Dodaj do ulubionych

antybiotyki!!!!!

06.11.05, 09:25
Hej dziewczyny!

Czy ktoras z Was brała w ciąży antybiotyk?
Ja niestety mam zapalenie dziąsła i lekarz zapisał mi antybiotyk o nazwie
Amataks Dis. Boję sie go brać, ale inaczej mi nie minie.
Czekam niecierpliewie na porade.

anka
Obserwuj wątek
    • zebra51 Bierz! 06.11.05, 09:54
      Nie wyleczone infekcje (obojętnie, czy zęby, czy gardło) są bardziej
      niebezpieczne dla dziecka, ziż antybiotyk. Zresztą organogeneza pewnie już za
      Wami, więc nie ma czym się martwić.
      Duzo zdrówka życzę!
      • anwaryl Re: Bierz! 06.11.05, 10:03
        dziękuje za odpowiedz!
        Ale ja sie martwie, ze przyjmowanie akurat tego antybiotyku Amotaks dis jest
        niebezpieczne dla dziecka. Na ulotce przeczytalam, ze ,,brac tylko w razie
        koniecznosci".

anka
        • zebra51 Re: Bierz! 06.11.05, 10:16
          Nie spotkałam sie z lekiem, na którym napisene by było, żeby brać w ciąży smile
          No, może kwas foliowy ma tak napisane.
          Przecież w Twoim przypadku występuje ta "konieczność". Nie bierzesz tego leku
          dla jego walorów smakowych.
    • monikajacka jakie to zap.dziąseł? 06.11.05, 11:07
      napisz coś więcej,czy pojawił sie guz ciązowy czy może to zap.ropne czy
      przewlekłe ciągnące sie od dłuższego czasu,czy boli też ząb
      Monika dentystka
      • anwaryl Re: jakie to zap.dziąseł? 06.11.05, 11:49
        Moniko bardzo dziekuje Ci za zainteresowanie sie moim probleme. Teraz moze w skrocie go opisze. Wyrasta mi osemka, ktorej wybicie sie przeszkadza dziąslo. W zwiazku z tym zrobil sie stan zapalny, ktoremu towarzyszy ropa. Wczoraj bedac na pogotowiu dentystycznym lekarz stwierdzil ze musi mi to wyciac, ale najpierw musze usunac stan zapalny antybiotykiem. Przepisal mi wlasnie antybiotyk o nazwie "Amotaks Dis 1g". Przeczytalam ze jest to antybiotyk, ktory przenika do łożyska. Mam w zwiazku z tym pytanie czy mozna w jakis inny sposob zlikwidowac stan ropny nie uzywając antybiotyku. Dzwonilam przed chwilka do szpitala i lekarz poloznik stwierdzil ze jak juz musze brac anyubiotyk, to proponowalby augmentin. Boli mnie to dziaslo i cale okolice (ucho, gardlo). Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
        • monikajacka Re: jakie to zap.dziąseł? 06.11.05, 12:14
          amotaks to amoksycylina a Augmentin to amoksycylina z inhibitorem enzymu.Czesto
          ósemki dają znać o sobie właśnie w ciązy,Twoje obj są typowe może dojśc jeszcze
          szczękościsk i podwyższona temp.Wg mnie lepszy jest Augmentin ,tak mnie uczyli
          na studiach ale oba antybiotyki należa do grupy penicylin czyli tych
          najbezpieczniejszych dla nas.Jeśli to utrudnione wyrzynanie pojawiło sie 1 raz
          to można spróbować obejśc sie bez antybiotyku:
          -kup strzykawke i grubą igłę(nr 7lub 8)którą zakrzyw i obetnij ostry czubek,ma
          być tępa
          -przepłukuj dokłanie pod kieszonką wodą utlenioną nierozcieńczoną lub solą
          fizjologiczną(mnie skuteczna)
          -myj zeby po kazdym posiłku żeby jedzenie tam nie wchodziło
          -nitkuj to miejsce
          -kup płyn do płukania np.Elmex ,Meridol,Lacalut
          -możesz kupić żel znieczulający np.Bobodent ,Calgel,Dentinox(wykorzystasz dla
          maluszka gdy zacznie ząbkować)i smarować po płukaniu
          -masuj palcem to miejsce zeby ropa wypływała
          -gdy bardzo dokucza ból i temp to zrób okład z lodu
          Szybko wrócisz do formy a potem jesli stan zapalny minie to wytnij narastające
          dziąsło własnie w 2 trymestrze bo to najbezpieczniejszy czas.
          Pozdrawiam smile
          • anwaryl Re: jakie to zap.dziąseł? 06.11.05, 12:27
            Dzięuje Ci bardzo Moniczko!!!
            Chętnie skorzystam z Twojej rady i zaraz podjade do Apteki.
            Tylko zastanawiam sie, czy jezeli juz troszeczkę napuchłam to nie lepiej jednak zastosowac antybiotyk, bo nie chcialabym dopuscic do pogorszenia stanu.
            A czy antybiotyki mogą uszkodzic plod?bo bardzo sie boję
            Jestem w 13 tygodni ciąży i juz sama nie wiem co jest lepsze.

Pozdrawiam
            ania
            • monikajacka Re: jakie to zap.dziąseł? 06.11.05, 12:45
              penicyliny sa najbezpieczniejsze, lepiej wziąc niż doprowadzić do powaznej
              infekcji,ale zebym mogła Ci na 100% powiedziec co lepsze to musiałabym obejrzec
              Twoją ósemeczke.Naprawde nie martw sie to nic grożnego,ja niedawno leczyłam
              infekcję vaginalną i teraz jest dobrze,wiec u ciebiee tez bedzie,powtarzaj
              sobie miliony razy bedziemy zdrowi ja i dzidziuś i nie drecz sie złymi
              myslami,bo to gorsze niż antybiotyk.Może bierz osłone p-grzybicza w postaci
              lacidofilu czy lakcidu albo duzo jogurtów czy kefirów no i teraz nie jedz
              słodyczy.Odezwe sie wieczorkiem bo przekroczyła juz czas siedzenia przed komp i
              mąz mnie wzywa
              Mysl pozytywnie smile)
    • mia80 Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 12:36
      Wiem co przeżywasz, bo ja miałam dokładnie to samo w 8 tc. Przeczytaj sobie mój
      wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33394&w=30560397&v=2&s=0
      Ja na szczęście uporałam się bez antybiotyku. Antybiotyku żaden dentysta nie
      chciał mi dać, bo nikt nie chciał wziąć odpowiedzialności. Tyle, że u mnie
      ciąża była bardzo wczesna, a więc i ryzyko było dużo większe. Wreszcie trafiłam
      na chirurgię i wycięto mi dziąsło, które przeszkadzało ósemce. Potem wygoiłam
      je szałwią i rozcieńczoną wodą utlenioną. Gin powiedział mi wtedy, że w razie
      konieczności można przyjąć antybiotyk wyłącznie na penycylinie.
      Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie!
      • mia80 Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 12:56
        Też jesteś z Bydgoszczy. Proponuję wizytę na ul. Zapolskiej. Właśnie tam byłam
        na chirurgii. Przyjmą cię jeśli powiesz o problemie. Mnie potraktowali bardzo
        profesjonalnie. Idź tam jutro. I napisz co ci poradzili.
        • anwaryl Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 13:18
          Wielkie dzięki za tyle serdecznych rad!!!!
          Postanowilam zdać sie na rady Moniki i leczyc moją ósemke wodą utlenioną i żelem. Jezeli do jutra mi nie przejdzie to pojade do dentysty.
          Mia:A czy na ul. Zapolskiej jest jakis gabinet dentystyczny?
          I czy Tobie wycinali kaweleczek dziąsła jezeli mialas stan zapalny?
          Bo ja juz mam naprawde dosyc tego bolu!

Pozdrawiam
          anna
          • mia80 Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 16:54
            Na Zapolskiej jest duż Przychodnia Stomatologiczna, a w tym m.in. chirurgia. Mi
            zaproponowali wycięcie kawałka dziąsła, tego który przeszkadzał w wyjściu
            ósemki. Pomogło. Ósemeczka może sobie teraz swobodnie dalej rosnąć.
            • monikajacka Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 17:11
              i tak właśnie powinni zrobić z dziąsłem,ale jak ząb ustawiony nieprawidłowo to
              pewnie skończy sie usunięciem,takie rzeczy lepiej robić po porodzie.
              Mój mąz miał teraz w lipcu usuwane 2 ósemki w narkozie i jak sie okazało jedna
              z nich miała każdy korzeń w iiym kierunku a na zdjęciu rtg nie było to widoczne
              moja znajoma chirurg siłowała sie ponad 2 godziny z tym zębolem pierwszy
              wyrwała już po 1minutce,nawet sobie nie wyobrażacie jakie katusze przechodziłam
              czekając na nich pod salą.
              Zdaj sie na opinie Mia bo skoro tam była to ma rozeznanie i jak widać jest
              zadowolona.Ja nikomu nie przepisałam antybiotyku na utrudnione wyrzynanie
              8,dziś cały czas to analizowałam(choc nie znaczy ,że tak zrobię)
              Koniecznie daj znać jutro smile
              • anwaryl Re: antybiotyki!!!!! 06.11.05, 20:06
                Witam jeszcze raz!

Z opisu wydaje mi sie, że mam ten sam problem co Mia bo wczoraj stomatolog na Pogotowiu Dentystycznym powiedzial, że muszę miec wycięty kawałek dziąsła, ktory przeszkadza w wybiciu się do końca osemki!!
                Dzisiaj korzystałam z Twoich rad Monika i muszę przyznać, że mi bardzo pomogło.
                Jutro zobacze co mi powie moj stomatolog i na pewno napisze!
                Mam cichą nadzieję, że obejdzie sie bez antybiotyku.
                Moniko-mam jeszcze prosbe,ile ml wody utlenionej mogę wstrzykiwac jednorazowo i jak często???
                Jeszcze raz Wam dziewczyn dziękuje.

Anka
                • anwaryl jeszcze raz do Moniczki! 06.11.05, 20:08
                  A czy moglabys mi jeszcze napisac w jaki sposob woda utleniona zlikwiduje rope??

Bardzo bardzo wdzięczna-ania
                  • monikajacka Re: jeszcze raz do Moniczki! 07.11.05, 11:10
                    płukane H2O2 prowadzi do obfitego pienienia i w związku z tym do łatwego
                    usuwania z zachyłków kieszonki resztek jedzenia, bakterii, ma działanie
                    bakteriobójcze i bakteriostatyczne(czyli przeciwbakteryjne)szczególnie na
                    beztlenowce.Myślę,że płukanie 3-4 razy dziennie w.utlenioną ii jeszcze pomiędzy
                    solą fizjologiczną przyniesie poprawę(solą możesz przepłukiwac do woli)
                    smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka