Dodaj do ulubionych

Trzymanie główki?

25.08.06, 20:46
Mój synek z 8 maja nie trzyma główki przy podciąganiu do siadu. W pionie
pięknie trzyma, na brzuszku też. Próbuje przekręcać się na brzuszek ale
jeszcze mu to nie wychodzi. Pięknie chwyta zabawki. A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • menka12 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 21:08
      Mój z 18maja -ładnie trzyma główkę przy podciąganiu, ale nawet nie próbuje
      przekręcać się na boczek.
    • polaquinha Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 21:46
      Lacrossa, u nas jest dokladnie tak samo! Manu jest z 13 maja. Troszke sie martwie uncertain Wczoraj doktor powiedziala,zeby jak najczesciej klasc na brzuszku.Jesli za miesiac nie bedzie poprawy-rehabilitacja uncertain/
      A Ty-robisz jakies cwiczenia?
    • b.brzozowska1 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:17
      dziewczyny-a jak jest u Waszych maluszków z witaminą D?
      z tego, co wiem jej niedobór prowadzić może do wiotkości mięśniowej i do
      objawu, o ktorym piszecie;
      jestem w temacie - mój synek (z 5 czerwca, miał być z 23 maja smile) tez nie
      podnosi w ten sposób głowy-witamina ma pomóc;
    • b.brzozowska1 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:21
      ...choć powiem szczerze, ze mocno zastanawiam sie czy nie iść do neurologa..
      pediatra mi dziś powiedziała,że taka mojego synka uroda i że jest delikatny po
      prostu...ale jakiś niepokój pozostał...
      a co jeśli okaże się,że rehabilitacja potrzebna - wtedy liczy sie kazdy dzień!
      • abea Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:26
        moja Kinia jest z 10 maja i tez przy podciąganiu nie podnosi główki, na
        brzuszku trzyma ładnie , na boki sie przekręca , na rękach składa się do siadu
        ( tzn. napina miesnie brzucha i robi cos w stylu brzuszków) a wit D3 kazali mi
        ograniczac bo ma szybkie wapnienie czy cos takiego. Nie bardzo rozumie skoro
        słyszałam że podaje sie tę wit. do 2 lat. Gdy jest noszona w pionie to tzyma
        główkę ale lata jej jeszcze na boki
      • demarta brzozowska 25.08.06, 22:35
        ja też miałam termin na 23.05, syn wydostał sie na świat 06.06. ponieważ nie
        podnosił główki skierowano nas do neurologa i .... rehabilitujemy się już 6
        tygodni. skutki są widoczne gołym okiem i nie wyobrażam sobie co mogłoby być
        bez rehabilitacji.
        oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, ale na twoim miejscu poszłabym do
        neurologa choćby tylko po to, by uspokoić sumienie i siebie samą.
        • b.brzozowska1 demarta 25.08.06, 22:46
          jakie skutki sa widoczne gołym okiem? postępy rehablitacji? bo ne bardzo
          zrozumiałam;
          czy Twój mały mial jeszcze jakies objawy oprócz kłopotów z podnoszeniem głowy?
          ehh...cła moja rodzina uważa, że przesadzam, że mały zdrowy jak rbka i rozwija
          się pięknie, ale ja mam jakieś "niefajne" przeczucia;
          chyba rzczywiście zaliczymy neurologa
    • k_maja Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:44
      U nas taka sytuacja była spowodowana niedoborem wit. D. Kiedy zwiększyliśmy
      dawkę mały zaczął dźwigać główkę. A na wzmacnianie mięśni karku oprócz kładzenia
      na brzuszku rehabilitantka poleciła mi nosić dziecko jak najczęściej tyłem do
      siebie, trzymając pod pupę (przedramię pod jednym udem, dłoń obejmuje drugie
      udo) - druga ręka asekuruje go od przodu. - wtedy MUSI ćwiczyć mięśnie,a się nie
      awanturuje.
      kasia
      • magdalena197926 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:51
        czy Wasze dzieciaczki podnosza sie do siadu z pozycji leżącej? Bo moja mała
        tylko jak półleży w leżaczku to sie wtedy dzwiga ale jak leży to nie.
      • b.brzozowska1 k_mja ! 25.08.06, 23:08
        jaka dawkę witaminy d3 przyjmowaliście po zwiększeniu? jaki preparat? jak długo
        czekaliście na poprawę, tj. po jakim czasie dżwignął główkę?
        jestem dokładnie w tej smej sytuacji
        zaczynamy zwiększać dawke witaminy
        • k_maja Re: k_mja ! 26.08.06, 06:44
          2razy po 2 krople "vigantol". Poprawę było widać dosłownie z dnia na dzień. Może
          po trzech, czterech zaczął wyraźnie lepiej podnosić główkę. A kiedy zauważyłam,
          że podnosi to sama zmniejszyłam dawkę. Teraz 2 czasem 3 krople dziennie. Ale my
          ogólnie z tym mamy problem - duże, miękkie ciemiączko, a na usg wyszło, że nie
          ma ognisk zwapnienia. Tyle, że pediatra nie kazała już zwiększać, bo
          przedawkujemy, a symptomów krzywicy brak
          kasia
    • mia80 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 11:36
      Radzę się przejść do neurologa. Moja córcia też nie podnosiła główki do siadu i
      słoabo podnosiła ją na btrzuszku. W pionie za to trzymała pięknie. Okazało się,
      że ma obnizone napięcie mięsniowe. Mam zleconą rehabilitację 4 x dziennie i
      efekty są oszałamiające - trzyma już długo i wysoko głowę na brzuchu (choć
      protestuje). Inne objawy onm to m.in. żabie ułożenie nóżek i rozlany brzuszek.
    • 1979ju Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 11:58
      Antoś zaczął ładnie podnosić głowkę właśnie po noszeniu Go plecami do siebie,
      oraz ćwiczeniu podnoszenia głowki, gdy leżał na kolanach ze zwisająca głowa i
      nogami. Do siadu juz dawno podnosił, z 2 m-ce temu.

Pozdr, Asia.
    • goniusia1977 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 15:15
      Zuzia jest z 2 maja i tez nie podnosila glowki ale doslownie z dnia na dzien
      zaczela podnosic. nie martw sie przyjdzie czas to sam podniesie
    • dawida25 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 17:51
      mój mały przekręca się z plecków na brzuch i odwrotnie, w pozycji siedzącej już
      główkę trzyma sam, siedzi oparty o mnie ale główka musi mieć pionowo, bo
      inaczej się denerwuje jak go chcę oprzeć. smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka