Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka

07.05.05, 21:37
Od dwóch tygodni czułam takie dziwne bąbelki, ale nie byłam pewna czy to
dzidziuś, czy wzdęcia. Ale dzisiaj poczułam BARDZO wyraźne ruchy. I jestem w
100% pewna, że to było maleństwo.
Jestem ciekawa, czy któraś z Was już coś poczuła. Ja jestem właśnie w 14
tygodniu i wiem, że to bardzo wcześnie. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób, w
tym mój lekarz, zwyczajnie mi nie uwierzy.
Napiszcie mamusie, jak Wasze maluszki. Czy czujecie już ich fikania.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • coco14 Re: Ruchy dziecka 08.05.05, 06:49
      No właśnie jam mam bardzo podobne wrażenie.Nie codziennie ale często czuje
      takie dziwne łaskotanie.jest to moja druga ciąża więc gdyby nie to że jest na
      to za wcześnie (tak myślałam) to byłabym pewna.A w dodoatku wczoraj leżałam na
      plecach i tak sobie patrzyłam na brzuch a on z jednej strony jakby się uniósł.
      No ale nie wiem czy to urojenia???Skoro masz podobne uczucie???
    • kklementynka Re: Ruchy dziecka 08.05.05, 12:15
      Mi też w zeszłym tygodniu motylek zaczął latać w środku, ale nikt mi nie
      uwierzył, chociaż lekarz przyznał, ze jeśli to było na samym dole, to możliwe,
      możliwe...
      • swietlik111 Re: Ruchy dziecka 08.05.05, 14:20
        smile hej smile to widzę że jest nas więcej i nie mam żadnych urojeń smile

Już kilka razy czułam delikatne ruchy maleństwa, oczywiście nie miałam pewności
        czy to właśnie to. Takie bulgotanie, rozpychanie i jakby mnie głaskało i
        łaskotało od środka. smile)) Przecudowne uczucie. smile)) Zaczęło się w 14 tygodniu,
        trochę wcześnie. wink Ale wydaje mi się że to zależy jak sie dzidziuś ułoży.
        Teraz jestem w 15 tygodniu, kończy się i jakoś od 3 dni nic. To na pewno zależy
        od ułożenia. smile Raz wieczorem przed snem położyłam sobie rękę na brzuszku i
        czułam to jeszcze wyraźniej jakby maluchowi było ciasno. wink nawet mój mąż to
        poczuł wtedy. smile))
    • ariana1 Re: Ruchy dziecka 08.05.05, 19:49
      Ja jestem w drugiej ciąży i jeszcze nic nie czuję. Mam nadzieję,ze poczuję
      ruchy za jakieś 5 tygodni. W pierwszej ciąży poczułam pierwsze delikatne, ale
      wyczuwalne dokładnie, książkowo w 20 tyg. Tym razem rozpoznam je bezbłędnie.
    • budzik11 Re: Ruchy dziecka 09.05.05, 09:40
      Ja jestem w 15 tygodniu, czasem miałam wrażenie, że mam małą myszkę w brzuchu,
      takie delikatne ruchy od środka, ale nie chcę wierzyć i wmawiać sobie, że to
      dziecko, bo to za wcześnie. Myślę, że to ruchy robaczkowe jelit. Niemniej
      jednak to miłe uczucie wierzyć, że to dzidzia smile
    • bazylea1 Re: Ruchy dziecka 09.05.05, 11:18
      ja w pierwszej ciąży poczułam ruchy w 18 tyg. teraz jestem w 13 i mam wrażenie
      czasem że czuję, ale pewna nie jestem. nie będąc w ciąży też czasem czułam
      takie coś i były to pewnie ruchy jelit.
    • ania.de Re: Ruchy dziecka 12.05.05, 08:03
      Witajcie, dziś mam 14 tc i 6 dni i wczoraj POCZUŁAM PIERWSZE RUCHY mojej
      dzidzi!!! Jestem taka szczęśliwa!!! Nie było to jakieś silne kopanie, raczej
      takie łaskotania na samym dole brzucha (motylki b brzuchu) i jedno małe
      kopnięcie (malutkie i nie mam 100% pewności). Jest to super uczucie!!
      Pozdrrawiam.
      • swietlik111 Re: Ruchy dziecka 12.05.05, 09:35
        smile po kilku dniach przerwy znowu to poczułam, przedwczoraj smile wieczorem przed
        senm troszkę się z mężem poprzytulaliśmy wink (ale bez sexu oczywiściewink ) i
        potem mój brzuszek zaczął się ruszać, czułam to doskonale, to było
        najsilniejsze odczucie jak do tej pory (16tc) smile takie delikatne kopnięcia, mąż
        też czuł oczywiście, nie dało się tego nie czuć. Dzidziuś chyba fikał koziołki,
        albo był szczęśliwy i pobudzony, tak jak ja. smile))
        Nie mogę się doczekać aż zacznie kopać jeszcze wyraźniej. smile))
        • estellle Re: Ruchy dziecka 12.05.05, 13:15
          Ja też nadal czuję ruchy. Nie są bardzo silne, ale są. I jestem pewna, że to to.
          Bardzo przyjemne uczucie, niezbyt regularne (pojawia się co drugi, trzeci dzień
          z różnym nasileniem)
          • gozdzik80 Re: Ruchy dziecka 13.05.05, 14:51
            Ale wspaniale, tak Wam zazdroszcze dziewczyny. Ja jeszcze nie czuje ruchow, raz
            wydawalo mi sie ze poczulam, ale to chyba byly jednak tylko jelitka. Wiem, ze
            mozna juz teraz (15 tc)poczuc i jak sobie leze, tak sie na tym skupiam, tak
            koncentruje sie zeby juz wreszcie poczuc, ze czasami mam takie wrazenie ze tu
            juz. Ale nic, czekam cierpliwie. macie juz duze brzuszki? Ja maly, ale taki, ze
            zaczyna byc widac. Pozdrawiam.
            • jolanta8 Re: Ruchy dziecka 13.05.05, 15:05
              Ja od 16tc pełnego zaczynałam coś czuć teraz jest to bardziej wzmożone i
              odczuwalne szczególnie od razu po jedzeniu i po słodyczachsmile)Nie są to kopniaki
              ale muśnięcia od czasu do czasu nad spojeniem łonowym
              • iwonkapawlowska Re: Ruchy dziecka 13.05.05, 18:09
                Ja jestem w 14 tygodniu i jakieś trzy dni temu i wczoraj czułam jakby coś mi
                tak wirowało w środku tak nisko. Myślałam że to jeszcze za wcześnie, ale może
                to moja mała istotka.
    • ariana1 Re: Ruchy dziecka 14.05.05, 21:48
      Ja od paru dni COŚ czuję w podbrzuszu, ale wiem ,że to jeszcze nie to. Lekkie,
      delikatne dotknięcia, to ruchy jelit. Moje dziecko ma jakieś 7 cm, więc zdaję
      sobie sprawę,że nie mogę go jeszcze wyczuć przez skórę. Ale jeżeli wy juz
      czujecie ruchy , to gratulacje,że tak wczesnie. Naprawdę wcześnie.
    • rzasia Re: Ruchy dziecka 19.05.05, 10:05
      Ojej, mam jakieś dziwne uderzenia serca na dole brzucha, takie puknięcia. Gdyby
      to była pierwsza ciąża, to bym nie poznała, ale w czwartej to już wiem. To
      właśnie mój Ludzik daje o sobie znać. Zjadłam dziś wcześniej śniadanie i się
      jeszcze na chwilkę położyłam, ale nie miałam szans zasnąć. Maleństwo zaczęło
      się normalnie wiercić, może mu coś nie smakowało? Dziś kończę 14tc.
      • patrysia55 Re: Ruchy dziecka 19.05.05, 13:38
        Ojej...ja jeszcze nic nie czuje, ale pamiętam jak byłam w ciąży z Wiki-to
        najfajniejsza jest czkawka i wypychanie stopy przez brzuch mamy smile))))
    • michalina761 Re: Ruchy dziecka 19.05.05, 21:11
      Ja nic nie czuję...
      • budzik11 Re: Ruchy dziecka 20.05.05, 10:13
        Ja też, tzn. nie staram się poprawiać sobie samopoczucia wmawianiem sobie, że
        przesuwanie się gazów w jelitach to ruchy dziecka, bo "trzepotanie skrzydeł
        motyla" czuję, ale to chyba właśnie trawienie. W pierwszej ciąży zazwyczaj
        czuje się pierwsze ruchy ok. 20-go tygodnia, więc mam jeszcze miesiąc i nie
        wyobrażam sobie, dlaczego miałabym być wyjątkiem id tej reguły.
        • ariana1 Re: Ruchy dziecka 20.05.05, 21:01
          Dokładnie tak. Z tym,że bardzo szczupłe osoby mogą te ruchy poczuć trochę
          wcześniej, ale sadzę ,że to "trochę" to moze być ok. 18 tyg.
          • swietlik111 Re: Ruchy dziecka 21.05.05, 09:05
            a ja myślę, że skoro to już 17 tydzień smile to jest na co czekać smile pozatym
            dawniej nie miałam tego typu ruchów jelit, to były przelewania bardziej niż
            takie pukanie wink Wiem, że to bardzoe wcześnie i pewności nie mam, ale to coś
            czuję rzadko i jest tak delikatne i jednocześnie inne niż normalnie w jelitach,
            że to może być to, choć nie musi i zdaję sobie z tego sprawę. smile)) Dlatego też
            nie czekam aż tak niecierpliwie i nie nasłuchuję, jeszcze nie. smile może za 2
            tygodnie smile

pozdrawiam smile miłego dnia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka