Dodaj do ulubionych

siedanie Tak czy nie ?

10.01.06, 13:38
Kochane mamusie pomóżcie. Moja córa skończyła 3 miesiace i tydzień i już chce siadac. Tzn gdy chwytam ja za raczki bardzo wysoko się podciaga, a gdy lezy sama w łóżeczku podpiera sie na łokciach i sama wykonuje podciaganie. Gdy karmię ją to nie chce jeść na półleżące tylko sama siada na kolanach. Boję się żeby nie przeciążyc jej kręgosłupa, ale jak ona nie usiądzie to mi się drze w niebogłosy. Co mam robić ? Dodam ,że jest to niezły klocek bo wazy 7300 i do tego jest dośc długa prawie 68 cm. Jje tatus ( jak słucham z opowieści teściowej miałnie cale4 miesiące jak siedział a biegał jak miał 9 m). Mogą byc to uwarunkowania genetyczna ale moja starsza córa tak szybko nie wstawała. Doradzcie. czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • nusia791 Re: siadanie Tak czy nie ? 10.01.06, 13:39
      nusia791 napisała:

> Kochane mamusie pomóżcie. Moja córa skończyła 3 miesiace i tydzień i już chce
      > siadac. Tzn gdy chwytam ja za raczki bardzo wysoko się podciaga, a gdy lezy sam
      > a w łóżeczku podpiera sie na łokciach i sama wykonuje podciaganie. Gdy karmię j
      > ą to nie chce jeść na półleżące tylko sama siada na kolanach. Boję się żeby ni
      > e przeciążyc jej kręgosłupa, ale jak ona nie usiądzie to mi się drze w niebogło
      > sy. Co mam robić ? Dodam ,że jest to niezły klocek bo wazy 7300 i do tego jest
      > dośc długa prawie 68 cm. Jje tatus ( jak słucham z opowieści teściowej miałnie
      > cale4 miesiące jak siedział a biegał jak miał 9 m). Mogą byc to uwarunkowania
      > genetyczna ale moja starsza córa tak szybko nie wstawała. Doradzcie. czekam na
      > Wasze opinie.
    • e-go Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 13:57
      wiesz, mój maluch też zaczyna siadać, a ma 3 miesiące z haczkiem
      od jakiegoś czasu zwija się jakby robił brzuszki i ciągnie głowę do klatki
      piersiowej, a jak go posadzę z podparciem to jest uradowany jak nigdy smile
      myślę, że w rozsądnych granicach mogżna na to pozwolić, w końcu nie robimy nic
      na siłę, prawda? smile
      • miodzio_k Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 14:19
        Julia już też dość długo podnosi się i to nawet z leżenia płaskiego. Tak wysoko
        zadziera głowę do góry że sama jestem zdziwiona. Jak dam jej palce to już wogóle
        siada. Ja sama też dość szybko siadałam i podobnie jak twój mąż sama! zaczęłam
        chodzić w wieku 9 miesięcy. Jeśli nie robimy nic na siłę to nie ma nic w tym
        złego. U julii tez to wygląda jak brzuszki.
        • aisza24 Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 14:47
          dziewczyny, a moj maly nie chce sie podnosic jak łape go za raczki....czy
          wszystkie dzieci w tym wieku juz sie podnoisza(ma 3,5 mies)?
          jednak gdy go nosimy tak przodem, ze jego plecki sie obieraja o nasz brzuch,
          wtedy głowe przyciaga do swojej klatki piersiowj, czyli jakby sie podnosil.
          • sasza71 Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 15:56
            w tzwn probie trakcyjnej-gdy sadza sie dziecko podciagajac je za raczki nie tak
            wazne jest wg rehabilitanta Filipa czy trzyma mocno głowke(chociaz ja
            trzyma),jak to,w jaki sposob ustawia miednice,nozki..
            nie martw sie-rehabilitant twierdzi,ze predzej czy pozniej kazdy maluszek
            utrzyma w tej próbie swa głowke, niekoniecznie w połowie 4 miesiaca,moze pod
            koniec?smile)
            pozdrowienia
            • anx Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 18:29
              Maja też już "siada", a najgorsze jest to, że wcale nie chce leżeć i cały czas
              robi afery o pozycję siedzącą. Jak da jej się ręce albo złapie kocyk, którym
              jest przykryta to tylko myk, i już siedzi <szok>
              Ja ją trzymam w takiej pozycji np. na kolanach (oczywiście staram się nie
              przesadzać), bo przeciez pasami jej nie przypnę do podłoża wink . Wychodzę z
              załozenia, że skoro sama zaczęła to znaczy, że już nadszedł jej czas wink
    • sdomitrz Re: siedanie Tak czy nie ? 10.01.06, 18:44
      moja też chce siedzieć, ale ortopeda nie pozwala .... chociaż i tak na
      kolanach, z oparciem pleckami o mnie już ok. miesiąca siedzi i nie do rady jej
      w tym przeszkodzić - sprzeciwia się leżeniu strasznie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka