Dodaj do ulubionych

Śpi na boku. też?

30.10.06, 10:32
Moja mała Emilka spi na boku, raz na lewym raz na prawym.Uwielbia tak spać, a
wszystko według mnie wzieło się stąd że karmię ją piersią i to głównie na
leżąco(tak mi i jej wygodnie).A w pozycji karmienia na leżąco maleńką układam
na boku i wtedy dobrze jej ssać.
No i kurde od ostatnich dwóch tygodni ona do spania, czy to po kąpieli czy
drzemka w ciągu dnia do spania układa się na boku, a główkę musi miec wtuloną
w podusie.No tak słodko to wygląda. Ale pierwszy raz widzę żeby takie
maleństwo spało na boku.smile Czy któryś maluszek tez tak usypia i spi w tej
pozycji, może to normalne? chociaż nie wwiem czy to zdrowo dla kręgosłupa i
wogóle, zapytam się peditatry jak pójdziemuy niedługo na szczepienie....
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Śpi na boku. też? 30.10.06, 10:56
      Hej, ja też karmiłam Tosię na leząco i mala zasypiała przy cycu, bardzo czesto
      na boku. Za to na spacerach spała na pleckach. Teraz odzwyczaiłam Toskę od
      usypiania przy piersi, więc i śpi na pleckach.
      nie wiem co na to kręgosłup, zapytaj lekarza i daj znac bo sama jestem ciekawa.
    • aga.kotek Re: Śpi na boku. też? 30.10.06, 11:27
      moja oliwkę w łóżeczku w nocy karmie butla..ale zauważyłam ostatnio że spi
      tez na boczku..ale tylko w nocy..pozdrawiam
    • agakapcia Re: do aguś_ka 30.10.06, 12:47
      jeju proszę napisz jak odzwyczaiłaś zasypiania przy piersi
      prosze.. prosze... prosze...

a co do boczku to mój mały w nocy tylko na boczku bo na plecach śpi
      conajwyżej 5 min - zaraz się budzi
      a w dzień żeby troszkę odciążyć ten kręgosłup no i bioderka to kładę go na brzuniu....

a ciekawa też jestem co na to pediatra...
      • monilka24 Re: do aguś_ka 30.10.06, 13:50
        na szczepienie wybieram sie po 8 listopada, bo wtedy jest termin kolejnego. wiec
        dopiero wtedy zapytam sie pediatry i odpisze.mam nadzieje że może tak spać, bo
        nie wiem jak ją odzwyczaję, bo już próbowałam. pozdrawiam
        • agus-ka Re: do aguś_ka 30.10.06, 14:05
          tak sobie myślę, że to nie może być bardzo szkodliwe, bo w szpitalu mówili mi,
          że dziecko powinno spac na boku, bo może się zachłysnąc. Za to ortopeda zaleca
          spanie na brzuchu lub na plecach.
          ale i tak zapytaj
      • agus-ka Re: do aguś_ka 30.10.06, 14:00
        Mnie przeraziła wiadomość, że sąsiadki 1,5 roczny synek nadal usypia przy
        piersi. Tak mnie to przeraziło, że postanowiłam nauczyć Tosieńkę zasypiac w
        jakiś inny sposób. Na początku cienko mi szło, bo chciałam żeby usypiała sama w
        łóżeczku. Później miałam wrócic do pracy jak Tosia skończy miesiące. 2 tyg
        przed powrotem zaczeliśmy karmić małą butelką, nie było żadnego problemu. Po
        karmieniu moja mama brała ją na spacer i Tosia usypiała w wózku. Miałam ambitny
        plan, żeby karmić małą piersią wieczorem, w nocy i rano. Wieczorem przez jakiś
        czas dawałam rade i Tosia nadal usypiała przy mnie, aż któregoś dnia była
        impreza firmowa na którą strasznie chciałam iść (żegnaliśmy szefa). Mama
        powiedziała, żebym poszła, nakarmi Tosieńkę butlą. Wspólnie z tatusiem
        próbowali ją uśpić, ale kiepsko im szło, więc spróbowali ostatniej deski
        ratunku: wózka. Tośka spała od 21 do 2 i od tej pory tak usypia. Przy cycu
        usypia tylko w nocy, jak się obudzi to biore ją do łóżka na jedzonko i śpimy
        razem. Nad ranem zwykle moja mama się nią zajmuje a ja śpię, żeby w pracy być
        przytomna, więc Tosia znów usypia w wózku.
        Moja ocena stanu to: w wózku zasypianie trwa max 15 min, a zwykle 10 min
        bujania. Tosia lubi wózek i chetnie w nim śpi. Minus to niestety fakt, że
        musieliśmy kupić drugi wózek, bo moja mama nie była w stanie znosić z I piętra
        gondolę (zbyt ciężka). Drugi minus: niedługo gondola bedzie za mała, Tosia
        będzie musiała usypiać w łóżeczku i sami nie wiemy jak uda nam się ją do tego
        przekonaćsmile) pewnie znów zastosujemy metode z zaskoczenia
        Jesli jeszcze coś moge Ci poradzić to spóbuj poprosić kogoś, żeby Cię zastapił
        przy usypianiu np mama lub mąż. No i im dziecko młodsze tym szybciej się godzi
        na zmianę.
        Ach i jeszcze jedno, od czasu odstawienia od karmienia piersią w ciągu dnia i
        wieczorem (w nocy nadal karmię), Tosia czasami ma potrzebę possania smoka. Nie
        ssie go cały czas tylko od czasu do czasu. Może to być spowodowane rosnącymi
        ząbkami, a może samą potrzebą ssania.

mam nadzieję, że Ci pomogłam. Powodzenia.
        • b.brzozowska1 Re: do aguś_ka 30.10.06, 14:43
          jaś właściwie spi tylko na boku, inaczej w ogólewink
          dzięki temu ma bardzo kształtna główkę, bo jest mały nacisk na miękkie kości
          potylicysmile
          ortopeda rzeczywiście nie poleca tej pozycji, ale cóż zrobic, jak mały
          uwielbia..
    • karolcia86 Re: Śpi na boku. też? 30.10.06, 15:02
      Moi obaj synkowie śpią na boku. Nawet w wózku. Tak obu układałam i się
      przyzwyczaili, bałam się zachłyśnięcia, zwłaszcza młodszego bo bardzo mocno
      ulewa.
      Skrzywień kręgosłupa nie zaobserwowałam.
    • emmilka Re: Śpi na boku. też? 30.10.06, 17:12
      My Erwa ukladalismy na boku od malego - tak nas uczyli w szkole rodzenia
      (fizjoterapeutka) a teraz on sam sie przeklada i spi roznie

A propos watku z zasypianiem bez cysia - to tez przede mna - gdy jestem w domu
      to cys i lulu, gdy mnie nie ma to zalezy - dziadek nosi, babcia wozi w wozku (20
      minut)i kolysanki w tle. No a tatusiowi w sobote (nie bylo mnie) po prostu
      zasnal przy wspolnym ogladaniu tv....

Mimo wszytsko kiedys bedzie problem. Raz probowalismy metdoa odlozenia do
      lozeczka i wiecej tego dziecku nie zrobie
      • agus-ka Re: Śpi na boku. też? 30.10.06, 20:17
        ciekawe, że tatusiowie zwykle mają najłatwiejsmile) Moja Tosia też Tatusiowi
        fajnie usypia:
        • b.brzozowska1 Re: Śpi na boku. też? 31.10.06, 09:13
          rzeczywiście, jakis fenomen z tymi tatusiami-dziś w nocy jaś wybudził sie ok.23
          i zaczął strasznie płakac (jak nigdy), lulałam, przytulałam, nosiłam - nic,
          płacz tylko sie wzmagał;
          przyszedł tatus, wziął na ręce - cisza jak makiem zasiał i usmiechy!smile
          • zu2ka Re: Śpi na boku. też? 31.10.06, 17:46
            śpi na boczkach, a to z powodu ulewania
    • szprotka6 Re: Śpi na boku. też? 01.11.06, 21:16
      Mój syn spał do tej pory zawsze na brzuszku, a od kilku dni zauwazylam że
      przekręca się na boczek-i to zawsze na lewy. I martwi mnie to, ze śpi tylko na
      jedym boczku-boje się zeby jakieś dysharmonie przez to sie nie wytworzyły.Muszę
      to skonsultowac z lekarzem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka