Dodaj do ulubionych

Ubranka -pranie.

23.10.06, 13:47
Dostałam sporo ubranek śpiochów koszulek od znjomej.
W dobrym stanie i ładniusie, dzis postanowiłam je wyprac.

I teraz sie zastanawim bo kupiłam Lovela proszek i najpierw bawełna a potem welurek, czy to nie za wczesnie to pranie?

Bo w sumie do lutego duzo czasu i czy nie bede musiał ich prac znowu pozniej?

Bo po praniu trzeba je wyprasowac i moze schowam do jakiegos worka czy cus?

jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • jusi82 Re: Ubranka -pranie. 23.10.06, 14:10
      myślę że za wcześnie, bo pomimo,że sie nie ubrudzą, to będą nieładnie pachniały
      po 4 miesiącach w worku.
      ja synkowi prałam tuż przed porodem jak miałam je złożyć w szafce.
      a teraz tez sie nie spiesze mam czas - pewnie upiore jak będę szykowała torbe
      do szpitala.
      pozdrowionka
    • dziubasek_ona Ubranka - pranie 23.10.06, 14:26
      Hej.
      Ja dla dzidziola mam już wszystko poprane, wyprasowane i poukładane w komodzie.
      Prałam w proszku Vizir i płukałam w płynie Lenor. Z tego co znajome mówią, nie
      warto prać w proszkach przeznaczonych tylko dla dzieci.
      Łóżeczko z materacem też już zakupione i mogę spokojnie zimować smile

Pzdr Cię, Gosia.
      • mysz76 Re: Ubranka - pranie 23.10.06, 14:42
        A to mnie zaskoczyłaś!

Prałaś w Vizirze i płukałaś w Lenorze- nieźle.

A mnie wszystkie znajome mówią które maja dzidzie, że nie wolno używac tych rzeczy bo są one zapachowe. A teraz w dobie alergii trzeba dziecku jak najpóźniej dostrzac chemię taka do wdychania.

Czy stosować płyny do płukania?
        Specjaliści z Zakładu Farmakologii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie przestrzegają przed ich używaniem. Im mniej chemii w otoczeniu malca, tym lepiej! Jeśli ubranka są po praniu sztywne lub chropowate, trzeba je prasować.
        Jak prać pieluszki i ubranka malucha?
        Nie pierz bielizny malca razem z rzeczami dorosłych.
        Stosuj tylko delikatne środki przeznaczone do prania rzeczy niemowlęcych.
        Jeśli pierzesz ręcznie, dokładnie rozpuść w ciepłej wodzie środek piorący. Płucz ciuszki w kilku wodach. Pralkę ustawiaj na dodatkowe płukanie lub program z większą ilością wody.
        Przed pierwszym użyciem wypierz ubranka i pościel. To ważne ze względu na higienę. Trzeba też usunąć apreturę – środek, którym powlekane są tkaniny.

dr n. med. Maria Rudzińska-Chazan
        • dziubasek_ona mysz76 23.10.06, 17:35
          No nieźle smile Nie ustrzerzesz dziecka przed wdychaną chemią. A te Lovele,
          Dzidziusie, itd. też intensywnie pachną i składniki są podobne do płynów,
          proszków stosowanych przez dorosłych.

Ciekawe jak długo będziesz się bawić w takie eksperymenty hehe.

Pzdr, Gosia.
          • ineze Re: mysz76 23.10.06, 18:25
            Dziubasek ale w płynach i proszkach nie dla dzieci są składniki silnie
            alergizujące, silniej od tych w proszkach dla niemowląt-wybielające,
            odplamiające itd. Oczywiście bywa, że nic się nie dzieje ale jak pisałam niżej
            często pojawia się np.wysypka.
          • ineze Re: mysz76 23.10.06, 18:57
            Myślę, ze później można spróbować eksperymentować z "normalnymi" proszkami,
            jeśli dziecko nie jest alergikiem ale jeśli chodzi o noworodka lepiej "chuchać
            na zimne" i kupić dla niemowląt
      • jusi82 Re: Ubranka - pranie 26.10.06, 14:15
        mój synek ma 16 miesięcy i do tej pory piore mu w proszkach dla dzieci
        (najpierw w jelpie teraz w loveli, bo troche tańsza)
        tzn. body, koszulki, rajstopki.....to co przylega do ciała, bo często zdarzało
        mi sie ze miał wysypke po normalnych proszkach - chyba alergik po ojcu.
        a wierzchnie rzeczy to w normalnych proszkach
        fakt jest taki ze te proszki dla dzieci nie piora tylko odświeżają, więc czesto
        najpierw mocze w vaniszu, później piore w normalnym, a na koniec w tym dla
        dzieci.
        pozdrowionka
    • amagda80 Re: Ubranka -pranie. 23.10.06, 14:47
      ja pralam wyprawke (to co dostalam i nowe ze sklepu takze) miesiac przed
      porodem zeby ladnie jeszcze pachnialo smile pralam w loveli; dopiero kolo 5 m-ca
      zycia zaczelam prac malemu w persilu, nieco pozniej plukac takze w silanie a od
      niedawna (ma 8 m-cy) zdarza mi sie prac jego rzeczy razem z naszymismile
    • ineze Re: Ubranka -pranie. 23.10.06, 15:08
      Myślę że wystarczy miesiąc -dwa wczesniej. Moje urodziło sie prawie 3 tyg
      wcześniej choć niby w terminie wiec różnie to bywa. Lepiej kupić proszek dla
      niemowląt bo nie wiadmo czy dziecko nie ma skłonnosci do alergii, nawet dziecko
      niealergiczne moze mieć uczulenie - moje miało np. na Persil i to w wieku
      prawie roku. Są dobre też tańsze proszki dla dzieci. Mnie bardzo pasuje
      Cypisek, Dzidziuś jest też nie zły. No i płynu do płukania nie zaleca sie dla
      odzieży niemowlęcej
      • gitara13 Re: Ubranka -pranie. 23.10.06, 20:26
        a ja mam juz poprane, poprasowane ubranka.
        wlozylam do swiezo wymytej komody, i nie uwazam, ze sie zakurza...

wiem z doswaidczenia przy pierwszej corci, ze pozniej wszystko moze sie zdarzyc
        i mozna nie miec czasu na pranie, prasowanie ( i sił!!)

Piore od pocztaku w proszku YELP i szczerze go polecam!
        Naprawde nie pachnie, no moze swiezoscia smile)Jest to baardzo mily "zapach-nie
        zapach". dla mnie to rewelacyjny proszek, nawet swoje rzeczy w nim piore.
        te wszystkie Viziry, Ariele baardzo intensywnie pachna. nie lubie tego.

i co najwazniejsze nie uczulil mi Malej.

Jedyny minus, to cena...
        ale przeciez proszku duzo sie nie sypie.

aleksandra
        • dakota123 Re: Ubranka -pranie. 23.10.06, 21:53
          Ja też jeszcze czekam z praniem i prasowaniem.Mam sporo ubranek od
          koleżanke,troche po Julce,trochę już dokupionych ale na razie trzymam to w
          szafce.Pranie będzie jakiś miesiąc przed terminem żeby na powitanie maluszka
          wszystko ładnie pachniało.I też będzie to proszek typowo dla maluchów,bez płynu
          do płukania i prasowanie,przynajmniej przez jakiś czas!!
    • rengur Re: Ubranka -pranie. 24.10.06, 09:41
      Ja dopiero kupiłam 1 wyprawkę smile więc nie mam jeszcze czego prać, część rzeczy
      dostanę od siostry a trochę dokupię. Pranie (w proszku dla niemowląt bez płynu
      smile) planuję dopiero w styczniu, czyli ok miesiąca przed porodem. Chociaż moja
      siostra też prała jakiś miesiąc wcześniej, ale wyprasować już nie zdążyła, bo
      mała szybciutko pchała się na świat. Ale przynajmniej mam doświadczenie w
      prasowaniu malutkich ciuszków i góry pieluch smile))
    • marysiowamama Re: Ubranka -pranie. 27.10.06, 12:49
      Moje ubranka jeszcze zalegają w piwnicy i planuje je wyprać i poprasować
      dopiero ok.stycznia, aby pachniały praniem, a nie mieszkaniem.
      Szczerze przyznam że że podziwiam odwage osób które piorą ubranka dla noworodka
      w zwykłych proszkach. Oczywiscie nie jest powiedziane że będzie uczulone ale po
      co ryzykować?
      Prałam w Loveli, faktycznie cena przystępna i jest dobry. W przeciwieństwie do
      wielu innych mam od poczatku płukałam w płynach, ale tylko sensitivach(Silan,
      Lenor).Dla ułatwienia prałam z naszymi ubraniami, poprostu przez czas jakiś
      nasze ubrania pachniały niemowlakowo.
      Cypisek odradziła mi znajoma pediatra z powodu dużej ilości sody zawartej w nim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka