kuncwotek 04.05.06, 20:41 Co to może być? Nic nowego nie wprowadzaam do diety Guziczka, sama nic specjalnego nie jadłam! Powyżej łokcia pojawiło się to paskudztwo! Wcześniej też było, ale nie tak intensywne jak dziś Od czego to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:01 stawiam na (w kolejnosci prawdopodobienstwa): 1. alergia 2. pasozyty 3. grzyb obserwuj, moze jakies leki podawalas? Odpowiedz Link Zgłoś
aciki Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:07 Oj, chyba żadnej z nas to cholerstwo nie ominie... Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:16 Zuza ma pleśniwaki ale to chyba nie jest związane co? Alergia? Na co? Pasożyty? W kupie nic nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
gdanszczanka2 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:20 Pleśniawki to też grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:26 wiem, że pleśniawki to grzyby, ale co maja do plam na ręku? Wcześniej nie miała pleśniawek a plamiki byly tylko mniejsze. Czy pediatra pomoże, czy trzeba robić jakieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
gdanszczanka2 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 21:42 My mamy podobnie tylko dodoatkowo suche czerwone policzki i broda. Pediatra zalecił dietę eliminacyjną - 3 tygodnie i zero poprawy. Maść sterydowa owszem pomaga na krótko. Dostaliśmy skierowanie do alergologa. Zobaczymy co będzie po wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
aisza24 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 22:18 U nas cos takiego pojawilo sie jakis miesiac temu. najpierw na brodzie, wygladalo jak liszaj, potem na raczce, wlasnie powyzej łokcia. Bylo szorstkie, czerone, potem przybrało barwe zółtawa. Lekarz powiedzial, ze to na tle alergicznym, raczej od jakiegos pokarmu. Zrezygnowalam z owocow, sokow, przez 5 dni smarowlaam mu te miejsca Cutivate, to chyba tez sterydy, jednak smarowalam tylko 2 razy dziennie i bardzo cieniutko. Przeszlo, powoli zaczynam znow wprowadzac owce i soczki. Nadal nie wiem, co moglo wywolac ta alergie, ale mysle, ze moze pomidory, ktore zjadlam, albo wolowinka, bo babcia podala ja malemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 04.05.06, 23:07 Dziś Zuza jadła cielencinę! To może od tego? Jakis tydz. temu też jadła i może stad te plamy? hm co Wy na to? Czy to mięso uczula? Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 07:31 no pewnie. cielę to krowa. krowie białko uczula. kazde bialko uczula. Odpowiedz Link Zgłoś
kali115 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 07:27 jak guziczek ma plesniawki to moze miec candide u nas tak własnie było po plesniawkach i wyszedł grzyb zacznij podawac probiotyki. A co do plesniawek bardzo skuteczny jest aftin z witamina c dodac trzeba 15 kropli na buteleczke jest to bardzo skuteczne my walczylismy z tym paskudztwem 3 miesiace i nic az wyczytałam w na jakims forum ze to 100% pomaga.Wiem ze niektozy odradzaja aftin bo jest on chyba od 10 roku ale mi to pomogło i bede polecała wszystkim .pozdrawiam i zycze powodzenia w leczeniu a mały tez miał takie plamy i juz teraz jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek kali115 05.05.06, 08:49 Sama nie wiem jeżeli chodzi o ten aphtin, boje się A powiedz co stosowałaś? Cholera mój mąż pojechał do apteki i nic nie było oprócz aphitinu! Pryskam Jej do buzi tantum verde, ale to nic nie daje, bo ma nadal biały nalot i jeszcze do tego ranki((( Ta buteleczka to 10g i do tych 10 g dodaje się 15 kropel? Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: kali115 10.05.06, 09:00 My na początku też mielismy pleśniawki- używałam równiez aphtinu i po 3 dniach zeszły całkowicie i nie powróciły jak narazie używałam na gazik po kilka kropli i pocierałam lekko po pleśniawkach. 2 razy dziennie- małemu nic się nie stało a przynajmniej pomogło- z resztą my kiedyś też tym byłyśmy smarowane bo nic innego nie było i zyjemy- przecież maluski tego nie piją Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek hydrocortisonum? 11.05.06, 13:21 Co sądzicie o tym kremie? Dziś pediatra przepisałam mi właśnie coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 08:34 U nas też czerwone plamy - suche, ale po ilus tygodniach pojawiły sięna tym miodowe pęcherzyki i strupki. Łojotokowe zapalenie skóry podobno. Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
efka42 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:03 ja tez stawiam na lojotokowe zapalenie skory, albo ta cielecina..Idz kuncwotku do pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:36 My też to mamy na rączkach natłuszczamy bazami. Kuncwotku, unikaj sterydów!!! Już myśmy się w to wpakowali. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 09:43 a czym konkretnie smarujesz? czy to jest na receptę. W niedziele zapytam się pediatry co to moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
otaota Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:05 ja myślę że to uczulenie.W szkole jak prcowałam miałam dziewczynkę która miała suche rączki i to tość mocno, okazało się że była alergikiem a zaczynała się wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:17 Maks też miał - jakieś 2 mies. temu, potem zrobiły się żółte jak "starzejący się siniak" i wkońcu zniknęły, jednak kilka dni temu znów się pojawiły... podejrzane: banany, jagody... pomidory.... smauję oilatum i znikają szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 10:39 smarujesz? oilatum zawiera mydlo. trzeba to splukiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 12:23 Możesz spróbować jakims natłuszczaczem czyli np. lekobazą albo czymś gotowym w tubce - jakoąs dermobazą czy czyms podobnym - da sie kupić bez recepty są już od 13 - 15 zł. My mamy robioną lekobazę - nie wiem czy da sie bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 12:41 ja mam zasade - nie paćkać bez potrzeby. tzn jezeli sie zaognia, czerwienieje czy sączy, to oczywiscie. ale kosmetycznie - nie paćkam. skóra musi oddychac. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 14:06 Skóra dziecka jest inaczej zbudowana niż nasza. Nie ma takiej bariery z lipidow jak my w związku z czym w tej sytuacji wydaje mi się, że skoro te plamy są suche to trzeba by je natłuścić. Bo moze sie zrobic jeszcze gorzej a takie placki niestety lubią sie rozszerzać. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 05.05.06, 14:10 nie wierze w cos takiego. skóra dziecka jest dokładnie taka, jaka ma byc. parafinka okej, ale drogie lipobazy to wyciaganie pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aisza24 Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 10:58 ze masc ktora smarowalam malemu zmienione miejsca zawiera saterydy dowiedzialam sie po fakcie....moze i pomogla, ale czy to bylo konieczne na tak male zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 12:31 nie, ale w Polsce jest jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 15:38 dziś jest o niebo lepiej. To chyba po cielęcinie. Teraz kupiłam mięsko z indyka i jutro Jej ugoruje. Naraznie niczym nie smaruję, zobaczę poprostu jak to będzie wyglądało za pare dni. Dzięki dziewczyny za rady Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 17:09 mi pedatra odradzila mieso z kurczaka i indyka, ze wzgledu na hormony - mala ma wyczuwalny jeden gruczol sutkowy. wiec teraz jedynie wieprzowina a reszta mięsa - sloiczkowe. teoretycznie pod kontrolą Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: czemu tak chetnie przepisuja sterydy? 06.05.06, 22:00 kuncwotku, moze u Natalki to tez po cielecinie?... tak sie wlasnie zaczelam zastanawiac i przestane jej dawac dzisiaj zjadla sloik 190g jarzynowej z cielecina, niestety, ale od jutra koniec a jak i po tym nie przejda suche placki chyba zmolestuje pediatre, zeby jednak dal recepte na Nutramigen Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 08.05.06, 21:46 Mojemu małemu tez wczoraj wyskolczyły takie plamki i tez na rączcce koło łokcia. Niewiem co to może być ja podejżewam kurczaka.Jutro ide do alergologa to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:08 Wróciłam właśnie od alergologa i powiedziała że te plamki to kurcze zapominiałam jak to nazwała ale coś od czegoś z czym miał styczność np. proszek do prania, lub coś w diecie. przepisąła nam maś csterydową do krótkiego smarowania jakies 2 lub 3 dni. mam nadzieje że pomoze! Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:16 Jak możesz to nie uzywaj monis tych sterydow ja się w to dałam wpakować. natychmiastowa poprawa a później szkoda gadać co się probiło. Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:30 A co takiego sie działo? plamki nie są duze wiec moż oczekam jeszcze ze 2 dni i zobacze czy nie znikna! Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 19:44 U nas znikają. Chyba to jednak przez to mięso! Nawilżam tylko balsamem Nivea. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 22:59 spróbuj monis natłuścić dobrze, moze zejdzie po sterydach prsechodzi a z chwilę robi się jeszcze orzej niż było. Daj może szansę przez 2 dni natłuszczaj dobrze. Moze przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 09.05.06, 23:07 nieodmiennie polecam bepanthen. cudnie wygoil saczace placki azsowe. Odpowiedz Link Zgłoś
1kinia1 Re: czerwone i suche plamy na rączce;( 11.05.06, 14:16 moj Maksio też ma nad łokciem taki liszajowaty placek - czasami żółty - dobrze że tu wpadłam bo widzę że może to być coś poważnego a ja za bardzo się tym nie przejęłam - myślałam że to chwilowe np od proszku.. smarujmy maścią robioną na zmiany skórne.. Odpowiedz Link Zgłoś
1kinia1 wnioski 25.05.06, 19:53 więc: maść robiona o której pisałam że synkowi smaruję łokieć pomogła po ok 5 dniach.. i gdy już się pozbyliśmy problemu mały dostał obiadek z cielęciną i znowu wróciłó - więc to jak przypuszczałyście cielęcinka.. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek kinia 25.05.06, 20:48 a jaka to maść? Zuza nadal ma te placki tylko suche. Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: maść 26.05.06, 11:20 Wiesz ja mojemu odstawiłam cielecinke i smarowałam tylko mascia robioną w aptece na recepte to jest chyba maśc cholesterolowa z witaminami. Pomogło plamki znikneły po tygodniu i cielęcinki juz nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
1kinia1 Re: maść 26.05.06, 11:39 skład maści - nie wiem czy dobrze odczytam bo niewyraźnie napisane: hydrocortison 2,0 vit A 120 000j vit E 1,5 vit D3 120 000j 3% Sol. Ac. borici (?) 40,0 lekobaza od 100,0 powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś