mala67 05.12.06, 19:07 kiedys byl taki post ale wracam do tego jak wasze maluchy maluja albo jedza bo moja ewidentnie przeklada pisiu -pisiu do lewej raczki ta maluje to samo jedzenie czy jest leworeczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia_zi Re: lewo-praworecznosc 05.12.06, 19:46 chyba jeszcze zawczesnie abyto stwierdzic. moja wybiera czesciej prawa raczke ale bardzo czesto rysuje tez lewa. I jedna i druga poki co jej pasuje. Z punktu widzenia psychologii lepiej aby dziecko bylo jednostronnie zlateralizowane. Obojetnie czy to prawa czy lewa strona. Lateralizacja skrzyzowana (np. lewa reka, prawa noga, parwe oko) rodzi czesto problemy z uczeniem sie. Takie sa teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: lewo-praworecznosc 05.12.06, 19:47 u nas wyraźnie prawa ręka. ale podobno u dzieci posługiwanie się obiema jest prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: lewo-praworecznosc 05.12.06, 19:55 u Ali prawa ręka, z czego bardzo się cieszę (Alunia ma porażenie splotu barkowego), na początku myślałam że z tego tytułu bardziej będzie używać lewej, udało się nam jednak trochę jej w tym pomagałam, łyżki, zabawki czy pisaki wkładam do prawej rączki. Zauważam jednak że gdy złapie lewą to i tak przekłada do prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: lewo-praworecznosc 05.12.06, 20:52 pola wszystko robi prawa reka. nie wiem co to oznacza, grunt zeby jej pasowalo ;p Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: lewo-praworecznosc 06.12.06, 11:58 Nase poszługuje się obiema. A co to jest pisiu-pisiu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: lewo-praworecznosc 06.12.06, 14:07 my też rysujemy prawą rączką z jedzeniem podobnie, chociaż zdarza się często, że lewą trzyma ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: lewo-praworecznosc 06.12.06, 15:58 To się wykształca dopiero bliżej 3 r.ź. Niektóre dzieci nawet w 5 r.Ź nie mają przewagi lewej czy prawej rączki... Moja Mała wyraźnie preferuje rękę prawą, ale to chyba jeszcze nie ma znaczenia... Syn jest leworęczny tak jak mój ojciec i brat. Odpowiedz Link Zgłoś
magalik Re: lewo-praworecznosc 06.12.06, 16:01 u na sobie raczki dzialaja tak samo, ale szczerze mowiac wolalabym zeby byla praworeczna, wydaje mi sie ze latwiej w zyciu (wiele sprzetow jest jedmak dla praworecznych przewidziana) Odpowiedz Link Zgłoś