Dodaj do ulubionych

Zmywarka - proszę o rady

21.11.05, 09:36
Tak trochę niedzidziusiowo, ale potrzebuję rady. Z mężem postanowiliśmy
zrobić sobie prezent od Dzieciątka i kupić zmywarkę, ale zupełnie nie wiem na
co zwracać uwagę przy jej kupnie. Proszę o radę, co szczególnie się przydaje
i jest niezbędne. Na pewno chcę energooszczędną i wodooszczędną. Jakich firm
macie i czy jesteście zadowolone?
Obserwuj wątek
    • gusia-81 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 10:18
      Podłączam się pod pytanie... W Nowym Roku przeprowadzka do nowego mieszkanka (wreszcie własnego) i kupno m.in zmywarki... nie miałam, nie używałam i kompletnie nie wiem jaką...smile
      • tin_t Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 10:32

pamiętajcie, żeby nie była za mała. poelacm większą, jeśli jest miejsce. nawet,
        jeśli wydaje się za duża, to te mniejsze są chyba na dwie osoby, bo po obiedzie
        dla 4-5 osób już gary nie wchodzą.
    • smeagoul Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 10:36
      Polecam Bosch lub siemens! oj zmywarka to dla mnie cód techniki- nawet nie wiesz
      jak zmieniło sie moje zycie- już po prostu nie zmywam, nie mam góry naczyń w
      zlewie i wogóle!!smile my kupilismy uzywana sprowadzona z Niemiec Bosch sport line
      60 zm szeroka, klasa A z wyświetlaczem i w pełni elektroniczna bez brzydkich
      pokręteł. taka sama w sklepie tylko 40 cm szeroka kosztuje 2000!!! a my
      kupiliśmy za 700 zł plus 40 za kuriera!! Mamy ja już rok , używamy tabletek i
      płynu nabłyszczającego z PLUSA i efekty sa rewelacyjne. Nie zauwazyłam też
      wyzszych rachunków za prąd. Gość który nam montował zmuwarkę w kuchni
      stwierdził, że zmywarka w klasie B zmywa za 1 zł wliczającx w to już tabletki
      itp./na jedno zmywanie. Ja dziękuję zmywac tyle rzezczy ile zmieści się w
      zmywarce za 1 złsmile) U nas myjemy raz na 2 dni bi tak akurat za 2 dni zdażymy ją
      napełnić(ja, maż i bajbus) Nasza Zmywarka mimo, że uzywana zmyliła gościa który
      ją montował bo był pewny, że to nówka. Z całym sercem polecam człowieka od
      którego ją kupiliśmy. Już kilka osób kupiło od niego sprzet za naszym poleceniem
      i sa zadowoleni. Jak chcesz to moge ci podac jego nick na allegro ale to wyślę
      Ci na maila gazetowego ok? Dodam że ten sprzedawca daje na swój sprzet roczna
      gwarancję na piśmie!
      my mamy taka - ale to jest oferta od innego sprzedawcy(podaje link tylko dla
      tego byś mogła zobaczyć jak wygląda)
      www.allegro.pl/show_item.php?item=71156521
      Jak cos to pisz na gazetowego dam Ci namiaray włącznie z gg.
      oj ale się rozpisałam - ale to dlatego, że strasznie lubię ten temat odkad mam
      zmywareczkęsmile
      Ania i Maciuś (nowe fotki) www.smeagoul.bobasy.pl
      • nie_zapominajka1 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 13:54
        Poproszę o namiary na maila gazetowego sprzedawcy z allegro. My szukamy takiej
        zmywarki do zabudowy, ale może będzie miał i takąsmile
    • sdomitrz Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 10:38
      Kupiliśmy Bosha wodooszczędną i energooszczędną jakieś 5-6 lat temu za jakieś
      2,5 tys. , niby wszystko OK, ma kilka programów do mycia w 35, 50, 65 i 70
      stopniach, ale działa mi na nerwy to, że ma strasznie długie programy i trzeba
      czekać na umycie aż 1,5 - 2 godziny.
      Wiem, że znajomi mają taką, która ma znacznie krótsze programy - ok. 0,5 godz.
      Na to trzeba zwrócić uwagę.
      Wazne jest także, zeby nie była duza (chyba że macie rodzinę dużą). Inaczej
      będziesz musiała zbierać naczynia przez 2 dni zeby ją włączyć.
      Standardowe zmywarki to jak dla rodziny ok. 5-6 os. Wg mnie lepiej czesciej
      (codziennie) robic mycie niz zeby to smierdziało 2 dni
      • ilonaak Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 10:39
        Ja kupilam w tym roku jestem super zadowolona, nie wyobrazam sobie stac przy
        zlewie teraz kiedy mam dziecko. Wszyscy gadali "po co Wam zmywarka na 2 osoby".
        A wlasnie potrzebna, zmywam co drugi dzien i zawsze mam czysciutko. Poradze Wam
        ze lepiej kupic szersza niz wezsza jesli macie miejsce, bo gary sie slabo
        mieszcza w tej wezszej. Po drugie niech ma program zmywanie w 70 stopniach bo
        praktycznie tego sie najczesciej uzywa zeby napewno sie wszystko domylo.
        Programu na pol zmywania nie uzywam bo mam tyle naczyn, ze wole az sie nazbiera
        cala zmywarka, a i tak mam zawsze w czym jesc i gotowac. No i jak my
        kupowalismy to gosciu nam powiedzial, ze nie ma sensu kupowac wybajerzonej z
        multum programow, bo i tak kazdy w koncu uzywa tylko jednego. U nas tez tak sie
        stalo smile Powodzenia
        • sasza71 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 11:33
          hej,przejrzyj rowniez watki z forum zakupy, np. ten
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=29739761&v=2&s=0
          i ucałuj Bartusia od Filipa!
          • nie_zapominajka1 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 13:55
            Dziękuję, pewnie, że wycałujęsmile Ty też wycałuj Filipka.
            Wysłałam Ci też maila z obiecanym zdjęciem.
            • sasza71 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 14:10
              Dziękuję,odpisałam na priva.
          • nie_zapominajka1 Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 13:59
            Dziękuję dziewczyny. Już wiem, że kupię większą - 60-tkę (tu się wahałam), z
            małą ilością programów, bo pewnie jak przy pralce będę korzystać z jednego i
            potwierdziłyście to. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi będę wdzięczna.
    • ninjo Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 12:02
      My mamy zmywarke od pol roku i juz nie wyobrazam sobie bez niej zycia.
      Kupilismy model Electroluxa. Jestem z niej bardzo zadowolona. Moim zdaniem
      najwazniejsze cechy zmywarki, za ktore warto doplacic, to:
      - zeby byla wodo- i energooszczedna
      - zeby byla cicha (jezeli zmywarka chodzi raz dziennie, to moze szlag trafic,
      jezeli jest glosna...)
      - warto kupic szersza (czyli 60cm) niz waska (45cm), nawet, jezeli na poczatku
      wydaje nam sie, ze zuzywamy malo naczyn. Na pewno beda momenty, gdy ta waska
      bedzie za mala, a w zmywarkach sa z reguly programy na mniejsza ilosc naczyn
      - zeby mialo roznorodne programy (ze wzgledu na czas zmywania i zabrudzenie
      naczyn). Ja prawie caly czas uzywam tylko programu dla malo zabrudzonych
      naczyn - swietnie domywa i trwa tylko 35 minut!
      - nasza zmywarka ma dodatkowo program sterylizacji, ktory swietnie sie sprawdza
      przy dziecku. Nie musialam kupowac sterylizatora.

Zmywarka jest super!!! smile

Nasza Pszczolka Natalka
    • smeagoul do nie_zapominajka1 21.11.05, 14:51
      wysłałam ci na maila gazetowego namiary- Ten Pan ma sprzęt zarówno do zabudowy
      jak i nie. (pralki, zmywarki i piece z płytą ceramiczną)
      Ania i Maciuś www.smeagoul.bobasy.pl
      • nie_zapominajka1 Re: do nie_zapominajka1 24.11.05, 10:03
        Dziękuję Ci bardzo, jak zdecyduję się na model będę się z nim na pewno
        kontaktować.
    • e-go Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 18:29
      Ja również mam od kilku lat elektroluxa i jestem baaardzo zadowolona smile
      jest to jeden z najulubienszych sprzętów w naszym domu (po ekspresie do kawy wink
      kupiłam tę węzszą i potwierdzam opinie dziewczyn, że szersza jest lepsza -
      jeszcze jak ma możliwość zmywania tylko jednej półki, to jest super, bo nie
      trzeba wtedy ładować całości
      aczkolwiek rzadko mi się zdarza, żebym w ciągu dnia nie uzbierała kompletu
      naczyn do zmywarki wink a jak są goście, to potrafimy zmywać 3 x dziennie...
      pozdr

• murken Re: Zmywarka - proszę o rady 21.11.05, 21:11
        Mój mąż jest projektantem mebli kuchennych.Sprzedaje zmywarki,lodowki na
        codzień.Oto jego rady:lepsze są szersze - 60 cm,Musi mieć oznaczenie AAA
        (oszczednosc energii,jakość mycia i jakość suszenia).Bosch faktycznie jest
        dobry ,ma super zabezpieczenia przed zalaniem.Zwróć uwagę,czy można używać
        tabletki 3 w 1 ,bo starsze modele ,nie mają takiej mozliwosci.Pogarsza sie
        wtedy proces mycia ,naczynia są niedomyte lub z zaciekami.
        • smeagoul do murken 22.11.05, 09:09
          piszesz "zwróć uwagę,czy można używać
          tabletki 3 w 1 ,bo starsze modele ,nie mają takiej mozliwosci.Pogarsza sie
          wtedy proces mycia ,naczynia są niedomyte lub z zaciekami."

Ja mam taka która nie ma funkcji 3w1 a nie zdarzyło mi sie jeszcze aby moje
          naczynia miały zacieki, były niedomyte itp. To chyba zależy od zmywarki. Z mojej
          jestem naprawdę zadowolona (BOSCH sport line)a uzywam detergentów tylko z PLUSA
          lub LIDLA.
          poza tym może te 3w1 jest wygodniejsze, ale w sumie to sól sypię do zbiornika
          raz na 2-3 misiące a nabłyszczacz raz na 1,5 miesiaca albo jeszcze rzadziej-więc
          nie jest to męczącesmile za to środki 3w1 sa droższe bo trzeba kupować oryginalne
          np calgonit itp- a te sa o WIEEELLLE DROŻSZE. Ja kupiłam w MAJU 60 tabletek, sól
          i nabłyszczacz w plusie- wydałam jakieś 20 zł i mam z tego jeszcze 4 kostki i
          sporo soli i nabłyszczacza!!! zmywam średnio co 2 dni.
          Poza Tym zgadzam się z resztą opinii Murkensmile Pozdrawiam!
          Ania i Maciuś.
          • murken Re: do murken 22.11.05, 09:59
            W zeszłym roku tak sie składa ,ze byłam z meżem na firmowym szkoleniu Bosch-
            a.Facet dokładnie objasniał jak dzialają tabletki ,a jak osobno wsypywana sol i
            nabłyszczacz.Chodzi o to ,że najpierw powinna działać sól,na końcu nabłyszczacz
            i tak jest jeśli używa się oddzielnie tych specyfików.W przypadku tabletek
            nabłyszczacz jest uwalniany w procesie zmywania na początku i nie daje
            oczekiwanego efektu,dlatego jest potrzebny specjalny program tabletkowy.Zresztą
            często jest tak,że środki 2 lub 3 w 1 nie daja takich efektow jak te używane
            kolejno po sobie i nie dotyczy to tylko tabletek do zmywarek.Aha,jeszcze coś mi
            się przypomniało.Tabletki działają agresywniej i po prostu szybciej niszczą się
            naczyna.Tyle zapamietałam.Buziaczki dla Was i dzieciaczkow.
    • zuelka Re: Zmywarka - proszę o rady 22.11.05, 14:23
      A my mamy AEG Favorit, 45cm. Po prostu nie bylo miejsca na szersza, zmywamy 1xdziennie lub 1x na
      2 dni. Zgadzam sie z tym, co mowia dziewczyny, ale jak masz mozliwosc, to kup zmywarke z funkcja
      opoznionego startu- ja programuje tak, zeby rano byly czyste naczynia- wlacza sie nad ranem, albo
      zeby umyla naczynia jak wroce z pracy- wracam, rozladowuje. I jeszcze zeby wyswietlala o ktorej
      godzinie skonczy- albo ile minut zostalo do konca.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • sdomitrz Re: Zmywarka - proszę o rady 22.11.05, 15:20
        No to nie wiem... Mój Bosh zużywa o wiele więcej środków... Sól muszę dosypywać
        bardzo częśto - raz na jakieś 5-6 myć całe opakowanie 0,5 kg. Nabłyszczacz -
        dodaję co trzecie mycie.... Myje jakieś 2 godziny....
        Może ja mam e zmywarką coś nie tak? Czy może inne tez tak mają?
        • smeagoul do sdomitrz 25.11.05, 15:12
          hmm nie wiem moze ja mam po prostu nowszy model??? naprawde bardzo rzadko
          uzupełniam środki- wskaźniki mam na panelu sterującym i dokładam środków tylko
          wtedy jak zmywarka to sygnalizuje. Nawet kiedyś na początku myslałam ze te
          wskaźniki mam popsute, ale poziom nabłyszczacza przeciez widzę a po odkręceniu
          dozownika na sól -woda z niego wylewajaca się była bardo słona i po wyschnięciu
          na dnie zmywarki pojawiły sie kryształki soli.Podejrzewam ze wszystko jest ok,
          bo naczynia czyściutkie i błyszczące. Widocznie mam jakąś oszczedną wersję z
          czego bardzo sie cieszę.
          Ania i Maciuś www.smeagoul.bobasy.pl
    • sani14 Re: Zmywarka - proszę o rady 22.11.05, 22:16
      bardzo dobry temat i jak najbardziej dzieciowy bo gdybym nie została mamą to
      może nie nalegałabym na zmyzwarkę a uparłam się na nią tak bardzo że żeby ją
      wstawić do kuchni trzeba było zrobić w murze wnękę i teraz będzie stała "na
      balkonie"wink dobrze że stare kamienice da się przerabiać...
      i tak za tydzień wybieramy się na zakupy całego sprzętu kuchennego i jak dobrze
      pójdzie to w styczniu przeprowadzkasmile nie mam jeszcze wybranego modelu ale z
      mojego wywiadu wynika że musi to być 60 powinna mieć prodram na połowę wsadu,
      ruchome kosze i opóźnienie... zobaczymy co znajdę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka