05.10.06, 15:50
pisałam wam już kiedyś o moich problemach z drętwieniem lewej ręki i z
przeogromnym bólem..otóż okazało się że będę musiała mieć operację nadgarstka-
bo mi się zepsuł i jest utrudnione zarówno przepływanie krwi jak i działanie
ścięgien i w ogóle..ale to dopiero po porodzie. poki co nie moge nic prawie tą
ręką robić- nawet spać na lewym boku nie moge, bo w tedy krew przestaje dopływaćsad
jak jak sobie poradze z maleństwem przed zabiegiem- z bolącą i mdlejącą bez
siły całkiem ręką i po zabiegu- z ręką w jakimś usztywnieniu czy czymś takim i
także zakazem robienia czegokolwiek??sad
pocieszcie mnie proszę...
Obserwuj wątek
    • shemsi1 Re: :) 05.10.06, 16:10
      poradzisz sobie... Małża uruchom, ale głównie przy kąpieli, tak na pewno dasz
      radę, Małe będzie małe big_grin. zaopatrz się w rożek dla dziecka, łatwiej bedzie ci
      go nosić, no i bezpieczniej
    • minka2403 Re: :( 05.10.06, 16:13
      Witaj nekokoneko, bardzo Ci wspolczuje, ale moze sprobuj skonsultowac sie
      jeszcze z jakimis lekarzami. Czy ta operacja jest rzeczywiscie nieunikniona?
      Nie ma mozliwosci podjecia jakiejs rehabilitacji? Jakies naswietlania,
      krioterapia? Czesto spojrzenie zalezy od lekarza. Mam kolege, ktory mial
      zwyrodnienia w kolanie (cos tam mial pogruchotane), noga puchla, kulal, w
      kolanie zbierala sie woda - lekarz zabronil mu wykonywania zawodu (ktory polega
      w duzej mierze na wspinaniu sie na maszty telekomunikacyjne), zapowiadalo sie,
      ze konieczna bedzie operacja, a potem szczesliwie trafil na rozsadnego lekarza,
      ktory zalecil mu wlasnie krioterapie (i jakies inne zabiegi), a przede
      wszystkim powiedzial, zeby czlowiek prowadzil dotychczasowy tryb zycia (lacznie
      z tym zawodowym). Mija juz rok, a moj kolega dalej pracuje tam gdzie pracowal i
      noga ma sie calkiem dobrze. On sie leczyl w Osrodku Medycyny Sportowej przy ul.
      Wawelskiej w Warszawie. Moze Ty tez sprobuj jeszcze rozejrzec sie za jakims
      specjalista. Trzymaj sie dzielnie. Ja wierze, ze bedzie dobrzesmile
    • ineze Re: :( 05.10.06, 17:30
      nie wiem czy miałam to samo ale zaraz po porodzie miałam problemy z
      nadgarstkiem-drętwiał, i łapał mnie chwilami ból tak silny, że bałam sie
      upuścić dziecko-nie upuściłamsmile Dwóch lekarzy-dwie diagnozy. Jeden cos mówił o
      ścięgnach - zalecał "rękawicę bosmańską" i nie przeciążanie ręki. Drugi kazał
      zrobić prześwietlenie kręgosłupa, wyszła jaką sztywność w odcisnku szyjnym więc
      powiedział, że to może być przyczyna, pozatym powiedział też że takie problemy
      zdarzają sie w ciąży i zaraz po ciąży. Dlatego zgadzam sie z tym, że trzeba
      pójść do kogoś jeszcze i poczekać bo to moze być związane z ciążą. Zaczęłam
      mieć podobne problemy z drugą ręką - nosiłam takie usztywniacze na nadgarstek
      do kupienia w aptece lub sklepie rehabilitacyjnym coś poniżej 10 zł jeden. Ja
      też myślałam, że to niewiadomo co poważnego - przeszło ponad pół roku po
      porodzie zanim udało mi sie dostać na rehabilitację bo dostałam skierowanie.
      Być może u CIebie to coś innego ale zanim zgodzisz sie na operację skonsultuj
      to! Pozatym okres ciąży wywołuje i wzmaga różne dolegliwości i to też bierz pod
      uwagę
    • kania_kania Re: :( 05.10.06, 17:44
      Przede wszystkim - nie daj sie zwariowac. Ciaza potrafi nasilac lub oslabiac
      objawy chorob i rozne dolegliwosci. Najswiezszym tego przykladem sa moje
      problemy z tezejacymi miesniami. Koniec koncow pomogl mi... aspargin dany w
      ciemno (bo wyniki jonogramu mialam swietne) przez moja gin.

Tak wiec jesli masz taka mozliwosc skonsultuj sie z innym lekarzem. Rozumiem, ze
      nikt Ci nie robil RTG reki, wiec diagnoza jest na podstawie badania "recznego"
      lekarza i wywiadu. Jesli nie mialas - moze postaraj sie o USG ortopedyczne tego
      nadgarstka. Na pewno skonsultuj sie z innym lekarzem.

Nie spiesz sie do operacji, bo po ciazy, gdy organizm przestanie gromadzic wode
      wszystko moze wrocic do normy.

Trzymam kciuki, zeby wszystko bylo OK.

Kania
      • dakota123 Re: :( 05.10.06, 19:21
        Neko-głowa do góry,zgadzam sie ze zdaniem Kani-poczekaj z decyzja o
        operacji,pójdź do innego specjalisty.Może przyczyna jest błaha a Ty sie
        niepotrzebnie stresujesz!!W każdym razie daj znać jak będziesz wiedziała coś
        więcej!!!
        • kamilka1979 Re: :( 06.10.06, 08:28
          W pierwszej ciąży ,gdzieś od 28 tygodnia zaczeło się drętwienie i ból prawej
          ręki.Zaczeło się od małego palca po czym , z czasem przechodziło na resztę
          palców aż do całej ręki.Pytałam dwóch lekarzy, nie bardzo potrafili postawić
          diagnozę ,jednak mówili ,że w ciąży i trochę po, może tak być.
          Zaczęłam szperać w internecie i znalazłam ,że może być to "zespół cieśni
          nadgarstka",chodzi o to ,że woda odkłada się i uciska na nerwy w nadgarstku-stąd
          drętwienie,ból ,a potem niedowład ręki.
          Ile ja talerzy potłukłam przez tą nieszczęsną rękę.Pod koniec ciąży już jej nie
          czułam,bardzo głupie uczucie.
          Wiedziałam,że czeka mnie operacja jeżeli po ciąży nie będzie lepiej(zdarza się
          ,że nerwy przez długi czas są tak mocno uciśnięte,że nawet po zejściu wody nie
          funkcjonują tak jak powinny,ale jest to bardzo rzadkie)
          Tak więc narazie głowa do góry,bo nic nie jest jeszcze przesądzone.
          Sorki,że tak się rozpisałam.
          Pozdrawiam Kamila
    • anhes Re: :( 06.10.06, 12:08
      neko a interesowałaś się czymś takim jak zespół cieśni nadgarstka??? (czy tak
      jakoś to się nazywa)...
      • nekokoneko Re: :( 06.10.06, 13:54
        moja pani doktor powiedziala ze wszystko sie do konca wyjasni po ciazy ale ze
        najprawdopodobniej jest to coś takiego że w nadgarstku jest taka jakby obręcz (
        nie pamietam jak sie nazywa) pod ktora przechodza sciegna i żyły. i ta obrecz u
        niektorych osob ( czesciej u kobiet niż mezczyzn i czesto u kobiet typu
        skrzypaczki, wiolonczelistki) sztywnieje ( nie pamietam z jakiego powodu) i
        zaczyna uciskac naczynia krwionośne i sciegna utrudniajac przeplyw krwi ( a w
        niektorych pozycjach go wrecz tamujac). nie wiem czy to dobrze opisalam- ja tak
        zrozumialam moja pania doktor- a mam do niej naprawde duuuuuuuuuuze zaufanie.
        mam nadzieje ze diagnoza jest bledna i ze po ciazy mi przejdzie bo spac nie moge
        ani unosic tej reki nawet troche bo zaczyna bolec i dretwiecsad nawet pisze na
        klawiaturze jedna reka
        • mlwawpl Re: :( 06.10.06, 14:57
          Czyli właśnie pani doktor orzekła, że masz zespół cieśni nadgarstka. smile I
          dobrze, bo prawdopodobnie nie czeka Cię operacja i wszystko wróci do normy dość
          szybko po porodzie. A u wiolonczelistek to się dzieje od częstego powtarzania
          tych samych ruchów (to samo ułożenie ręki powodujące ucisk na to co w ciąży
          jest uciskane przez nadmiar płynów w organizmie).
          Niestety w ciąży nie bardzo da się to leczyć, bo wymaga to leków
          przeciwzapalnych (sterydowych lub nie), których w ciąży się unika. Także
          pozostaje cierpliwość i uzasadniona nadzieja, że wszystko będzie dobrze.
          Cieszę się, że to nic poważniejszego i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka