Dodaj do ulubionych

czerwone i suche plamy na rączce;(

04.05.06, 20:41
Co to może być? Nic nowego nie wprowadzaam do diety Guziczka, sama nic
specjalnego nie jadłam! Powyżej łokcia pojawiło się to paskudztwo! Wcześniej
też było, ale nie tak intensywne jak dziśsad Od czego to może być?
Obserwuj wątek
    • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:01
      stawiam na (w kolejnosci prawdopodobienstwa):
      1. alergia

2. pasozyty
      3. grzyb

obserwuj, moze jakies leki podawalas?
      • aciki Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:07
        Oj, chyba żadnej z nas to cholerstwo nie ominie...
        • gdanszczanka2 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:11
          No właśnie sad
          • kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:16
            Zuza ma pleśniwaki ale to chyba nie jest związane co? Alergia? Na co? Pasożyty?
            W kupie nic nie ma?
            • gdanszczanka2 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:20
              Pleśniawki to też grzyby.
              • kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:26
                wiem, że pleśniawki to grzyby, ale co maja do plam na ręku? Wcześniej nie miała
                pleśniawek a plamiki byly tylko mniejsze. Czy pediatra pomoże, czy trzeba robić
                jakieś badania?
                • gdanszczanka2 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:42
                  My mamy podobnie tylko dodoatkowo suche czerwone policzki i broda. Pediatra
                  zalecił dietę eliminacyjną - 3 tygodnie i zero poprawy. Maść sterydowa owszem
                  pomaga na krótko. Dostaliśmy skierowanie do alergologa. Zobaczymy co będzie po
                  wizycie.
                  • aisza24 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 22:18
                    U nas cos takiego pojawilo sie jakis miesiac temu. najpierw na brodzie,
                    wygladalo jak liszaj, potem na raczce, wlasnie powyzej łokcia. Bylo szorstkie,
                    czerone, potem przybrało barwe zółtawa. Lekarz powiedzial, ze to na tle
                    alergicznym, raczej od jakiegos pokarmu. Zrezygnowalam z owocow, sokow, przez 5
                    dni smarowlaam mu te miejsca Cutivate, to chyba tez sterydy, jednak smarowalam
                    tylko 2 razy dziennie i bardzo cieniutko. Przeszlo, powoli zaczynam znow
                    wprowadzac owce i soczki. Nadal nie wiem, co moglo wywolac ta alergie, ale
                    mysle, ze moze pomidory, ktore zjadlam, albo wolowinka, bo babcia podala ja malemu.
                    • kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 23:07
                      Dziś Zuza jadła cielencinę! To może od tego? Jakis tydz. temu też jadła i może
                      stad te plamy? hm co Wy na to? Czy to mięso uczula?
                      • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 07:31
                        no pewnie. cielę to krowa. krowie białko uczula. kazde bialko uczula.
    • kali115 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 07:27
      jak guziczek ma plesniawki to moze miec candide u nas tak własnie było po
      plesniawkach i wyszedł grzyb zacznij podawac probiotyki. A co do plesniawek
      bardzo skuteczny jest aftin z witamina c dodac trzeba 15 kropli na buteleczke
      jest to bardzo skuteczne my walczylismy z tym paskudztwem 3 miesiace i nic az
      wyczytałam w na jakims forum ze to 100% pomaga.Wiem ze niektozy odradzaja aftin
      bo jest on chyba od 10 roku ale mi to pomogło i bede polecała
      wszystkim .pozdrawiam i zycze powodzenia w leczeniu a mały tez miał takie plamy
      i juz teraz jest lepiej
      • kuncwotek kali115 05.05.06, 08:49
        Sama nie wiem jeżeli chodzi o ten aphtin, boje sięcrying A powiedz co stosowałaś?
        Cholera mój mąż pojechał do apteki i nic nie było oprócz aphitinu! Pryskam Jej
        do buzi tantum verde, ale to nic nie daje, bo ma nadal biały nalot i jeszcze do
        tego rankicrying((( Ta buteleczka to 10g i do tych 10 g dodaje się 15 kropel?
        • smeagoul Re: kali115 10.05.06, 09:00
          My na początku też mielismy pleśniawki- używałam równiez aphtinu i po 3 dniach
          zeszły całkowicie i nie powróciły jak naraziesmile używałam na gazik po kilka
          kropli i pocierałam lekko po pleśniawkach. 2 razy dziennie- małemu nic się nie
          stało a przynajmniej pomogło- z resztą my kiedyś też tym byłyśmy smarowane bo
          nic innego nie było i zyjemy- przecież maluski tego nie piją smile
          • kuncwotek hydrocortisonum? 11.05.06, 13:21
            Co sądzicie o tym kremie? Dziś pediatra przepisałam mi właśnie coś takiego?
    • on-na Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 08:34
      U nas też czerwone plamy - suche, ale po ilus tygodniach pojawiły sięna tym
      miodowe pęcherzyki i strupki. Łojotokowe zapalenie skóry podobno. Fuj.
      • efka42 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:03
        ja tez stawiam na lojotokowe zapalenie skory, albo ta cielecina..Idz kuncwotku
        do pediatry
        • justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:36
          My też to mamy na rączkach natłuszczamy bazami. Kuncwotku, unikaj sterydów!!!
          Już myśmy się w to wpakowali.
          • kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:43
            a czym konkretnie smarujesz? czy to jest na receptę. W niedziele zapytam się
            pediatry co to moze byc.
    • otaota Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:05
      ja myślę że to uczulenie.W szkole jak prcowałam miałam dziewczynkę która miała
      suche rączki i to tość mocno, okazało się że była alergikiem a zaczynała się wiosna
      • kika_kika Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:17
        Maks też miał - jakieś 2 mies. temu, potem zrobiły się żółte jak "starzejący
        się siniak" i wkońcu zniknęły, jednak kilka dni temu znów się pojawiły...
        podejrzane: banany, jagody... pomidory....
        smauję oilatum i znikają szybciutko.
        • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:39
          smarujesz? oilatum zawiera mydlo. trzeba to splukiwac.
          • justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 12:23
            Możesz spróbować jakims natłuszczaczem czyli np. lekobazą albo czymś gotowym w
            tubce - jakoąs dermobazą czy czyms podobnym - da sie kupić bez recepty są już
            od 13 - 15 zł. My mamy robioną lekobazę - nie wiem czy da sie bez recepty.
            • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 12:41
              ja mam zasade - nie paćkać bez potrzeby. tzn jezeli sie zaognia, czerwienieje
              czy sączy, to oczywiscie. ale kosmetycznie - nie paćkam. skóra musi oddychac.
              • justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 14:06
                Skóra dziecka jest inaczej zbudowana niż nasza. Nie ma takiej bariery z lipidow
                jak my w związku z czym w tej sytuacji wydaje mi się, że skoro te plamy są
                suche to trzeba by je natłuścić. Bo moze sie zrobic jeszcze gorzej a takie
                placki niestety lubią sie rozszerzać.
                • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 14:10
                  nie wierze w cos takiego. skóra dziecka jest dokładnie taka, jaka ma byc.
                  parafinka okej, ale drogie lipobazy to wyciaganie pieniedzy.
    • aisza24 Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 10:58
      ze masc ktora smarowalam malemu zmienione miejsca zawiera saterydy dowiedzialam
      sie po fakcie....moze i pomogla, ale czy to bylo konieczne na tak male zmiany?
      • shamsa Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 12:31
        nie, ale w Polsce jest jak jest
        • kuncwotek Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 15:38
          dziś jest o niebo lepiej. To chyba po cielęcinie. Teraz kupiłam mięsko z indyka
          i jutro Jej ugoruje. Naraznie niczym nie smaruję, zobaczę poprostu jak to
          będzie wyglądało za pare dni. Dzięki dziewczyny za radywink
          • shamsa Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 17:09
            mi pedatra odradzila mieso z kurczaka i indyka, ze wzgledu na hormony - mala ma
            wyczuwalny jeden gruczol sutkowy.

wiec teraz jedynie wieprzowina a reszta mięsa - sloiczkowe. teoretycznie pod
            kontrolą
          • ninjo Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 22:00
            kuncwotku, moze u Natalki to tez po cielecinie?... tak sie wlasnie zaczelam
            zastanawiac i przestane jej dawac
            dzisiaj zjadla sloik 190g jarzynowej z cielecina, niestety, ale od jutra
            koniec smile
            a jak i po tym nie przejda suche placki chyba zmolestuje pediatre, zeby jednak
            dal recepte na Nutramigen
    • maretina Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 08.05.06, 20:02
      niestety azssad
      • monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 08.05.06, 21:46
        Mojemu małemu tez wczoraj wyskolczyły takie plamki i tez na rączcce koło łokcia.
        Niewiem co to może być ja podejżewam kurczaka.Jutro ide do alergologa to zobaczymy.
        • monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:08
          Wróciłam właśnie od alergologa i powiedziała że te plamki to kurcze zapominiałam
          jak to nazwała ale coś od czegoś z czym miał styczność np. proszek do prania,
          lub coś w diecie. przepisąła nam maś csterydową do krótkiego smarowania jakies 2
          lub 3 dni. mam nadzieje że pomoze!
          • justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:16
            Jak możesz to nie uzywaj monis tych sterydow ja się w to dałam wpakować.
            natychmiastowa poprawa a później szkoda gadać co się probiło.
            • monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:30
              A co takiego sie działo? plamki nie są duze wiec moż oczekam jeszcze ze 2 dni i
              zobacze czy nie znikna!
              • kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:44
                U nas znikają. Chyba to jednak przez to mięso! Nawilżam tylko balsamem Nivea.
                • justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 22:59
                  spróbuj monis natłuścić dobrze, moze zejdzie po sterydach prsechodzi a z chwilę
                  robi się jeszcze orzej niż było. Daj może szansę przez 2 dni natłuszczaj
                  dobrze. Moze przejdzie.
                  • shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 23:07
                    nieodmiennie polecam bepanthen. cudnie wygoil saczace placki azsowe.
    • 1kinia1 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 11.05.06, 14:16
      moj Maksio też ma nad łokciem taki liszajowaty placek - czasami żółty - dobrze
      że tu wpadłam bo widzę że może to być coś poważnego a ja za bardzo się tym nie
      przejęłam - myślałam że to chwilowe np od proszku.. smarujmy maścią robioną na
      zmiany skórne..
      • 1kinia1 wnioski 25.05.06, 19:53
        więc: maść robiona o której pisałam że synkowi smaruję łokieć pomogła po ok 5
        dniach.. i gdy już się pozbyliśmy problemu mały dostał obiadek z cielęciną i
        znowu wróciłó - więc to jak przypuszczałyście cielęcinka..
      • kuncwotek kinia 25.05.06, 20:48
        a jaka to maść? Zuza nadal ma te placki tylko suche.
        • monismonis Re: maść 26.05.06, 11:20
          Wiesz ja mojemu odstawiłam cielecinke i smarowałam tylko mascia robioną w aptece
          na recepte to jest chyba maśc cholesterolowa z witaminami. Pomogło plamki
          znikneły po tygodniu i cielęcinki juz nie podaje.
          • 1kinia1 Re: maść 26.05.06, 11:39
            skład maści - nie wiem czy dobrze odczytam bo niewyraźnie napisane:
            hydrocortison 2,0
            vit A 120 000j
            vit E 1,5
            vit D3 120 000j
            3% Sol. Ac. borici (?) 40,0
            lekobaza od 100,0
            powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka