hayet 28.04.05, 15:20 dziewczyny i co jest z tym becikowym w warszawie? Cos ustalili czy tylko tak pogadali pogadali i nic z tego nie wyszlo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strzala04 Re: becikowe 28.04.05, 15:23 Uchwalili, że dostaną matki co urodziły od 1 czerwca, ale sprawa miała się oprzeć o wojewodę, który podobno zakwestionuje uchwałę RAdy Miasta, jako niezgodną z przepisami prawa. Nie liczyłabym na nic, po co rozczarowania. To czystej wody kiełbasa wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: becikowe 28.04.05, 15:31 no wlasnei, tez mi sie wydaje, ze nic z tego nie wyjdzie. Pytalam bo kolezanka mi o tym przypomniala. Masz racje, nie ma na co czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
rosanna Re: becikowe 29.04.05, 10:21 Z tym becikowym to jest tak, ze uchwala to na 100 % - 1 czerwca. Gdyby to przeszlo, w co tez watpie, wiadomo wybory, to dostana wszystkie matki, ktore urodzily od 1 stycznia. Mogliby chociaz dac tyle, bo ten macierzynski jest smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-in-spe Re: becikowe 29.04.05, 11:59 strzala04 napisała: > Uchwalili, że dostaną matki co urodziły od 1 czerwca, Od 1 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: becikowe 29.04.05, 12:06 Oj zdaje mi się, że nastąpiła zmiana i becikowe zostało przyznane dla matek które urodzą po 1 czerwca. Coś tam czytałam w Rzepie, ale nie dam głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: becikowe 29.04.05, 12:12 Jednak od 1 stycznia, a uchwała się uprawomocni od 1 czerwca. Podaję co znalazłam w necie: 30 mln zł zarezerwowano do końca 2005 roku w budżecie Warszawy na wypłacanie "becikowego" - poinformowano w czwartek na konferencji prasowej w Urzędzie Miasta. W poniedziałek Rada Warszawy zdecydowała, że każda rodzina, w której urodzi się lub zostanie zaadoptowane dziecko, otrzyma 1500 zł zapomogi. Uchwała zacznie obowiązywać dopiero od czerwca, pod warunkiem że do tego czasu Regionalna Izba Obrachunkowa (RIO) uzna, że decyzja radnych jest zgodna z prawem. RIO może negatywnie zaopiniować uchwałę, gdyż - zdaniem wielu prawników - nie ma do niej podstaw prawnych. "Podjęliśmy działania, by skłonić warszawskie rodziny do posiadania dzieci. Ta inicjatywa budzi pewne wątpliwości prawne. (...) Każdy system prawny podlega interpretacji, miejmy nadzieję, że w tym przypadku spotkamy się z pozytywną opinią" - podkreślił prezydent stolicy Lech Kaczyński na konferencji prasowej. Dodał, że na "becikowe" będzie mogła liczyć każda rodzina, również ta bez meldunku w stolicy. Przyznał, że nad szczegółami dotyczącymi wypłacania świadczenia jeszcze się w Urzędzie nie zastanawiano. Kaczyński poinformował, że miasto chce od maja uruchomić program opieki nad kobietami w ciąży "Zdrowie, mama i ja", w którego ramach będą finansowane wszystkie podstawowe badania kobiet. Na tę inicjatywę zarezerwowano w budżecie stolicy kilkanaście milionów złotych. Aby program został uruchomiony, musi być jeszcze zgoda Rady Warszawy. "Obecnie zdarzają się przypadki, że kobieta w ciąży przyjeżdża do szpitala na poród i nie ma zrobionych żadnych badań. Dziecko rodzi się z wadą serca, którą można było wykryć jeszcze w ciąży i podjąć działania zapobiegawcze" - tłumaczyła w czasie konferencji prasowej dyrektor Biura Polityki Zdrowotnej w Urzędzie Aurelia Ostrowska. Jej zdaniem, jeśli radni stolicy zgodzą się na uruchomienie programu, jest możliwe, że kobiety w ciąży będą mogły również skorzystać z bezpłatnych szkół rodzenia. W czasie czwartkowej konferencji poinformowano również o wynikach akcji "Super przedszkole". Miasto poprosiło rodziców o wypełnienie ankiet na temat stołecznych przedszkoli. Wśród najlepiej ocenianych znalazły się m.in. placówki z ul. Grzybowskiej, Orlej, Śniegockiej, Dzielnej, Boya-Żeleńskiego. Z większości ankiet wynika, że rodzice są zadowoleni z przedszkoli pod względem edukowania dzieci i przygotowywania do nauki w szkole. Chcieliby jednak, aby w przedszkolach większą wagę przywiązywano do kształtowania cech psychologicznych dzieci, m.in. wysokiej samooceny, umiejętności podejmowania decyzji. Do negatywów wypełniający ankiety zaliczyli m.in. zmuszanie dzieci do leżakowania, jedzenia i spania. "Przez 51 lat nic się nie zmieniło; wiem to z doświadczenia" - skomentował te dane prezydent Kaczyński. Zobacz ostatnie wydanie naszego biuletynu. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: becikowe 29.04.05, 12:19 czyli jak to przejdzie i bedzie prawomocne to gdzie trzeba bedzie sie zglaszac? Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: becikowe 29.04.05, 16:20 Nic z tego nie rozumiem!!Jak bedzie to dobrze jak nie to niech sie pocaluja w .... Szkoda nerwow na tych darmozjadow!! Kaczynski ma slaba sile przebicia,ha,ha ...i tak na niego nie zaglosuje chocby i dal te 1500 zl!! *Filipek* Odpowiedz Link Zgłoś