Dodaj do ulubionych

Usg połówkowe normalne czy 3D?

16.06.05, 17:16
Zaczęłam się zastanawiać, czy na połówkowe nie iść gdzieś na lepszy sprzęt. A
może na 3D? Choć to podobno efekt dla rodziców, a lekarz więcej "widzi" na
zwykłym.
Która była niech coś podpowie, plissss.
Obserwuj wątek
    • rzasia Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 16.06.05, 17:28
      No i kiedy dokładnie to połówkowe? Tak między 20-22tc,a może wcześniej, a może
      póżniej? Nie wiem, czy jak pójdę na wizytę za dwa tygodnie i lekarz zrobi mi
      usg (tak jak zwykle), to będzie właśnie to połówkowe? Z tego co liczę to jakoś
      19-20tc wypada (jeśli coś nie kręcę).
      • jolanta8 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 16.06.05, 17:32
        ja byłam na połówkowym pod koniec 21 tygodnia i lekarz powiedział,ze ładnie
        wszystko widać ,później dziecko juz nabiera tłuszczyku i badanie nie jest takie
        dokładne
        myślę,ze jeżeli chcesz iśc na 3d to idź ale ja raz byłam wprawdzie nie na
        połówkowym i jak lekarz cokolwiek chcial zbadać to pzrechodził na mormalne 2D
        miał 3D i 2D w jednym,powiedział,że 3d to jest fajne ale jako atrakcja a nie do
        badań
        ale tak twierdził mój lekarz moze inni maja inne podejście do tego

pozdr
        • mrowka75 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 16.06.05, 19:35
          ja nie byłam jeszcze na połókowym - troszkę jeszcze mi brakuje, ale mój lekarz
          powiedział, że 3D to jest zdecydowanie chwyt marketingowy, ładny pomysł dla
          rodziców. Jesli chodzi o ocenę dobrostanu płodu zdecydowanie jest lepsze 2D. A
          co dla mnie jest ważniejsze jest tańsze - 50 zł 2D - 180 zł 3D. Mogłabym
          znaleźć na to pieniądze, ale po co? Maluszka zobaczę po urodzeniu - to będzie
          niespodzianka. Myslę, że ono jest potrzebne zwłaszcza dla mam, które noszą w
          sobie pierwszego dzieciaczka - dzięki zdjęciom trójwymiarowymstaje sie ono
          bardziej konkretną osobą. Ja mam już synka i zupełnie inaczej potrzegam swoje
          drugie dziecko (nie mam przedziwnych wyobrażeń) niż jak byłam w ciąży z synkiem.
          Ale jeśli ktoś chce wydac pieniążki to nie ma przeciwskazań - lekarz i tak
          najpierw ocenia płodzik w 2D, a dopiero później jest spektakl smile

Pozdrawiam
          tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png
    • ariana1 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 16.06.05, 20:07
      Dziewczyny, czy kazdy sprzęt ma 3D i 2D w jednym? Czy jeżeli u lekarza pisze
      USG 3D to tylko takie a nie zwykłe?
      • jolanta8 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 16.06.05, 23:04
        Nie każdy-przeważnie mało kto go ma,ale jeżeli pisze,ze4 jest 3d to maja 2D ale
        rzadko na odwrót
    • budzik11 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 09:49
      Ja wszędzie czytałam, że USG połówkowe robi się między 18 a 22 tygodniem.
      Sprytnie zapisałam się na to badanie na 20 tydzień, a lekarz dał mi wczoraj
      skierowanie i kazał zrobić USG między 22 a 24 tygodniem. No ale to lekarz mnie
      prowadzi więc zrobię tak, jak on karze. Ale muszę czekać 2 tyg. dłużej sad
    • bazylea1 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 10:00
      tez uważam że 3D to bajer dla rodziców, ja idę na zwykłe. lekarz powiedział że
      najlepiej w 22 tyg. jeszcze 3 tygodnie musze czekać, auuuuu
      • naturella Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 10:17
        A ja idę na połówkowe dopieo 20 lipca, buuuuuuuuuuuuuu!!! za to dzisiaj idę na
        usg - 18 tydzień, przyznam się, że li i jedynie gwoli zaspokojenia ciekawoścismile
      • eliza34 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 10:23
        USG połówkowe zalecają na pewno robić w 22 tyg. Tak mi powiedzieli w
        poprzedniej ciąży i tak mówią w tej( i tak podpowiadają w większości przychodni
        gdzie się dzwoni zapytać o wizytę)
        Jesli chodzi o aparaty 2D i 3D to napewno z wyższego mogą się przełączyć na
        niższy, natomiast żaden z 2 D nie wykonuje USG ani 3D ani 4D. Opinie co do USG
        3D są podzielone wśród lekarzy, jedni uważąją,ze to jest bajer dla
        rodziców,zeby zobaczyć trójwymiarowe dziecko inni niby twierdzą,ze więcej można
        wykryć tam nieprawidłowości niż w 2D - pewnie zależy od lekarza i jego
        preferencji.
        Ja w poprzedniej ciąży miałam robione tylko 2D w 22 tyg. i lekarz robił to (z
        nagraniem VHS - to pamiątka dla nszego malucha)chyba z ponad pół godziny i
        napisał 3/4 strony opisu - wszystko było Ok- tylko chodziło ze względu na mój
        wiek o potwierdzenie że wszystko jest Ok i prawidłowo.Byliśmy bardzo zadowoleni
        z badania.
        Teraz zapisani jesteśmy na 22 tc tzn. 13.07 na USG 3D u dr. Makowskiego w
        Contencie w Pruszkowie -podobno dużo osób go chwali. Ciekawa jestem jak będzie
        to przebiegało tym bardziej,ze ja robię USG tylko 3-y razy w ciąży ,żeby nie
        zaczęsto.
        Eliza
        • bazylea1 Eliza! 17.06.05, 11:07
          a na Łuckiej powiedzieli że Makowski ma 11-16 urlop!!!
          • eliza34 Re: Eliza! 17.06.05, 11:49
            Nie wiem kobieta mnie zapisała, wzięła też telefon - może coś się zmieniło,
            chyba zadzwonię i się upewnię!!!
            Dzieki za info,
            Eliza
        • kk_pysiak Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 21.06.05, 23:35
          hej, ja jestem tez zapisana na 3d do dr Makowskiego , tyle że na 06.07 smile))
    • govanka Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 11:50
      Właśnie wczoraj czytałam w którejś gazecie ("mam dziecko" lub "9 miesięcy"), że
      USG 3D jest dokładniejszym badaniem niż 2D i daje większą możliwość wykrycia
      pewnych nieprawidłowości u dzidzi, jeśli takowe są... nie wiem, czy to prawda -
      przytaczam tylko opinię lekarza, zamieszczoną w gazecie.
      Ja osobiście zapisałam się do doktora Makowskiego na połówkowe, na 3D i wierzę,
      że on sam podejmie decyzję, czy przełączać na 2D czy 3D - czytałam o nim tyle
      dobrego, że wierzę, iż nie będzie chciał mnie naciągnąć i nie zrobi tego, co
      droższe, ale to co lepsze pod względem diagnostyki.
      ... no i może w końcu dowiem się, czy chłopak, czy dziewuszka smile

Pozdrawiam
      K. i Ktoś
    • budzik11 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 17.06.05, 16:55
      Czy Wy kiedykolwiek widziałyście obraz z 3D płodu? Przecież to widać dziecko "z
      zewnątrz" - buzię, rączki td. Jak tu zbadać np. czy ma prawidłowo zbudowane
      serce, żołądek, inne organy? Ja sobie tego nie wyobrażam. A przecież po to
      właśnie się to badanie robi. No, chyba że wszyscy tylko pokazują wynik tego
      badania taki "zewnętrzny" właśnie. Ale zawsze widziałam tylko coś co wyglądało
      jak zdjęcie dziecka w sepii, bez wglądu do jego wnętrza.
      • basik20 Re: Usg połówkowe normalne czy 3D? 26.06.05, 22:38
        Lekarze przełączają się na 2D więc badają wszystko. Badanie 3D pomaga wychwycić
        nieprawidłowości rozwojowe "zewnętrzne" - rozszczepy warg, nienaturalne
        kształty itp. I o to chodzi chyba najbardziej w tym wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka