Dodaj do ulubionych

rożnice w wymiarach USG

12.08.05, 12:15
Co o tym sądzicie. Byłam na USG (35 tydzień). Wszystko ok - lekarz mówi że
wszystko jest w normie. Ale trochę mnie przestraszył bo mierzył główkę i
stwierdzil że trochę "mu wyszło" za dużo. Powtórzył pomiar - ale wyszedł tak
samo. Otórz główka wyszła starsza o 4 tygodnie od reszty. Po moim pytaniu czy
to powód do niepokoju - powiedział że absolutnie nie - pomiar zależy od tego
jak się dziecko ułoży i wielu jeszcze innych parametrów. Ale jai tak się
zmartwiłam. I cały czas myślę co to może oznaczać. Mojej siostry synek też
miał starszą główkę - ale o 2 tygodnie - nie o 4!
Obserwuj wątek
    • scotia Re: rożnice w wymiarach USG 12.08.05, 13:17

Ja wczoraj miałam dokładnie taką samą sytuację- też jestem w 35 tc i pomiar
      główki wyszedł o 4 tyg za duży. Lekarka powiedziała, że to na pewno jakiś błąd
      i żeby nie panikować, bo zwykle pacjentki myślą od razu o wodogłowiu, a tu
      absolutnie nie ma z tym do czynienia. Zupełnie komfortowo się z tym nie czuję,
      ale staram się nie martwić. Wszystko będzie w porządku!!!
      • kika_kika Re: rożnice w wymiarach USG 12.08.05, 13:24
        Mój synuś na jednym usg miał łepek 4 tyg starszy od reszty, a już na następnym
        tylko o 2, innym razem 3... tak więc, dziewczyny nie ma co panikować, widocznie
        to zalezy od ułożenia, ale na pewno żadne z naszych dzieci nie ma wodogłowia!!
        Nie szukajcie dziury w całym!
        • aammsstt Re: rożnice w wymiarach USG 12.08.05, 13:40
          Nie wiem, czy zauważyłyście babki, ale ludzie się różnią od siebie...
          W tym wieku ciązowym coraz bardziej zaczynają brac udział w wyglądzie i
          wymiarach dziecka cechy zależne od tego jacy są jego rodzice, dzidkowie itp.,
          czyli jakie geny odziedziczył/a.
          Sa dzieci, które mają dłuższe nóżki a są takie które maja wieksze główki. Gdyby
          dziesku groziło wodogłowie - to lekarz napewno zdiagnozowałby to duuużo
          wczesniej a nie teraz w 30którymś tygodniu.
          Spokojnie i bez nerwów - duża główka może oznaczac tyle, że może być nieco
          trudniej przy porodzie, ale z drugiej strony faktycznie obwód główki jest
          zalezny od tego na który obwód lekarz natrafił w czasie usg. Przeciez każdy
          obwód czaszki jest inny...
          Myslę, że nie ma się co martwić...
    • sylwia_zi Re: rożnice w wymiarach USG 12.08.05, 13:37
      a może to zależy od ustawień aparatu? Byłam dzień po dniu na usg, pomiary
      wyszły identyczne, ale interpretacja na wiek płodowy już była inna... Poza tym
      też miałam jeden wymiar główki starszy o 3 tyg jak Mała leżała miednicowo i
      lekarz stwierdził, że to dla tej pozycji charakterystyczny kształt główki
      elipsowaty. JAk Mała się przekręciła to wymiary się zmieniły. Pomiary usg są
      obarczone poza tym błędem, no i to też w końcu tylko człowiek mierzy i może się
      pomylić...
      Pozdrawiam i główka do górysmile
    • sdomitrz Re: rożnice w wymiarach USG 12.08.05, 14:07
      Nie ma powodu do zmartwień naprawdę...
      Moja mała też ma główkę większą o jakieś 3 tygodnie niż resztę ciała.

Synek miał większą o 4 (przed samym urodzeniem w 38 tc. określono, że główkę ma
      na 42 tc, tułów na prawie 40 a nóżki chyba na 37).

Ja wtedy się przestraszyłam, że niby jak mam urodzić tak dużą główkę, a lekarz
      na to odpowiedział, że wszystko się zmienia w trakcie porodu. Kości czaszki są
      miękkie i dostosowują się do szerokości kanału rodnego.

Rzeczywiście większych problemów z tym nie miałam, faza parcia trwała
      stosunkowo niedługo, bo ok. 40 minut i to dlatego, że położna miała wszystko
      przygotować, a tak to by trwało krócej.... Nie obeszło się bez nacięcia krocza
      oczywiście, ale jestem zdania, że tego nacięcia też mogło nie być.

Teraz historis się powtarza i córeczka też ma główeczkę dużą, no ale to jest
      już uroda naszej rodziny - ja mam głowę sporą, mąż też nie należy do
      krasnoludów, a raczej do tych większych chłopów z dużym łbem. Stąd to wszystko
      się bierze.
      • murken Re: rożnice w wymiarach USG 15.08.05, 11:08
        A ja troszkę zamartwiam się tym ,że maleństwo wyszło na usg z większości
        pomiarów 2 tyg. mniejsze, a główka aż o 4 tyg.Mąż mówi ,że to trochę dziwne bo
        tylko obwód główki jest mniejszy,a przekrój czołowy i jeszcze jakiś tam jest
        ok. czyli prawie pewne ,że to błąd w pomiarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka