Dodaj do ulubionych

Listopad 2001

• mama_wiktora Re: Listopad 2001 17.06.03, 11:56
      Cześć! Jestem na forum dopiero od niedawna, czas sie chyba troche przedstawić.
      Ja mam kochanego Wiktorka (18.11), ktory juz nie jest taki mały - ponad 12 kg,
      jak się ostatnio ważyliśmy, 16 zębów lśni już pare miesięcy, gęsta czupryna,
      prześliczne niebieskie oczy no i sporo mówi. Nie buduje jeszcze zdań, ale
      opowiada na swój sposób: kanka nie ma piasku mamą tatą, będzie (tłumaczenie:
      koleżanki w piasku nie ma, bo pojechała z mamą i tatą, ale będzie). Najbardziej
      się ciesze bo już długo ładnie wymawia rrr (ja osobiście długo miałam z tym
      problem). Niedługo zamieszczę zdjęcia. Moj priv - mama_wiktora@interia.pl, gg
      1019396.
      Pozdrawiam
      Gosiek
      • grzalka Re: Listopad 2001 25.06.03, 13:27
        Coś mało piszecie wink
        My walczymy z niechęcią do Pampersów oraz kontynuujemy edukację nocniczkową.
        Efekty powiedziałabym średnie. Jedyną motywacją do zrobienia siusiu jest
        pozytywka w nocniku. Jeszcze nie wpadła na to, że można tam coś wlać. Ale za to
        mamy za sobą 2-godzinną podróż pociągiem, tylko we dwie. Nie było źle, poza
        drobną katastrofą na początku, kiedy Ania wypluła pół kubeczka picia na
        ubranko. Dobrze, że było ciepło. No i po jakiejś godzinie współpasażerowie
        mieli jej trochę dosyć, bo gadała bez przerwy i ani chwili nie siedziała
        spokojnie.
        A jak kontakty towarzyskie Waszych listopadziątek? Bo Ania traktuje wszystkie
        dzieci jak rywali i wita je słowami "zabieze chłopczyk zabawki, Ania nie da
        zabawek". I w ogóle jakaś nietowarzyska jest....A jak u Was?
        pozdrawiamy z pochmurnego Olsztyna
        • ollka02 Re: Listopad 2001 08.07.03, 18:38
          Witamy!
          Musimy sie pochwalic bo Zuzia od około 2 tygodni w dzień chodzi bez pampersa i
          woła siiii smile Na noc oczywiscie jej zakładamy chociaz zdarza sie ze przez sen
          woła i odstawiona zrobi siku.
          A tak w ogóle to jest bardzo wesołym dzieckiem, bardzo lubi spedzac dzien na
          podwórku do domu idziemy z iwlkim krzykiem

Pozdrawiamy listopadziątka
          • libra.alicja Re: Listopad 2001 08.07.03, 21:04
            Gratuluję sukcesu nocnikowego!
            A od jak dawna sadzasz ją na nocniku? Chodzi mi o to, po jakim czasie załapała
            o co chodzi.
            • grzalka Re: Listopad 2001 09.07.03, 11:37
              Jakoś dziwnie się tu czuję. Chyba zakończymy karierę wśród listopadziątek.
              Pozdrawiamy.
            • ollka02 Re: Listopad 2001 12.07.03, 08:28
              Zaczęłam sadzac ja na nocnik bardzo wczesnie tzn jak miala ok 10 miesięcy na
              początku nie chciala i nie zmuszałam jej ale co jakis czas ponawialam probe i
              udało sie gdy nasikala zaczela grac melodyjka i zaczelismy jej bic bravo no i
              spodobalo jej sie. Sadzalam ja regularnie co ok pol godziny. Zaczela sama
              wolac sii na widok nocnika. Wczesniej bo gdy miala ok rok wolala co jakis czas
              sii ale kupke juz robila tylko na nocnik. A teraz gdy zrobilo sie cieplo
              postanowilam zdjac w dzien pampersa pare razy sie zsikala, pozniej popuściła i
              wstrzymala i reszte zrobila tam gdzie powinna a teraz juz sama wola jak chce
              tylko problem jest jak gdzies jedziemy bo zrobi tylko do nocnika... ale wozimy
              go z soba lepsze to niz pampersy. Zakładamy je juz tylko na noc (przezornie)
              Pozdrawiamy
    • iberka Re: Listopad 2001 17.08.03, 13:48
      wyciagam na wierzch watek,bo jestem ciekawa,ktore,czy w ogole
      jakies,dzieciaczki pozegnaly juz pieluszki?jak spia listopadziatka z 2001?ile
      spia?co jedza?ile jedza?czy duzo mowia?
      na ile sa samodzielne?czy jezdza na rowerkach,jesli tak to na jakich?<my mamy
      klopt jaki wybrac aby nie sluzyl przez 2 czy 3 mce>.
      iza,mama Kubeczka,12.11.2001
      • agussek Re: Listopad 2001 21.08.03, 12:27
        Moja Alicja (6.11) jest odpieluszona na dzień od czerwca smile
        Ząbki myjemy a jakże smile bo Shrek też myje smile))))) i jakoś idzie. Mamy 16 zębów
        Zjada chętnie niewiele, ale jako że waży 14 kg i ma 90 cm, postanowiłam się nie
        przejmować i nie karmić na siłę.
        Za odrobinę wody dałaby się posiekać na kawałki i jest w stanie niewielką
        ilością cieczy zalać pół podłogi. Gada jak najęta, ale zaczyna dopiero składać
        zdania dwuwyrazowe.
        I nabija sobie guzy. Dzień bez guza dniem straconym.

Pozdrawiamy Basię córeczkę Libry smileoraz resztę listopadziątek

Aguskowa rodzinka

• libra.alicja Re: Listopad 2001 21.08.03, 13:48
          Dziękujemy za pozdrowienia Agussku!
          U nas: 12 zębów, 87 cm, 10,5 kg.
          Basia mówi kilka prostych słów, ale tylko jak ma humor i nikt nie słyszy (tylko
          mama i tata są dopuszczeni do słuchania), za to bardzo dużo Basia śpiewa,
          wykorzystując do tego proste sylaby: ma, la, ba, są to bardzo
          melodyjne "piosenki", potrafi powtórzyc usłyszaną melodię.
          Niestety nadal korzystamy z pampersów. W upały owszem Basia chodziła w
          majteczkach, ale "wołała" po fakcie, a na nocniku można jedynie oglądać
          książeczki, ale nie wolno go brudzić.
          Co do jedzenia, to jak zwykle kiepsko, co widać gołym okiem (długa chudzinka).
          W przeraźliwym tempie rosną jej stopy. Mimo, ze kupiłam sporo za duże sandałki,
          to palec już wyszedł, a kapcie bez palca też kupowane większe starczają na 2
          miesiące. Dobrze, ze Basia rośnie chociaż w górę, skoro prawie nie tyje.
          Podsumowując, Basieńka jest cudowną i grzeczną córeczką, moim skarbem
          największym!
    • marys3 Re: Listopad 2001 03.09.03, 20:46
      witam wszystkie listopadziadka,
      coś ostatnio zamilkło na tym wątku,
      Więc ja się pochwale, mój Jaś już ponad tydzień sika i robi kupke do ubikacji
      ( z nakładka) wcześniej 2 tyg w domu chodził w samych majtkach i sikał i
      sikał... już miałam zakładać pampersa a tu udało sie na czas do ubikacji i tak
      się spodobało,że od tej pory ani razu nie było wpadki, a chyba najbardziej
      zadziałało jak powiedziałam mu że Bob budowniczy nie nosi pampersów. Wiem ze
      to narazie tydzień, wszystko jeszcze moze sie zdazyć, ale póki co Jaś zawsze
      woła "sisi"w nocy raz się budzi na sikanie (choć jeszcze sika w pampera), na
      spacerki w majtkach i podlewamy drzewka hihi.
      Ostatnio dużo mówi i ciagle chce "pomagać" odkurzać, gotować, zmywać itp.
      Z jedzeniem nie mamy problemów, Jaś waży 15,5kg!!! nie zmuszam do jedzenie oj
      nie... martwi mnie to że nie chce jeść chleba, bułek w żadnej postaci.
      Problemem sa krzywe nóżki tzw iksy jak stoi to ma ponad 10cm miedzy stopami a
      kolana sie stykają, chyba bedzie musiał mieć zakładane szyny prostujące bo
      wkładki nie pomagają, ale zobaczymy co powie ortopeda na nastepnej wizycie .

pozdrawiamy wszyskie mamy i listopadowe dzieciaczki,
      Maryś, Jaś i 19tyg brzuszek.

• libra.alicja Re: Listopad 2001 - wit. D? 04.10.03, 13:23
      Czy podajecie jeszcze witaminę D3?

Pediatra zaleciła mi przerwę w maju i przez te 5 miesięcy nie podawałam Basi,
      lato było słoneczne, a ona dużo przebywała na powietrzu.
      Teraz mam znowu podawać Vigantol 2 krople dziennie, mimo że Basia dobrze się
      rozwija, ciemiączka juz dawno zarośnięte.

Jak jest u Waszych dzieci?
      • libra.alicja Re: Listopad 2001 - TEN WĄTEK ZAMIERA! 27.10.03, 15:11
        Widzę, że przez 3 tygodnie nikt mi nie odpowiedział i nawet nie dopisał się na
        inny temat. Czyżby problemy naszych (już prawie) dwulatków absorbowały mniej
        niż kiedyś?
        • ewa_a_1 Re: Listopad 2001 - TEN WĄTEK ZAMIERA! 27.10.03, 20:06
          Alicja jest jeszcze jeden watek o listopadziatkach "LISTOPAD 2001" . Pare dni
          temu pisalam tam. Pozdrowienia dla twojego przwie dwulatka i dla na
          pewno "umeczonej" mamuski "malego buntownika" EwaA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka