Dodaj do ulubionych

wrześniaki 2004-jak się rozwijają?

10.06.05, 12:00
Jak się rozwijają Wasze bobaski? Czy wszystkie już samodzielnie siadają i
raczkują? Jak z wagą i wzrostem?
Obserwuj wątek
    • utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.06.05, 13:02
      coreczka z 6 wrzesnia
      waga (z wczoraj) 8800 g
      wzrost 71 cm
      obwod glowki 45,5

czasami uda jej sie usiasc z lezenia, turla sie i pelza, nie czworakuje, nie
      raczkuje, nie staje. Mowi mama i baba, pokazuej jaka duza urosla, kosi-kosi
      lapci, ile ma klopotow, ptaszki i pszczolki w ksiazeczce.
      • iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.06.05, 20:51
        Dzięki, to mnie pocieszyłaś. Moja córcia jeszcze nie umie samodzielnie usiaść
        chociaż posadzona bardzo ładnie i długo siedzi,turla się, pełzała do tyłu jakiś
        miesiąc temu a teraz już tego nie robi, nie raczkuje i nie próbuje wstawać.
        Robi kosi-kosi, pa-pa, jest bardzo wesoła, mało płacze, mówi mama, baba, tata,
        dada, nana, nie, daj i am- jak chce coś zjeść.
    • burarura1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 12.06.05, 21:49
      Nasz malusia 24.09.05. Waga 9000g 68 cm. Siedzi b.dobrze, jeszcze nie siada
      samodzielnie ale się rwie, nie raczkuje, turla się jak dzika po mieskzaniu,
      zadziera tyłek do raczkowania. Mówi bababa, ałałała, mamama, robi pa pa ,
      pokazuje na lampę.
      • burarura1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 12.06.05, 21:50
        A jak u waszych bobków z jedzeniem ?
        • utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 08:28
          moja glownie na cycu - poza tym zupka i jabluszko z ryzem lub kasza jaglana -
          generalnie malo nowosci, bo alergik, zupki gotuje jej sama i reszte zreszta
          tez - jesli juz uzywam gotowcow, to przewaznie gerbera - naturalnie proste
          jednoskladnikowe lub jablko z dynia bobovity.
        • bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 13:39
          no właśnie, co jedzą Wasze pociechy? Bo mój mały pije tylko miesznkę mleczną co
          3 godziny w dzień, w nocy jeden raz i koniec. Czasami zje tarte jabłuszko albo
          jakiś owoc ze słoiczka (tzn. tylko kilka łyżeczek). Zupek wogóle nie chce jeść,
          po drugiej łyżeczce zaciska usta i koniec. Z kaszką tak samo. Już nie wiem co
          robić. Jego starszy brat w tym wieku wcinał całe słoiczki zupek i nie miałam
          żadnych kłopotów z karmieniem. Napiszcie jak to u was wygląda.
          Pozdrawiam
        • majaola1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 07.08.05, 21:00
          Mój skarbek mała Oleńka siedzi samodzielnie i chce juz chodzic ale jeszcze nie
          potrafi i bardzi ją to denerwuje, mowi przerazliwie duzo i na okrągło baba mama
          tata i pokazuje palcem mowiąc nie nie nie i robi prześłicznie pa pa machając
          łapka
      • asientos mam rówieśnicę 27.07.05, 18:53
        Emilka jest z 24 września. Chodzi za rączkę, sama czasem stoi z 30 sekund,
        chętnie raczkuje. Wydaje szereg dzwięków, klaszcze, robi papa, pokazuje oko.
        Zaliczyła wakacje pod namiotem i morze. Siedzi od niedawna - tydzien temu
        pojawił się pierwszy ząb. Je wszystko - nawet botwinkę, ale piersią nie gardzi.
        Zup nie przecieram. Waży ok. 8 kilo i ma 74 cm wzrostu
    • iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 22:24
      Emi też jeszcze jest na piersi, poza tym daję jej kaszki ale tylko Hipp, bo
      innymi pluje na kilometr, herbatki też Hipp,soczków nie lubi, zupki gotuję a
      jak mi się nie chce to daję Gerbera,lubi banany ale z nimi ostrożnie ponieważ u
      Emilki powodowały zaparcia, chrupki kukurydziane a ostanio na deser podaję mus
      jabłkowo- bananowy z mlekiem Misiowy sad ( próbowałam m-c wczesniej i nie
      chciała a teraz owszem).
    • agnieszkaj10 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 15.06.05, 12:25
      Pawełek jest co prawda z początku października, chociaż miał urodzić się we
      wrześniu, obecnie waży 10920 g wzrost 78cm (waga urodzeniowa 4500g 57 cm), sam
      siada, przewraca się z plecków na brzuszek, bardzo lubi kulać się na podłodze,
      niestety za raczkowanie się nie bierze, za to w łóżeczku już kilka razy udało
      mu się samodzielnie podnieść i przez kilkanaście sekund ładnie stał.Ma 2 ząbki
      na dole, u góry właśnie się wyżynają. Kupkę robi na nocniczek (siostra sadzała
      córę od 6 miesiąca - efekt 15 m brak pieluch), mówi tata, dada, mama wtedy jak
      coś nie po jego myśli.Robi kosi, dada, oj, jaki duży, ile mam kopotów, pokazuje
      gdzie jest zegar, bozia, robi amen bozi, ma swojego ulubionego słonia i
      pokazuje gdzie ma oczko, trąbe, uszko, ogonek.
      To by było na tyle Agnieszka i Pawel
      • mama888 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 12:34
        Witam!Mój Angelo się urodził 29.09.04 ,teraz waga 9480,76cm,mały śmieszek mówi
        mama,tata,nienie,baba,dada,robi brrrr jak się bawi samochodzikiem ,ładnie
        siedzi ,wstaje,raczkuje bardzo szybko ,porusza się przy meblach,a co do
        jedzenia to zjada kaszkę Hipp ,deserki,zupkę dyniową z zółtkiem przepiórczym i
        zupki robione z mięskiem i jeszcze cycuś ,chrupki ,jabłuszko.Pozdrawiam.
    • mamakarolci1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 15:26
      moja córcia urodziła sie 7 wrzesnia z waga 3360 gram i wzrostem 55cm. Teraz
      waży 8300 i ma 74 cm. Jest baaardzo pogodnym dzieciaczkiem. Nie chce raczkowac
      za to chętnie chodzi co prawda jeszcze nie sama ale lubi byc prowadzana za
      rękę, śmiga tez ostro w chodziku. Sama siedzi i umie sie podniesć z pozycji
      leżącej do siadu. Mówi mama, tata chociaz wątpie czy tak do konca wie co to
      znaczy, za to jak jest głodna to woła mniam, mniam bawi sie w a kuku, szaleje i
      piszczy gdy widzi psy lub koty lub siebie na zdjeciach czy filmie. Chcialabym
      pokazac wam moja pocieche ale dopiero dzis zalogowalam sie na forum i niestety
      nie umiem dolaczyc zdjec jesli mozecie napiszcie jak to zrobic
      • iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 21:51
        Też nie wiedziałam jak zamieścic tutaj zdjęcia dlatego zrobiłam to na stronie
        www.bobasy.pl tam bardzo łatwo to się robi, nie sposób nie załapać. Następnie
        weszłam na Moje Forum i w sygnaturce wpisałam taki tekst: <a href="...">Moja
        Emilka</a>
        tam gdzie zrobiłam 3 kropki kopiujesz cały adres strony ze zdjeciami Twojego
        dzieciątka, w naszym przypadku to jest"bobasy.pl/?
        u=440&s=766ab7772dcd6026fdb590ff8500ba73&tt=49&", musisz wszystko dokładnie
        wpisać, niczego nie pomijając.Tam gdzie ja mam wpisane Moja Emilka, Ty
        oczywiście wpisujesz jakiś swój tekst.
        Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś.
        • kejtka1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 19.06.05, 13:17
          Cześć.
          Jestem mamą Natalki urodzonej 12.09.2004.
          Natalka znakomicie raczkuje, sama siada i nawet próbuje już samodzielnie
          chodzić przy meblach bo stawanie przy nich nie sprawia jej już kłoptu.
          Śmiejemy się z mężem, że przy starszym bracie musi się wszystkiego szybciej
          nauczyć jeśli chce przetrwaćsmile
          Odnośnie jedzenia to dajemy jej już prawie wszystko w granicach rozsądku.
          Wiadomo, że nie dostanie kapuśniaku ale rosołek czy zupkę " śmieciówkę"
          oczywiście. Jada również danonki, kanapeczki z szyneczką lub serem, pulpeciki,
          kotlety mielone...praktycznie to co my.
          Piersią karmię ją tylko przed spaniem i w nocy ponieważ w dzień już Natalka od
          jakiegoś czasu nie chce.
          To już moje drugie dzieciątko i może podejście mam inne, ale rośnie zdrowo.
          Pozdrawiam
          Kasia
          • kola2005 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 09:47
            jestem mamą Kacpra urodzonego też 12.09.
            Maluch jest wyjątkowo duży, waży 13 kg i ma 85 cm. Je prawie wszystko z nami,
            deserki i zupki ze słoiczków sporadycznie. Nie lubi pić soczków, tylko herbatkę
            HIP. Mówi tata, mama, baba, dada, da, mnia mniam. Robił pa pa, ale teraz chyba
            mu się znudziło i nie robi. Kręci główkę i mówi nie-nie. Siedzi, raczkuje i się
            podnosi przy wszystkim, próbuje stawiać pierwsze kroczki.
      • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:34
        Tutaj mozna zamiescic zdjecia maluszkow:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621
    • bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 20.06.05, 13:08
      W piątek po przeczytaniu waszych postów byłam z synkiem (ur. 19.09.2004) u
      lekarza. Martwiłam się nie je nic oprócz mleka modyfikowanego. Lekarka
      powiedziała mi jednak,że nie mam się czym martwić - wagę ma dobrą 9700 g i
      wygląda sobie zdrowo. Poza tym jest bardzo pogodny. Teraz czekam na raczkowanie
      bo podejmuje pierwsze próby tylko że ta pupa taaaka ciężka ...smile
      Pozdrawiam
    • mma2 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 24.06.05, 08:56
      Czesc, moj Maly urodzil sie 15.09.2004, wazy okolo 8.700 i ma 70 cm wzrostu.
      3 dni przed ukonczeniem 9 miesiaca zrobil sam pierwsze 3 kroki, wszyscy sie
      dziwia, ze tak szybko sie rozwija, jest strasznie zywy, urwis do potegi, sam
      siada, sam wstaje bez podporki, wystarczy, zeby mial zabawke w reku, stoi sam
      nawet do 2 minut, potrafi zrobic sam pare krokow (bardzo nieporadnie
      oczywiscie), ale najchetniej na trawie i bez butow. A najchetniej jednak tupta
      trzymajac sie jednej lub dwoch rak.

Czasem jak widze maluchy w podobnym wieku to zazdroszcze, ze posiedza w wozku,
      sa takie spokojniejsze, moj urwis tylko chce chodzic !

Pozdrawiam Wszystkie 9-cio miesięczniaki!!!

mma2
    • bajdus raczkuje 28.06.05, 11:01
      Wiem, że większość z waszych maluchów raczkowanie ma już opanowane do perfekcji
      i wchodzi w etap chodzenia ale mój synek nie spieszył się zbytnio. Dlatego
      wielką radością dla mnie jest to, że wczoraj zaczął raczkować. Wiąże się to
      oczywiście z końcem spokojnego obserwowania synka ale jednocześnie cieszy
      osiągnięcie kolejnego etapu rozwoju.
      Z jedzeniem nic się nie zmieniło - żadnych obiadków, tylko owoce i mleko
      modyfikowane. Zastanawiam się skąd u niego taka waga: 9700g ?
      Pozdrawiam, piszcie co u waszych brzdąców
    • utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 28.06.05, 12:08
      moja nadal nie raczkuje i juz chyba nie bedzie. Od jakis 2 tygodni sama po
      dlugich stekach i wygibasach wstaje w lozeczku, ale straszny chwiej z niej
      jeszcze. Pelzanie opanowane do perfekcji, zdarta skorak na raczkach i stopkach.
      • bajdus bez pełzania 28.06.05, 13:17
        Krzyś z koleji nie pełza i już pewnie nie będzie. Kręci się tylko na brzuchu o
        360 stopni. Do stania natomiast też się garnie ale podobnie jak twoja córeczka
        chwieje się niemiłosiernie. Musiałam opuścić z tego powodu łóżeczko co spotkało
        się z ogromną aprobatą synka - poczuł się chyba bezpieczniej i wytrwale
        podciąga się do stania.
        • 2bobasy Re: bez pełzania 29.06.05, 14:01
          Witam.Jestem mamą bliżniaków -urodzone 20.09.2004 (Wojtek i Hanka). Maluchy
          ważą około 11 kg każde.Mają 76 i 75 cm (Hanka jest mniejsza).Jeżeli chodzi o
          jedzonko to nie mam z nimi zadnego problemu.Jedzą wszystko -jedynie produkty
          zawierające białko mleka krowiego muszę ograniczać.
          Hmm,więc tak, Wojtek od 5 dni chodzi na czworaka ,potrafi stać na nózkach
          trzymając się łózeczka,sam siada,turla sie po podłodze.Natomiast Hania siedzi
          bardzo ładnie ,ale sama z pozycji leżącej nie podniesie się (chociaż stara się
          jak możesmile, nie raczkuje ,nie stoi sama.Pozdrawiam wszystkie mamy,magda
    • 33l Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 30.06.05, 12:46
      A ile ząbków macie ? Nasza córeczka ma 5 ząbków i 6 się pcha. Wampirzyca
      gryzie po cycusiach jak się jej cumlanie znudzi.
      • bajdus ząbki 30.06.05, 13:10
        ząbki mamy dwa na dole ale chyba idą następne bo gryzie wszystko co popadnie
    • kkch Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 30.06.05, 16:21
      Mikołajek raczkuje sprawnie, sam wstaje, siada, prowadzony za rączki stawia
      kilka kroczków, podobnie przy meblach.
      Mówi "mama" i "tata" czasem ze zrozumieniem, baba i dada już nie koniecznie,
      poza tym różne przedziwne sploty sylab.
      Waży ok. 9400, 72 cm.
      Karmiony piersią, jabłkami, truskawkami, bananami, szynką, parówkami z indyka,
      papkami własnej produkcji i słoiczkami. Chrupki kukurydziane już się znudziły.
      Nic nie chce pić, co mnie martwi.
      Ma 5 ząbków, właśnie męczy nas szósty.
      Bawi się w a kuku, szuka przedmiotów schowanych pod kocykiem, poza tym nie umie
      żadnych "sztuczek" typu kosi kosi.
      Uwielbia tańczyć ze mną na rękach, śmiesznie zarzuca wtedy pupcią smile))
      Zaczyna wsydzić się obcych, wygląda to przekomicznie.
      Ulubione zabawki: kable, sznurki, paski do spodni.
    • bajdus ospa 01.07.05, 12:07
      Mój wrześniak ma ospęsad Zaraził się od swego starszego brata. Na razie nie ma
      dużo bąbelków i zachowuje się normalnie, no może jest trochę marudny ale ma
      prawo. Liczymy na to, że szybko z tego wyjdzie. Acha, do tego doszły jeszcze
      ząbki - one chyba bardziej mu dokuczają niż ospa.
      Pozrawiam
      • iga04 Re: ospa 04.07.05, 11:10
        Oj, to współczujemy biedactwu i życzymy szybkiego powrotu do zdrowia i aby
        ząbki szybko się przebiły.U nas narazie są cztery ząbki od ok.1,5 m-ca i od
        tamtej pory cisza z ząbkami, ciekawe kiedy wyjdą kolejne.
        Pozdrawiamy
    • hbella Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:15
      Mój synek ma 74 cm i waży ok. 8700 kg. Jeszcze kilka miesięcy temu był totalnym
      alergikiem wylącznie na Nutramigenie. Miał uczulenie na ryż i wszystko co
      pochodne, kukurydzę i mnóstwo innych pokarmów. Aktualnie je już wiele
      produktów. Jest bardzo ruchliwy, uwielbia chodzić i robi to gdy tylko może.
      Czasami jeszcze raczkuje lub porusza się przy meblach, ale najchętniej śmiga
      samodzielnie. Niestety jeszcze niewiele mówi i nie umie skojarzyć wyrazu z daną
      rzeczą.
      • iwcia29 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 21.07.05, 15:58
        hej!moj synek tez jest alergikiem i pije to samo mleko Nutramigen ale juz mu
        pomalu wprowadzam inne produkty.Taki jak twoj tez jest bardzo ruchliwy i
        wszedzie go pelno,bo szybko zasuwa na czworaka i duzo mowi po swojemu.Obecnie
        ma tylko 2 zabki na dole i nastepne cos nie chca wychodzic a dziaselka ma
        strasznie spuchniete i go bola,bo strasznie marudzi a zwlaszcza w nocy.Z
        ktorego dnia jest twoj synek,bo moj z 5 wrzesnia.Pozdrawiam goraco.
    • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:48
      Rizvani urodzil sie 22 wrzesnia. jest raczej malutki (troche ponad 8kg) ale na
      chudzielca nie wyglada. nie raczkuje i bardzo go to denerwuje. uwielbia chodzic
      w chodziku i skakac na bouncerze (nie wiem jak to sie nazywa po polsku). potrafi
      stac przy meblach. umie sie bawic w chowanego (sam sie chowa zaslaniajac sie
      kocykiem). uwielbia wszystko przy czym mozna majstrowac.
      pije mleko modyfikowane, od kilku dni soczki (wczesniej nie przepadal),
      wszystkie mozliwe owoce (wystarczylyby mu za inne jedzenie), objadku je nie zaduzo.
      w zeszlym tygodniu wyszedl mu pierwszy zabek.
      jest bardzo pogodny i garnie sie do wszystkich.
      • ajakaga Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.07.05, 19:17
        Ja własnie od 5dni jestem nianią prawie juz 10 miesięczniaka, raczkuje jak
        szalony, wstaje je obiadki ze słoiczka wszystkie owoce i warzywa. jest bardzo
        pogodny i towarzyski ale mało umie pokazać rzeczy po 3 dniach pilnowania
        nauczył się robić brawo bawić w a ku ku i dawać cześć zobaczymy jak bedzie
        dalej bo napewno z nim spędze najbliższy rok.
        • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.07.05, 00:25
          moj maluch wlacnie od piatku tez brawo bije smile
          • iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.07.05, 21:17
            Moja córcia brawo bije od kwietnia i ogólnie umysłowo rozwija się bardzo
            dobrze,pięknie wskazuje paluszkiem,wie jak robi konik, piesek, umie zwierzątka
            pokazać w książeczce,wie gdzie jest lala i mówi na nią łała, mówi mama, tata,
            baba, nana, dada,potrafi poprawnie wskazać gdzie jest mama, baba, na jedzenie
            mówi am, jak dostanie coś do jedzenia to mówi: mam am,itp.Za to gorzej ze
            sprawami ruchowymi: nie raczkuje,turla się, dopiero kilka dni temu nauczyła się
            sama siadać i wstawać w łóżeczku.Niestety chyba nie można sie równocześnie
            rozwijać we wszystkich dziedzinach.
    • jutta2 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 23.07.05, 15:43
      moj syn Alexander urodzony 08.09.2004 waga urodzeniowa 3780 55cm teraz 8350
      77cm alergik, chudy ale mocny jak kon, siedzi,raczkuje chodzi dookola kojca
      pozdrawiam
    • kamillap Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 25.07.05, 14:23
      Natalka urodziła się 26 września. Miesiąc temu ważyła 8300. Nie wiem ile ma
      wzrostu - ale chyba 80 cm bo ubranka musze kupowac juz wieksze. Jest bardzo
      ruchliwym maleństwem. Raczkuje już od 1,5 miesiąca. Ostatnio zaczęła wstawać w
      łóżeczku. Mówi tata, mama, baba. Potrafi pokazać kotka i pieska w książeczce.
      Pokazuje paluszkiem kwiatki – dziadek nauczył ją wąchać. Wie gdzie jest u taty
      nos, oczka i uszy. Wychodzą jej dwa ząbki. Mówi nie gdy jej cos nie pasuje.
    • baeatakoc Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 25.07.05, 23:31
      Michaś urodził się 3 09 2004.Sam zaczął siadać jakieś 1,5 miesiąca temu wstaje
      w łóżeczku, chodzi w nim i przy meblach a wczoraj zrobił ze trzy kroki sam (
      ale takie prawdziwe chodzenie pewnie jeszcze trochę poczeka)od jakiegoś
      miesiąca raczkuje ( a myslałam że nie będzie)gada po swojwmu robi pa pa brawo,
      pokazuje jaki ma kłopot i jaki będzie duży,wskazuje też rączką znane mu
      przedmioty(samochód, pieski i it, i osoby.pozdrawiamy
      • gosia.mama.wojtusia Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 08:05
        Michaś urodził się 3 września,stoi juz od 7 miesiąca,chodzi przy meblach
        ,raczkuje i gada jak najęty,robi papa,kosi kosi,taakai będę duży,uczymy się bić
        brawo
    • gosia.mama.wojtusia Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 08:06
      aha,waży rózne 10 kg a ubranka z HM nosi na 80
    • bajdus koniec ze spokojnym siedzeniem 27.07.05, 10:55
      od kiedy Krzyś wyrywa się do chodzenia nie interesuje go kompletnie nic innego.
      Kiedyś długo potrafił zajmować się zabawkami a teraz chodzenie tak go
      fascynuje, że wszystko inne odpada. Czekam na moment aż zacznie chodzić sam bo
      na razie to bolą mnie plecy.
      Pozdrawiam
      Napiszcie co jedzą wasze pociechy, bo mój Krzyś nie chce nic jeść oprócz mleka
      z butelki.
      • baeatakoc Re: koniec ze spokojnym siedzeniem 27.07.05, 11:26
        michał z kolei nie chce jeść z butelki nic(pijetylko herbatkę).a tak oprócz to
        podobnie do nas ( mięsko:kotleciki, kurczak,wędlinka, paróweczki),chleb, bułki,
        zupki, kartofeli,owoce: jabło, maliny, agrest(wczoraj)itp.ale ostatnio to
        prawie nic nie chce jeść .i w ogóle to raczej jest niejadkiem. bo to co
        wymieniłam to je w małych ilościach.tylko cycuś się nigdy nie nudzi.wcześniej
        chętnie jadał kaszki, a teraz w żaden sposób nie mogę go nakłonić.
    • annarech Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 02.08.05, 13:27
      Moja Gabrysia jest z 13 września (co za dzień!). Jest baaardzo wesoła, odważna
      i ostatnio bardzo zakochana w swojej mamie - nie daje mi się nigdzie ruszyć bez
      niej. Ale jak ktoś ją weźmie, to szybko zapomina o mnie i interesuje się daną
      osobą. Poza tym od trzech miesięcy (tj. od końca kwietnia) sama siada, ponadto
      wstaje przytrzymując się czegoś, chodzi wzdłuż mebli, raczkuje bardzo szybko.
      Jada dużo rzeczy - oprócz mleka, bo ma skazę białkową. Zadnej mieszanki
      mlecznej nie toleruje z powodu zapachu lub smaku. Daję jej więc mleko kozie z
      kaszką, kleik na wodzie z owocami (jabłko, banan, jagody, brzoskwinia), kaszkę
      kukurydzianą, paluszki, chrupki, chleb (od dwóch tygodni), kurczaka,indyka,
      królika, ziemniaki, ryż, brukselkę, fasolkę i inne standardowe warzywa. Mięsa
      je codzinnie, bo nie dostaje żółtka (wymiotuje po nim). Jada je bez miażdżenia -
      sama je gryzie, choć ma tylko dwa ząbki. Nie chce już pić z butelki. Nie lubi
      soczków. Pierś ssie tylko wieczorem i nocą (moja wygoda). Poza tym mówi mama,
      baba, am, ap (żeby ją wziąć na ręce), pa, stuka przedmiotami, pokazuje oko,
      bozię, lampę, książeczkę, zaświeca światło, ostatnio udaje jej się zrobić papa
      i brawo. Nie chce bawić się w kosi kosi i w ogóle nie lubi, jak trzymam ją za
      dłonie, żeby je na coś nakierować. Ponadto pokazuje siebie, mamę i tatę na
      zdjęciu. Stroi miny do lusterka. No i jest strasznie śmieszna! A co do
      parametrów, to ma prawie 80 cm i waży 8500. Pozdrawiam wszystkie mamy! I ich
      dzieciaczki smile
    • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 03.08.05, 02:25
      ostatnio Rizvani nauczyl sie mowic i pokazywac 'nie, nie' a przy jezdeniu mowi
      'aaaaa' gdy lyzka wedruje do buzi a potem 'mniam, mniam, mniam' gdy przezuwa.
      chyba zaczyna rozumiec slowo 'mama'. mam wrazenie, ze czasem mnie wola, bo gdy
      juz jestem przy nim, to przestaje wolac.
      • majex Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 07.08.05, 22:02
        witam
        mój dawidek jest z 24 września
        od 9-go miesiąca chodzi za rączki,ale sam siada od niedawna
        potrafi pokazac prawie wszystko,robi papa,ty ty,
        ale nic nie mówi,już mnie to strasznie martwi
        pozdrawiam wszystkie mamy
    • kornelcia75 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 08.08.05, 18:48
      Witam!
      Maksymilian urodził sie 23.09(3620,55 cm)siedzi,raczkuje od 7-8 mc i staje przy
      meblach.
      Ważylismy sie juz dawno ale myśle ze około 9 kg juz mamy.
      Ma wielki apetyt lubi mamusine zupki,deserki,owoce,kaszkę.
      Ale...nie ma jeszcze zadnego ząbka.Nie martwimy się bo ciocia jego pediatra nas
      uspokaja ze jeszcze jest czas.Tato Maksa miał pierwszego zeba na przełomioe 11-
      12 mc smile)) a dwójki w 19 mc.
      Serdecznie pozdrawiamy wszystkie wrześniowe dzieciaczki
      kornelcia i Maks
    • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.08.05, 00:43
      dzis Rizvani zaczal stawac przy meblach. juz nie da sie go zostawic samego ani
      na chwile. raczkuje nadal tylko do tylu. sam siada.
      chyba idzie kolejny zabek, bo stal sie maruda.
      • bajdus ząbki 09.08.05, 10:39
        Krzysiowi też idą kolejne ząbki - górne jedynki (śmieszne ale jemy zęby
        wychodzą parami, dwa od razu, tak też było z dolnymi jedynkami). Niestety nadal
        niewiele je z wyjątkiem mleka z butelki, ale waży 10 kg i lekarka powiedziała
        że nie ma się czym martwić. Gada po swojemu jak najęty, zwłaszcza gdy się
        obudzi albo zostanie sam w łóżeczku. Wczoraj musiałam kupić mu paputki bo
        wstaje przy wszystkim czym się da i skarpetki antypoślizgowe już nie
        wystarczają. Pozdrawiamy wszystkich rówieśników.
      • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 01:08
        pierwszy raz widzialam dzis Rizwana raczkujacego do przodu. 'przeszedl' moze z 2
        metry, a potem znow mu sie wlaczyl wsteczny. chyba mu jednak ta forma poruszania
        sie bardziej odpowiada.
        • bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 10:16
          ale to musi śmiesznie wyglądać jak twój Rizwan raczkuje do tyłu. Ciekawi mnie
          czy gdy chce dokąś dojść to ustawia się tyłem?
          • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 13:19
            niestety nie wpadl na taki pomysl. raczej bawi go samo poruszanie sie a nie
            mozliwosc dotarcia w okreslone miejsce.
            dzis znow mu sie udalo przemiescic do przodu smile dostal nowe auto, ktore mu sie
            bardzo podoba, ale ciagle mu ucieka, wiec ma za czym gonic.
            • 33la Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 11:50
              Czy któraś Mamunia zrezygnowała już (lub ma zamiar) z karmienia cycuniem
              naszych starych wrześniaczków ? Ja się przymierzam i zastanawiam się jak to z
              tym jedzeniem będzie. Co na śniadnko z rana i co na kolacyjkę przed snem ?
              Nasz Pusiaczek czworaczkuje sobie i siada ślicznie pokazuje zapytana o
              przemioty, podaje niektóre jak się ją poprosi, turla piłeczkę, mówi mama dada
              baba apa (lampa) gul gul i w języku ufoludkowym, ogląda sobie bajeczki
              przewraca strony i paluszkiem udaje, że czyta. Pozdrawiam wytrwałe Mamuśki i
              cierpliwych Tatuśków
              • bajdus Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 12:12
                Mój mały zrezygnował z piersi już po 6 m-cu. Ja za dużo pokarmu nie miałam więc
                nawet nie było co odciągać. Przerzucił się za to na butlę z miesznką i tak
                ciągnie do dzisiaj. Właściwie to nie je nic innego, no może kaszkę i owoce albo
                sobie coś poskubie. Na razie jednak nie ma mowy o jakimś porządnym posiłku typu
                obiadek, trochę nad tym ubolewam... ale waży 10 kg i pediatra mówi, że wszystko
                w porządku.
                Swoją drogą podziwiam Cię za wytrwałość smile
              • pati.zop78 Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 21:51
                Rizvani nie pije mamusinego mleka od 2/3 miesiaca (no nie wyszno nam).
                pije teraz mleko nastepne o 8 rano i w nocy (nie budzi sie sam ale i tak mu daje
                bo troszke kiepsko z waga).
                w ciagu dnia:
                2 jogurty + banan
                sloiczek owocow
                kaszka
                obiadek
                do tego soczek, swieze owoce, ciastka (max 2), jesli mamy kanapki na sniadanie,
                to podjada kawalki chlebka lub serka
    • cobesco Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.08.05, 11:24
      Mój synek urodził się 3 września z wagą 3650 i wzrostem 61 cm. obecnie ma 11 i
      1/2 miesiąca. zaczą czworakować na początku maja i od tamtej pory chce być
      bardzo samodzielny. ma osiem zębów, zaczyna stawiać pierwsze kroki(robi ich
      kilka-kilkanaście, a jak upadnie to dalej porusza się na czworaka), sam pije z
      kubeczka i butelki, jak go karmię to wyrywa mi z ręki łyżeczkę, je pokarmy
      krojone w kostkę ok 1,5 cm, mówi mama, mniam-mniam pokazuje rożne znane mu
      przedmioty. Robi papa, pycha-pycha, pokazuje gdzie go boli, sam wchodzi i
      wychodzi z piaskownicy, no i raczkuje jak najęty. jest małą przylepką i na krok
      mnie nie opuszcza. Ostatnio zaczą przesypaić całe nocki.
      Teraz waży 11 kg i ma 82 cm wzrostu. nosi buciki w rozmiarze 13,5 14 cm i
      strasznie męczy naszego pieska.
      • kika48 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.09.05, 20:49
        Boże!!! Moje dziecko nic nie umie pokazywać. Nie wie, przynajmniej w
        księżeczce, gdzie kotek a gdzie piesek. Dużo mówi, ale zdecydowanie nie w
        cywilizowanym języku. Zaczynam się martwić, wpadam w komplesy przy
        osiągnięciach Waszych pociech sad. W innym wątku dopiero się wymądrzalam jak to
        każde dziecko rozwija się inaczej. Ale czytając co potrafią rówiesnicy mojej
        malej, zaczynam się niepokoić. I oczywiście od razu mam poczucie, że to moja
        winna, że za malo jej poświęcam uwagi.
        • pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.09.05, 00:20
          nie martw sie. rizvani tez nie rozroznia zwierzat. za to potrafi przelaczac
          melodyjki w telefonie taty. tez gada jak najety i nie mam pojecia, czy rozumie
          cokolwiek z tego, co my do niego mowimy.
          a! i pieknie sie przytula smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka