marysiowamama 21.08.06, 10:48 W czwartek idę na USG. Będzie to IIpołowa 17tc. Zastanawiam czy jeśli dzidzia zeczhce się pokazać to czy już będzie można zobaczyć płeć? W pierwszej dowiedziałam się dopiero w 6mc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kania_kania Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 11:00 Ja podejrzewam Podobno w sprzyjajacych warunkach w 17 tc mozna sie dopatrzec plci. Zycze powodzenia i udanego podgladania I pamietaj, ze haslo "dziewczynka" daje tylko 50% pewnosci co do plci. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 a my chcemy mieć niespodziankę:) 22.08.06, 09:54 juz uprzedziłam lekarza zeby nic nie mówił - tym razem nie chcemy znać płci , tylko nie wiem czy wytrzymam jeszcze pół roku w niepewności.... Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 11:15 też byłam ciekawa, i na jednym z portali znalazłam galerię usg, pierwsze z oznaczeniem płci było z 15 tydzień 4 dzień, kilka z 16-go tygodnia. kwestia sprzętu, lekarza i potomka. Bo jak się zawstydzi, to pewnie jeszcze poczekasz Odpowiedz Link Zgłoś
jusi82 Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 11:44 ja w ostatnich dniach 13 tc byłam na usg - przezierność, sprawdzanie narządów, mózgu i lekarz pokazał nam mały wyrostek z czymś przypominającym jajeczka. jednak powiedział, że nie stwierdzi płci bo to coś może zamienić sie w łechtaczkę albo dalej rosnąć jako "ogonek" a on ma 100% skuteczność stwierdzania płci i nie chce zepsuć statystyki, ale powiedział że na chwilę obecną to wygląda jak "ogonek". zobaczymy na kolejnym usg. Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Teoretycznie ja :-) 21.08.06, 11:48 i zeby bylo smieszniej juz od 11 tyg. Uwierzcie mi, NAPRAWDE bylo widac jak byk! Sama to widzialam i dopiero potem lekarza spytalam, a on potwierdzil. I nawet zrobil zdjecie ze zblizeniem na siusiaka Ale tak do konca uwierze dopiero jak sie drugi raz potwierdzi, co mam nadzieje nastapi w ten czwartek Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: Teoretycznie ja :-) 21.08.06, 12:03 To niesamowite! Daj znać po kolejnym USG czy sie potwierdziło Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 13:02 Ja dziś ide na 18.00 i cichą mam nadzieje, że dowiem sie...że to śliczna dziewczynka. no albo chłopczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: pinacolada77 21.08.06, 14:17 Jasne, ze dam, choć nieliczę ze juz bedzie wiadomo. No ale zobaczymy)) Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: pinacolada77 21.08.06, 23:18 Niestety nic nie wiem jeszcze((za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elek75 Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 15:50 ja dowiedziałam się w 12 tyg. że prawdopodobnie chłopak we czwartek (16 tydzień) idę na potwierdzenie ale mam nadzieję, że lekarz sie pomylił ) Odpowiedz Link Zgłoś
elek75 Re: Kto już zna płeć? 25.08.06, 21:11 lekarz potwierdził, że jednak chłopak.. i mam zdjęcia "trzech nóg"...) Odpowiedz Link Zgłoś
aminka70 Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 16:00 ja tez widziałam płeć w czasie dokładnego badania USG w 12tc, wiadomo, że jeszcze to nie jest pewne, ale chyba bedzie chłop> dziecko tak skakało, że pokazało nam dokładnie . Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: Kto już zna płeć? 21.08.06, 20:45 Jenki,ale wam zazdroszczę!Ja już doczekać się nie mogę ale maluch na ostatnim usg nie chciał pokazać a kolejne nie szybko,najwcześniej za 3 tygodnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
je jeszcze nie 22.08.06, 10:00 następne usg dopiero tzw połówkowe (20-22 tydzień) wtedy może się uda, jeśli dziecko dobrze się ułoży. A dlaczego większość z Was ma tak często USG (czasami co 3 tygodnie lub częściej), czy coś nie tak z Waszymi maluchami, czy też robicie to dla siebie z czystej ciekawości? Odpowiedz Link Zgłoś
aminka70 Re: jeszcze nie 22.08.06, 10:42 wyglada na to, że to raczej styl pracy lekarza. Chodze prywatnie do lekarza, ma dobry sprzęt i narazie na każdej wizycie(co 3-4 tygodnie)mam USG. Spytałam lekarza, po ostatnich doniesieniach w prasie czy to nie szkodzi dziecku, zapewniał, że robione krótko diagnostycznie nie zaszkodzi, a nam pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: jeszcze nie 23.08.06, 09:36 mi lekarz powiedział w ostatnią sobotę - koniec 16tc że będzie dziewczynka bardzo się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka76 Re: jeszcze nie 25.08.06, 08:46 Ja też wlasnie sie tak zastanawiam co Wy dziewuszki tak czesto meczycie te dzidziusie. Niby nie szkodzi ale to zawsze jest USG i należy o tym pamiętać. ja miałam USG w 9tc, teraz jestem w 18 a na kolejne jestem umowiona dopiero w 21tc, poniewaz wszytsko jest okey i ciaza przebiega prawidlowo. na poczatku mialam tylko 2 pod rzad poniewaz jestem po pozamacicznej i trzeba bylo kontrolowac czy prawidlowo sie umiesci. jesli natomiast chodzi o płeć to tez nie chcemy wiedziec - tylko nie wiadomo jak dlugo wytrzymamy (mam nadziej ze do konca). Mamy syna wiec rzecz jasna ze czekamy na corke ale najwazniejsze aby bylo zdrowe. Brzdac od tygodnia zakresla kopniakami swoje terytowium i to jest piekne. Kinia Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 jovanka76 25.08.06, 09:50 wiesz to nie tak, ze ja i inne dziewczyny meczymy swoje malenstwa usg, poprostu lekarz decyduje czy je robi czy nie, ja nie prosze... ale on co wizyte robi kontrolne usg dla naszego spokoju i dla pewnosci czy jest wszystko ok... zeby jakby cos wykryc to jak najwczesniej... widzisz na innym forum dla przyszlych mam jednej dziewczynie okazalo sie, ze maluszek za wolno rosnie, dlaczego? bo ma zbyt dobra przemiane materii i w zwiazku z tym nie powinna zbyt wiele cohdzic, a madzia jest ruchliwa kobieta sama przyznala... i gdyby nie to ze wykryl to przy kontrolnym usg ta jej ruchliwosc mogla spowodowac, ze maluch urodzony w terminie bylby duzo mniejszy od przecietnego maluszka... a mzoe to by mu to zaszkodzilo... bo dzieki temu wie, ze musi wiecej lezakowac, zeby maluch mial odpowiedni doplyw witamin i mineralow... poza tym wiele jest ciaz zagrozonych ktore wymagaja czestych kontroli, no i wiele dziewczyn skarzy sie na dziwne bole brzucha, plamienia itp nie znam lekarza, ktory po tkaiej informacji nie sprawdzilby czy wszystko jest ok z maluszkiem...zeby uspokoic przyszla mame... a jesli raz bylo cos nie tak woli miec reke na pulsie... Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: jovanka76 25.08.06, 14:57 zgadzam sie z przedmówczynią. ja nie męczę swojej małej a jedynie pilnuję czy wszystko jest ok. gdybym miała miec 2-3 usg w trakcie 9 miesięcy to chyba bym osiwiała ze zmartwienia czy aby wszystko jest ok. usg raz w miesiącu to nie jest często, ale usg raz na 3 miesiące to dla mnie bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama od autorki wątku... 25.08.06, 15:10 No i byłam na usg i ...nic niestety się nie dowiedziałam. Lekarz poinformował mnie że krocze widzi idealnie(bo dzidzia ciągle zmieniała pozycjeale on na tym etapie i przy tym sprzęcie jeszcze nic nie widzi. Tak sobie myślę że gdyby był tam jakiś siusuorek to może by go było juz widać(pocz.17tc)więc może dziewczynka... Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka76 Re: jovanka76 26.08.06, 20:26 Niezrozumiałysmy sie. jesli sa jakiekolwiek najmniejsze ozanki niepokoju, typu bule, krwawienia, skorcze to oczywiscie jestem jak najbardziej za. Ale jesli wszystko jest okey, badania okey, zadnych dolegliwosci to nie widze zasadnosci zomiesiecznego usg, ale to oczywiscie rzecz podejscia. kazdy postepuje wgf wlasnych zasad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kacha.bacha Re: Kto już zna płeć? 27.08.06, 11:13 ja już znam i nawet jajka widziałam (18tydz) Odpowiedz Link Zgłoś