dodaj do ulubionych

po co glukoza?

12.04.05, 10:24
czytam właśnie wasze odpowiedzi kiedy wykonywałyście i jakie miałyście wyniki
testu obciążenia glukozą. I zastanawiam się dlaczego ja nie musze robic
takiego badania? Jestem w 31tc i lekarz mnie jeszcze nie skierował, a jak
sama spytałam odparł, ze nie ma potrzeby.
Moze Wy mnie oświecicie po co i w jakich przypadkach robi się ten test?

Olga 31tc
Obserwuj wątek
    • strzala04 Re: po co glukoza? 12.04.05, 10:33
      To jest obowiązkowe badania przeprowadzane w ciąży. Dziwię się, że lekarz do
      tej pory Cię nie skierował. Na każdej karcie ciążowej jest wymienione.
      To badanie jest potrzebne aby ewentualnie wykryć tzw. ukrytą cukrzycę ciążową.
      Podobno niektóre kobiety w ciąży mają takie tendencje i jeśli nie zastosują
      odpowiedniej diety i opieki lekarskiej to istnieje realne zagrożenie dla płodu.
      Takie badanie ja miałam zrobione w 26 tygodniu z obciążeniem 50 g glukowy, a
      podobno jeszcze jedno mnie czeka z 75 g glukozy gdzieś ok. 35 tygodnia ciąży.
    • elza78 Re: po co glukoza? 12.04.05, 10:59
      test przesiewowy na wykrycie tak zwanej "cukrzycy ciezarnych" czyli
      nietolerancjii glukozy zwiazanej z ciaza, ktora moze byc niebezpieczna dla
      dziecka i matki tez...

rozwija sie okolo wlasnie 24 tygodnia i wtedy zeby jak najszybciej wykryc robi
      sie test obciazenia 50 gramami glukozy po godzinie od podania...
      moze zrob badanie na wlasna reke, krzywa kosztuje kolo 10 zlotych, a warto
      wiedziec ze wszystko jest ok...
      • liv-ia Re: heh...mój lekarz tak samo...:) 16.04.05, 10:51

• liv-ia Re: sorki.... 16.04.05, 10:55
          ....sorki za wcześnie wcisnęłam.....
          mój lekarz też niewidział potrzeby skierowania mnie na takie badanie twierdząc
          ze skoro mocz i krew są w porządku to niema potrzeby, jest dobrze.
          Mi jednak zależało, więc wymusiłam to na nim i za kilka dni ide je zrbić smile))
          Moze tak juz jest z tymi lekarzami w przychodniach ze ograniczają badania do
          minimum....w kazdym razie po to czytuję forum żeby nic nie uciekło mojej uwadze
          i żeby sama zadbać o siebie i maleństwo. Pozdrowienia
    • oliwe Re: po co glukoza? 12.04.05, 11:00
      Strzała ma rację to badanie obowiązkowe.
    • mamalgosia Re: po co glukoza? 12.04.05, 11:11
      NIe rozumiem, dlaczego nie ma potrzeby, to chyba robi się każdej kobiecie w ciąży.
      Ale lekarze mają jakieś woje przyzwyczajenia. Ja np. nie robiłam badań na
      przeciwciała różyczki ani w pierwszej ani w drugiej ciąży. A ponoć się powinno
    • olga06 Re: po co glukoza? 12.04.05, 13:10
      Właśnie się zastanawiałam czy nie zrobić tego badania bez konsultacji, czy nie
      wiąze się ono z rzadnym ryzykiem? Koszt nie jest faktycznie duży (a nawet
      gdyby, to mimo wszystko potrzebne badanie)i chyba przy następnych badaniach
      przed wizyta kontrolna (mocz, krew, magnez) poproszę również o zbadanie
      glukozy.
      Czyli rozumiem, ze mam prosić o test po obciązeniu 50 gramami glukozy?
      Sorki za moje pytania, ale to moja pierwsza ciąża i wszyskto jest dla mnie "po
      raz pierwszy".

Olga 31tc
      • mamagocha Re: po co glukoza? 12.04.05, 13:41
        Olgo,
        idź do apteki i poproś o 50 gram glukozy, następnie rano pojedź do przychodni i
        w obecności pieleniarki wypij glukozę, którą rozcieńczą z wodą. Ponieważ nie
        robiłaś wcześniej tego badania powiedz, że chcesz zbadać poziom cukru przed i
        po wypiciu glukozy.
      • elza78 Re: po co glukoza? 12.04.05, 22:43
        zrob to badanie sama, krew pobieraja z palca, najpierw na czczo, potem pijesz
        glukoze i po 1 godzinie od obciazenia...
        glukoze trzeba kupic w aptece w przychodni rozpuszcza ci w wodnie, godzine
        potem musisz czekac na drugie oznaczenie i nie za bardzo mozna chodzic i sie
        wysilac smile
        zrob lepiej sama ten test bo jest on potrzebny a ryzyka zadnego nie niesie,
        oprocz tego ze moze sie zrobic slabo albo zemdlic od slodkosci smile
    • mamagocha Re: po co glukoza? 12.04.05, 13:36
      Jest to niezbędne badanie stwierdzające poziom cukru i wykrycie ewentualnej
      cukrzycy na którą czasem niestety zapadają kobiety w ciąży. Może powinnaś
      odwiedzić innego lekarza! Proponuję zrobić badanie bez względu na to co mówi
      Twój lekarz i z wynikami udać się do INNEGO.
      • mama-in-spe Re: po co glukoza? 12.04.05, 14:09
        Zmien lekarza jak najszybciej! Test przesiewowy w kierunku cukrzycy ciążowej
        jest OBOWIĄZKOWY dla każdej kobiety!!! Ja czułam się świetnie, badania miałam
        rewelacyjne, cukier na czczo zawsze idealny, a glukoza wyszła kiepsko i w zyciu
        bym "sama" na to nie wpadła. Nieleczona cukrzyca ciążowa to wielkie
        niebezpieczeństwo dla dziecka i ciebie!
        • domii Re: po co glukoza? 12.04.05, 22:48
          nie, no lekarze sa niesamowici! Ciekawe jak poznal, ze nie ma zgrozenia? Magik
          jakis czy co?
          zrob to badanie koniecznie!
          No i zycze pomyslnego wyniku smile
          D.
          • renste Re: po co glukoza? 14.04.05, 11:04
            Ja też nie robię tego badania.Mój doktor twierdzi że to przestarzałe badanie.
            Sprawdziełam to u swojej rodzinnej lekarki i ona potwierdziła.Mówi ,że teraz
            robi się inne badanie -pt.hemoglobina czegośtam.Zrobiłam je i dziś mam mieć
            wyniki.Wieczorem wam napiszę co i jak .No i jak to się dokładnie nazywa.(idę po
            południu do gina ,ciekawe co on powie na to badanie.Nic nie wie że to
            zrobiłam ,bo to inicjatywa internistki)
            Pozdrawiam-renata
            • olga06 Re: po co glukoza? 14.04.05, 12:14
              Renste, napisz proszę co to dokładkie i "czym się to je". Bo jakieś badanie
              musze zrobić, a szczerze nie wiem jakie.
              Troche się dziwię, bo mój obecny lekarz jest uznany powszechnie jaki bardzo
              dobry specjalista (czego dowodem są też ogromne problemy z wbiciem się na
              wizyty do niego, i potwornymi kolejkami) i myślę ze nie lekceważy zdrowia
              swoich pacjentek. Ale cóż lepiej dmuchac na zimne!
              Czekam na info!!

Olga06
              • renste Re: po co glukoza? 17.04.05, 21:23
                Już mam wyniki.Badanie nazywa się hemoglobina glikowana HbA1c.
                Jest to białko zmienione przez cukier będący we krwi.Im wyższe jest stężenie
                cukru we krwi,tym bardziej jest zmodyfikowana cząsteczka białka.(...)Oznaczając
                stężenie HbA1c uzyskujemy wgląd w przemianę materii w ciągu ostatniech 4-6
                tygodni.
                Jest to badanie dla cukrzyków jak sądzę z literatury i wskazuje na stan
                cukrzycy pod względem leczniczym.U mnie super norma.
                Mój gin powiedział że to niepotrzebne byłosmile))I bądź tu człowieku mądry.
              • renste Re: po co glukoza? 17.04.05, 21:28
                Mój lekarz też jest powszechnie uznawany,jest nawet ordynatorem,ale uważa że za
                dużo badań też nie jest dobre.że lekarze czasem z różnych względów leczą
                zdrowych ludzi.
                Czasem mam wrażenie ,że dopóki nie mamy raka (odpukać)to wszyscy jesteśmy
                zawsze zdrowismile))
                Jeszcze się dopytam jutro innych lekarzy (mam w rodzinie) co sądzą o
                tych "cukrowych" badaniech z med.punktu widzenia.Napiszę jak cczegoś
                konstruktywnego się dowiem.Wy też popytajcie o to badanie.sama jestem w kropce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka