Dodaj do ulubionych

maj 2002 :-)

30.03.03, 19:12
A może tak zaczniemy wątek o śliczniaszkach z maja 2002?

Jestem mamą Marysi (10.05.02)
Chciałabym się pochwalić, że Marysia już od ponad miesiąca chodzi sama!! Nie
chce już w ogóle raczkować, ale non stop śmiga po domu i wszędzie jej pełno!
Nie można spuścić jej ani na chwilkę z oka, bo jak nie wyciągnie odkurzacz z
szafki to gotuje na podłodze w jakimś wyciągniętym z wielkim hukiem garnku.
Poza tym uwielbia "tany-tany" - moja koleżanka kupiła jej CD z piosenkami
Fasolek i Natalii Kukulskiej... Aha i co najważniejsze!!! Bo dla mnie to
takie normalne, że prawie bym zapomniała - Marysia nie ma jeszcze ani jednego
ząbka!!!
Taki malutki szczerbaty kochany biegający po domu na dwóch śmiesznych
nóziach człowieczek...

A jak tam Wasze majowe dzidźki?? Wielkimi krokami zbliżają się już pierwsze
urodzinki!!! Jak przygotowania? smile Może zrobimy jakieś torty jabłuszkowo-
jogurtowe z jedną świeczką?? smile

jelma
Obserwuj wątek
    • czeskie Re: maj 2002 :-) 31.03.03, 18:05
      Bartek (7.05) będzie miał urodziny razem z siostrą (8.05). Na razie jest to
      ekonomiczne, bo jeden tort, ci sami goście i tylko ilość świeczek się zmienia.
      Oczywiście prezenty podwójne. Na urodziny planujemy mnóstwo smakołyków, balony
      i tańce-skakańce.
      Bartek jeszcze nie chodzi, ale póki co z tego sie cieszę, bo i tak na czworaka
      jet dość szybki a już na dwóch to będzie miał takie przyspieszenie, że strach.
      Coraz lepiej się dogaduje z siostrą i mam nadzieję, że już niedługo będzie się
      odbywało bez gryzienia i innych tego typu "oznak miłości".
      Pozdrawiam ciepło
      Edyta
      • atunia Re: maj 2002 :-) 01.04.03, 11:33
        Hej na nowym miejscu smile))

Agaciak (27.05.2002) na razie ma jednego ząbka i ciągle drugiego w drodze,
        raczkować nie chce, chodzić tym bardziej, najchętniej strasznie kopie, piłkarz
        z niej będzie czy co? wink. Gryzie z zapałem wszystko czego nie powinna -
        "dorosły" telefon, jak się uda do niego dorwać, kable, które nieopatrznie
        znalazły się w zasięgu, koci ogon, jak kot nie pomyśli i podejdzie za blisko...
        Zaczęłam jej dawać skórkę od chleba, ale ona nie bardzo kojarzyła ją z
        gryzieniem, wolała chrupki, a potem nasz pediatra powiedział, żeby jeszcze
        wytrzymać na diecie bezglutenowej, bo Agaciak jest po chemioterapii i jednak
        wchłanianie w jelitach ma na pewno nieco gorsze, a w ogóle to glutenu nie ma co
        za szybko wprowadzać, więcej szkód niż korzyści z tego może być. A, i Agaciak
        jest leżącą (jeszcze nie chodzącą wink) reklamą Hippów, tylko te obiadki i
        deserki łaskawie zjada, ogólnie jest niestety niejadkiem, więc karmienie to
        najbardziej stresujące momenty dnia.
        Przypominam o "naszej" stronie: majowki.top.hell.pl - możecie podsyłać
        zdjęcia, opisy dnia itp. smile

Pozdrawiam cieplutko
        Atunia
    • anna.michal Re: maj 2002 :-) 02.04.03, 15:42
      No i na którym maju mam teraz pisać? Chyba na tym nowym, a e-dzieckowe jako
      wspomnienie.

Michałek (06.05) od soboty jest posiadaczem butów i nasze jeżdżone spacery
      zamieniły się na jeżdżone-chodzone. Od razu pełnia szczęście, bo jak długo
      można siedzieć w wózku. W domu jest go wszędzie pełno od dawna i spóścić go na
      chwilę nie można. Ulubione miejsca to wchodzenie na schody, siedzenie za
      łóżkiem oraz siedzenie w regałach. Potrafi wejść do szafki i siedzieć tam z
      zabawka i gadać nawet 10 minut. Po czym przechodzi do następnej.

Zębów ma całą masę - właśnie kończy wychodzić ósmy. Gryziemy wszystko co się
      da. Ślady ząbków są chyba wszędzie, ale najlepiej widoczne na kubeczku.

Jemy generalnie wszystko - najważniejsze żeby było na czas i dużo.

Ze spaniem nie jest źle - minimum do 7 śpi, a że w nocy parę razy mama musi dać
      cyca to już szczegół. W ciągu dnia ucina sobie jeszcze dwie drzemki podczas
      których mam okazję posiedzieć przy komputerze.

Pozdrawiamy majowe dzieci i ich mamy.
      • cydorka Re: maj 2002 :-) 03.04.03, 10:22
        Witajcie
        Jasio aktualnie 7 zebny chłop jest na etapie prob samodzielnego chodzenia,
        fruwa trzymajac sie mebli tzn wlasciwie muskajac je kontrolnie jedna reka tak
        dla pewnosci. Z apetem u nas bez klopotu chociaz nie lubimy kwaskowatych
        jedzonek. ze spaniem hm teoretycznie 20-6 rano z klikoma cycaniami w nocy z
        zamknietymi oczami i na spiaco(oczywiscie Jas bo mamusia oczy ma otwarte).
        Cieszymy sie z wiosny chetnie spotkamy z innymi majowkami z Warszawy. A moze by
        tak ogolnopolskie majowe urodziny w roznych miastach zrobic?
        Pozdrawiam wszystkich ta sama Cydorka
      • e.b.glura Re: maj 2002 :-) pierwsze buty 10.04.03, 12:49
        Witam,
        anna.michal napisała:

> Michałek (06.05) od soboty jest posiadaczem butów i nasze jeżdżone spacery
        > zamieniły się na jeżdżone-chodzone. Od razu pełnia szczęście, bo jak długo
        > można siedzieć w wózku.

Mam pare pytan, Domini (14.05) od tygodnia slicznie juz chodzi, samiutenka i
        absolutnie nie za raczke smile zaczynam myslec o butach, ale nie mam pojecia
        czego szukac? narazie mamy snieg za oknem, ale niebawem (mam nadzieje) bedzie
        wiosna i teraz, czy za kostke, jakiej firmy? czy warto kupowac firmowe? na co
        zwrocic uwage?
        Jak mozecie to pomozcie mi, bo absolutnie nie mam pojecia jak sie za kupowanie
        zabrac.
        pozdrawiamy serdecznie
        Ewa&Domini
        • anna.michal Re: maj 2002 :-) pierwsze buty 11.04.03, 00:10
          Cześć Ewa.

Co do butów to możesz sobie przeczytać na stronie Tombutu
          (www.tombut.jakr.pl/) jaki powinien być bucik dla dziecka. Jeżeli jest
          to dla Ciebie kłopot to mogę Ci to później streścić, choć to nie to samo, bo
          tam są również rysunki pomocnicze.

Ja kupiłam Michałkowi butki z firmy Mrugała, nieocieplane sznurowane trzewiki
          lekko za kostke. Mierzyliśmy jeszcze Bartki, ale były za płytkie. Zresztą
          spotkałam się właśnie z opinią, że dla dzieci z grubszą stopką (wysokie
          podbicie) te buty mogą nie pasować. Dobre są też Antylopy. Jak przeglądałam
          posty odnośnie butów to natknełam się jeszcze na ortopedyczne (Memo, Postęp,
          Tombut), ale nie ma sensu ich kupować, chyba że na wyraźne zalecenie lekarza
          ortopedy. Podobno bardzo dobre są Naturino, ale ich cena jak na obuwie na 3
          miesiące jest kosmiczna (2-3 razy droższe od polskich butków)

Pozdrawiam

Ania
          • e.b.glura Re: maj 2002 :-) pierwsze buty 24.04.03, 10:16
            Witam,
            przepraszam,z e tak pozno, ale bardzo dziekuje za ten list, stronke
            sprawdzilam i bardzo pomogla smile
            pozdrawiam
            Ewa&Domini
            • anna.michal Re: maj 2002 :-) pierwsze buty 24.04.03, 16:01
              Jakbyś jeszcze potrzebowała kiedyś, (pewnie za jakieś 3m), to znalazłam wczoraj
              stronę z producentami, którzy otrzymali znak "Zdrowa stopa"

www.clpo.com.pl/stopa_prod.htm
              Pozdrawiam
              Ania i Michałek
    • macinak Re: maj 2002 :-) 04.04.03, 22:30
      Holender ciężki, czwarty raz piszę odpowiedź i ciągle mnie wywala. Ja tego
      forum nie lubię ale ono to mnie nienawidzi sad!#!!*
      moze tym razem się uda.
      Krótko: Gośka mama Marianny i Majorki. Majorka jest majóweczką smile)
      Jezeli nie mogę do Was pisać to z pewnością będę Was czytać a może dowiem się
      gdzie tu jest pies pogrzebany, naprawię błędy i już nie będzie mnie tak
      wyrzucać?
      Pozdrawiam, gośka
      • m140502 Re: maj 2002 :-) 05.04.03, 07:30
        Witam wszystkie majowe dzieci i ich mamy (a może są też tatusiowie- to ich
        też). Nie wiem jak wam ale mnie się tu nie za bardzo podoba, jakoś tak dziwnie
        i mało kolorowo. Na starym mieliśmy te śmieszne ikonki, a tu co?
        Tak dla przypomnienia to jestem mamą majowej Julki (14.05), która co prawda
        sama jeszcze nie chodzi, ale tany-tany to potrafi sama robić. Właśnie wyszły
        nam górne jedynki, obie na raz, więc było trochę nie przespanych nocy. Na
        dzisiaj wystarczy bo moja mała gaduła woła "mama", więc muszę lecieć. Pa smile
    • majka.o Re: maj 2002 :-) 06.04.03, 22:27
      hej Jelma! No to Twoja Cora ma braci blizniakow! Urodzili sie wlasnie 10 maja
      2002 o godzinie 21.38 i 22.40! Na imie maja Kamil i Michal. Zaczeli wlasnie
      chodzic do zlobka no i zlapali pierwszy porzadny katar! Maja po 6, 7 zebow i
      mam nadzieje ze juz niedlugo zaczna samodzielnie chodzic (nie z moja lub mebli
      pomoca). Ulatwiloby mi to znacznie zycie poniewaz mieszkamy w bloku bez windy.
      No to pozdrawiamy nasza siostrzyczke! majka
      • m140502 Re: maj 2002 :-) 10.04.03, 07:31
        Cośs to nasze forum jakieś cherlawe, ciekawe gdzie się podziała reszta?Jak tak
        dalej pójdzie to w ogóle nikt tu nie będzie zaglądać. A może jest jakieś inne
        miejsce gdzie się spotykacie? Napiszcie.
        Moja Jula zaczyna właśnie pokonywać co raz większe odległości sama, ale na
        roczek to chyba nie bądzie jeszcze sama chodzić.Pozdrowienia M & J
    • anna.michal Re: maj 2002 :-) 10.04.03, 10:43
      Hej mamy, co u Was?

Za 3 tygodnie rozpoczynamy miesiąc urodzinowy - to już prawie rok jak nasze
      maluszki są z nami.

Jakich teraz używacie kosmetyków dla nich? Chodzi mi raczej o rodzaj (szampon,
      krem, płyn do kąpieli, oliwka ...) niż o firmę. Ale też chętnie się dowiem, z
      których jesteście zadowolone, a które są nienajlepsze.

Pozdrawiam
      Ania i Michałek (teraz ucina sobie drzemkę)
    • gonia251 Re: maj 2002 :-)-chcę się przedstawić 10.04.03, 13:50
      Dzień Dobry!
      Jestem mamą 11-miesięcznego Michałka. Michaś urodził się 1.5.2002roku. Jest
      bardzo żywym, wesołym i gadatliwym maluszkiem. Ma 8 ząbków i wydaje mi się, że
      następne dają o sobie znać. Michałek jeszcze nie chodzi ale raczkuje i jest
      teraz wszędzie. Chodzi po całym pokoju i trzeba go pilnować gdyż zaczyna
      dobierać się do kwiatków, które stoją na meblach. Dosięga do nich gdy stoi na
      kolankach. Czasami próbuje się podnosić ale jeszcze trzeba poczekać zanim
      zacznie chodzić i chyba dobrze bo gdy zacznie to wtedy nie będę za nim
      nadążała... Śpi już całą noc i budzi się o 6.30.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy i ich ukochane maleństwa

Gonia

P.s. Już niedługo urodzinki naszych szkrabów!!!
    • e.b.glura Re: maj 2002 :-) 10.04.03, 15:32
      Witam,
      moja coreczka Dominika (14.05.2002)tydzien temu zaczela sama chodzic, pierwsze
      kroki, a juz po tygodniu (czyli teraz) smiga sama po domku i non stop chodzi
      na nozkach. Kiedy to dziecko sie zmeczy? smile
      Poza tym nie ma jeszcze zadnego zabka (czyliz godnie z powiedzonkiem "pojdzie
      po nie"), je juz bardzo wiele, przesypia cala nocke najczesciej od 19 do 7
      rano (ale bawi sie po obudzeniu i mama wstaje ok. 8) z dwoma karmieniami o 23
      i ok. 5-6.
      Najlepszymi zabawkami sa ksiazeczki, ktore namietnie "czyta" sama smile i
      ostatnio piesek na kolkach z ktorym wedruje ciagnac po calym domku smile widok
      super!!
      No i nie lubi jajecznicy na parze sad pluje nia na odleglosc.
      Pozdawiamy serdecznie
      Ewa&Dominczka
      • m140502 Re: maj 2002 :-)witam bliżniaczkę 12.04.03, 07:38
        Witam na nowym forum bliźniaczkę mojej Julki. Strasznie Ci zazdroszczę, że
        Dominiczka już chodzi, bo Julci sama pokonuje tylko małe odległości.Te
        przesypiane noce też są do pozazdroszczenia.Kiedy ja się doczekam takich cudów?
        Opowiem Wam co moja Jula wczoraj zrobiła, kiedy wzięłam na ręce jej ulubionego
        króliczka i go przytuliłam i zapytałam Julcię czy mogę mu dać cycusia a ona
        ryknęła NIE. Używa tego słówka już od dawna, ale rzadko w dobrym momencie.Na
        króliczka jest teraz obrażona i z nim nie rozmawia.
        Kwietniowe pozdrowienia.
        • e.b.glura Re: maj 2002 :-) witam bliżniaczkę 24.04.03, 10:29
          Witam,
          to sie pochwalimy, ze juz chodzimy na spacerki po chodzniczku i Domini jest
          zachwycona smile kazdy krzaczek trzeba dotknac, kazdy kamyczek na ziemi obejrzec,
          o sa tez papierki kolorowe, ploty, dzieci i rowerki wink spacery sa niezyt
          dlugie i raczej dalko nie chodzimy, bo gdzie tu dojsc z Brzdacem, ktory robi
          jeden kroczek i oglada swiat.
          Poza tym mamy juz pierwsze dwie dolne jedynki,ktore wyszly wlasnie na dniach.
          No i musze powiedziec, ze Dominiczka zaczyna coraz wiecej mowic, gadul sie z
          niej robi po mamusi, bardzo duzo rozumie.
          A co do tych nocek, to poprostu odzwyczajalam ja od jedzenia w nocy, bo ona
          nie byla glodna, potrafila budzic mi sie co dwie godzinyki i zjesc 10-20ml
          (karmie ja butelka, bo mala nie chciala ssac piersi). Wiec po malutku
          przedluzalam czas kiedy dostawala jesc i przestala sie budzic. Nie dawalam jej
          tez zastepczo ani wody w nocy, ani herbatek, porostu staralam sie ja uspi
          ponownie. Zreszta maz plywa i wiekszosc czasu jestesmy same i nie dawalam rady
          wstawac do niej co chwilke i potem caly dzien byc na nogach zajmujac sie nia.
          Od kilku dni juz wogole nie budzi sie nawet o 5-6 rano, tylko wstaje po 7,
          bawi sie i budzi mnie ok. 8! ale i tak jestem ciagle niewyspana, to chyba
          przemeczenie.
          Pozdrawiamy serdecznie
          Ewa&Dominiczka
    • ewka_zosia Re: maj 2002 :-) 11.04.03, 10:50
      Czytam i czytam Wasze maile i prawie zazdroszczę przespanych nocy.
      Zosia w nocy nie sypia tylko się wydziera. Aby ją uspokoić karmię ją w nocy
      bardzo często, nie wiem czy to jej wyjdzie na dobre ze względu na zęby, ale
      tylko "cycy" ją może uspokoić. Zosia chodzi przesuwając się na pupie, ale jak
      wstaje to nóżki jeszcze się chwieją i przez to męczą.
      Mówi mama, dada, da, papa, muuu, .
      Jakiś czas temu nauczyła się jak robi krówka i robiła bardzo śmieszny ryjek. Od
      czasu kiedy mówi mama to na pytanie jak robi krówka odpowiada: ma-ma.
      Śmieje się dużo i coraz częściej przytula.
      Jest już taka duża, że czasami tęsknie spoglądam na mamy noworodków.
      Chyba Zosia nie będzie długo czekała na rodzeństwo.

Czy czyścicie ząbki swoim maluszkom?
      Ja się staram ale mam dylemat kiedy to robić: przed "cycaniem" czy rozbudzać
      Zosię i czyścić po.

Pozdrawiam Was kwietniowe (choć pogoda za oknem wstrętna),

Ewa - mama Zosi

• ewka_zosia Re: maj 2002 :-) 11.04.03, 11:45
      Zapomniałam Was zapytać.
      Czy trzeba kupić buty dziecku, które próbuje wstawać i chodzić przy meblach?
      Spotkałam się z opinią, że nie należy kupować butów. Do momentu kiedy zacznie
      samo chodzić wystarczą skarpetki z "antypoślizgiem".

Pozd.

Ewa

• anna.michal Re: maj 2002 :-) 11.04.03, 13:49
        Też słyszałam różne opinie, ale przychyliłam się do tej wydanej m.in. przez
        rehabilitanta.
        Dziecku, które dopiero zaczyna wstawać i uczy się chodzić buty są niepotrzebne.
        Mięsnie stópek lepiej się rozwijają gdy mają bezpośredni kontakt z podłożem -
        czyli wystarczą skarpetki z ABS a jeżeli jest ciepło i dziecko nie chodzi po
        zimnych powierzchniach (panele, terakota) to może też chodzić boso.

Ja buciki kupiłam jak zrobiło się cieplej i Michałek już sam chodził.

Ania

I niech w końcu będzie wiosna. !
        • zaneta9 Re: maj 2002 :-) 11.04.03, 15:18
          Witajcie majoweczki !!!
          I ja dolaczam do Was,na ''Gazecie'' pisze ''Z zycia rowiesnikow'' po raz
          pierwszy.!
          Czesciej sie udzielam na ''W oczekiwaniu'', gdyz juz w sierpniu Sandy( 26-05-
          02)powita swojego braciszka!!!
          Jeszcze trzy tygodnie i rozpoczna sie pierwsze urodzinki.....jak ten czas
          zlecial....
          Dopiero co trzymalam w ramionach malenstwo (44cm!!!) a juz niedlugo bedziemy
          dmuchac pierwsza swieczke na torcie...
          Sandy jest wielkim leniuszkiem....(urodzona w niedziele!), nie raczkuje
          jeszcze.
          Wydaje mi sie ze w ogole nie bedzie raczkowac, pewnie jak tata w wieku ± 12-13
          miesiecy zacznie stawiac pierwsze kroczki...
          Za to Sandy moze pochwalic sie 6 zabkami i przespanymi nocami i dosc dobrym
          apetytem, je wszystko co jej dam...!!!
          Myjemy zabki specjalna szczoteczka i pasta Elmex-specjalna dla takich maluchow.
          Sandy jest ooooogromnym pieszczochem, jest bardzo wesola dziewczynka.
          Moglabym ja ''zjesc''z tej milosci....!!!
          Ma ogromne niebiesko-brazowe oczy i cudownie gaworzy, mowi tata.
          Na magiczne slowko ''mama'' jeszcze czekam....
          Pozdrawiam Was bardzo wiosennie, gdyz u nas piekna pogoda, swieci sloneczko a
          na zielonych trawnikach kwitna juz mlecze...WIOSNA....
          Trzymajcie sie i dajcie calusy swoim pociechom pa pa
          ZANETA mama Sandy i 23 tyg. brzusia
          • czeskie Re: maj 2002 :-) 12.04.03, 13:45
            Bartuś zrobił pierwszy krok w zeszłym tygodniu a już dziś było ich pięć. Mówi
            mama, alo (halo, do słuchawki) i am(mniam) na jedzenie.
            Wczoraj była bitwa z siostrą (ona podrapała Bartka a on zrewanżował się
            ugryzieniem); przypominają mi się czasy mojej walki z bratem, ale co robić nie
            zamknę ich w oddzielnych klatkach, chociaż? smile
            Poza tym godzinę mógłby stać z odkurzaczem (kiniecznie włączonym) i odkurzać
            wykładzinę. Nadal ciągnie cyca, ale tylko w ciągu dnia, bo nocka jest na
            regenerowanie sił. smile
            Pozdarawiam ciepło
            Edyta
          • macinak Re: maj 2002 :-) 24.04.03, 23:47
            przepraszam wszystkich za prywatę smile)
            Żaneta proooszę napisz do mnie bo nie mam twojego adresu mailowego. Miałam
            zmieniany system sad
            Pozdrawiam Gośka cinak
            cinakmaga@poczta.onet.pl
    • macinak Re: maj 2002 :-) 19.04.03, 11:52
      Dla wszystkich majowych mamuś i ich słodkich majowych dzieciaczków,
      WESOŁYCH POGODNYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
      od Gośki, Pawła, Marianny i Mai smile))
    • poleczka2 Re: maj 2002 :-) 19.04.03, 21:56
      Witam ,jestem mama Olusia ktory skonczy 12ego maja rok. Olo ma szesc zebow,
      raczkuje jak blyskawica, staje przy meblach ale jeszcze nie chodzi. zeby
      czyscimy od urodzenia, najpierw przegotowana woda teraz pasta i szczoteczka
      przed spaniem i po mleku. Z Olem nigdy nie bylo problemow ze spaniem, kladzie
      sie go do lozka, wychodzi i zamyka drzwi, sprawdze za 5 minut i dziecko spi. Do
      niedawna dzielilismy sypoialnie ale nawet teraz jak ma swoj pokoj to nie
      probloemow ze spaniem. Jezeli chodzi o buty to kupuje mu specjalne buty do
      raczkowania i do chodzenia przy meblach, nie wiem czy sa takie w Polsce
      dostepne ale tu w Anglii mozna takie wlasnie kupic.
      Przyjecia wielkiego nie robimy, zabieramy nasze dziecko do zoo ale bedzie
      tradycyjnie tort i swieczki. Trzymajcie sie mamy majowych dzieci, szczesliwych
      swiat, jak ktoras ma ochote napisac do mamy na obczyznie to podaje email:
      malgorzata@miness.freeserve.co.uk. Bede wdzieczna za napisanie bo smutno mi tu
      i samotno.Pozdro
      • macinak Re: maj 2002 :-) 22.04.03, 16:26
        szxlak mnie trafi pisać na tym forum nie mogę sad( ale czytam was.
        Poleczka: czym te specjalne buciki róznią się od normalnych?
        Zaneta: ale fajnie Cię widzieć. Zaraz siadam na email to coś więcej wystukam smile)
        Gośka
    • jelma Re: maj 2002 :-) 22.04.03, 18:32
      Zaczynam się poważnie martwić - Marysia nie ma ani jednego ząbka!!! Czy
      czytałyście gdzieś, a może słyszałyście od lekarza: dlaczego tak jest?
      Genetycznie to raczej niemożliwe, bo i ja i mąż mielismy zęby w "książkowym"
      czasie. Moja pediatra każe czekać... A ja nic innego nie robię, tylko czekam na
      malutkie ząbeczki.... bbbbbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
      • ewka_zosia Re: maj 2002 :-) 23.04.03, 09:12
        Czy podajesz swojej Marysi witaminę D?
        Moja Zosia nie dostawała jej wcale.
        Ostatnio pani doktor zobaczyła jej dziąsełka (obrzmiałe od 2 miesięcy) i
        zaleciła podawania 1 kropli Vigantolu. Podobno ma to pomóc w wyrżnięciu się
        tych nieszczęsnych dwójek. Zapytaj swojego lekarza co o tym sądzi. Może po
        prostu brakuje Marysi wapnia - witamina D ma w tym pomóc. Tyle się dowiedziałam.
        Nie martw się brakiem ząbków, niebawem napewno się pojawią.

Pozdrawiam,

Ewa

• anna.michal Re: maj 2002 :-) 23.04.03, 14:21
        Doczekasz się. Byłam ostatnio u znajomych - mają córeczkę z kwietnia 2002 i też
        ząbków jeszcze nie ma.
        Gdzieś na którymś forum widziałam kiedyś wątek o ząbkach i tam było, żeby się
        nie martwić jeśli roczniak jest bezzębny. Była jakaś informacja od pediatry do
        kiedy dać czas na ząbki, ale nie pamiętam, może 15m. Jak będę mieć chwilkę
        czasu to poszukam.

Pozdrawiam

Ania
        • anna.michal Re: maj 2002 :-) 23.04.03, 14:50
          znalazłam ten wątek o ząbkach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=5444457&a=5444457
          (niemowlę\bezzębny roczek)

Ania
    • dipsy Re: maj 2002 :-) 22.04.03, 21:23
      Dziś odkryłam tę stronę. Myślałam, że istnieje tylko strona Atuni! Ale
      niespodzianka i ile nowych Majóweczek i Majóweczków! Mój Bruno też należy do
      klubu. Urodził się 18.5.02. Ależ to słodki bąbel, a jaki charakterny.
      Jeszcze nie biega na własnych nóżkach, ale trzyma mocno mamę za ręce i udaje
      Pędziwiatra - przecież musi zdążyć przed swoją prawie 3-letnią siostrzyczką.
      Bucików jeszcze nie ma, ale z zapałem studiuje butoznawstwo w rodzinnej szafce
      na buty. Śpi przez całą noc w swoim pokoju razem z Gabrysią. Chodzi spać z
      kurami i budzi się skoro świt: 4.45. Obwieszcza to głośnym "pianiem" (sąsiedzi
      wyrzucili już budziki, bo Bruno załatwia sprawę tak, że ze wszystkim zdążą
      przed pójściem do pracy). Je coraz więcej, choć mało przybiera na wadze, czym
      mnie trochę niepokoi. Najfajniejszą zabawką są obrusy: przebijają wszystko. Czy
      wiecie, po ile rzeczy można sięgnąć nie zadając sobie większego trudu - Bruno
      wie. Wasze maleństwa też na pewno to wiedzą, choć nie wszyskie widzą cel w
      zrzucaniu talerzy z obiadem ze stołu.
      Czy myślałyście już nad prezentami dla Majówkowiczów? Mnie nic nie przychodzi
      do głowy. A znacie może jakieś zwyczaje związane z pierwszymi urodzinami?
      • e.b.glura Re: maj 2002 :-) 24.04.03, 10:34
        witam,
        my rozwiazalismy sprawe obrusow, porostu ich nie mamy smile
        A co do prezentow, wszyscy sie pytaja, co malej kupic, co bedzie fajnym
        prezentem dla Brzdaca.
        Zastanawiam sie tez, jak zorganizowac takie przyjecie, nie bedzie wielkie bo
        tylko dziadkowie i nasze rodzenstwo, no i rodzice chrzestni, ale mimo
        wszystko, chcialabym by bylo fajnie.
        Tak samo zastanawialams ie na tortem, chcialabym zamowic (sama nie jestem
        najlepesza w pieczeniu tortow) ale z drugiej strony chce by Dominiczka mogla
        go sprobowac. Moze macie jakis latwy przepis, a moze ciastkarnie robnia takie
        torty dla Maluszkow?
        pozdrawiam
        Ewa
      • sylwia.2b Re: maj 2002 :-) 25.04.03, 15:03
        Witam,
        Mój Kuba 18.05.02 urodził się na warszawskim Solcu. Ważył 4040 i miał 58cm. Od
        2 m-cy juz chodzi. Ma 6 zębów. Bardzo lubi zabawę w telefon. Przykłada do ucha
        np. pilota i gada po swojemu. Ostatnio ciocia przyniosła bardzo fajną zabawkę-
        zepsutą klawiaturę od kompa. Ta sama ciocia nauczyła go pukania się w głowę.
        Teraz np. jak mu śpiewam czy się wygłupiam, Kuba puka się w głowę. Pojętne
        dziecko. Próbowaliśmy go oduczyć, ucząc go całusków- na próżno. Lubi przebywać
        z dziećmi. Ma za sobą pierwszy kinder bal. Zanim jubilatka zdążyła zdmuchnąć
        świeczkę, Kubuś zdążył spróbować tortu. Mąż w butach znajduje smoczka, klocki.
        Co do smoka, to nigdy nie lubił. Traktuje go jak zabawkę. W szpitalu
        pielegniarka raz dała mu szpitalnego smoka i nabawił się PLEŚNIAWEK!
        Kubcio chodzi spać o 19:30 budzi się na jedzenie o 3 i śpi do 5:45 Naje się i
        idzie się sam bawić kiedy rodzice jeszcze śpią. Jak się znudzi, to włazi do nas
        i ciągnie nas za nosy.
    • asik1313 Re: maj 2002 :-) 28.04.03, 01:54
      Witajcie.
      Dołączę i ja z moją Wiktorią (17.05.). Moja Kruszyna właśnie stała się
      posiadaczką bucików, bo już nie mogła usiedzieć w wózku. Teraz jest cała w
      skowronkach, jak może na spacerze potuptać, oczywiście za rączkę, bo sama
      jeszcze nie potrafi. Jest małym urwiskiem który wszędzie wejdzie i podobnie jak
      Bruno uwielbia robić porządki w szafce z butami. Czy to taki wiek smile? Je coraz
      więcej nowych rzeczy, dzisiaj jadła pierwszy raz jajecznicę i bardzo Jej
      smakowało. Czy to nie za wcześnie? Ma osiem ząbków i od miesiąca wybijają się
      okupione bólem i płaczem górne trójeczki, którym się nie śpieszy a Kruszyna
      cierpi.
    • macinak Re: maj 2002 :-) 01.05.03, 15:05
      To od dzisiaj sie zaczyna smile jeden po drugim nasze bobasy przestaną być
      niemowlaczkami i wejdą w świat dzieci smile
      Wszystkiego dobrego, szczegolnie dla tych urodzonych 01.05
      Goska mama Majorki
      • zaneta9 Re: maj 2002 :-) 01.05.03, 15:36
        Zgadzam sie z Gosia !!!
        Od dzisiaj bedziemy swietowac i po raz PIERWSZY dmuchac pierwsze swieczki !!!!
        Pozdrowienia i buziaczki dla wszystkich Majowych Solenizantow !!!!!!!!!!!!!!!

Gosienko, my jeszcze poczekamy troche do ............26 maja !!!!
        Jak Maja? wszystko dobrze ?!
        Pozdrawiam i maluchy i ich mamy pa ZANETA mama Sandy i 26 tyg. brzusia
        • anna.michal Re: maj 2002 :-) 01.05.03, 17:00
          I my się dołączamy z życzeniami wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia dla
          naszych maluszków, chociaż już takie małe i bezsilne nie są wink.
          Wprawdzie pierwszy wpis na majowej stronie Atuni to 2 maj, ale może są i inne
          mamy, które się tu nie ujawniają.
          Ale ten czas leci.

Pozdrawiamy serdecznie.

Ania i Michał

Ps. My będziemy świętować razem, bo obydwoje jesteśmy majowi (ja 5, a Michał 6).
        • macinak Re: maj 2002 :-) 02.05.03, 02:17
          Żaneta prooooszę smile napisz do mnie na priv bo zgubił mi się twoj adres przy
          zmianie systemu i nie mogę do Ciebie napisać a oczywiście mam dużą ochotę
          wysmażyć długi list smile
          Pozdrawiam Gośka
          PS. Oczywiście dziewczyny mi rosną jak na drożdżach a starsza to już się z
          chłopakami umawia smile
          • czeskie Re: maj 2002 :-) 04.05.03, 19:15
            My będziemy świętować za trzy dni Bartus będzie miał roczek i za cztery dni -
            Zuzia będzie miała 3 latka i za trzynaście dni - babcia nie powiem ile smile za
            piętnaście dni -ja (28 lat).
            Bartek już chodzi ma osiem zębów, mówi mama, baba, Zaza(Zuzia), alo (halo),
            alie (aleluja) i papa. Śpi całą nockę a cztery dni temu "poszedł na odwyk" i
            nie dostaje już cycusia. smile
            Składamy najserdeczniejsze życzenia wszystkim majowym dzieciaczkom.

Edyta
    • sylwia.2b Re: maj 2002 :-) 04.05.03, 20:15
      Witam i pozdrawiam mamy i ich majóweczki,
      U nas maj to miesiąc świętowania. Kuba będzie obchodził swoje urodzinki 18,
      dzień wcześniej ja, tydzień póżniej tata. No i niezapomnijmy o babciach, a
      naszych mamach- 26 maja! Z okazji urodzin naszego Kogutka zaprosiliśmy kilkoro
      dzieci z mamami. Ależ ten rok szybko mija.
      Sylwia, mama Puchatka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka