Dodaj do ulubionych

czerwiec 2002

27.03.03, 08:57
Wiem że rozpoczęcie tego wątku dla niektórych mamuś ze starego edziecka może
być uznane za zdradę stanu ale cóz my tworzymy to forum nie wazne gdzie .
Przestrzeń wirtualna jest potężna tylko jak sie w niej znaleźć.Można sie
obrażać, krzyczec tylko po co czy nie lepiej załatwić spra pokojowo. Fajnie
się czyta o postępach rówieśników. Może tutaj uda sie stworzyć podobny
klimat. Przecież forum to my. Tamto forum jest niepowtrzalne ale ono umiera.
Słuchajcie mój mały tupta, osiagnął zasięg całego mieszkania. Jeszcze
niedawno otwarte drzwi były dla niego barierą nie do przejścia a teraz cały
domek stoi otworem. Mały nie raczkował ani nie pełzał. Teraz najlepszym
miejscem jest kuchnia - oj trzeba będzie blokować szafki. Ogólnie rzecz
biorac kest przekochany tylko oby jeszcze spał w nocy !! Ale to już inna
sprawa. Pozdrowionka dla odważnych które nie boją sie przenosin.Przełożyli
nam co prawda miejsce spotkań ale to tylko miejsce. Nasze problemy, my
pozostajemy takie same. Spotkajmy sie tutaj !!
Obserwuj wątek
    • inneess Re: czerwiec 2002 27.03.03, 09:17
      nio hej
      faktycznie gdziekolwiek aby dało rade gadać smile

nio mój kuba tez gania jak szalony po całym domku
      mieszkanu smile
      już radzi sobie z progami i innymi przedmiotami na swojej drodze
      raczkował odkąd miał skończone 6 miesięcy takze dość długo i jeszcze raczkuje
      jak mu się znudzi chodzenie
      ale spanie!!!!!!!!!!!!!!!!! tu trzeba cos zmienić
      kurcze wkurza mnie to wstawanie buuuuuuuuuuuuuu
      ale ogólnie superncki chłopak

sciełam go !!!!!!!!!!!! na kruciutjko maszynką - wygląda czadersko smile

buziaki
      aga (ines) i kuba
      • mama_hipka Re: czerwiec 2002 27.03.03, 09:32

• sikorskam Re: czerwiec 2002 27.03.03, 11:52
          No to i ja sie wpisuje - ale jeszcze, poki działa, bede pisac na starym
          eDziecku. Wpienia mnie juz to rozdzieranie szat, klotnie i obelgi. Ale ta
          czcionka tu stanowczo za mala!!!
          • dysia_j Re: czerwiec 2002 27.03.03, 16:54
            No to i ja się dopisuję smile Jak już kilka razy tu padło - nieważne gdzie, ważne
            z kim i po co. Ale póki co będę jeszcze pisać na stare eDziecko.
            Pozdrawiam smile
            dawna Dyska_
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 27.03.03, 20:52
      hej, przybywam!!!!!!!!!!!
      bede tam gdzie mozna sobie pogadac o naszych berbeciach wink))

dziewczyny, a co oznacza ten wyraz 'nospam' po znaku @ w adresie???
      • nedka Re: czerwiec 2002 27.03.03, 21:58
        Witajcie!
        Ja trochę pomarudzę:
        po pierwsze - nie mogę tu wejść z głównej strony (muszę kopiować adres od
        Moniki lub ustawic jako ulubione), dajcie znać, jak to zrobić
        po drugie - mała czcionka
        po trzecie - nie ma buziek crying
        po czwarte - nie można sprawdzić przed wysłaniem, ale co tu sprawdzać, jak po
        wysłaniu nic się w sumie nie zmienia (tu powinno być :lol: )

No właśnie, wczoraj jeszcze nie miałam w adresie tego NOSPAM. Co to? Czy muszę
        dać znajomym nowy adres - z tym nieszczęsnym NOSPAM???
        nedka
        Nawet mi się podoba ten mój nowy login smile
        nedka smile
        • mamaluna Re: czerwiec 2002 27.03.03, 23:22
          Beato, ja mam ustawiona strone w 'ulubionych' i stamtad wchodze
        • bea4oliv Re: czerwiec 2002 28.03.03, 08:00
          Dziewczyny pisze wszystkie uwagi dotyczace tego forum na nowe edziecko.
          Przywitano nas tutaj bardzo zyczliwie i nawet proszą zeby pisać jakie mamy
          potzreby, wnioski , uwagi mam nadzieję że większośc z nich zostanie
          uwzględniona. Miłe jest to, że nowa strona główna przypomina żywcem starą.
          Literki faktycznie małe i nie da sie zmienić.
          Ale sie dzisiaj wyspałam . Młody przespał bez przewy całe 4 godziny !!!!Ale cóz
          sie dziwić 4 zęby na raz mu wychodziły ciekawe czy z pozostałymi bedzie tak
          samo?Bo jak tak dalej pójdzie to z mojego mózgu z braku sny jakieś smętne
          resztki zostana.
          Nie uważacie, że łóżeczka dziecięce powinny byś z gumy. Obija sie to biedne
          dziecie o te szczebelki,a jakie dziwne pozycje w czasie snu wymyśla!
          • sikorskam Re: czerwiec 2002 28.03.03, 08:35
            Hej!
            Ja tez jeszcze pisze na starym.
            Sorki, czy ja Cie znam smile, bo nie moge za nic rozszyfrowac nicka?
            • bea4oliv Re: czerwiec 2002 28.03.03, 12:27
              Jestem Beata , na starym forum pisałam rzadko bo byłam modemowcem ( jako
              bea4).Ale dzieki opcji przesyłania wiadomości na maila byłam z wami na
              bieżąco.Teraz mam stałe, więc próbuję zadomowić sie tutaj. Bo fanie się czyta
              jak wasze żuczki-robaczki sie rozwijają. Chłopisko moje się śmieje żem
              nałogowiec edzieckowy.Bo po pierwsze zawsze rano przegląd co na edzicku słychać
              a po drugie jak coś mały nie taki to szukam która z was juz to
              przerabiała.Stukam sobie z Mysłowic a wy z tego co się zorienowałam w
              większości z Warszawy
              • sikorskam Re: czerwiec 2002 28.03.03, 13:58
                Wcale nie - w sumie tylko dwie z Warszawy. I dwie (w tym ja) z okolic.
                Ślę gorące całuski!
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 27.03.03, 23:30
      znalazlam odpowiedz co to jest NOSPAM.
      Przeczytajcie tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=596&w=5093657&a=5093657&v=2&strona=0
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 28.03.03, 09:12
      zaznaczylam Was na zielono wink moje przyjaciolki wink)
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 28.03.03, 09:52
      dziewczyny, dzwonilam do bakteriologii w szpitalu, mamy jalowy
      posiew!!!!!!!!!!!!!

Tak sie ciesze, ok. 11-ej bede dzwonic do pani doktor nefrolog, zeby ustalic
      dalsze kroki

Chyba bede tu pisac, a tam tylko bede zagladac czy sa Wasze nowe posty
      • renia_emama Re: czerwiec 2002 28.03.03, 13:09
        Luna to super z tym jałowym posiewem, cieszę się razem z Tobą wink))
        Faktycznie jakoś tu dziwnie, ale najważniejsze że Wy jesteście. Nie ma
        znaczenia gdzie ale z kim, prawda?!
        Ciekawe jak to w końcu ze zlotem wyjdzie?
        U nas jakieś chmury nadciągają i chyba będzie padało ,a ja miałam myć okna.Qrde
        ale pech crying((
        No to buziaczki, pa Renia
        • katrin12 Re: czerwiec 2002 28.03.03, 16:35
          Wiecie co- już myślałam, że coś mnie trafi! Za nic nie mogłam napisać tego
          listu. Ale ze mnie matoł! A co do nowego forum - to może być. Mam nadzieję, że
          się tu wszystkie odnajdziemy. Lucynko- gratuluję dobrego wyniku. Ja zawsze jak
          oddaję mocz na badanie, to po wyniki idę z drżącym sercem. Michaś bedzie w maju
          miał to samo badanie co twoja Basia. Już w tamtym roku to przechodziliśmy. Nic
          przyjemnego, a dziecko musi leżeć spokojnie. Ja tamtym razem to dawałam małemu
          possać żeby się uspokoił. A teraz to nie wiem co będzie. Ale nie ma co się
          martwić na zapas. Teraz mam inny problem. Mój Misio od wtorku robi bardzo
          rzadki i brzydko pachnące kupy. Wczoraj i dzisiaj to właściwie była woda o
          żółtym zabarwieniu. Na początku to myślałam, że to przez zęby ale ileż można. W
          środe byliśmy u lekarza. Dała lekarstwo, ale to nic nie pomaga. Dzisiaj
          dzwoniłam i mówiła, że to może być wirus, bo mały wczoraj raz wymiotował. Już
          nie wiem co robić bo mu się nic nie poprawia. A u takich małych dzieci biegunka
          grozi odwodnieniem. Poradźcie coś!. Kończę dziewczynki, bo mój bidulek się
          budzi!
          Kasia.
          • bea4oliv Re: czerwiec 2002 29.03.03, 09:18
            Kasiu u takiego malucha "marchwianka" czyni cuda. Niestety nie wiem jak sie ją
            przygotowuje ale mozna kupić gotową w słoiczku Gerbera. No i faktycznie trzeba
            pilnować żeby małe sie nie odwodniło( to sie sprawdza przez takie
            uszczypnięcie, postawienie skóry jak wraca szybko to jest ok, jak sie stawia
            lepiej szyko do lekarza ) Ale trzymam kciuki, pewnie wszystko będzie ok. Może
            to faktycznie jakiś paskudny wirus.
    • inneess Re: czerwiec 2002 28.03.03, 22:11
      nio hej!!!!!!!!!
      laseczki cukiereczki smile

wsumie wsio oki tylko czcionka buuuuuuuuu oczka bolą

kubek sam zapierd........la smile bo mało powiedziane, ze chodzi
      dzisaj zwiał m iw sklepie i poszedł demolowac pułki sad
      koszmar jak to takie upilnowac

ale superancki chłop sie robi

lunia fajowo że jałowo smile

kurcze wchodze na strone FORUM i gdzie jest nasze wejście edziecko???????????
      bo głupiam!!!!!

buziaki aga i kuba
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 28.03.03, 22:30
      Katrin,
      powiem co ja dawalam w przypadku takich rzadkich wodnistych kup: kleik ryzowy,
      marchew gotowana i zmiksowana razem z ta woda, w ktorej sie gotowala, kleik z
      marchwia mozna razem lub osobno, a do tego jeszcze smecta (pol saszetki dwa
      razy dziennie). Oprocz tego lakcid po jednej ampulce rano i wieczorem.
      A do jedzenia zero sokow, dieta lekkostrawna i chrupki kukurydziane. Taki
      zestaw moja Anke postawil na nogi w ciagu 2 dni.
      Tylko, ze on wymiotuje...hmmmm to gorzej, ale przede wszystkim musi duzo pic,
      zeby sie nie odwodnic.

We wrzesniu Baska tez to miala i tez dostawala kleik, smecta i lakcid. Nie
      pamietam, czy dawalam wtedy juz marchew, ale chyba tak (miala 3,5 miesiaca) i
      tez po dwoch dniach przeszlo i nawet u lekarza nie bylysmy - skonsultowalam
      tylko telefonicznie dawki lakcidu i smecty.

I czytalam gdzies, ze u takich malych dzieci po 2-3 dniach biegunki koniecznie
      do lekarza, zeby sie nie odwodnilo.

Ta cystografia to az tak sie juz nie martwie, musi byc zrobiona i nie ma
      dyskusji. Czytalam, ze dobrze jest dziecku wziac herbatke. Potem ja przytule,
      wycaluje i mam nadzieje, ze szybko sie uspokoi.

Bea, ja jestem z Poznania-wiesz, pyra poznanska wink
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 28.03.03, 22:37
      Renia, ja wrecz bylam przekonana, ze cos tym razem wyhodowali, bo mocz ogolny
      miala teraz gorszy niz ten przy poprzednim jalowym posiewie. Dlatego baaardzo
      sie ucieszylam. Moze troche ta zurawina jej pomaga - dostaje codziennie 2 razy
      od stycznia. Teraz nefrolog kazala dawac Barce furagin - pol tabletki na noc
      przez 2 tygodnie, wlasnie przez te podwyzszone leukocyty w moczu ogolnym

dziewczyny,
      nie widze tu opcji zaznaczania nowych postow, wiec mam taka sugestie, zeby
      dopisywac sie na koncu, a nie pod ktoryms wczesniejszym postem - co Wy na to?

Te litery sa rzeczywiscie tak male, ze jest mi dosc trudno wylapywac po datach
      czy jest cos nowego

• mamatrojaczkow Re: czerwiec 2002 28.03.03, 22:56
      Czesc kobiety! Tu AgaJot. Moje czworaczki (trojaczki + malzonek ) poszli spac i
      mam chwile, zeby przypomniec o swoim istnieniu! Fajnie, ze jestescie, ale forun
      graficznie ciulowe niestety. No coz, my polskie kobiety ciagle musimy borykac
      sie z wiekszymi trudniosciami wiec takie forum to betka!!! Moooocno
      pozdrawiam!!! Agnieszka
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 28.03.03, 22:56
      Ines, bo z Forum nie ma dojscia do edziecka
      najlepiej zapisac adres strony w ulubionych i tak wchodzic

Beato- jesli Natalka juz potrafi wchodzic na tapczan, to teraz postaraj sie ja
      szybko nauczyc jak sie schodzi: tylem, nogi pierwsze.

To byl chyba najgorszy moment, jak ANka wlazila na tapczan, a z
      niego...spadala. Jak nauczyla sie schodzic, to juz bylo niezle.
    • emka74 Re: czerwiec 2002 29.03.03, 07:44
      Witam!
      No i mi udało sie do Was dotrzeć. Pozdrawiam wszystkich. U mnie podobnie jak u
      Was mała szaleje, wszędzie jej pełno. A juz najgorzej z zasypianiem, kręci sie
      wokół własnej osi przez sen, trwa to od 30 min do prawie godziny zanim zaśnie
      na dobre.
      Całe szczeście ,że forum ma podobny układ tematyczny, myślę ze się odnajdziemy
      i będzie dobrze, mimo wszystko, skoro nie ma innego wyjścia.
      Pozdrawiam wszystkich
      Ewa z Głogowa z edziecka
      • bea4oliv a propos spania malucha 29.03.03, 09:34
        Wiecie co mój mały koszmarnie śpi w nocy. Zęby już były, kolki i inne
        brzuszkowe historie też chyba mozna wykluczyć. Wpadłam na taką myśl, że chyba
        przeżycia dnia codziennego nie pozwalają mu spać. Może przeżywa w tej swojej
        sennej małej główce nowe doświadczenia, psy spotakne na spcerze, dzieciaczki i
        inne tego typu atrakcje.Może tyle nowych bodźców to za dużo jak na taką małą
        nie doświadczoną główkę. A może to jakaś inna przyczyna. Nerwowo i stresująco
        nasz mały nie ma , oboje pracujemy w domku więc zawsze jak nas potrzebuje albo
        tata albo mama jest na podorędzu ( nie każdy bąbel tak fajnie się ma). To czemu
        zazulec mały nie daje w nocy spać!? Jak był mały przesypał w nocy od 8 do 24,
        potem do 4 i do 9. A teraz jak wyśpi w całości od 8 do 23 to jest ok a potem
        potrafi co godzine, a czasem co pół kwęczeć.Niczego nie zmienia spanie z nami.
        Nie wiem co o tym mysleć. A może to taka niemowlęca norma a spące całą noc
        dzieciaczki to wyjątek ?
        • katrin12 Re: a propos spania malucha 29.03.03, 18:00
          Hej, hej.
          Misio wraca do zdrowia! Marchwianka pomogła! Dziękuję dziewczyny za rady.
          Jesteście nieocenione. A co do spania to mój mały też potrafi kilka razy budzić
          się w nocy. Jeśc daję mu ok.3-4. Jak się wcześniej obudzi to nie wyjmuję go z
          łóżeczka tylko się do niego przytulam. Oczywiście płacze kilka chwil, ale potem
          zasypia. Może to jest sposób? Moja dziecina jest chyba jedną z nielicznych,
          która nie raczkuje i nie chodzi. Jak na razie tylko pełza podpierając sie ręką.
          Mam nadzieję że zacznie się w końcu przemieszczać na czworakach. Na razie tyle.
          Pa, pa.
          Kasia.
          • mamatrojaczkow Re: a propos spania malucha 29.03.03, 18:21
            Moi na szczescie spia. Dzisiaj bylismy na spacerku baardzo dlugim, bylo
            superowo wjh bvsibn,( to piasal Kuba) Pozdrawiam! Agnieszka
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 29.03.03, 20:55
      czesc dziewczyny, witaj Ewo, najpierw myslalam, ze ktos nowy do nas dolaczyl,
      masz zupelnie inny nick (musze Cie zrobic na zielono wink )

czuje sie troche rozdwojona, bo pisze jednoczesnie na starym i nowym
      eDziecku....

Barka ma 3 zab, dzisiaj wyszla gorna jedynka
      POza tym zaczyna mi wlazic w gore, tzn mamy takie male krzeselko dla Ani a
      Barka staje sobie przed nim i kolano wklada na nie, jeszcze chwila i sie
      wdrapie.

Nocy calej tez niestety nie przesypia, musi sie obudzic przynajmniej raz.

pa pa
      • dysia_j Re: czerwiec 2002 29.03.03, 22:00
        Luna, ostatnio bylam u tesciowej i poskarzyla si, ze ma zapalenie pecherza.
        Zapytalam czy bierze furagin, a ona na to, ze teraz furaginu juz sie nie
        bierze, bo podobno okazuje sie szkodliwy. Nie wiem ile w tym jest prawdy.
        Dodam, ze tesciowa pracuje w minskim szpitalu. Jest oddzialowa na oddziale
        chirurgii, wiec z lekarzami stycznosc ma non stop. Zapytaj moze te swoja pania
        nefrolog.
        Pozdawiam

Wiecie, co mi sie podoba na tym forum? Ze wszystko bardzo szybko sie
        otwiera smile
        • mamaluna Re: czerwiec 2002 29.03.03, 22:18
          Dysiu, zapytam na pewno.
          Ale to jest nefrolog z poradni dzieciecej przy szpitalu dzieciecym, wiec nie
          byle konowal - mysle, ze gdyby tak bylo jak piszesz, to nie dawanoby tego,
          zwlaszcza tak malenkim dzieciom (Barka dostawala to juz jak miala 4 mies.).
          Nasza pediatra tez to zapisala, a moje dwie kolezanki, ktore chodza do dwoch
          roznych nefrologow (rowniez ze szpitali) takze to mialy zalecone. No ale nie
          omieszkam zapytac.
          A nie pamietasz co bierze Twoja tesciowa?
          • dysia_j Re: czerwiec 2002 29.03.03, 22:32
            Lunka, absolutnie nie kwestionuje kompetencji Twoich lekarzy. Po prostu skoro
            cos takiego uslyszalam, to uznalam za swoj obowiazek poinformowac Cie o tym.
            Nawet jesli mialby to byc wymysl jakiegos jednego lekarza. A jutro zadzwonie i
            zazpytam, co tesciowa brala, i dam Ci znac.
            Papatki smile
            A tak przy okazji, to jak robisz nas na zielono??? Bo ja tez chce smile))
            • mamaluna Re: czerwiec 2002 29.03.03, 23:12
              Dysiu, wiem, ze to bylo w dobrej wierze, a nie zeby podwazac czyjes
              kompetencje. Dzieki, ze mi o tym napisalas. Dlatego zapytam i ciekawe co mi
              odpowie pani nefrolog. Pediatry tez zapytam przy najblizszej okazji.

Zeby dodac kogos musisz wejsc na link "moje forum" u gory strony, pod czerwona
              kostka z napisem "poczta" i tam wszystko ustawiasz
              • inneess Re: czerwiec 2002 30.03.03, 09:41
                nio hej
                jak zwykle yu i tam smile
                ale kociokwik mam smile

słuchajcie w związku ze zmaiana czasu moje dziecko wkońcu budzi się o
                przyzwoitej porze dzisaj 6.30 nowego (stary5.30) nio może zacznie wstawac jak
                normalni ludzie przedwczoraj radkowi wstał (radi miał dyzur poranny a ja nocny
                naszczęście) o 4.30 hahahahah
                mi na nastepny dzień o 6.30 to juz lepiej smile

dziewczyny jakby zlot nie wypalił - zwłaszcza że mam ten ślub to może
                faktycznie czerwcowe byśmy się spotkały smile
                można wtedy nawet do tego lisowa wypipidowa smile bo tam koniki smile
                albo jak kto zna inne miejsce
                a moze dysya jak dobrze pamiętam zabierze nas na mazury?????????
                kurcze trzeba pomysleć serio dziewóchy - bo wiosna duzymi krokami idzie i moim
                skromnym zdniem fajniej by było przełom maja czerwca - bo ostatnimi latami
                wtedy najłdniejsza pogoda smile nio i jeszcze nie ma sezonu smile

całuski ogromniaste smile aga i kuba
                • mama_hipka Re: czerwiec 2002 30.03.03, 19:17
                  Dobre to było Aga wypipidowa hihihi smile
                  Myśmy byli w zoo dzisiaj ale Hipka mało co zwierzatka interesowały tylko
                  gubienie bucików, ale taka piękna pogoda że pospacerowalismy 4 godziny i teraz
                  chłopaki śpią a matka nadrabia braki towarzyskie wink
                  A wogóle to strasznie bym się chciała z Czerwcówkami spotkać bo takie fajne
                  jesteście że hej!
                  A ten furagin to napewno ok bo ja go w ciązy brałam i jeszcze monural.
                  A to spotkanie to pewnie że z konkami można zrobić będziemy dzieciaki uczyć i
                  możemy takie wspólne urodziny zrobić, każda ciasto przywiezie i kiełbaski i
                  pifko, się rozmażyłam .........eh!
                  To papa idę marzyć Basia
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 31.03.03, 09:49
      czesc dziewczyny,
      u nas dzisiaj nstepny postep: Barka sama zrobila kilka krokow, malenkich
      krokow. Udalo jej sie to dwukrotnie. Spanikowana byla, ale zrobila.

• inneess Re: czerwiec 2002 31.03.03, 10:06
        nio basiu spoko zaponiałam że to lisów wygwizdów????? chyba smile
        więc go wypipidów nazwałam smile

kuba wstał dzisiaj o 7 smile a ja miałąm dyzur poranny a radek i tak musiał wstać
        bo na 8 do pracy a on miał dyzur nocny ale się z niego smiałam

lunia brawa dla basiuli - dogania kubeczka wtrymigi smile
        nio basiu ja też jestem za wspólnymi urodzinkami smile z kiełbaskami (chciaż na
        diecie jestem smile)

buzaików 102 ciocia aga i kuba łamaga
      • sikorskam Re: czerwiec 2002 31.03.03, 10:11
        O rany, może podejmiemy razem decyzję, że piszemy już tylko tu? Oszaleję od
        sprawdzania co chwila obu forów.
        Napisałam przed chwilą na starym eDziecku, a tu tyle nieprzeczytanych listów!

Majka niestety kaszle, a zima wraca. A ja mam depresję na przednówku - nic mnie
        nie cieszy! W sobotę miałyśmy mieć duże spotkanie mamusiek w zoo i pogoda nas
        zniechęciła. A w następny weekend ma śnieg padać!
        • dysia_j Re: czerwiec 2002 31.03.03, 12:01
          Dziewczyny, to gdzie w koncu pisac? Najpierw padaly deklaracje, ze dopoki
          stare forum dziala, to tam piszemy, wiec juz sie pogubilam. Napisze tutaj
          Lucynko, gratulacje Basinych kroczkow smile) (powinno byc :bounce: wink ).
          Monis, glowa do gory smile Owszem, nastepny weekend ma byc zimny (tez mnie to
          dobija), ale ochlodzenie ma potrwac tylko do wtorku (kwiecien-plecien...
          tralalala). A potem juz pewnie wisona pelna geba. W koncu przylecial juz
          pierwszy bocian do Polski smile
          U Tymcia nadal tylko goraczka (chociaz dzis mniejsza), wiec pewnie to na
          prawde trzydniowka i nic sie juz nie rozwinie. No i siedze dzis w domku smile))
          Ale niepokoi mnie jedna rzecz. Jak maly ma goraczke wieczorem i podam mu
          Ibufen (2,5 ml - tak zalecil lekarz), to po kilku godzinach - w nocy - ma
          35,5 - 36 (w pupie). Czy to nie za malo? Wasze maluchy tez tak miewaja?
          Zapytac lekarza?
          Lucynko, wczoraj tesciowa byla "nieuchwytna" - to bardzo towarzyska osoba, do
          tego stopnia, ze swojego wnuka widuje raz na 2-3 tygodnie (a mieszka po
          drugiej stronie ulicy i prace konczy o 15). No comments. Dzis jednak nas
          odwiedzi (przy sprzyjajacych wiatrach wink ) to sie o ten lek zapytam. Chociaz
          pewnie to jakas sciema i wszystko jest w najlepszym porzadku z furaginem. W
          koncu taka informacja bylaby dostepna dla wszystkich lekazry, a nie tylko w
          Minsku Maz. wink
          Sciskam Was smile

Ciekawe czy Itanka, Burek i inne "zguby" tu dotra? smile
          Pa
          • sikorskam Re: czerwiec 2002 31.03.03, 12:36
            Niestety Ania-burek nie będzie pisać na gazetowym forum. Kazała Was wszystkie
            pozdrowić i ucałować, co niniejszym czynię (tu powinno być :lovesmile. Obiecuje,
            że zobaczymy się na zlocie.
            • renia_emama Re: czerwiec 2002 31.03.03, 13:17
              Hej babeczki,
              myślę że pewnie jutro zamkną edziecko, więc nie będzie problemu gdzie pisać.
              Ines - a odczep Ty się od miotły! Przecież miotła mnie się należy, toż przecież
              jestem spod Łysicy wink)) Właściwie to powinnam tu być nie Renia tylko Czarownica
              spod Łysicy, hi hi.
              Luna to gratulacje że Basia zaczyna chodzić.Moja Maja tylko trochę pełza.

Spotkać musimy się koniecznie, a urodzinki faktycznie można zrobić wspólne.

Moja mala od soboty jest bardzo rozdarta.Nagle dostała kataru i chyba spływa
              Jej przez gardło bo trochę pokasłuje. A wogóle to bawi się i nagle zaczyna
              płakać i to tak żałośnie że aż się serce kraje. A jak dorwie smoka to gryzie,
              przygryza i ciągnie rączką, za chwilę wypluwa a potem znów szuka.Wszystkie
              czwórki ma bardzo opuchnięte i to z pewnością jest przyczyną tego stanu rzeczy.
              Jak Jej szły pierwsze ząbki było to samo. Noc z soboty na niedzielę była
              tragiczna, a wczoraj włożyłam Jej czopek i w sumie było dobrze.Ten katar to
              podobno też może być od zębów. Bo jeśli nie to się załamię.Tydzień była zdrowa
              i znów choróbsko?! Sylwia zdrowa, poszła wreszcie do przedszkola (po 3
              tygodniach). Jak nie urok to ... z tymi dzieczynkami mam.

Do ZOO to bym też Maję chętnie wzięła, ale najbliższe w Krakowie crying(( A ona tak
              lubi psy to pewnie i inne zwierzaki by Ją zainteresowały.
              Czas zmieniony a wiosna gdzie???

Pozdrawiam serdecznie Renia spod Łysicy
              • katrin12 Re: czerwiec 2002 31.03.03, 15:21
                CZeść Laseczki!
                Misio już od dwóch nocy daje mi nieźle popalić. Najpierw biegunka a teraz idą
                górne jedynki. Wstaję po 6-8 razy. Dzisiaj daję czopek. Mam nadzieję, że
                pomoże. CZy jest jakiś dzieciaczek wśród czerwcówek, który jeszcze nie
                raczkuje, ani nie chodzi? Czy tylko mój taki powolny? Dziewczyny nie róbcie
                zjazdu na przełomie maja i czerwca, bo my idziemy do szpitala. Może później.
                Tak bardzo chciałabym sie z wami zobaczyć. Jesteście super babeczki! Pozdrawiam.
                Kasia.
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 31.03.03, 15:26
      Czytalam gdzies wypowiedz Burek, ze nie zamierza pisac na gazecie....
      Szkoda...

Mam pytanie do mam dziewczynek: czym podmywacie? Bo ponoc mydlem nie wolno, a
      ja obie dziewczyny mydlem podmywam. No kurcze, siebie tez.
      • renia_emama Re: czerwiec 2002 01.04.03, 07:40
        Witam pięknie w Prima Aprilis (tak to się pisze???),
        Katrin moja Maja nie raczkuje, nie chodzi, nie wstaje. Ale od kilku dni pełza
        po dpodłodze i jakby szykowała się do raczkowania.
        Luna a skąd Ty to mydło do podmywania wytrzasnęłaś crying(( Toż moja mama wpajała
        mi od dziecka, że absolutnie żadnego mydła! Maję i Sylwię podmywam samą wodą.
        Ja używam płynu do higieny intymnej AA lub AVON, po żadnym nie zauważyłam
        pieczenia, swędzenia czy wysypki.Ale osobiście bardziej polecam Avon, bo ma
        delikatny zapach i wystarczy maleńka kropla.

Majka w nocy spała,ale trochę pokasłuje.Dziąsła bardzo opuchnięte.

Wspominałam kiedyś że miałam wróżone wahadełkiem i mam mieć jeszcze synka. A
        teraz powiedział, że synek będzie w ciągu 2 lat!!! Tylko nie wiem czy urodzę
        czy zajdę w ciągu 2 lat. Tomkowi powiedziałam "Zero seksu przez najbliższe 2
        lata", bo nie uśmiecha mi się tak szybko następne baby. Dobre co?

U nas dziś był przymrozek ! No gdzie ta wiosna?

No to miłego dnia kochane, Renia

• nedka Re: czerwiec 2002 01.04.03, 10:30
          Luna, ja też podmywam Natalkę mydłem i sama też zawsze myłam się mydłem (tzn.
          ja- żelem pod pr.).
          Dziewcyny, życzę zdrówka Waszym dzieciaczkom!
          Beata
        • mamaluna Re: czerwiec 2002 01.04.03, 10:35
          Reniu, mi niestety nikt nic nie wpoil i ja juz tak 30 lat mydlem... Na
          szczescie zadnych problemow nie mialam do tej pory, Anka zreszta tez nie. No
          ale teraz juz wiem.

U nas wczoraj tak obrzydliwie wialo, bylo zimno i okropnie, brrrrrrr

Barka cwiczy chodzenie, smiejemy sie, ze na swoich watrobiankach zasuwa.

Ja jutro ide juz do pracy, tym razem juz na dobre. Troche mi szkoda, ale
          czasami mam juz dosc siedzenia w domu i na pewno przyda mi sie takie oderwanie.
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 01.04.03, 11:23
      ja wlasnie wczoraj sie dowiedzialam, ze mydlo ponoc niszczy naturalna flore i
      dlatego dziewczynki i kobiety nie powinny, ale jak juz wspomnialam ja i Anka od
      zawsze mydlem i nic nas nie piecze ani nie swedzi, ani zadnych chorob itd.

Dziewczyny, wlasnie ustalilam termin cystografii - 14 kwietnia z samego rana. I
      dopiero teraz poczulam przerazenie. Przedtem bylam twardzielka, ze jak mus, to
      mus, ale teraz jestem zalamana. Wiem, ze badanie jest konieczne, ale jak sobie
      pomysle, ze beda jej w tej malenkiej pupulce grzebali i wkladali cewnik, to mi
      sie ryczec chce.... Chcialabym juz miec to za soba...
      • renia_emama Re: czerwiec 2002 01.04.03, 13:15
        Luna kochana będzie dobrze wink)) Każda z nas by się martwiła i bala i dała
        siebie pokroić żywcem żeby dzieciom chorób i cierpień oszczędzić. Jesteśmy
        wszystkie z Tobą. Pomyśl że przynajmniej będziesz wiedziała dokładnie czy
        wszystko w porządku, a napewno mała nie będzie tego pamiętala.

Głowa do góry, będzie dobrze.Przesyłam Ci dobrą energię i buziaki Renata
        • patik Re: czerwiec 2002 01.04.03, 13:45
          Melduje sie tutaj wraz z moimi chlopakami! Ze spaniem tez mamy same problemy -
          czasami juz o 3.30 panowie sa gotowi do przezywania nastepnego dnia od nowa.
          Mozecie sobie wyobrazic jak na to reaguje! Faktycznie, noce sa do bani.
          Sluchajcie, a jak u was z strachem przed obcymi ludzmi? Jeden moj chlopaczek to
          ryczy nawet na widok ludzi na spacerku, a drugi daje sie brac na rece kazdemu i
          obdarza pieknym usmiechemsmile Kiedy to powinno minac? Tzn. ryczenie, nie
          usmiechanie sie...
          No i panowie rezygnuja z wieczornego mleczka - zjadaja go raptem po 300-400 ml
          na dzien. jak lekarz sie dowie, to dopiero bedzie. A jak u Was?
    • smerfetka10 Re: czerwiec 2002 -basia9 01.04.03, 22:33
      Cześć dziewczyny!!!

Czuje sie bardzo nieswojo!!!!!!!!!
      Nie mogę sie w tym wszystkim połapać!!
      Czy tutaj możliwa jet subskrypcja???

U nas wszystko ok, pomijając siniaki i zadrapania Leonasmile
      Teraz mały Kanibalek zasnął !

pozdrawaim
      wkrótce sie odezwę!!!!!
      • nedka Re: czerwiec 2002 - PRZECZYTAJCIE PROSZĘ 01.04.03, 23:38
        Dziewczyny, wpadłam dzisiaj na stronę www. maluchy.pl
        Słuchajcie, ta strona jest SUPER.
        Chodzi mi oczywiście o forum. Jest czytelne, można otrzymywać odpowiedzi na
        skrzynkę. Poza tym można robić różne fajne rzeczy z tekstem, np. pogrubiać,
        zmieniać kolor, wielkość liter, można wstawiać linki, obrazki, buźki, można
        zmieniać tekst w swoich postach - nawet już wysłanych, jest podgląd tekstu
        przed wysłaniem itd.itd, itd.
        Co Wy na to, żeby się tam przenieść!? Jest tam wiele osób z edziecka.
        Nie namawiam, ale błagam, zajrzyjcie chociaż na to forum, żebyście mogły sobie
        porównać forum gazetowe z "maluchowym" smile
        nedka
        • sikorskam Re: czerwiec 2002 - PRZECZYTAJCIE PROSZĘ 02.04.03, 09:01
          Jestem za!!! Juz napisalam do wszystkich dziewczyn zeby to rozwazyly!
        • paula71 Re: czerwiec 2002 - wszędzie fajnie!!! 02.04.03, 12:12
          Ja jestem wszędobylska , hihihi.
          Jestem na edziecko, dziecko-info, imagina rodzice, maluchy, kochamy dzieci - no
          chyba wszystkie wymieniłam.
          Wszedzie jest fajnie - bo jestesmy razem .
          Całuski

A co do mojego czerwcowego Mateuszka - wychodzi mu 3-ci zabek , stoi sam bez
          podparcia , raczkuje w tępie odrzutowca , gada jak najety no i zaczyna
          pokazywać różki jak mu coś nie odpowiada.

Pozdrawiamy wszystkich rówieśników.
          cmok cmok
    • mamatrojaczkow Re: czerwiec 2002 02.04.03, 09:42
      Cześć dziewczyny, no i co z tymi maluchami.pl? Katrin, nie stresuj sie, moi
      chlopcy radarowcy nie stoja, nie raczkuja, co prawda to wczesniaki, ale mogliby
      sie w koncu ruszyc! Ale za to swietnie sie bawia w okuliste ( raczki w oczkach
      braciszka) i kochaja sie na odleglosc baaardzo. My w KONCU wychodzimy na
      spacery, bo pogoda w miare wbudzajac niemala sensacje. Dzisiaj w nocy Lukasz
      sie obudzil na cyca o drugiej ale mu wybaczylam, natomiast jego braciszek
      Michalek obudzil sie na pogaduchy o trzeciej no i musial pogadac sam bo
      zignorowalam zaczepki i w koncu zasnal ale i tak sa chlopaki spoko! Pozdrawiamy
      wszystkich rowiesnikow! Aganieszka i Kuba, Lukasz, Michal
      • mama_hipka Re: czerwiec 2002 02.04.03, 10:40
        Wiecie co ja te maluchy to podglądam od czasu do czasu i też myślałam o tym ale
        głupio mi było że mnie okrzyczycie, a nawet jestem zarejestrowana na imaginie
        bo tam też jest ładnie tylko nikt tam nie zagląda. Ja jestem za.
        Mam ogromna prośbę do mam z Warszawy, moja ukochana przyjaciółka przeprowadziła
        się do stolicy sad buuuuu, no i mało kogo zna. A właśnie wczoraj stwierdziła że
        jest w ciąży, nie ma tu ginekologa a ma kłopoty bo zażywała bromergon żeby
        zajść i teraz jeden kazał jej odstawić a drugi krakowski zażywać dalej. Mieszka
        na Ursynowie niedaleko Damiana, może któraś z Was mieszka niedaleko i by mogła
        się z nią spotkać na spacerku, polećcie też szpital i ginekologa bo ona jest
        jak siostra dla mnie, a Wam ufam. Patrzyłam już na szpitale ale każdy pisze co
        innego.
        Pliz !
        Basia
      • mama_hipka Re: czerwiec 2002 02.04.03, 10:43

właśnie mnie wywaliło z forum dawnego na nowe, ogłaszam zamknięcie forum.
        To co robimy dziewczyny ??????????????????????????
        • dysia_j Re: czerwiec 2002 02.04.03, 12:14
          Haha, też chciałam się na "stare" zalogować, a tu kiszka - wywaliło na gazetę.
          Jeśli chodzi o "maluchy", to jestem jak najbardziej za. Subskrypcja to wielkie
          słowo smile)) Poza tym gdzie Wy tam i ja smile Nawet sie tam kiedyś
          zazrejestrowałam, nie pamietam tylko jako kto... Ale się dokopię. A jak będzie
          zupełnie udziwnione, to zrobię to jeszcze raz.
          Reszta później, bo bejbi wstało (jestem na zwolnieniu).
          Lunko, ten teściowej lek to Urolin.
          Pozdr.
          • nedka Re: czerwiec 2002-proponuję przenosiny! 02.04.03, 12:44
            No i co, fajnie tam na maluchach, no nie??? smile)))))))))
            Proponuję więc przenosiny.
            Jeśli nie macie nic przeciwko, spotkamy się na maluchach.
            Do zobaczenia.
            Aha, Burek też tam jest.
            nedka

Ale mi się smutno zrobiło, jak weszłam na nasze edziecko, a znalazłam się na
            gazecie. Coś się skończyło sad
            Ale głowa do góry beatko. Na maluchach jest super. Tu szczerze mówiąc jest
            kiszka i żeby nie Wy (moje kochane czerwcóweczki) to chyba bym sobie
            powiedziała STOP.
            Ja idę na maluchy. To mój ostatni post na gazecie. Papa gazeto smile
            Chyba że któraś z Was nie chce na maluchy, to szybko - protestujcie.
            Pa. nedka
            • sikorskam Re: czerwiec 2002-proponuję przenosiny! 02.04.03, 14:03
              To ja też już tu ostatni raz. Wszystkich zasypałam listami o przenosinach
              (sorki!), wiec sie pewnie odnajdziemy na maluchach. Pa!
              • mama_hipka Re: czerwiec 2002-proponuję przenosiny! 03.04.03, 10:03

A ja jestem znowu chora i wczoraj miałam 38 i łeb mi rozwala całą noc nie
                spałam i jestem zła a do tego cycek mnie boli jakby ktoś go skopał. No to ja
                też idę na maluchy, ale mam pytanie czy tam zrobimy czerwcóweczki, bo się
                pogubimy sad
                /wczoraj kupiliśmy buty hipkowi i prawie żadne nie pasowały bo ma wysokie
                podbicie, stanęło na mrugały takie fioletowe.
                Napiszę potem jak się lepiej poczuję, papa Basia
                • renia_emama Re: czerwiec 2002-proponuję przenosiny! 03.04.03, 10:19
                  To ja też idę się zalogować na maluchach.

Moja szwagierka jest 10-ty dzień po terminie i ma bóle co 15 minut, więc dziś
                  napewno urodzi. Trzymam za Nią kciuki wink))

Buziaczki Renia
    • bea4oliv Re: czerwiec 2002 06.04.03, 07:06
      No i zostałam tu sama. Wszystkie mamy czerwcowe sie wyprowadziły. Może jakaś
      nowa mama tu zawita. Mnie niestety "maluchy" nie opdpowiadaja. Szkoda. Bo
      fajnie sie czytało o rówieśnikach.A pisać tak w pustą przestrzeń trochę
      głupio.POczekam może ktos sie pojawi.
      • emka74 Re: czerwiec 2002 06.04.03, 09:09
        Cześć!
        Jeszcze ja tu jestem. Ale się narobiło, mnie tez pomysł z przprowadzką na
        gazetę się nie podobał, ale skoro nie ma rady, to zaczełam funkcjonowac na
        gazecie i sie powoli przekonałam, a tu znowu przeprowadzka, sama nie wiem, w
        końcu tu sie przyzwyczaiłam i znowu zmiana, buuuu. Po pierwszej wizycie na
        maluchach wrażenia jakoś nie zachwycające. Wszystko sie pomieszało, aż jestem
        zła, bo i tu koleżaki i tam.
        Hmmm, narazie jesteśmy dwie, zobaczymy może dołączy sie reszta....
        Pozdrawiam
        Ewa
        • bea4oliv Re: czerwiec 2002 06.04.03, 09:38
          Jak fajnie, że nie zostałam tu sama. Już myślałam żeby się przyleic do majówek
          albo lipcówek, Ale mały jest z 19 czerwca i nie wiedziałam gdzie sie
          przyczepić. Więc napisam dramatyczny list o samotności i suuuuuper że juz nie
          jestem tu sama.
          Mały ma od wczoraj nowa "zabawkę" powiesiliśmy mu w kuchni chustawkę ile pisku
          i radośći - najbardziej fascynyje go lecąca woda z kranu - jak mamusia gary
          myje. Ciekawo bo równie żywiołowo reaguje jak latam po domu z miotłą chi, chi
          Pozdrowionka
          bea
    • iwa.mamaprzemka Re: czerwiec 2002 10.04.03, 23:06
      Witam czerwcowe mamy i ich pociechy szkoda tylko, że grono czerwcówek tak się
      wykruszyło sad.
      Od jakiegoś już czasu czytałam posty czerwcówe natomiast jeszcze tutaj nie
      zagościłam.

Mój synek ma na imię Przemek i jak na razie poznaje świat na siedząco. Nie
      pełza , nie wstaje i nie raczkuje. Z jednej strony chciałabym ,żeby był
      bardziej mobilny z drugiej zaś dostrzegam zalety takigo stanu rzeczy - mam ten
      komfort, że mogę go posadzić na kocu, obstawić zabawkami i przez 5 min. zająć
      się czymś innym (dłużej na samotnej zabawie nie wytrzymuje).
      Beatko pocieszyłaś mnie pisząc, że Twoje dziecię nie połzało a teraz chodzi,
      wydawało mi się, że ten etap jest konieczny przed wstawaniem i chodzeniem.

Przemko jest przekochany ale podobnie jak u Waszych maluchów spnie to jego
      słaba strona. Miał już okres , że przesypiał noc z jedną pobudką trwało to ok.
      miesiąca - z łezką w oku to wspominam. Teraz popłakuje przez san średnio co
      godzinę, on śpi ale ja mam pobudkę.

A jak wygląda ząbkowanie u waszych maluchów. Mój ma obecnie 4 jedynki + 2 górne
      dwójki w drodze. Z jedynkami nie było takiego problemu a te dwójki dają mu
      popalić (nam przy okazji też). Biedaczysko ciągle coś gryzie, przy każdej
      okazji próbuje "upolować" rękę mamy lub taty , przy zasypianiu pociesza się
      gryząc szczebelki łóżeczka.

Pozdrawiam gorąco.

No to jesteśmy już w trójkę, może jeszcze ktoś do nas dołączy?

Iwona i Przemko
      • bea4oliv Re: czerwiec 2002 13.04.03, 08:34
        Witam witam , a juz myślałam ze czerwiec 2002 umrze śmiercią naturalną.
        Siedzacy Olivier to już dawne wspomnienie. Wtedy miałam czas raniutko poczytać,
        napisać coś na forum. Teraz z trudem zdażę przelecieć mieszkanie a raczej
        podłogi bo mały więzień już kwęczy w łóżeczu żeby go wycianąć.Najbardziej
        ciągnie go nasz były balkon ( przestawialiśmy ścianę z oknem i nie skończylismy
        tego remontu) stoja tam w wuiadaerkach rózne narzędzia, farby i takie tam. Mimo
        że zastawione fotelami mały uparcie próbuje się tam dostać.No i czsem mu się
        udaje- poprostu masakra. Jesli chodzi o zabki małemu wychodziły 4 na raz - to
        był koszmar. W nocy budził sie co pół godziny, chodziłam totalnie nieprzytomna.
        A teraz troche sie poprawiło.Mam nadzieje że postałe żęby nie będa wychodziły
        juz tak tragicznie.Teraz sobie smacznie śpi więc moge troszkę pobuszować w
        sieci i napisać co nie co. Mam nadzieję że po malutku ożywimy ten wętek.
        Brakuje mi relacji jakie postepy robią rówieśnicy małego.
        pozdrowionka
        bea
    • mamaluna Re: czerwiec 2002 13.04.03, 21:37
      dziewczyny, zajrzalam tu i widze, ze ktos tu zostal

ja chodze na maluchy tylko do watku o naszych dzieciach, poniewaz tam sie
      wiekszosc przeniosla to ja tez, ale poza tym tamtego forum nawet nie
      przegladam. Moze wiec tez byscie tam zajrzaly, co. Zachecam.

• iwa.mamaprzemka Re: czerwiec 2002 20.04.03, 21:13
      Dawno tu nie byłam, ale świętowanie w tym roku zaczęliśmy zdecydowanie
      wcześniej i już w poniedziałek wyjechaliśmy do rodzinki.
      Swięta nie zapowiadały się u nas najciekawiej. Przemko miał biegunki, potem
      brzydkie zielone kupki ze śluzem, podbarwionym krwią. Trwało to ok. tygodnia i
      okazało się że to prawdopodobnie alergia na jakiś produkt, tylko na co ? tego
      jeszcze nie odkryłam . Dodatkowo zaszkodziła mu smekta ( a miała leczyć smile),
      która jest ulepszana smakowo wannilią i czymś tam jeszcze. Biedaczek przez 5
      dni jadł tylko nutramigen, ryż i ziemniaczki brr...
      Teraz na szczęście wszystko mu przeszło i rozszerzamy jego dietę.

Maluch zasmakował chodzenia ( oczywiście z udziałem rodzica) i teraz już nic
      innego nie chce robić. Zaczyna być coraz bardziej samodzielny i teraz ja
      chodzę tam gdzie on chce a nie odwrotnie.

Nie wiem jak Wy ale ja sie chyba przyłączę do mam na maluchach. Nie ukrywam ,
      że skakanie po dwóch forach niezbyt mi odpowiada ale fakt , że tam sie
      zadomowiły prawie wszystkie czerwcówki skłania mnie do tej decyzji.
      Może wkrótce wrócimy?
      Pozdrawiam
    • joaskak Re: czerwiec 2002 24.04.03, 12:46
      Cześć Dziewczyny! Nie wiem co wy na to , ale chciałabym dołączyć do Waszego
      grona. Jestem mamą małej Wiktorii.Wiki też jest czerwcowa tak jak Wasze
      dzieci.Od urodzenia mamy niestety pod górkę. Najpierw infekcja układu moczowego
      potem podwyższone napięcie mięśniowe następnie obniżone napięcie itd.Jeżeli się
      zgadzacie na nasze towarzystwo odezwijcie się.
      • iwa.mamaprzemka Re: czerwiec 2002 24.04.03, 22:07
        Ja chyba jestem ostatnią osobą, która powinna sie w tej kwestii wypowiadać -
        sama jestem tu od niedawna.
        Tak czy owak jak zapewne zauważyłaś prawie wszystkie dziewczyny przeniosły się
        z tym wątkiem na forum www.maluchy.pl . Ja od dzisiaj też sie tam przeniosłam.
        Ztego co sie zorientowałam dziewczyny są bardzo pozytywnie do wszystkich
        nastawione wiec napewno przyjma ciebie i Wiktorię z otwartymi ramionami.
        Ja na pe3wno bardzo chętnie poznam was bliżej i wymienię sie swoimi
        doświadczeniami.

Życzę zdrówka dla Wiktorii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka