Dodaj do ulubionych

Wyprawka-pomóżcie zorganizować

04.01.06, 18:32
Poradźcie ile czego kupowac i co? Chodzi mi o taka listę np.
pieluszki tetrowe-szt...
śpioszki-szt...
body-szt....
potem akcesoria typu butelki, smoczki itp.

Gubie się już w tym wszystkim a chciałabym pomału zacząć robić zakupy i nie
pokupowac czegoś za dużo lub za mało.
Wesprzyjcie majóweczki radą smile
Obserwuj wątek
    • k_maja Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 04.01.06, 19:19
      Można takie listy znaleźć w gazetkach dzieciowych albo w inernecie, ale czasem
      są nieco "nieżyciowe". Mnie coś takiego obiecała siostra - będę u niej w
      weekend, więc jeśli żadna z naszych kompetentnych majowych mamuś się nie pokusi
      o zrobienie wyprawkowej listy, to ja przekopiuję to, co mi przygotuje siostra -
      sama stosunkowo świeżo po wyprawce, bo mama rocznej dzidzi.
      pozdrawiam, kasia
    • beata.londyn Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 04.01.06, 19:38
      Bardzo przydatny watek dla mam w pierwszej ciazy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27113901&v=2&s=0
      • agat78 Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 04.01.06, 19:48
        Super ściąga smile Dzięki wielkie big_grin
      • dido_dido Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 09:16
        Moje uwagi co do listy:
        Pościel i prześcieradła przydają się w trzech kompletach. Z włąsnego
        doswiadczenia wiem, ze nieszczęscia typu ulanie czy przelanie pieluchy zdarzją
        się parami i wtedy trzeci komplet jest nieodzowny i ratuje życie. Za to za
        zupełnie zbyteczny uważam baldachim - tylko magazynuje kurz.

Pieluchy tetrowe - jeżeli zamierzmy korzystać z pampersów to 10 tetrowych w
        zupełności wystarczy. Zawsze można dokupić więcej jeżeli będzie taka potrzeba.
        Pieluchy flanelowe - kilka się przydaje jako np przykrycie do wózka w gorące
        dni, pdkład na przewijak. Moim chłopakom zawsze się ulewało więc kładłam
        pieluchę flanelowa do łóżeczka pod głowę. Oczywiście bez poduszki. Zawsze wtedy
        była jakaś nadzieja na uratowanie czystego prześcieradła.

Zabawki - przyniesie rodzina i znajomi, zresztą na początku i tak są
        bezużyteczne. Mnie zależało tylko na karuzelce - maluch dość szybko zaczyna
        skupiać wzrok na kolorowych przedmiotach i takie wiszące coś może go
        zainteresować.

Kąpiel - przydaje się mydło, płyn do kąpieli (ma działąnie myjące więc nie
        trzeba już malucha tak dokładnie myć mydłem) i jakieś smarowidło po, najlepiej
        w formie mleczka. Ja byłam bardzo zadowolona z takiego wkłądu gąbkowego, na
        którym malucha można swobodnie położyć i obydwie ręce są wolne. Oczywiście
        trzeba nabrać wprawy w ilości wlewanej wody i jej temperaturae. Po kapieli
        gąbkę trzeba mocno wykręcić i powiesić w przewiewnym miejscu - niby to
        oczywiste ale spotkałam się z opiniami, że po kilku użyciach gąbka zaczyna
        śmierdzieć. Po prostu trzeba dać jej szansę wyschnąć.
        Co do ręczniczków z kapturkiem - dla mnie to niepotrzebny wydatek. Ja zawsze
        kupowałam 3 ręczniki kąpielowe, które służą dziecku przez wiele lat. przecież
        nimi też można nakryć główkę. Jak zwykle polecam 3 a nie dwie sztuki. dziecku
        często zdarza się w trakcie wycierania posikać a cykl prania i suszenia jest
        zbyt długi jak na przwdopodobieństwo ponownego wystąpienia tego zdarzenia wink
        Myjka lub gąbka - dla mnie nieprzydatne, większe zaufanie mam do własnej gołej
        ręki.

Nożyczki - dobre, ostre tak aby paznokcie bez problemu obcinać a nie wyrywać.
        Niestety nie spotkałam takowych typowo dzieciecych więc używam swoich. Jeżeli
        maluch broni się przed obcinaniem radzę robić to na śpiocha.

Kosmetyki - tak naprawdę przydatnych jest niewiele - mydło, mleczko do ciała,
        krem do pupy, jakiś krem do buzi, w naszym przypadku krem z filtrem
        przeciwsłonecznym. Wszystko najlepiej sprawdzonej firmy. Z dodatkowymi zakupami
        najlepiej poczekać i zobaczyć co będzie jeszcze potrzebne. Przecież do sklepu
        nie trzeba jechać dwa dni konnym wozem smile
        Przydają się mokre chusteczki - na początku najlepeij kupić z pudełkiem a potem
        same wkłady. Czasami gdzieś w promocji można dostać takie małe plastikowe
        pudełko akurat na spacery - bardzo się przydaje, ja do tej pory noszę je w
        torebce a mój najmłodszy syn ma prawie 4 lata.

Do dezynfekcji pępka polecam gaziki Leko dostepne w każdej aptece.

Co do butelek - radzę z zakupem zaczekać na rozwój sytuacji. Są dostępne w
        każdym sklepie w dużym wyborze więc można kupić w razie potrzeby. Osobiście
        polecam Avent. Podobnie ze sterylizatorem - najstarszego karmiłam butelką i
        wystarczało mi zwykłe przelewanie wrzątkiem po wymyciu.

Smoczki uspokajacze - mnie się zawsze przydawały więc ja kupię jeszcze przed
        porodem. Moim zdaniem nie mają wpływu na karmnienie piersią. Najmłodszego syna
        karmiłam 16 miesięcy, średniego 8 ale przestałam z własnego wyboru.

Laktator - zdania są podzielone, mnie nie był potrzebny do momentu pójścia do
        pracy i koniecznosci ściągania mleka. Po prostu nie miałam problemów z
        laktacją. Jeżeli planujemy zakup nowego to może lepiej wybrać model, rozejrzeć
        się po sklepach w poszukiwaniu najtańszego i poczekać na rozwój sytuacji. Ja
        miałam pożyczony od koleżanki firmy Avent i chwalę go sobie. Pasuje do butelek
        avent a teraz pojawiły się wielorazowe pojemniki do przechowywania i zamrażania
        pokarmu avent via.

Przewijak nieodzowny i użyteczny nawet przez 2, 3 lata.

Ubranka - radzę kupić niewiele w małych rozmiarach (56, 62) i czekać na rozwój
        sytuacji. Zawsze w razie potrzeby można się udać na zakupy. Myślę, że w naszym
        przypadku maluchy akurat wyrosną z tych namniejszych rzeczy gdzy zacznie się
        lato a wtedy zapotrzebowanie na śpichy czy pajacyki jest znacznie mniejsze.
        Potrzebne są body, rampersy, dwie cieplejsze bluzy lub swetry, jakieś spodnie
        dresowe. Osobiście latem nie jestem zwolenniczką czapeczek - potrzebna jest
        parasolka do wózka, która zawsze da cień a czapka tylko wzmaga pocenie.
        Akurat jak nasze dzieci się urodzą to w sklepach pojawią się piękne letnie
        ciuszki.
        Pozdrawiam
        Iwona
    • karolcia86 Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 04.01.06, 23:22
      Niestety i tak zawsze się okazuje, że czegoś jest za mało, a czegoś za dużo.
      Każdej mamie co innego jest potrzebne i to wychodzi "w praniu", ja w pierwszej
      ciąży miałam rzeczy od koleżanki, które ona używała, a mi w ogóle nie pasowały.
      A ja potem miałam różne sprzęty, które mi ułatwiały życie, a inne mamy wiem że
      wogóle nie używały np. taka foczka do kąpieli - dla mnie super, ale nie
      wszytkie moje koleżanki podzielają mooje zdanie.
    • floraservice Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 04.01.06, 23:53
      Reasumując bardzo dokładną listę przesłaną jako link przez Beatę: teraz trzeba
      zaopatrzyc się w najpotrzebniejsze, "stałe" rzeczy: łóżeczko, przewijak
      (wypróbowany przeze mnie taki nakładany na łóżeczko jest swietny), wanienkę,
      fotelik do samochodu, wózek, trochę ubranek (nie za dużo, bo dzidzia wyrasta z
      nich w ekspresowym tempie wink, pieluchy tetrowe i pampersowe, kocyki, rożek, z
      kosmetyków mydło i chysteczki nasączone oliwką (też wypróbowane). Można darowac
      sobie, moim zdaniem wszelakie zabawki, które w początkowym okresie są
      kompletnie dzidzi niepotrzebne, a poza tym albo dostaniemy je od krewnych-i-
      znajomych, albo bedziemy z radoscią kupowac przy kazdej okazji wyjścia na
      zakupy, jak juz bedziemy miały na to siłę i ochotę.
      A poz tym myslę, żeby nie zostawiać mężowi kłopotu przygotowania wszystkiego
      bez nas, bo zakupy szybkie i nerwowe, nie zawsze są strzałem w dziesiątkę.
      Szkoda wydawac forsę na różne rzeczy, które i tak będą sporadycznie lub wcale
      uzywane.
      No i jeszcze jedno - nie dajmy się zwariować - wiem, ze dla wielu z Was
      oczekiwanie na pierwsze dziecko jest i wielką radością i wielką niewiadomą -
      ale wierzę w Wasz rozsądek...
      Pozdrawiam ciepło. Piszcie do mnie jakbyscie miały jeszcze jakies pytania...
      basia
    • agus-ka Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 08:41
      Ja zaczełam zbierać linki do stron z wyprawkami. Obiecuję sobie od pewnego
      czasu, że to uporzadkuję, ale jakoś nie mam czasu. Wiem, wiem, czas pomyśleć o
      zakupach.

Wyprawka ściąga:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27113901&v=2&s=0
      Wyprawka Marcówek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30423&w=29998887&v=2&s=0
      Hity i kity naszych sklepów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=13047696&v=2&s=0
      Wyprawka sklepu Boboland:
      boboland.pl/index.php?m=page&s=8wg0i3r58tpo4rq8345n745glw852eb0&id=3418
      Mam nadzieję, że przyda się Wam. Szczególnie polecam Hity i kity, super wątek.
    • pszczolka2 Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 08:54
      hrynek.republika.pl/wyprawka.html
      Pozdrawiam,Ola
      • zebra51 Przypiełam 05.01.06, 09:37
        dziewczyny dopisujcie swoje typy.
        Ja jeszcze NIC nie mam, ale wybieram się za dwa tygodnie kupić wszystko hurtem.
    • basik75 Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 10:33
      Dodam swoje 3 grosze wink Z moich obserwacji i opinii dzieciatych już koleżanek:
      najwygodniejsze są pajacyki rozpinane po całości i body, najlepiej też takie
      rozpinane po całosci, a jak nie, to przynajmniej rozpiane koło szyjki i
      oczywiscie w kroczku. Wszelkie (często śliczniutkie i kuszące) dresiki,
      oddzielne śpiszki i kaftaniki - nie bardzo się sprawdzają, mniej wygodnie się
      zmienia pieluchy i są mniej wygodne dla dziecka (podwijanie sie kaftanika, przy
      dresach odkrywaja sie plecki przy podnoszeniu) No i wiązanym kaftaniokom -
      wszyscy znający się, mówią zdecydowane NIE! winkTo tyle, moze doświadczone mamy
      to potwierdzą wink
      • floraservice Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 10:59
        Mamy szczęście, że nasze dzieciaczki urodzą się wiosną, bo nie bedziemy
        potrzebowały (na razie) zadnych grubaśnych śpiworków, kombinezoników, itp.
        Z mojego doswiadczenia wynika, ze najlepiej sprawdzaja się koszulki typu body,
        zapinane pod pupą lub jakos tak sprytnie po bokach. Po prostu nic sie dziecku
        nie zwija na plecach. Na to używałam zazwyczaj takich frotowych pajacyków z
        rękawami na codzień. W sytuacjach wyjsciowych miałam kilka ładniejszych
        ciuszków z długimi rękawkami. Odradzam zdecydowanie kopie dorosłych dresików,
        itp, czyli coś co ma osobną bluzę (podwija się przy podnoszeniu, wierceniu i
        karmieniu) i spodnie z gumką w pasie (bo cisnie kochany brzuszek). Do spania
        niektóre dzieci lubią być pakowane do takich spiworków na szeklach, ale moje
        córcie tego nie znosiły, bo lubiły się wykopywać i kręcić, a śpiworek zwijał
        się przy przekrecaniu się. Na początku uzywałam więc rożka, a potem normalnej
        dziecięcej kołderki.
        A do listy kosmetyków dopisałabym jeszcze wkładki laktacyjne, maść bepanthen
        (przyda sie i mamie i dziecku), płyn do kąpieli z oliwką baby delphi.
        Niezbedne, przynajmniej dla mnie na początku wydaja sie silkonowe kapturki do
        karmienia, jako osłona na sutki. Ja po dwóch dniach od porodu miałam tak
        poranione, popękane, krwawiące i cholernie bolące sutki, ze ich użycie było
        jedynym wyjściem i ratunkiem dla mnie (przez jakieś dwa tygodnie). Są zagorzali
        przeciwnicy takiego rozwiazania, ale moje cyce dzieki temu dośc szybko się
        goiły. Potem (przez 1,5 roku i przez 2,5 lat wink) było już ok.
        No i na pewno przyda się laktator, a przynajmniej ta jego osobista część, do
        której wypozyczony miałam taki elektryczną pompkę. Ja nie pamietam firmy tego
        mojego, ale wydaje mi się, że te Aventu też są niezłe (tak słyszałam). W moim
        przypadku przydawał się przez okrez począkowego nawału pokarmu, kiedy piersi są
        wielkie, twarde i dziecko ma trudności z uchwyceniem sutka. Mozna zaprzestać
        jego uzywania gdy się laktacja unormuje, a wrócic znów w przypadku koniecznosci
        wychodzenia na dłużej z domu i zostawiania mleczka dla dzidzi.
        Basia
    • 1979ju Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 05.01.06, 10:34
      Super wątek smile Ja mam te linki co podałyście i teraz musze jakos to wszystko
      uporządkować wg własnego "widzimi się" smile A w sobotę mąż się uparł na zakupy
      wózka i łózeczka, bo jest duzo wyprzedaży... i może jak raz jakis wózek nam
      przypadnie do gustu w atrakcyjnej cenie, bo łóżeczko już wybrane.

Pozdr, Asia - 22 t.c.
    • chilli_xxx Moje doświadczenie 05.01.06, 12:49
      W większości potwierdzam wypowiedzi kolezanek, ale dodam jeszcze coś od siebie.
      Body jako jedyna bielizna (duza ilość) - żadnych koszulek czy kaftaników -
      rozpinane maksymalnie jak się da. Dziecku bardzo ciężko założuyc coś przez
      głowę, bo po prostu tego NIE LUBI.
      Śpiochy w rodzaju tzw. pajaców z rękawkami, czyli rozpinane w kroku i wzdłuż.
      Skarpetki - nie męczcie mały dzieci zakładajac im buty!!! Jak widzę półroczne
      dziecko w bucikach a'la adidasy to mi się chce płakać, w słoneczne dni najlepiej
      jak pofikają gołymi stópkami.
      Za zbędne natomiast uważam wszelkie wkładki do wanienek, laktatory, wagi dla
      noworodków.
      Co do smoczka to myślę, że nie zaszkodzi. Przy Nicoli unikałam jak ognia do
      pierwszego m-ca życia, ale jak pewnego dnia mała wisiała przy piersi prze 5
      godzin i kazda próba oderwania kończyła się wyciam, to smokuś okazał się
      najlepszym lekarstwem. Ssała smoki do roku czasu.
      • dollores1 Re: Moje doświadczenie 05.01.06, 16:09
        chilli_xxx napisała:
        > > Za zbędne natomiast uważam wszelkie wkładki do wanienek, laktatory, wagi dla
        > noworodków.

Nie zgodze się jedynie z tym, że laktatory są zbędne. Oczywiście można się
        wstrzymać z kupnem laktatora i sprawdzić czy się przyda po porodzie.

Mnie był po prostu niezbędny. Miałam problemy z przystawianiem córki do piersi
        a pielęgniarki wcale nie spieszyły z pomocą. W rezultacie jak Mała załapała o
        co chodzi to tak się dossała, że poraniła mi brodawki.
        Efekt - razem z mlekiem leciała krew.
        Mąż biegusiem kupował laktator bo nie byłam w stanie karmić piersią (po prostu
        chciało mi się wyć z bólu). Po jakimś tygodniu ściągania mleka laktatorem
        wszytsko się zagoiło i znowu karmiłam córkę piersią - i tak przez kolejnych 9
        mc-y smile
        Wielokrotnie z niego później korzystałam - odciągałam mleko na 1-2 karmienia i
        mogłam spokojnie wyjśc na kilka godzin.
        Ułatwił też sprawę gdy zdecydowałam się na skończenie karmienia.

W sprawie laktatora radzę !!! jeśli już kupować to dobry, nie żałować kasy !!!
        Lepiej wypożyczyć niż kupić jakieś badziewie, które i tak nie ściąga pokarmu.
        Ja gorąco polecam laktator AVENT - bardzo dobry.
        • chilli_xxx Re: Moje doświadczenie 05.01.06, 20:01
          Faktycznie jak napisałaś lepiej się z nim wstrzymać.
          Nie karpiłam swojego dziecka przez 3 pierwsze dni życia, bo pomimo pokaźnych
          rozmiarów biustu była poprostu w nich susza smile
          Po tym czasie dostałam takiego nawału, że mleko lało się ciurkiem przez tydzień.
          Moja mała też nie mogła złapać brodawki, a pomocne okazały się kapturki.
          Karmiłam córkę przez 2,5 roku, więc przez niejedno przeszłam (zastoje,
          ząbkowanie, gorączki). Najlepszym lekarstwem okazała się moja intuicja i
          przystawianie do piersi praktycznie na żądanie. Córka sama odstawiła cycusia.
          Dałam sobie naprawdę radę bez laktatora (owszem leżał w szafce - ANENT), ale
          rzeczywiście w takich przypadkach jak opisałaś może być bardzo pomocny.
        • agus-ka Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 09:01
          A jaki lepiej kupić reczny czy elektryczny? Wiem, że po macierzyńskiem będę
          musiała wrócić do pracy, więc pewnie się przyda. Jaki bys radziła?
          • dollores1 Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 11:17
            Moim zdaniem wystarczający jest ten ręczny Aventa. Fakt, że ściąganie nim mleka
            zajmuje trochę czasu - na początku ściągałam ok.15 minut, ale wyniło to raczej
            z tego że piersi miałam obolałe i jeszcze niezbyt dużo mleka.
            Jak już laktacja na dobre się rozkręciała i piersi zagoiły to w ok. 5 minut
            miałam pełną butelkę.

Laktator elektryczny (np. Medela) jest na pewno droższy.
            Dziewczyna z mojej sali w szpitalu wypożyczyła taki (nie wiem jakiej firmy) i
            mnie się nie podobał - głośny, duży i wyglądał jak użądzenie do dojenia krów sad
            Ale może są jakieś lepsze elektryczne.

Ja w każdym razie polecam Aventa bo u mnie na prawdę się sprawdził i będę go na
            pewno używała jak urodzę drugie dziecko. Dziewczyny w szpitalu męczyły się z
            takimi laktatorami z pompką (różnych firm, nawet Chicco taki ma), ale one w
            ogóle nie ściągały mleka, równie dobrze mogły to ręcznie robić.

Ten Avent nie ma pompki tylko rączkę; można dostosować siłę ściagania mleka do
            własnych potrzeb i wrażliwości piersi.
            Wiem, że te laktatory Aventa są w różnych zestawach - dla mam pracujących, z
            dodatkowymi butelkami lub zapasowymi częściami itd.
            • agus-ka Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 11:46
              Nie pamiętasz może nazwy? Czy to coś w tym stylu, czy inny?
              www.bobolandia.com/catalog/product_info.php/cPath/28_37/products_id/459
              myślę, że warto by było kupić cos dobrego, żeby nie było kłopotliwe w uzyciu
              dlatego tak się dopytuję
              • dollores1 Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 12:19
                Ja mam Avent ISIS Naturally, taki sam jak w linku:
                www.allegro.pl/show_item.php?item=79334226
                Te laktatory sprzedawane są w różnych zestawach (z butelkami, z częściami
                zapasowymi, z pojemnikami do przechowywania mleka, z torebkami do zmrażnia itd)
                i w zależności od zestawu troszeczkę różnią się nazwą.
                Jest nawet zestaw - laktator z nakładką elektryczną tej firmy.
                Zresztą zerknij sobie na link - na allegro są różne zestawy:
                www.allegro.pl/search.php?string=avent+%2B+laktator
                • agus-ka Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 13:05
                  Wielkie dzięki. Bardzo mi pomogłas. Chyba mnie przekonałas do laktatora
                  recznego.
                  Znalazłam w sklepie bobolandia tez taki zestaw jak na allegro, co prawda trochę
                  drozszy, ale wiem, że tam mnie nie oszukają. Myslę, że i tak pójde do sklepu i
                  popatrze co mi będzie potrzebne z butelek itp żeby kupić w zestawie. Tak pewnie
                  wychodzi taniej.
                  • dollores1 Re: Moje doświadczenie 06.01.06, 13:26
                    Jasne, rozejrzyj sie najpierw w sklepach w swoim mieście, obejrzyj sobie
                    dokładnie, wypytaj sprzedawcę.
                    Wydaje mi się, że na allegro jest tanio, ale z zakupem wiąże się pewne ryzyko.
                    Mój mąż kupił mi ten laktator w sklepie-hurtowni 2 lata temu za ok. 170 zł, ale
                    to była nagła potrzeba i nie było czasu żeby czekać na przesyłkę. Sam wybrał
                    laktator (za radą sprzedawcy) i na prawdę to był bardzo udany zakup.
                    • 1979ju Re: aguś - ka 06.01.06, 13:34
                      Jak juz sobie obejrzysz w sklepie, to moge Ci polecić sprzedawce na allegro, bo
                      kupiłam od niego laktator Aventu reczny i podgrzewacz do butelek. Pprzesyłka do
                      mnie dotarła pare dni temu - wszystko w jak najlepszym porządku, a cena jest o
                      wiele niższa niż sklepowa. Oto link:
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=79129691
                      Pozdr, Asia - 22 t.c.
                      • agus-ka Re: aguś - ka 06.01.06, 15:32
                        Dzisiaj podjadę do sklepu i pooglądam, jutro też ide na zakupy/oglądanie.
                        Dzieki za namiary. W sumie na allegro nigdy nikt mnie nie oszukał, ale zwykle
                        kupowałam książki. Porównam ceny na allegro i w bobolandii i zdecyduję. W
                        bobolandii mam znizkę i dostawę do biura, więc to spora korzyść. No i płace
                        dopiero przy odbiorze, tak się umówiłam.
                        Dobrze, że jest jeszcze sporo czasusmile
                        • lorunia Re: aguś - ka 08.01.06, 12:51
                          Dziewczyny ja jeszcze nic nie mam, a o torbie do szpitala wogole nie myslalam,
                          ale powoli trzeba bedzie coś kompletowac. Az sie boje ile to kasy pojdzie.
                          • agus-ka Re: aguś - ka 08.01.06, 14:50
                            niestety mam ten sam problem. Przeraża mnie nie tylko to co mam kupić, ale tez
                            gdzie zmieścić w moim mieszkanku???
    • kapuhy_a Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 02.02.06, 11:25
      www.wyprawka.pl/wyprawka/
      dzieci.lunar.pl/go.php?page=Wyprawka
      www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/torba_do_szpitala/dla_mamy.html
      a to szpitalna wyprawka dla mam.Z własnego ostatniego pobytu w szpitalu i
      obserwacji wiem że takei rzeczy są potrzebne.W 6 miesiącu jeszcze można
      obserwować hehe
    • nikasob wątki o wkładkach laktacyjnych 09.02.06, 16:17
      Hej, znalazłam wątki nt. wkładek, może ktoś skorzysta:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=36078640&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=29501841&v=2&s=0
      • nikasob Re: wątki o wkładkach laktacyjnych 09.02.06, 17:34
        i jeszcze test wkładek:
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54935,2122227.html
    • kropek47 Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 15.02.06, 09:41
      Bardzo prosze o przeslanie na moj adres gazetowy listy co powinna zawierac
      wyprawka i co bedzie niezbedne dla Dzidzi etc.

DZIEKUJE BARDZO!!!
    • nitkanitka Link do przydatnych "rzeczy" 24.02.06, 13:34
      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1487934
    • jagaszu Re: Wyprawka-pomóżcie zorganizować 21.03.06, 10:58
      mam do sprzedania body dzieciece firmy earle deys 7pack.(ROZMIARY 0-3i 3-6
      miesiecy)ciuszki sa swietnej jakosci sprawdzilam na mojej 8 miesiecznejej
      gwiazdeczce.cena jednego opakowania 60zl.mam body zarowno dla chlopca jak i
      dziewczynki....w zwiazku z tym iz moja mala laleczka tak szybko urosla mamy
      mnostwo cudnych rzeczy kupionych w angli.ubranka sa znanych angielskich
      firm,nie sa wogole zniszczone pochodza z domu w ktorym sie nie pali .corcie
      urodzilam w lipcu..zainteresowanym paniom wysle zdjecia na meila .moj
      meil :1mysza1@op.pl
      goraco pozdrawiamy wszystkie przyszle mamusie!!!!!
      • zebra51 Podbijam do góry 28.03.06, 13:18
        Mogę "przyszpilić" tylko trzy wątki sad(
        w związku z naszym pierwszym forumowym dzieciaczkiem padło na wyprawkę.
        Pozdrawiam
        zebra ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka