Dodaj do ulubionych

kolczyki dla dziewczynek

06.04.06, 16:50
Wiem że temat przebijania uszek maluszkom to temat bardzo kontrowersyjny.
Chciałabym abyście się wypowiedziały czy zamierzacie przebijać uszka waszym
córeczkom czy raczej zostawiacie ingerencje w ich ciało im własnej decyzji?
Nie kłóćmy się tu nad wyższością którejść ze stron, chodzi mi o wasze zdanie
czy przebijacie czy ni ewentualnie uzasadnienie ale nie obrażajmy się nawzajem
bo jak już wspomniałam na wileu forach to temat tabu. a jeśli jest już
poruszany to zawiera mnówstwo jadu.
To jak przebijacie czy nie?
Obserwuj wątek
    • tin_t Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 17:08
      no miodzio, ryzykowne... wink ja się nie wypowiem, bo mam syna.
      • magalik Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 17:10
        nie planuje przebijac - na razie
        bedzie starsza (6 lat) to jak bedzie chciala to sie zastanowie - ale pewnie sie
        zgodzesmile
        argumenty? wydaje mi sie ze takie dzieci z kolczykami smiesznie wygladaja...
    • iva30 Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 17:47
      Nie, jak kiedyś będzie chciała to się zgodzę, ale teraz po co?
      • smeagoul Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 18:10
        ja mam syna ale kiedyś też się nad tym zastanawiałam-
        tak jak moja poprzedniczka wydaje mi się ze takie maluszki śmiesznie wyglądają-
        a kolczyki w żłobku przedszkolu sa niebezpieczne- nawet sobie nie wyobrażacie co
        się czasem dzieje- ja pracuje w przedszkolu i wiemsmile)
        myslę ze wiek szkolny jest w miarę odpowiedni- oczywiście jesli tylko czyjaś
        córa chce.
        mnie jak by przebiła mama uszy w czasie niemowlęctwa to i tak bym teraz nie
        nosiła kolczyków bo nie nawidze niczego co zbędne- wkurza mnie ze coś mi wisi,
        itp. smile
        choć niektóre nie powiem - piękne sa.
        hmmm może kiedyś do tego dorosnęsmile)
        • tadziewczyna Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 18:38
          ja nie bede tego robic. Dla mnie to troche bez sensu...
          • mloda25 Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 20:14
            Ja tez nie, jak corka bedzie starsza i sama bedzie chciala to tak, ale teraz to
            absolutnie nie, nie wyobrazam sobie zadawac swiadomie bol mojej corce.
            • mala67 Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 20:19
              tez niesmileniech sama zadecyduje czy ma miec dzurki w uszach do konca zyciasmile
              • malina.majka Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 20:42
                Ja tez nie ,chociaz sama mam kilka,3 nawet sama sobie przebilam i do dzis
                zaluje... Chcialabym aby Maya podjela kiedys sama decyzje,ale rozsadniejsza niz
                jej mamasmile
    • patoga Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 21:01
      ja nie, bo wydaje mi się że to trochę niebezpieczne. Jak potem maluch śpi w nocy
      z takim kolczykiem, bo na początku przecież nie wolno chyba ściągać żeby dziurka
      nie zarosła. No i przede wszystkim nie odczuwam potrzeby kolczykowania córy.
      Choć wg mnie takie dzieci wyglądają ślicznie.
      • kaliaa nie, nie, nie 06.04.06, 21:28
        NIE
        absolutnie nie!
        Wg mnie takie male dziewczynki z kolczykami w uszach do conajmniej 6 lat
        wygladaja wrecz ordynarnie. Najwcześniej przebije małej uszy na komunię.
    • majka.majka Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 21:37
      Zdecydowanie nie.
      Pozdrawiamy (mamy 7,5 miesiąca)
      • ninjo Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 21:53
        ja tez nie zamierzam. raczej nie wczesniej niz w wieku szkolnym. Sama nie mam
        przebitych uszu i zyje smile chociaz moze bym byla szczesliwsza z kolczykami? wink
        od kilku lat sie zastanawiam czy by jednak nie przebic, widzialam kilka ladnych
        kompletow, ale sie troche boje...
        • hanna26 Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 22:04
          Nie, nie nie.
          Dla mnie również takie małe dziewczynki - a tym bardziej niemowlęta - w
          kolczykach wyglądają wręcz ordynarnie. I podobnie jak poprzeniczki: jak moje
          córki będą w wieku szkolnym, to wtedy prawdopodobnie pozwolę.
        • kaliaa Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 22:55
          nonjo czego sie boisz? do odwaznych swiat nalezy a niektore kolczyki sa
          naprawde piekne, ja nie nosilam juz pare lat kolczykow, ale ostatnio znow
          zaczelam nosci wlasnie dlatego ze komplety z kolczykami wygladaja super,
          poza tym to fajna ozdoba, a pzreklucie pistoletem jest w zasadzie bezbolesne smile
          • liniosek Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 23:05
            ja pozostawie sprawe przebijania uszu na pozniejszy wiek np na komunie jak
            bedzie chciala.Wczesniej nie bo jest to niebezpieczne takie dziecko male
            pourywalo by sobie uszy w wieku przedszkolnym.A niemowleta to nie pasuje (nie
            podoba mi sie to),i tez jest niebezpieczne np pociagnie wyrwie sobie tego
            kolczyka i np zje
          • ninjo Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 23:15
            ja sie wszystkiego boje smile tzn. zwiazanego z bolem (realnym, ale wyimaginowanym
            tezsmile ), a najbardziej dentysty.
            Cale szczescie, ze mialam wskazanie do cc, bo naturalnego porodu pewnie bym nie
            przezyla...
            Chociaz niedawno czytajac ksiazke o rozwoju mozgu dzieci, w koncu znalazlam
            prawdopodobne uzasadnienie mojej (nad?)wrazliwosci na bol. Tam napisano, ze
            wczesniaki sa duzo wrazliwsze na bol niz dzieci urodzone w terminie, dlatego,
            ze sa poddawane wielu bolesnym lub niekomfortowym zabiegom po urodzeniu (np.
            zwykla kroplowka) i to sie potem moze tak odbic na starosc wink
            Troche przesadzilam z ta moja wrazliwoscia, ale z reguly jest tak, ze mnie boli
            3 razy bardziej niz przecietne osoby, bo ja jestem taka nieprzecietna smile
            • ninjo Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 23:15
              ide juz spac, bo glupoty pisze
    • gosiik Re: kolczyki dla dziewczynek 06.04.06, 22:47
      A ja szczerze przyznaję, że o tym poważnie myślałam. Jednak wolę pozostawić
      córce wolny wybór - moze się okazać, że nie będzie chciała nigdy przebijać
      uszu? A gdyby chciała, to na pewno nie będę reagować tak, jak moja mama. Nie
      pozwalała mi przebić sobie uszu w podstawówce, więc w liceum poszłam po
      całości: po 4 dziurki w każdym uchu wink
    • on-na Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 08:02
      Nie, absolutnie. Uważam, że w tym wieku byłaby to MOJA zachcianka a nie jej.
      Przeciez niemowlę nie powie mi: "mamo, chcę mieć przekłute uszy". Jak skończy
      podstawówkę, to pogadamy - serio.
    • maoli3 Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 08:28
      U nas decyzja należała do zainteresowanej czyli mojej starszej córeczki Kingi.m
    • maoli3 Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 08:34
      U nas decyzja należała do zainteresowanej czyli mojej starszej córeczki Kingi.My
      mieliśmy niezłyt ubaw gdy ona sama musiała podjąć taką decyzję,kiedy zdecydować
      się na przebicie uszu.Przebiła po pierwszej komuni i była bardzo zadowolona że
      ona sama zdecydowała kiedy to ma zrobić i czy wogóle to zrobić.Tak samo będzie z
      Oleńką myślę że to ważne aby nieduże dzieci mogły podejmować ważne dla nich małe
      decyzje.
    • agnieszkaela Nie 07.04.06, 08:37
      Gdybym miala corke-nie przebilabym jej uszkow tak wczesnie. Moim zdaniem
      smiesznie to wyglada. Sprawe przemyslalam i przedyskutowalam kiedy
      znajomi "oznakowali" tak 6-7 miesieczna corke, bo nie bylo widac ze to
      dziewczynka...
      • malta20 Może? 07.04.06, 10:44
        Ja co prawda mam synka, ale zastanawiałam się nad tym będąc w ciąży (z myślą że
        będzie kobitka). Faktycznie to nie było by na prośbę dziecka tylko własne widzi
        mi się. Może w przyszłości córka miała by nam za złe. Mi podobają się malutkie
        dziewczynki z kolczykami (malutkimi-nie wiszącymi). Widze że jako jedyna (może)
        przekuła bym uszka córeczce.
    • doris_doris1 Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 11:07
      Zdecydowanie nie.Jak bedzie chiała byc zakolczykowana jak bedzie wieksza to nie
      bedę robic problemów.I zgadam się z wypowiedziami poprzedniczek: 1)smiesznie i
      groteskowo to wyglada u tak małych dzieci, 2)w przedszkolu jest niebezpieczne,
      3)teraz to moja a nie jej decyzja a co jak nie bedzie chiała miec dziurek w
      uszkach jak dorosnie? 4) ja nie mam i zyję (choć chodziło mi ostatnio po głowie
      zeby sobie sprawić mozliwość zawieszania ozdóbek usznych- ale jak ninjo jakos
      się stracham przed tym procederemwink moze jeszcze nie dorosłam do pojecia takiej
      wazndj zyciowej decyzjiwink
      • tjoanna Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 21:08
        Mam synka (a nawet dwóchsmile, ale na pewno nie zdecydowałabym się.
        A co o tym myśli autorka wątku? Chyba że coś przeoczyłam... wink
        • bogusia.woj Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 21:16
          Ja mam córkę, która ma siedem lat. Uszka miała przebijane na drugie urodziny.
          Bardzo chciała mieć kolczyki i dlatego uległam. Ale uważam że to był dobry
          moment. W wieku dwóch i pół roku poszła do przedszkola i nigdy nie było
          problemu. Nie zdarzyły nam się naderwane dziurki lub coś takiego. Moja córka
          jest raczej spokojna. Może gdyby była małym urwisem to bym się obawiała,ze zrobi
          sobie coś.
    • tutam2 Re: kolczyki dla dziewczynek 07.04.06, 22:12
      Ja też nie będę małej na siłę uszczęśliwiać kolczykami.
      Słyszałam, że w Czechach prawie rutynowo przekłuwają uszka małym dziewczynkom
      już na porodówce...
      • hautnah Re: kolczyki dla dziewczynek 08.04.06, 14:35
        a ja chce malej przebic uszka, ale dopiero za pare latek. znajoma fryzjerka,
        ktorta to robi powiedziala, ze najlepiej od czwartych urodzinek.

na pewno julka zobaczy moje uszy i tez bedzie chciala miec kolczyki, bo mam w
        jednym uchu 7 kolczykow, a w drugim 2. to takie "grzechy" licealnesmile
    • sdec Re: kolczyki dla dziewczynek 08.04.06, 20:54
      Swojej córeczce przebiłam jeden kolczyk jak miała ok. 4 lat, ale się
      wystraszyła i ona i ja i od razu wyjęliśmy, na następny rok przebiliśmy bez
      problemu od razu oba uszka.
      Chcę dodać, że w Czechach przebija się uszka dziewczynkom od razu w szpitalu po
      narodzinach (taka moda, czy tradycja), więc na ulicach można zobaczyć tylko z
      kolczykami w uszkach.
      • hanna26 Re: kolczyki dla dziewczynek 08.04.06, 22:08
        O rety!
        Jakie szczęście, że nie urodziłam się w Czechach!
        • miodzio_k Re: kolczyki dla dziewczynek 09.04.06, 11:26
          Faktyczie dziwny ten zwyczaj w Czechach.

Ja zanim zaszłam w ciążę uważałam ze moja córeczka będzie miała przebite uszka
          szybciutko.
          Niedawno moja znajoma przebiła swojej córeczce 6-miesięcznej uszka. Stąd moje
          pytanie jak wy uważacie, kiedy wg was jest na to pora. Ja uznałam ze przebiję
          Julii uszka gdy przyjdzie na to pora. Nie wiem kiedy to będzie.
          • kasikk_29 Re: kolczyki dla dziewczynek 09.04.06, 21:01
            nawet mi do głowy to nie przyszło
            sama mam kolczyki, ale jakoś Nataliśka bez nich wygląda normalnie i nie sądzę,
            żeby czegoś jej brakowało
            dla mnie małe dzieci z kolczykami to takie stare-malutkie
            tak samo działają niektóre ubrania - po prostu nie pasują do dzieci

jak będzie bardzo chciała, to oczywiście pozwolę na to, ale też nie za wcześnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka