lacrossa 25.08.06, 20:46 Mój synek z 8 maja nie trzyma główki przy podciąganiu do siadu. W pionie pięknie trzyma, na brzuszku też. Próbuje przekręcać się na brzuszek ale jeszcze mu to nie wychodzi. Pięknie chwyta zabawki. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menka12 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 21:08 Mój z 18maja -ładnie trzyma główkę przy podciąganiu, ale nawet nie próbuje przekręcać się na boczek. Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 21:46 Lacrossa, u nas jest dokladnie tak samo! Manu jest z 13 maja. Troszke sie martwie Wczoraj doktor powiedziala,zeby jak najczesciej klasc na brzuszku.Jesli za miesiac nie bedzie poprawy-rehabilitacja / A Ty-robisz jakies cwiczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
b.brzozowska1 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:17 dziewczyny-a jak jest u Waszych maluszków z witaminą D? z tego, co wiem jej niedobór prowadzić może do wiotkości mięśniowej i do objawu, o ktorym piszecie; jestem w temacie - mój synek (z 5 czerwca, miał być z 23 maja ) tez nie podnosi w ten sposób głowy-witamina ma pomóc; Odpowiedz Link Zgłoś
b.brzozowska1 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:21 ...choć powiem szczerze, ze mocno zastanawiam sie czy nie iść do neurologa.. pediatra mi dziś powiedziała,że taka mojego synka uroda i że jest delikatny po prostu...ale jakiś niepokój pozostał... a co jeśli okaże się,że rehabilitacja potrzebna - wtedy liczy sie kazdy dzień! Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:26 moja Kinia jest z 10 maja i tez przy podciąganiu nie podnosi główki, na brzuszku trzyma ładnie , na boki sie przekręca , na rękach składa się do siadu ( tzn. napina miesnie brzucha i robi cos w stylu brzuszków) a wit D3 kazali mi ograniczac bo ma szybkie wapnienie czy cos takiego. Nie bardzo rozumie skoro słyszałam że podaje sie tę wit. do 2 lat. Gdy jest noszona w pionie to tzyma główkę ale lata jej jeszcze na boki Odpowiedz Link Zgłoś
demarta brzozowska 25.08.06, 22:35 ja też miałam termin na 23.05, syn wydostał sie na świat 06.06. ponieważ nie podnosił główki skierowano nas do neurologa i .... rehabilitujemy się już 6 tygodni. skutki są widoczne gołym okiem i nie wyobrażam sobie co mogłoby być bez rehabilitacji. oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, ale na twoim miejscu poszłabym do neurologa choćby tylko po to, by uspokoić sumienie i siebie samą. Odpowiedz Link Zgłoś
b.brzozowska1 demarta 25.08.06, 22:46 jakie skutki sa widoczne gołym okiem? postępy rehablitacji? bo ne bardzo zrozumiałam; czy Twój mały mial jeszcze jakies objawy oprócz kłopotów z podnoszeniem głowy? ehh...cła moja rodzina uważa, że przesadzam, że mały zdrowy jak rbka i rozwija się pięknie, ale ja mam jakieś "niefajne" przeczucia; chyba rzczywiście zaliczymy neurologa Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:44 U nas taka sytuacja była spowodowana niedoborem wit. D. Kiedy zwiększyliśmy dawkę mały zaczął dźwigać główkę. A na wzmacnianie mięśni karku oprócz kładzenia na brzuszku rehabilitantka poleciła mi nosić dziecko jak najczęściej tyłem do siebie, trzymając pod pupę (przedramię pod jednym udem, dłoń obejmuje drugie udo) - druga ręka asekuruje go od przodu. - wtedy MUSI ćwiczyć mięśnie,a się nie awanturuje. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena197926 Re: Trzymanie główki? 25.08.06, 22:51 czy Wasze dzieciaczki podnosza sie do siadu z pozycji leżącej? Bo moja mała tylko jak półleży w leżaczku to sie wtedy dzwiga ale jak leży to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
b.brzozowska1 k_mja ! 25.08.06, 23:08 jaka dawkę witaminy d3 przyjmowaliście po zwiększeniu? jaki preparat? jak długo czekaliście na poprawę, tj. po jakim czasie dżwignął główkę? jestem dokładnie w tej smej sytuacji zaczynamy zwiększać dawke witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: k_mja ! 26.08.06, 06:44 2razy po 2 krople "vigantol". Poprawę było widać dosłownie z dnia na dzień. Może po trzech, czterech zaczął wyraźnie lepiej podnosić główkę. A kiedy zauważyłam, że podnosi to sama zmniejszyłam dawkę. Teraz 2 czasem 3 krople dziennie. Ale my ogólnie z tym mamy problem - duże, miękkie ciemiączko, a na usg wyszło, że nie ma ognisk zwapnienia. Tyle, że pediatra nie kazała już zwiększać, bo przedawkujemy, a symptomów krzywicy brak kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mia80 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 11:36 Radzę się przejść do neurologa. Moja córcia też nie podnosiła główki do siadu i słoabo podnosiła ją na btrzuszku. W pionie za to trzymała pięknie. Okazało się, że ma obnizone napięcie mięsniowe. Mam zleconą rehabilitację 4 x dziennie i efekty są oszałamiające - trzyma już długo i wysoko głowę na brzuchu (choć protestuje). Inne objawy onm to m.in. żabie ułożenie nóżek i rozlany brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 11:58 Antoś zaczął ładnie podnosić głowkę właśnie po noszeniu Go plecami do siebie, oraz ćwiczeniu podnoszenia głowki, gdy leżał na kolanach ze zwisająca głowa i nogami. Do siadu juz dawno podnosił, z 2 m-ce temu. Pozdr, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
goniusia1977 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 15:15 Zuzia jest z 2 maja i tez nie podnosila glowki ale doslownie z dnia na dzien zaczela podnosic. nie martw sie przyjdzie czas to sam podniesie Odpowiedz Link Zgłoś
dawida25 Re: Trzymanie główki? 26.08.06, 17:51 mój mały przekręca się z plecków na brzuch i odwrotnie, w pozycji siedzącej już główkę trzyma sam, siedzi oparty o mnie ale główka musi mieć pionowo, bo inaczej się denerwuje jak go chcę oprzeć. ) Odpowiedz Link Zgłoś