Dodaj do ulubionych

Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia

11.10.05, 16:38
dla szpitala podbicie ważne jest miesiąc, pamiętajcie więc o podbiciu
książeczki-swojej u pracodawcy lub rodzinnej u pracodawcy męża.
Jeśli któraś ma niewymieniony dowód osobisty(po ślubie) powinna zabrać ze
sobą odpis aktu małżeństwa
Obserwuj wątek
    • anulla1 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 11.10.05, 17:24
      Co to znaczy że przez miesiąc- czyli tylko miesiąc od daty ostatniego podbicia-
      pomimo ,że okres ważności pieczątki wynosi pól roku???
      • r.kruger Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 11.10.05, 18:43
        tak w wielu szpitalach pieczątka ma miesiąc ważności, oczywiście przyjmą nas do
        szpitala ale mąż zakręcony wrażeniami będzie musiał dodatkowo taką głupote
        załatwić
        • jasama3 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 11.10.05, 19:43
          a co ze mną ja nie mam takiej książeczki chyb apod mame podlegam??sad
          • r.kruger Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 11.10.05, 19:55
            tak, ty pod mame
    • izzunia Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 11.10.05, 21:20
      ja dodam jeszcze, ze mamy prowadzace DG powinny miec potwierdzenie wplaty na
      ubezpieczenie zdrowotne do ZUS za ostatni miesiac i oczywiscie legitymacja
      wystawiona przez ZUS.
    • konefka29 zamiast ksiazeczki moze byc: 12.10.05, 08:56
      * druk ZUS RMUA wydawany przez pracodawcę
      * aktualne zaświadczenie z zakładu pracy
    • budzik11 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 12.10.05, 09:33
      Ja mam legitymację z podpisem księgowej i pieczątką ale nie mam wpisanej daty,
      żeby się nie przedawniła - jak się zacznie, to wtedy wpiszę odpowiednią smile
      Sprytne, nie?
      A po co akt małżeństwa do szpitala? Czy chodzi o rejestrację dziecka w USC?
      • r.kruger akt małżeństwa 12.10.05, 09:45
        wiem że nie we wszystkich szpitalach tak jest ale w wielu: jeśli mama ma
        panieńskie nazwisko w dowodzie i nie ma aktu m. biurwy w szpitalu wpisują do
        zgłoszenia do USC nazwisko matki. Potem trzeba to odkręcać, kupować znaczki
        skarbowe itp.
        Jeśli para nie jest małżeństwem to i tak musi się zgłosić osobiście do urzędu w
        celu zmiany nazwiska.
        • budzik11 aaaa... 12.10.05, 10:16
          Mea culpa - źle przeczytałam, że jak ktoś ma WYMIENIONY dowód po ślubie smile
          Sorki, już qumam smile
    • ariana1 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 12.10.05, 11:54
      Ja stempluję co pół roku od początku posiadania legitymacji ubezpieczeniowej,
      raz zmieniłam pracę i teraz tak samo. Nigdy nie miałam problemów z rejestracją
      u lekarza, ani w przychodni ani w szpitalu. Raz mi rejestratorka zwróciła
      uwagę,że ważność się skończyła, ale ta półroczna. Ostatnią pieczątkę mam z
      lipca br. Jakbym podbijała co m-c, to zabrakłoby mi rubryk w legitymacji. Chyba
      że masz na myśli Krugerka jakąś inną książeczkę zdrowia niż legitymacje ubezp.
      • konefka29 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 12.10.05, 12:01
        ja slyszalam jakies 3 lata temu o zmianach przepisow, ze waznosc pieczatki w
        ksiazeczce ubezpieczeniowej to miesiac. Dlatego pracodawcy mieli co miesiac
        dawac pracownikowm druki RMUA, ktore sa tak samo wazne. Natomiast teraz wiem, ze
        juz nie maja tego obowiazku, w sumie to maja ich coraz mniejsmile
        • sisi55 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 12.10.05, 15:30
          No własnie! RMUA nie wystarczy???
      • budzik11 Re: Pamiętajcie o podbiciu książeczki zdrowia 12.10.05, 16:39
        Krugerka ma rację. A tak naprawdę to nikt nic nie wie, Niemcy w wiosce. W
        niektórych placówkach NFZ akceptują ważność legitymacji 6 m-cy, w innych - 3 m-
        ce, w innych - 1 miesiąc. W tym wypadku lepiej mieć najbradziej świeżą, czyli
        podstemplowaną mniej niż miesiąc przed zgłoszeniem się do porodu, wtedy jej
        napewno nikt nie zakwestionuje. A RMUA zastępuje legitymację, ale czy ktoś to
        dostaje regularnie? Ja ostatni raz dostałam stertę chyba z póltora roku temu.
        Dlatego noszę podbitą bez daty leg. ubezp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka