ariana1 18.05.05, 15:45 Tylko w nocy łapią mnie silne skurcze łydki jedenj albo drugiej nogi. Czy wy też tak macie? Dokucza mi to od jakiegoś tygodnia a wizytę mam dopiero za 3 tygodnie, więc mam dylemat co można brać,zeby sobie ulżyć. Poradźcie coś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia027 Re: Skurcze łydek 18.05.05, 17:26 Ja takie skurcze nóg miałam w poprzedniej ciąży.Ginekolog mi przepisał magnez ,ale nic nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Skurcze łydek 18.05.05, 19:46 w poprzedniej ciąży nic mi nie pomagało do samego końca ciąży. Przyłapywałam się na tym, że śpię z przyciągniętymi stopami prostopadle do łydki, żeby zapobiec skurczowi. Odciągnięcie w ten sposób stopy przerywało skurcz, czasem pomagał mi mąż, bo z bólu sama nie dałam rady. To jeszcze jeden z wątpliwych "uroków" ciąży, który wypada jakoś przeżyć. teraz jestem w 13 tygodniu i jak na razie skurczy jeszcze nie mam. Pozdrawiam tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
swietlik111 Re: Skurcze łydek 19.05.05, 11:10 też miewam skurcze nóg, łydek a nawet w udach to czuję, ale nie są narazie silne, więc nic nie robię. Podobno magnez jest dobry na skurcze. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Skurcze łydek 19.05.05, 11:25 To znalezione kiedyś na jakiejś stronie o ciąży, właśnie o skurczach łydek: "To zwykle zdarza się w nocy. Budzi cię rozdzierający ból w łydce lub stopie. Kiedy najgorsze mija, czujesz bolesny ucisk jeszcze przez dłuższą chwilę. Skurcze to powszechna dolegliwość w późnych miesiącach ciąży. I nawet jeśli nigdy przedtem tego nie doświadczyłaś, w czasie ciąży może się to zdarzyć. Przyczyną skurczów jest prawdopodobnie brak wapnia, potasu, magnezu lub złe krążenie. Co można zrobić Wiadomo, że skurcz w stopie albo w łydce zaczyna się wtedy, kiedy palce u nóg są podwinięte. Może do tego nie dojdzie, jeśli nie będziesz otulała się zbyt ciasno kołdrą czy kocem, aby uniknąć ucisku na palce. Może pomóc sypianie z nogami uniesionymi lekko w górę (np. ułożonymi na poduszce). Jeśli złapał cię skurcz w łydce, wyprostuj nogę i jak najmocniej wygnij palce stóp do góry. Możesz pomóc sobie rękami: jedną ręką trzymaj piętę, a drugą - pchaj palce mocno do góry. Trzymaj je w tej pozycji przez kilka minut. Dość mocny masaż pomaga rozluźnić mięśnie i zapobiega ponownym skurczom. Ruch poprawia krążenie, więc jeśli tylko możesz, rób sobie w dzień co kilka godzin krótką gimnastykę." Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Skurcze łydek 19.05.05, 21:17 Doszło do tego,ze przez sen czuję nadchodzący skurcz i zginam stopę )) Chyba przywiążę sobie swoje stopy na stałe do łydek )))))) Na noc oczywiście. A tak na serio to kupię sobie magnez i wypróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
anpiku Re: Skurcze łydek 20.05.05, 20:24 Witam! Ostatnio mówiłam o moich skurczach mojej ginie i poleciła mi jeśc więcej bananów i pomidorów bo pewnie mam za mało potasu. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś