ania_czarna 01.03.06, 16:56 Witam, dziewczyny czy nie wydaje Wam się, ze maluszek zaczął się mniej ruszać??To chyba spowodowane jest brakiem miejsca, co?Zaczynam się niepokoić, ale mam nadzieje,ze nie jestem sama..Dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_fg Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 17:10 Witam Cię. Ja też jestem w 31 tygodniu ciąży i też mam odczucie że mała się mniej rusza. Myslę, że powoli brak miejsca robi swoje.Zobaczymy co napiszą inne dziewczyny. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjabl79 Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 17:28 ja jutro zaczynam 30 tydz i maly rusza sie i kopie tak jak dawniej tylko czuje to duzo wyrazniej, wrecz "namacalnie" mozliwe ze za 2, 3 tyg rzeczywiscie bedzie mniej ruchliwew koncu male lokum robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
melinthe Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 17:45 w 32 tc mój Ptysio miewa takie przerwy w aktywności, 2-3 dni delikatnego wiercenia, czasem tylko czkawka i parę szurnięć....a na 4 dzień trochę znowu się ożywia Ale zdania są różne na ten temat, jedni mówią, że maluszki ruszają się mniej, bo mają ciaśniej, inni, że to zależy od ilości wód płodowych - jak więcej to bardziej ruchliwe... No i są mamy, które mówią, że do końca ciąży z każdym tygodniem dzidzie ruszały się coraz mocniej ) Pewnie jest różnie. Ważne żeby dawał o sonie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
b.brzozowska1 Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 18:18 Hm..ja jestem dopiero w 28/29 tygodniu i moja dzidzia ostatnio też mnie zaniepokoiła swoimi ruchami. Chodzi o to, że rusza sie bardzo dużo i wyraźnie, aż miewam wrażenie, za cała się trzęsie!! Czy Wy tez tak miałyście? To jest tak, jakbym miała w brzuchu ptaka, który trzepoce skrzydłami bardzo szybko! Sama nie wiem, co mam o tym mysleć!Pomóżcie, prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
melinthe Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 18:38 dokładnie tak się dzieje :o) też się z początku zastanawiałam czy to przypadkiem jakiś niezdrowy odruch, ale nie )))) jak najbardziej jest to normalne. Nie mogę jednak sobie wyobrazić, co też mój Misio wtedy robi???? Przecież z taką szybkością to nawet dorosły, który nie ma problemów z koordynacją nie potrafi się poruszać ) A taki maluszek jak się rodzi to taka niezdarna żabcia z niego :o) a w brzuchu tak daje do wiwatu No i te nagłe kuksańce są niesamowite takie silne i niespodziewane Odpowiedz Link Zgłoś
maniaaaa Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 19:13 a ja jestem w 29/30 tc i też czuję jakbym miała ośmiornice w brzuchu. niekiedy dostaję takie kuksańce że aż się słabo robi i tez bez względu czy to dzień czy to noc) (czy bobasy wogóle nie śpią?;o) ) Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie b.brzozowska 01.03.06, 21:09 ja tak mam caly czas, az sie boje zeby mi z brzucha nie wyskoczyl Odpowiedz Link Zgłoś
kropek47 Re: Ruchy maluszka w 31tc 05.03.06, 10:14 Tez mi sie tak kajtek "trzesie" -przewaznie wieczorem jak klade sie spac. Czasmi jak kopnie to mam wrazenie ze sie sam wystraszyl - tak mu sie "domek" trzesie . Dzisiaj w nocy to tak mnie kopnal ze az zabolalo i sie obudzilam - nie wiedzialam ze jest taki silny Poza tym caly czas pracuje i nie za bardzo mialam jak sledzic i liczyc ruchy (mialam z tego powodu duze wurzuty sumienia) Teraz ze wzgledu na coraz wyzsze cisnienie mam zwolnionko - mam odpoczywac, nie denerwowac sie. Mam nadzieje ze jak posiedze w domku to przynajmniej bede mogla sie nacieszyc kuksancami Kajtka no i ze cisnienie mi sie unormuje bo nie chce brac lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
dawida25 Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 18:20 No u mnie jeszcze czuć spore ruchy małego, ale zauważyłam, że obraca się tak, że stópki czuję już tylko w jednym miejscu. Nie jak dawniej że nóżki czułam we wszystkich "kątach" brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 21:04 U mnie początek 32 tygodnia i od jakiegoś tygodnia zauważyłam, że mały rusza się rzadziej. Ale jak już się rusza, to konkretnie. W dodatku rozciąga się po całym brzuchu tak, że z jednej strony czuję łokieć, a z drugiej stópkę, a na brzuchu robią się takie śmieszne wybrzuszenia. A skóra rozciąga się do granic wytrzymałości. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_czarna Re: Ruchy maluszka w 31tc 01.03.06, 21:30 No własnie ja tak nie mam Nie wiem, moze moja córcia jest spokojna osóbką..Nie wiem. Fakt, że wierci się, czasami mniej czasami nardziej, ale nie widze jej częsci ciąła, czy innych zjawisk z opowiesci i ksiązek Nie wiem, moze wyobrazałam sobei bóg wie co...Najwazniejsze, ze się rusza..jak niektóym tez rzadziej teraz, to widocznie mamy spokojne dzieciaczki Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: Ruchy maluszka w 31tc 05.03.06, 11:26 Julek tez ostatnio jakby sie uspokoil, coprawda to 29 tc ale on jest troche większy, mam wrażenie że juz sie nie mieści i teraz tylko się wierci a nie kopie Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Ruchy maluszka w 31tc 07.03.06, 09:21 tak tak zamiana kopania na wiercenie się i przeciąganie w brzuchu, chociaż czasami zdarza się jeszcze to nagłe kopnięcie w szyjke macicy, które powoduje chwilowe omdlenie z bólu..... ale czy odczuwanie tego przeciągania się jest dla was sympatyczne???? ja odczuwam to bardzo nieprzyjemnie i jak czuję, że nadchodzi pora wierceń i przeciągnięć to siedzę jak na szpilkach i wyczekuję żeby w razie czego móc się spiąć, naprężyć mięśnie, przekrzywić, żeby uniknąć bólu......... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_czarna Re: Ruchy maluszka w 31tc 07.03.06, 10:01 Wiem o czym mówisz, sa momenty, że ruchy wcale nie sa miłe Bolą najnormalniej w śiecie!Moja córcia jak mi wejdzie pod rzebra z lewej strony, to nie wiem po czym skacze, co kopie, ale ból jest straszny..Trwa to średnio ok 3 dni i zmienia pozycje..Boli az łzy lecą-nie przesadzam!Koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: Ruchy maluszka w 31tc 07.03.06, 10:46 Witajcie! a mój synek ma takie okresy, ze jest spokojniejszy, rozciąga się tylko i lekko wierci, a od wczoraj to wariuje! Nad samym pępkiem mam chyba jakieś podrażnione od wewnątrz miejsce, a on wczoraj tam chyba nogą jeździł w tą i spowrotem, bardzo mocno się rozpychał i kopał i to nie było przyjemne, a trwało bardzo długo- bardzo mało spał. Dziś od rana skacze jak szalony, kopie. Aż sie zastanawiam co ma wpływ na to, ze tak szaleje! Uspokaja sie jak mu czytam, ale mi jest ciężko oddychać kiedy czytam na głos- jestem w 31tc. bd.lilypie.com/qR3fp1.png[/img][/link] Odpowiedz Link Zgłoś
ania_czarna Re: Ruchy maluszka w 31tc 07.03.06, 13:39 Ja też się zastanawiam co skłania Maluszki do tych radosnych podskoków, a innego dnia do leniwego przekręcania sięDziwne to wszystko,no. Pocieszam się,ze nie jestem jedyną, która kopniaki najnormalniej w świecie bolą Odpowiedz Link Zgłoś
zukov Re: Ruchy maluszka w 31tc 08.03.06, 11:48 Moja Koza narazie dość szaleje ( 32 tyg. ), ale lekarz ostanio powiedził mi ze bedzie coraz mniej tych szaleństw, bo pomimo mojego bardzo dużego brzucha zaczyn miec caraz mniej miejsca i jest to jak najbardziej prawidłowe, ze bedzie spokojniej. Wiec nie martw sie jest ok!!!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś