kropek47 18.09.06, 09:33 Czy waszym maluszkom jak jedza czy intensywniej sie ruszaja pocis sie glowka? A jak raczki i stopki? Myslalam ze glowak poci sie bo jest za goraco ale teraz nie jest cieplo i dalej to samo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikasob Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 10:09 Pocenie się główki często świadczy o zaczynającej się krzywicy. Poszłabym do lekarza, niech zbada maluszka - lekarze potrafią sprawdzić na główce efekt "ping-ponga", żeby potwierdzić taką diagnozę (kość główki lekko się odgina jak w piłeczce do ping ponga). Przerabiałam to ze starszą córką. Musiałam dawać więcej witaminy D i wapno - ale nie rób tego na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 10:18 Tymkowi też sie głowa poci podczas jedzenia. Ale tylko przed snem. A moze jeszcze nie jest wytarty do sucha, albo jest rozgrzany z kąpieli???? Cholera, nie wiem, musze sie dr zapytać Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 11:40 Mnie lekarka kazała zwracać uwagę czy Kacper nie poci się podczas jedzenia i wtedy przyjśdo niej natychmiast. W celu zwiększenia dawki, na szczęście nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
10maj Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 11:48 Mojemu Maciusiowi też poci się główka jak je szczególnie po wieczornej kąpieli. Codziennie dostaje wit D i tak jest od początku. Czytałam że jeżeli pocenie występuje przy wysiłku albo jak jest bardzo gorąco to nie ma się czym martwić i to nie krzywica jednak jak z każdymi niepokojacymi objawami warto skontaktować się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 12:16 Jak wcześniej w którymś wątku pisałam, mój młody też się poci: główka, rączki i nózki często ma wilgotne, też podejrzewałam, że to może być początek krzywicy, powiedziałam o tym pediatrze, która stierdziła, że dziecko może być emocjonalne i tak organizm reaguje. Hmmm emocjonalny to on jest, aż za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
september_77 Re: Pocenie sie glowki 18.09.06, 15:21 Mojej Julci też się główka poci, ale ja wiem od czego. Ma lekko zaburzoną gospodarkę wapniowo-fosforanową (trochę za dużo wapnia w moczu i trochę za dużo fosforu we krwi). Witaminy D3 nie podaję jej w ogóle, ma ją w mleku modyfikowanym i jeszcze jest słońce. Do tego robiłam jej badania na poziom witaminy D3 i fosfatazę zasadową, żeby zobaczyć czy nie idzie w stronę krzywicy i nie idzie)) Odpowiedz Link Zgłoś