iga04 10.06.05, 12:00 Jak się rozwijają Wasze bobaski? Czy wszystkie już samodzielnie siadają i raczkują? Jak z wagą i wzrostem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.06.05, 13:02 coreczka z 6 wrzesnia waga (z wczoraj) 8800 g wzrost 71 cm obwod glowki 45,5 czasami uda jej sie usiasc z lezenia, turla sie i pelza, nie czworakuje, nie raczkuje, nie staje. Mowi mama i baba, pokazuej jaka duza urosla, kosi-kosi lapci, ile ma klopotow, ptaszki i pszczolki w ksiazeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.06.05, 20:51 Dzięki, to mnie pocieszyłaś. Moja córcia jeszcze nie umie samodzielnie usiaść chociaż posadzona bardzo ładnie i długo siedzi,turla się, pełzała do tyłu jakiś miesiąc temu a teraz już tego nie robi, nie raczkuje i nie próbuje wstawać. Robi kosi-kosi, pa-pa, jest bardzo wesoła, mało płacze, mówi mama, baba, tata, dada, nana, nie, daj i am- jak chce coś zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
burarura1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 12.06.05, 21:49 Nasz malusia 24.09.05. Waga 9000g 68 cm. Siedzi b.dobrze, jeszcze nie siada samodzielnie ale się rwie, nie raczkuje, turla się jak dzika po mieskzaniu, zadziera tyłek do raczkowania. Mówi bababa, ałałała, mamama, robi pa pa , pokazuje na lampę. Odpowiedz Link Zgłoś
burarura1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 12.06.05, 21:50 A jak u waszych bobków z jedzeniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 08:28 moja glownie na cycu - poza tym zupka i jabluszko z ryzem lub kasza jaglana - generalnie malo nowosci, bo alergik, zupki gotuje jej sama i reszte zreszta tez - jesli juz uzywam gotowcow, to przewaznie gerbera - naturalnie proste jednoskladnikowe lub jablko z dynia bobovity. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 13:39 no właśnie, co jedzą Wasze pociechy? Bo mój mały pije tylko miesznkę mleczną co 3 godziny w dzień, w nocy jeden raz i koniec. Czasami zje tarte jabłuszko albo jakiś owoc ze słoiczka (tzn. tylko kilka łyżeczek). Zupek wogóle nie chce jeść, po drugiej łyżeczce zaciska usta i koniec. Z kaszką tak samo. Już nie wiem co robić. Jego starszy brat w tym wieku wcinał całe słoiczki zupek i nie miałam żadnych kłopotów z karmieniem. Napiszcie jak to u was wygląda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majaola1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 07.08.05, 21:00 Mój skarbek mała Oleńka siedzi samodzielnie i chce juz chodzic ale jeszcze nie potrafi i bardzi ją to denerwuje, mowi przerazliwie duzo i na okrągło baba mama tata i pokazuje palcem mowiąc nie nie nie i robi prześłicznie pa pa machając łapka Odpowiedz Link Zgłoś
asientos mam rówieśnicę 27.07.05, 18:53 Emilka jest z 24 września. Chodzi za rączkę, sama czasem stoi z 30 sekund, chętnie raczkuje. Wydaje szereg dzwięków, klaszcze, robi papa, pokazuje oko. Zaliczyła wakacje pod namiotem i morze. Siedzi od niedawna - tydzien temu pojawił się pierwszy ząb. Je wszystko - nawet botwinkę, ale piersią nie gardzi. Zup nie przecieram. Waży ok. 8 kilo i ma 74 cm wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 13.06.05, 22:24 Emi też jeszcze jest na piersi, poza tym daję jej kaszki ale tylko Hipp, bo innymi pluje na kilometr, herbatki też Hipp,soczków nie lubi, zupki gotuję a jak mi się nie chce to daję Gerbera,lubi banany ale z nimi ostrożnie ponieważ u Emilki powodowały zaparcia, chrupki kukurydziane a ostanio na deser podaję mus jabłkowo- bananowy z mlekiem Misiowy sad ( próbowałam m-c wczesniej i nie chciała a teraz owszem). Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaj10 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 15.06.05, 12:25 Pawełek jest co prawda z początku października, chociaż miał urodzić się we wrześniu, obecnie waży 10920 g wzrost 78cm (waga urodzeniowa 4500g 57 cm), sam siada, przewraca się z plecków na brzuszek, bardzo lubi kulać się na podłodze, niestety za raczkowanie się nie bierze, za to w łóżeczku już kilka razy udało mu się samodzielnie podnieść i przez kilkanaście sekund ładnie stał.Ma 2 ząbki na dole, u góry właśnie się wyżynają. Kupkę robi na nocniczek (siostra sadzała córę od 6 miesiąca - efekt 15 m brak pieluch), mówi tata, dada, mama wtedy jak coś nie po jego myśli.Robi kosi, dada, oj, jaki duży, ile mam kopotów, pokazuje gdzie jest zegar, bozia, robi amen bozi, ma swojego ulubionego słonia i pokazuje gdzie ma oczko, trąbe, uszko, ogonek. To by było na tyle Agnieszka i Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
mama888 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 12:34 Witam!Mój Angelo się urodził 29.09.04 ,teraz waga 9480,76cm,mały śmieszek mówi mama,tata,nienie,baba,dada,robi brrrr jak się bawi samochodzikiem ,ładnie siedzi ,wstaje,raczkuje bardzo szybko ,porusza się przy meblach,a co do jedzenia to zjada kaszkę Hipp ,deserki,zupkę dyniową z zółtkiem przepiórczym i zupki robione z mięskiem i jeszcze cycuś ,chrupki ,jabłuszko.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakarolci1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 15:26 moja córcia urodziła sie 7 wrzesnia z waga 3360 gram i wzrostem 55cm. Teraz waży 8300 i ma 74 cm. Jest baaardzo pogodnym dzieciaczkiem. Nie chce raczkowac za to chętnie chodzi co prawda jeszcze nie sama ale lubi byc prowadzana za rękę, śmiga tez ostro w chodziku. Sama siedzi i umie sie podniesć z pozycji leżącej do siadu. Mówi mama, tata chociaz wątpie czy tak do konca wie co to znaczy, za to jak jest głodna to woła mniam, mniam bawi sie w a kuku, szaleje i piszczy gdy widzi psy lub koty lub siebie na zdjeciach czy filmie. Chcialabym pokazac wam moja pocieche ale dopiero dzis zalogowalam sie na forum i niestety nie umiem dolaczyc zdjec jesli mozecie napiszcie jak to zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.06.05, 21:51 Też nie wiedziałam jak zamieścic tutaj zdjęcia dlatego zrobiłam to na stronie www.bobasy.pl tam bardzo łatwo to się robi, nie sposób nie załapać. Następnie weszłam na Moje Forum i w sygnaturce wpisałam taki tekst: <a href="...">Moja Emilka</a> tam gdzie zrobiłam 3 kropki kopiujesz cały adres strony ze zdjeciami Twojego dzieciątka, w naszym przypadku to jest"bobasy.pl/? u=440&s=766ab7772dcd6026fdb590ff8500ba73&tt=49&", musisz wszystko dokładnie wpisać, niczego nie pomijając.Tam gdzie ja mam wpisane Moja Emilka, Ty oczywiście wpisujesz jakiś swój tekst. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kejtka1 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 19.06.05, 13:17 Cześć. Jestem mamą Natalki urodzonej 12.09.2004. Natalka znakomicie raczkuje, sama siada i nawet próbuje już samodzielnie chodzić przy meblach bo stawanie przy nich nie sprawia jej już kłoptu. Śmiejemy się z mężem, że przy starszym bracie musi się wszystkiego szybciej nauczyć jeśli chce przetrwać Odnośnie jedzenia to dajemy jej już prawie wszystko w granicach rozsądku. Wiadomo, że nie dostanie kapuśniaku ale rosołek czy zupkę " śmieciówkę" oczywiście. Jada również danonki, kanapeczki z szyneczką lub serem, pulpeciki, kotlety mielone...praktycznie to co my. Piersią karmię ją tylko przed spaniem i w nocy ponieważ w dzień już Natalka od jakiegoś czasu nie chce. To już moje drugie dzieciątko i może podejście mam inne, ale rośnie zdrowo. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kola2005 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 09:47 jestem mamą Kacpra urodzonego też 12.09. Maluch jest wyjątkowo duży, waży 13 kg i ma 85 cm. Je prawie wszystko z nami, deserki i zupki ze słoiczków sporadycznie. Nie lubi pić soczków, tylko herbatkę HIP. Mówi tata, mama, baba, dada, da, mnia mniam. Robił pa pa, ale teraz chyba mu się znudziło i nie robi. Kręci główkę i mówi nie-nie. Siedzi, raczkuje i się podnosi przy wszystkim, próbuje stawiać pierwsze kroczki. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:34 Tutaj mozna zamiescic zdjecia maluszkow: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621 Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 20.06.05, 13:08 W piątek po przeczytaniu waszych postów byłam z synkiem (ur. 19.09.2004) u lekarza. Martwiłam się nie je nic oprócz mleka modyfikowanego. Lekarka powiedziała mi jednak,że nie mam się czym martwić - wagę ma dobrą 9700 g i wygląda sobie zdrowo. Poza tym jest bardzo pogodny. Teraz czekam na raczkowanie bo podejmuje pierwsze próby tylko że ta pupa taaaka ciężka ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mma2 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 24.06.05, 08:56 Czesc, moj Maly urodzil sie 15.09.2004, wazy okolo 8.700 i ma 70 cm wzrostu. 3 dni przed ukonczeniem 9 miesiaca zrobil sam pierwsze 3 kroki, wszyscy sie dziwia, ze tak szybko sie rozwija, jest strasznie zywy, urwis do potegi, sam siada, sam wstaje bez podporki, wystarczy, zeby mial zabawke w reku, stoi sam nawet do 2 minut, potrafi zrobic sam pare krokow (bardzo nieporadnie oczywiscie), ale najchetniej na trawie i bez butow. A najchetniej jednak tupta trzymajac sie jednej lub dwoch rak. Czasem jak widze maluchy w podobnym wieku to zazdroszcze, ze posiedza w wozku, sa takie spokojniejsze, moj urwis tylko chce chodzic ! Pozdrawiam Wszystkie 9-cio miesięczniaki!!! mma2 Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus raczkuje 28.06.05, 11:01 Wiem, że większość z waszych maluchów raczkowanie ma już opanowane do perfekcji i wchodzi w etap chodzenia ale mój synek nie spieszył się zbytnio. Dlatego wielką radością dla mnie jest to, że wczoraj zaczął raczkować. Wiąże się to oczywiście z końcem spokojnego obserwowania synka ale jednocześnie cieszy osiągnięcie kolejnego etapu rozwoju. Z jedzeniem nic się nie zmieniło - żadnych obiadków, tylko owoce i mleko modyfikowane. Zastanawiam się skąd u niego taka waga: 9700g ? Pozdrawiam, piszcie co u waszych brzdąców Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 28.06.05, 12:08 moja nadal nie raczkuje i juz chyba nie bedzie. Od jakis 2 tygodni sama po dlugich stekach i wygibasach wstaje w lozeczku, ale straszny chwiej z niej jeszcze. Pelzanie opanowane do perfekcji, zdarta skorak na raczkach i stopkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus bez pełzania 28.06.05, 13:17 Krzyś z koleji nie pełza i już pewnie nie będzie. Kręci się tylko na brzuchu o 360 stopni. Do stania natomiast też się garnie ale podobnie jak twoja córeczka chwieje się niemiłosiernie. Musiałam opuścić z tego powodu łóżeczko co spotkało się z ogromną aprobatą synka - poczuł się chyba bezpieczniej i wytrwale podciąga się do stania. Odpowiedz Link Zgłoś
2bobasy Re: bez pełzania 29.06.05, 14:01 Witam.Jestem mamą bliżniaków -urodzone 20.09.2004 (Wojtek i Hanka). Maluchy ważą około 11 kg każde.Mają 76 i 75 cm (Hanka jest mniejsza).Jeżeli chodzi o jedzonko to nie mam z nimi zadnego problemu.Jedzą wszystko -jedynie produkty zawierające białko mleka krowiego muszę ograniczać. Hmm,więc tak, Wojtek od 5 dni chodzi na czworaka ,potrafi stać na nózkach trzymając się łózeczka,sam siada,turla sie po podłodze.Natomiast Hania siedzi bardzo ładnie ,ale sama z pozycji leżącej nie podniesie się (chociaż stara się jak może, nie raczkuje ,nie stoi sama.Pozdrawiam wszystkie mamy,magda Odpowiedz Link Zgłoś
33l Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 30.06.05, 12:46 A ile ząbków macie ? Nasza córeczka ma 5 ząbków i 6 się pcha. Wampirzyca gryzie po cycusiach jak się jej cumlanie znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus ząbki 30.06.05, 13:10 ząbki mamy dwa na dole ale chyba idą następne bo gryzie wszystko co popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
kkch Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 30.06.05, 16:21 Mikołajek raczkuje sprawnie, sam wstaje, siada, prowadzony za rączki stawia kilka kroczków, podobnie przy meblach. Mówi "mama" i "tata" czasem ze zrozumieniem, baba i dada już nie koniecznie, poza tym różne przedziwne sploty sylab. Waży ok. 9400, 72 cm. Karmiony piersią, jabłkami, truskawkami, bananami, szynką, parówkami z indyka, papkami własnej produkcji i słoiczkami. Chrupki kukurydziane już się znudziły. Nic nie chce pić, co mnie martwi. Ma 5 ząbków, właśnie męczy nas szósty. Bawi się w a kuku, szuka przedmiotów schowanych pod kocykiem, poza tym nie umie żadnych "sztuczek" typu kosi kosi. Uwielbia tańczyć ze mną na rękach, śmiesznie zarzuca wtedy pupcią )) Zaczyna wsydzić się obcych, wygląda to przekomicznie. Ulubione zabawki: kable, sznurki, paski do spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus ospa 01.07.05, 12:07 Mój wrześniak ma ospę Zaraził się od swego starszego brata. Na razie nie ma dużo bąbelków i zachowuje się normalnie, no może jest trochę marudny ale ma prawo. Liczymy na to, że szybko z tego wyjdzie. Acha, do tego doszły jeszcze ząbki - one chyba bardziej mu dokuczają niż ospa. Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iga04 Re: ospa 04.07.05, 11:10 Oj, to współczujemy biedactwu i życzymy szybkiego powrotu do zdrowia i aby ząbki szybko się przebiły.U nas narazie są cztery ząbki od ok.1,5 m-ca i od tamtej pory cisza z ząbkami, ciekawe kiedy wyjdą kolejne. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
hbella Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:15 Mój synek ma 74 cm i waży ok. 8700 kg. Jeszcze kilka miesięcy temu był totalnym alergikiem wylącznie na Nutramigenie. Miał uczulenie na ryż i wszystko co pochodne, kukurydzę i mnóstwo innych pokarmów. Aktualnie je już wiele produktów. Jest bardzo ruchliwy, uwielbia chodzić i robi to gdy tylko może. Czasami jeszcze raczkuje lub porusza się przy meblach, ale najchętniej śmiga samodzielnie. Niestety jeszcze niewiele mówi i nie umie skojarzyć wyrazu z daną rzeczą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia29 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 21.07.05, 15:58 hej!moj synek tez jest alergikiem i pije to samo mleko Nutramigen ale juz mu pomalu wprowadzam inne produkty.Taki jak twoj tez jest bardzo ruchliwy i wszedzie go pelno,bo szybko zasuwa na czworaka i duzo mowi po swojemu.Obecnie ma tylko 2 zabki na dole i nastepne cos nie chca wychodzic a dziaselka ma strasznie spuchniete i go bola,bo strasznie marudzi a zwlaszcza w nocy.Z ktorego dnia jest twoj synek,bo moj z 5 wrzesnia.Pozdrawiam goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 05.07.05, 21:48 Rizvani urodzil sie 22 wrzesnia. jest raczej malutki (troche ponad 8kg) ale na chudzielca nie wyglada. nie raczkuje i bardzo go to denerwuje. uwielbia chodzic w chodziku i skakac na bouncerze (nie wiem jak to sie nazywa po polsku). potrafi stac przy meblach. umie sie bawic w chowanego (sam sie chowa zaslaniajac sie kocykiem). uwielbia wszystko przy czym mozna majstrowac. pije mleko modyfikowane, od kilku dni soczki (wczesniej nie przepadal), wszystkie mozliwe owoce (wystarczylyby mu za inne jedzenie), objadku je nie zaduzo. w zeszlym tygodniu wyszedl mu pierwszy zabek. jest bardzo pogodny i garnie sie do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakaga Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.07.05, 19:17 Ja własnie od 5dni jestem nianią prawie juz 10 miesięczniaka, raczkuje jak szalony, wstaje je obiadki ze słoiczka wszystkie owoce i warzywa. jest bardzo pogodny i towarzyski ale mało umie pokazać rzeczy po 3 dniach pilnowania nauczył się robić brawo bawić w a ku ku i dawać cześć zobaczymy jak bedzie dalej bo napewno z nim spędze najbliższy rok. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.07.05, 00:25 moj maluch wlacnie od piatku tez brawo bije Odpowiedz Link Zgłoś
iga04 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.07.05, 21:17 Moja córcia brawo bije od kwietnia i ogólnie umysłowo rozwija się bardzo dobrze,pięknie wskazuje paluszkiem,wie jak robi konik, piesek, umie zwierzątka pokazać w książeczce,wie gdzie jest lala i mówi na nią łała, mówi mama, tata, baba, nana, dada,potrafi poprawnie wskazać gdzie jest mama, baba, na jedzenie mówi am, jak dostanie coś do jedzenia to mówi: mam am,itp.Za to gorzej ze sprawami ruchowymi: nie raczkuje,turla się, dopiero kilka dni temu nauczyła się sama siadać i wstawać w łóżeczku.Niestety chyba nie można sie równocześnie rozwijać we wszystkich dziedzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 23.07.05, 15:43 moj syn Alexander urodzony 08.09.2004 waga urodzeniowa 3780 55cm teraz 8350 77cm alergik, chudy ale mocny jak kon, siedzi,raczkuje chodzi dookola kojca pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamillap Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 25.07.05, 14:23 Natalka urodziła się 26 września. Miesiąc temu ważyła 8300. Nie wiem ile ma wzrostu - ale chyba 80 cm bo ubranka musze kupowac juz wieksze. Jest bardzo ruchliwym maleństwem. Raczkuje już od 1,5 miesiąca. Ostatnio zaczęła wstawać w łóżeczku. Mówi tata, mama, baba. Potrafi pokazać kotka i pieska w książeczce. Pokazuje paluszkiem kwiatki – dziadek nauczył ją wąchać. Wie gdzie jest u taty nos, oczka i uszy. Wychodzą jej dwa ząbki. Mówi nie gdy jej cos nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
baeatakoc Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 25.07.05, 23:31 Michaś urodził się 3 09 2004.Sam zaczął siadać jakieś 1,5 miesiąca temu wstaje w łóżeczku, chodzi w nim i przy meblach a wczoraj zrobił ze trzy kroki sam ( ale takie prawdziwe chodzenie pewnie jeszcze trochę poczeka)od jakiegoś miesiąca raczkuje ( a myslałam że nie będzie)gada po swojwmu robi pa pa brawo, pokazuje jaki ma kłopot i jaki będzie duży,wskazuje też rączką znane mu przedmioty(samochód, pieski i it, i osoby.pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 08:05 Michaś urodził się 3 września,stoi juz od 7 miesiąca,chodzi przy meblach ,raczkuje i gada jak najęty,robi papa,kosi kosi,taakai będę duży,uczymy się bić brawo Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 26.07.05, 08:06 aha,waży rózne 10 kg a ubranka z HM nosi na 80 Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus koniec ze spokojnym siedzeniem 27.07.05, 10:55 od kiedy Krzyś wyrywa się do chodzenia nie interesuje go kompletnie nic innego. Kiedyś długo potrafił zajmować się zabawkami a teraz chodzenie tak go fascynuje, że wszystko inne odpada. Czekam na moment aż zacznie chodzić sam bo na razie to bolą mnie plecy. Pozdrawiam Napiszcie co jedzą wasze pociechy, bo mój Krzyś nie chce nic jeść oprócz mleka z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
baeatakoc Re: koniec ze spokojnym siedzeniem 27.07.05, 11:26 michał z kolei nie chce jeść z butelki nic(pijetylko herbatkę).a tak oprócz to podobnie do nas ( mięsko:kotleciki, kurczak,wędlinka, paróweczki),chleb, bułki, zupki, kartofeli,owoce: jabło, maliny, agrest(wczoraj)itp.ale ostatnio to prawie nic nie chce jeść .i w ogóle to raczej jest niejadkiem. bo to co wymieniłam to je w małych ilościach.tylko cycuś się nigdy nie nudzi.wcześniej chętnie jadał kaszki, a teraz w żaden sposób nie mogę go nakłonić. Odpowiedz Link Zgłoś
annarech Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 02.08.05, 13:27 Moja Gabrysia jest z 13 września (co za dzień!). Jest baaardzo wesoła, odważna i ostatnio bardzo zakochana w swojej mamie - nie daje mi się nigdzie ruszyć bez niej. Ale jak ktoś ją weźmie, to szybko zapomina o mnie i interesuje się daną osobą. Poza tym od trzech miesięcy (tj. od końca kwietnia) sama siada, ponadto wstaje przytrzymując się czegoś, chodzi wzdłuż mebli, raczkuje bardzo szybko. Jada dużo rzeczy - oprócz mleka, bo ma skazę białkową. Zadnej mieszanki mlecznej nie toleruje z powodu zapachu lub smaku. Daję jej więc mleko kozie z kaszką, kleik na wodzie z owocami (jabłko, banan, jagody, brzoskwinia), kaszkę kukurydzianą, paluszki, chrupki, chleb (od dwóch tygodni), kurczaka,indyka, królika, ziemniaki, ryż, brukselkę, fasolkę i inne standardowe warzywa. Mięsa je codzinnie, bo nie dostaje żółtka (wymiotuje po nim). Jada je bez miażdżenia - sama je gryzie, choć ma tylko dwa ząbki. Nie chce już pić z butelki. Nie lubi soczków. Pierś ssie tylko wieczorem i nocą (moja wygoda). Poza tym mówi mama, baba, am, ap (żeby ją wziąć na ręce), pa, stuka przedmiotami, pokazuje oko, bozię, lampę, książeczkę, zaświeca światło, ostatnio udaje jej się zrobić papa i brawo. Nie chce bawić się w kosi kosi i w ogóle nie lubi, jak trzymam ją za dłonie, żeby je na coś nakierować. Ponadto pokazuje siebie, mamę i tatę na zdjęciu. Stroi miny do lusterka. No i jest strasznie śmieszna! A co do parametrów, to ma prawie 80 cm i waży 8500. Pozdrawiam wszystkie mamy! I ich dzieciaczki Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 03.08.05, 02:25 ostatnio Rizvani nauczyl sie mowic i pokazywac 'nie, nie' a przy jezdeniu mowi 'aaaaa' gdy lyzka wedruje do buzi a potem 'mniam, mniam, mniam' gdy przezuwa. chyba zaczyna rozumiec slowo 'mama'. mam wrazenie, ze czasem mnie wola, bo gdy juz jestem przy nim, to przestaje wolac. Odpowiedz Link Zgłoś
majex Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 07.08.05, 22:02 witam mój dawidek jest z 24 września od 9-go miesiąca chodzi za rączki,ale sam siada od niedawna potrafi pokazac prawie wszystko,robi papa,ty ty, ale nic nie mówi,już mnie to strasznie martwi pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 08.08.05, 18:48 Witam! Maksymilian urodził sie 23.09(3620,55 cm)siedzi,raczkuje od 7-8 mc i staje przy meblach. Ważylismy sie juz dawno ale myśle ze około 9 kg juz mamy. Ma wielki apetyt lubi mamusine zupki,deserki,owoce,kaszkę. Ale...nie ma jeszcze zadnego ząbka.Nie martwimy się bo ciocia jego pediatra nas uspokaja ze jeszcze jest czas.Tato Maksa miał pierwszego zeba na przełomioe 11- 12 mc )) a dwójki w 19 mc. Serdecznie pozdrawiamy wszystkie wrześniowe dzieciaczki kornelcia i Maks Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.08.05, 00:43 dzis Rizvani zaczal stawac przy meblach. juz nie da sie go zostawic samego ani na chwile. raczkuje nadal tylko do tylu. sam siada. chyba idzie kolejny zabek, bo stal sie maruda. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus ząbki 09.08.05, 10:39 Krzysiowi też idą kolejne ząbki - górne jedynki (śmieszne ale jemy zęby wychodzą parami, dwa od razu, tak też było z dolnymi jedynkami). Niestety nadal niewiele je z wyjątkiem mleka z butelki, ale waży 10 kg i lekarka powiedziała że nie ma się czym martwić. Gada po swojemu jak najęty, zwłaszcza gdy się obudzi albo zostanie sam w łóżeczku. Wczoraj musiałam kupić mu paputki bo wstaje przy wszystkim czym się da i skarpetki antypoślizgowe już nie wystarczają. Pozdrawiamy wszystkich rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 01:08 pierwszy raz widzialam dzis Rizwana raczkujacego do przodu. 'przeszedl' moze z 2 metry, a potem znow mu sie wlaczyl wsteczny. chyba mu jednak ta forma poruszania sie bardziej odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 10:16 ale to musi śmiesznie wyglądać jak twój Rizwan raczkuje do tyłu. Ciekawi mnie czy gdy chce dokąś dojść to ustawia się tyłem? Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.08.05, 13:19 niestety nie wpadl na taki pomysl. raczej bawi go samo poruszanie sie a nie mozliwosc dotarcia w okreslone miejsce. dzis znow mu sie udalo przemiescic do przodu dostal nowe auto, ktore mu sie bardzo podoba, ale ciagle mu ucieka, wiec ma za czym gonic. Odpowiedz Link Zgłoś
33la Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 11:50 Czy któraś Mamunia zrezygnowała już (lub ma zamiar) z karmienia cycuniem naszych starych wrześniaczków ? Ja się przymierzam i zastanawiam się jak to z tym jedzeniem będzie. Co na śniadnko z rana i co na kolacyjkę przed snem ? Nasz Pusiaczek czworaczkuje sobie i siada ślicznie pokazuje zapytana o przemioty, podaje niektóre jak się ją poprosi, turla piłeczkę, mówi mama dada baba apa (lampa) gul gul i w języku ufoludkowym, ogląda sobie bajeczki przewraca strony i paluszkiem udaje, że czyta. Pozdrawiam wytrwałe Mamuśki i cierpliwych Tatuśków Odpowiedz Link Zgłoś
bajdus Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 12:12 Mój mały zrezygnował z piersi już po 6 m-cu. Ja za dużo pokarmu nie miałam więc nawet nie było co odciągać. Przerzucił się za to na butlę z miesznką i tak ciągnie do dzisiaj. Właściwie to nie je nic innego, no może kaszkę i owoce albo sobie coś poskubie. Na razie jednak nie ma mowy o jakimś porządnym posiłku typu obiadek, trochę nad tym ubolewam... ale waży 10 kg i pediatra mówi, że wszystko w porządku. Swoją drogą podziwiam Cię za wytrwałość Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: koniec z cycem ? 17.08.05, 21:51 Rizvani nie pije mamusinego mleka od 2/3 miesiaca (no nie wyszno nam). pije teraz mleko nastepne o 8 rano i w nocy (nie budzi sie sam ale i tak mu daje bo troszke kiepsko z waga). w ciagu dnia: 2 jogurty + banan sloiczek owocow kaszka obiadek do tego soczek, swieze owoce, ciastka (max 2), jesli mamy kanapki na sniadanie, to podjada kawalki chlebka lub serka Odpowiedz Link Zgłoś
cobesco Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 18.08.05, 11:24 Mój synek urodził się 3 września z wagą 3650 i wzrostem 61 cm. obecnie ma 11 i 1/2 miesiąca. zaczą czworakować na początku maja i od tamtej pory chce być bardzo samodzielny. ma osiem zębów, zaczyna stawiać pierwsze kroki(robi ich kilka-kilkanaście, a jak upadnie to dalej porusza się na czworaka), sam pije z kubeczka i butelki, jak go karmię to wyrywa mi z ręki łyżeczkę, je pokarmy krojone w kostkę ok 1,5 cm, mówi mama, mniam-mniam pokazuje rożne znane mu przedmioty. Robi papa, pycha-pycha, pokazuje gdzie go boli, sam wchodzi i wychodzi z piaskownicy, no i raczkuje jak najęty. jest małą przylepką i na krok mnie nie opuszcza. Ostatnio zaczą przesypaić całe nocki. Teraz waży 11 kg i ma 82 cm wzrostu. nosi buciki w rozmiarze 13,5 14 cm i strasznie męczy naszego pieska. Odpowiedz Link Zgłoś
kika48 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 09.09.05, 20:49 Boże!!! Moje dziecko nic nie umie pokazywać. Nie wie, przynajmniej w księżeczce, gdzie kotek a gdzie piesek. Dużo mówi, ale zdecydowanie nie w cywilizowanym języku. Zaczynam się martwić, wpadam w komplesy przy osiągnięciach Waszych pociech . W innym wątku dopiero się wymądrzalam jak to każde dziecko rozwija się inaczej. Ale czytając co potrafią rówiesnicy mojej malej, zaczynam się niepokoić. I oczywiście od razu mam poczucie, że to moja winna, że za malo jej poświęcam uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: wrześniaki 2004-jak się rozwijają? 10.09.05, 00:20 nie martw sie. rizvani tez nie rozroznia zwierzat. za to potrafi przelaczac melodyjki w telefonie taty. tez gada jak najety i nie mam pojecia, czy rozumie cokolwiek z tego, co my do niego mowimy. a! i pieknie sie przytula Odpowiedz Link Zgłoś