Dodaj do ulubionych

hemoglobina

07.05.05, 09:44
hej!
Mam niską hemoglobine (10,6).Wydawało mi się ze odżywiam się dobrze, a tu
badania wskazuja zupełnie inaczej! Do lekarza ide dopiero za tydzień i trochę
się martwie!
Zuzka
Obserwuj wątek
    • nurich Re: hemoglobina 07.05.05, 11:13
      Nie ma sie czym przejmować. To normalne w ciąży. Ja od początku mam hemoglobine
      ok 7. Potrzebne są zielone warzywka, czerwone mięso i buraki - zawierają
      żelazo. A lekarz na pewno przepisze ci dodatkowy preparat żelaza.
      pzdr
      sierpniówka

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;15;107/st/20050817/dt/7/k/42d4
      • asik301 Re: hemoglobina 07.05.05, 11:22
        ja mam ten sam problem co ty. Tez mam niska i tez pewnie czeka mnie łykanie
        żelaza. A tez byłam przekonanna że dobrze się odzywiam.
      • kaminia76 Re: hemoglobina 07.05.05, 13:38
        no wydaje mi sie, ze przejmowac sie jest czym.... hemoglobina na poziomie 10 to
        juz anemia, nie wspominajac juz o 7.... ja mam od poczatku ciazy hemoglobine na
        poziomie 13 i to bez zadnych dodatkowych witamin czy zelaza.... zdrowe i
        odpowiednie odzywianie to podstawa
        K&K 24 tc
    • kika_kika Re: hemoglobina 07.05.05, 16:40
      Czy jest się czym martwić - zalezy od pozostałych wyników morfologii. A co do
      żelaza - niekoniecnzie musi być ono niskie, ja jestem przypadkiem, gdzi eżelazo
      ponad normę a hemoglobine miałam na poziomie 10,7 - po tygodniu objadania się
      owocami (winogrona, banany) hemoglobinka skoczyła na 11,6!!
      Jeśli się martwisz, to zrób sobie dodatkowe badania na krzepliwość krwi i do
      dietki doda czerwone owoce, zielone warzywka i powinno być lepiej.
    • jjulita Re: hemoglobina 07.05.05, 17:05
      Dolna granica normy dla ciężarnych Hb jest 11,0 g%, więc raczej 10,6g% nie jest powodem do zmartwień. Ja osobiście nie łykałabym na taką niedokrwistość żelaza(potem są u dzieciaczków problemy z zębami). Polecam raczej mięsko czewone, wątróbkę, fasolę, rodzynki, soję, orzechy, morele, jabłka, jajka. Wapń(mleko, sery) osłabia wchłanianie żelaza. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza(pietruszka, pomidory, kalafior). Ja się na dietetyce kiepsko znam, ale z tego co pamiętam ktoś się u nas na forum tym interesuje...
      Poziom Hb nie ma wpływu na krzepliwość krwi.
      • sylwia_zi Re: hemoglobina 07.05.05, 17:49
        no właśnie mialam poruszyć ten sam temat... Dolna granica normy to 11. Ja mam
        10,7. Wiedziałam, że tak będzie bo jestem od 12 lat wegetarianką, a dodatkowo w
        rodzinie kobiety mięsożerne miały z tym problem. Lekarz powiedział, że żelazo
        będę brać jak spadnie poniżej 10. Ale ja nie chcę brać żelaza!!! Już kiedys
        mialam tą przyjemność. Więc nabyłam dziś maternę licząc na to że te zawarte w
        niej 60 mg żelaza pomoże na tyle utrzymać te wartości żeby następna morfologia
        była nie gorsza. Przy okazji - jakie witaminki polecacie? (mięsa jeść z całą
        pewnością nie zamierzam)
        pozdr, S.
        • asmi7 Re: hemoglobina 07.05.05, 22:04
          Zajrzyjcie na stronę:
          www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=96&m=0
          Jest tam trochę rzetelnych pod względem medycznym
          informacji na temat roli i norm hemoglobiny w ciąży.
          • sani14 Re: hemoglobina 09.05.05, 08:44
            no i wyczytałam że "Nieodzowna jest substytucja preparatami żelaza doustnymi" a
            ja od 3 tygodni łykam dodatkowo "sztuczne" żelazo które zapisał mi mój gin...
            feminatal niestety nie wystarczył (hemoglobina spadła mi do 9,8) ale mógł mi
            kazać bardziej uważać na dietę a nie łykać coś czego jak się okazuje nie
            powinnam brać wrrrr
            poszukam w sieci przepisów dla anemiczek... gdybyście miały jakieś linki to
            bardzo proszęsmile
    • isia_50 Re: hemoglobina 09.05.05, 09:39
      10,6 to wcale nie tak mało w ciąży (mnoży się razy 6 i wychodzi wartość
      procentowa 63,6%). Ja na początku ciąży miałam 12,0 (2 miesiąc ciąży) biorąc
      kwas foliowy, Centrum i jedząc mnóstwo mięsa w maju hemoglobina skoczyła na
      12,5. Do 19 tc miałam mdłości i wymioty - długo nie jadłam warzyw, bo właśnie
      po nich wymiotowałam, niestetysad więc dieta też nie jest przykładna.
      W zeszłej ciąży brałam od 5 miesiąca Hemofer (żelazo), teraz na razie nie muszę.
      Pozdrawiam
      Iza
      • jjulita Re: hemoglobina 09.05.05, 16:38
        A jak ząbki u pierwszej dzidzi? Przyznam szczerze szukałam jakichś publikacji w internecie na ten temat(wpływ suplementacji żelaza u kobiet w ciąży na zęby niemowlaków- szukałam w medline, db baza medyczna) i nic nie znalazłąm. Coś kiedyś słyszałam na wykładzie z propedeutyki stomatologii(ale nie podali ani dawek żelaza stosowanych przez kobiety ani czasu w jakim stosowały żelazo) i znajoma przestrzeagała mnie przed przyjmowaniem żelaza w ciąży, bo sama brała i
        jej synuś ma problemy z zębami(coś ze szkliwem).
        Czy ktoś coś jeszcze wie na ten temat, ma jakieś własne doświadczenia albo coś czytał na ten temat?
        • isia_50 Re: hemoglobina 10.05.05, 14:59
          Mała (5 lat) ma śliczne ząbki z wyjątkiem trzech czwórek, gdzie wdała się
          próchnica. Mimo higieny i ograniczeń w słodyczach. W wieku dwóch lat
          wyleczyłyśmy te trzy czwórki, ma plomby chemoutwardzalne i na tym problemy się
          skończyły. Pozostałe zęby już zdrowe, bez odbarwień. Acha Zymarfluoru nie
          używałyśmy, jedynie Elmex dla dzieci odkąd skończyła dwa lata. Raz na pół roku
          idziemy do stomatologa dziecięcego i wszystko jest w porządku, jak chcesz
          zapytam naszą panią doktor jakie ma doświadczenia z dziećmi mam przyjmujących
          żelazo w ciąży. Wizytę mam na początku czerwca.
          Pozdrawiam
          Iza
        • asmi7 Re: hemoglobina 10.05.05, 22:08
          Nie wiem jak dokładnie jest z żelazem, ale na pewno takie skutki może dawać
          przyjmowanie w ciązy antybiotyków z grupy tertracyklin.
          "Podawanie antybiotyków tetracyklinowych kobietom w pierwszych 6 miesiącach
          ciąży prowadzi w 50% do żółtego przebarwienia zębów u dziecka (Toaff i David).
          Natomiast jeśli tetracykliny stosowane są u matki po 28. tygodniu ciąży, do
          przebarwienia zębów dochodzi u 70% dzieci (Genot). Tetracykliny, tworząc silne
          kompleksy z jonami wapnia w rozwijających się kościach i zębach płodu, prowadzą
          do żółtobrunatnego przebarwienia zębów, hipoplazji szkliwa i zahamowania
          wzrostu kości długich. To ostatnie działanie toksyczne opisywano głównie u
          wcześniaków leczonych tetracyklinami."
          (źrodło:www.mp.pl/artykuly/index.php?
          &spec=37&_tc=CFB7DC688FCE4A50B4102971A7AFB7B1 )
          • a2jan Re: hemoglobina 17.05.05, 10:49
            Ja mogę Wam powiedzieć co mi pomogło na wzrost hemoglobiny. Miesiac temu miałam
            10,6 a teraz 11,6 wiec podskoczyła z czego bardzo się cieszę i moja gin teżsmile A
            mianowicie bardzo dobry jest sok z buraków, może nie brzmi to apetycznie ale
            jest naprawde skuteczny. Są gotowe w sklepach, ale mi najbardziej podpasował
            robiony przeze mnie. Po prostu wyciskam w sokowirówce buraki i marchew i to
            mieszam jest naprawde dobry, bo jak pije to czuje praktycznie tylko marchewke,
            można też dodać wyciśnięte jabłko. Spróbujcie powinno Wam pomóc.
            Pozdrawiam (25 tydz rozpoczęty)
            • aniapatryk Re: hemoglobina 17.05.05, 12:27
              A ja powiem tak, odzywiam sie gorzej teraz niz w 1 ciązy a mam o wiele lepsze
              wyniki. Hemoglobinka 12,4 bez żadnych sztucznych witamin, no i tyje ksiazkowo
              jak mowi gin,a ja naprawde nie jem zbyt zdrowo i w odpowiednich godzinach.
              Wiec juz czasami nie wiem od czego to zalezy, ale dla podniesienia hemoglobinki
              napewno buraczki, szpinak, arbuz(ale jeszcze nia ma ), wątróbka, pomidorki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka