25.12.06, 15:15
myslę, nad tym, żeby odzwyczajać Alę od smoka...zastanawiam sie jak to
zrobić...czy któraś z Was ma pomysł?A może powiecie mi, czy jezeli nie bedę
kupowała wiekszego rozmiaru smoka to wystarczy i w końcu Ala z niego
zrezugnuje bo będzie niewygodny?Czy nie usierpią na mniejszym smoczku zęby?
Obserwuj wątek
    • kokardka_80 Re: Smoczek 25.12.06, 19:21
      Ha ha!! A nasz Kornel od "zawsze" nie chciał smoka, aż któregos razu, a już
      wszak ma skończone 7 miesiecy ssał kciuka i był bardzo neispokojny, dalismy
      smoka, no i pokochał. Teraz nie mamy problemu np. z usypianiem. wcześniej
      lulanie, a i tak płacz był. Teraz smok i ok, potem wypluje, ale na zaśniecie
      jest ok. Nie wiem, Koropko, moze jeszcze za wcześnie, chociaż to zalezy od
      dziecka i od tego, kiedy Mu ten smok jest pomocny. Niech sie lepiej wypowiedzą
      Mamy, które oduczały maluchy smoka.smile
      • agus-ka Re: Smoczek 27.12.06, 08:46
        Kokarda, u mnie dokładnie to samo. Tosia na początku nie chciała smoka. Smoka
        polubiła dopiero jak wróciłam do pracy, a więc miała dużo, dużo mniej czasu na
        ssanie piersi, w tym samym czasie zaczęła też ząbkować. Mała lubi smokiem
        pomasować sobie zbolałae dziąsełka, zasypia też ze smoczkiem, ale później
        wypluwa go. W nocy jak się przebudzi to sama szuka pocieszyciela i idzie dalej
        spać. Tak generalnie to Tosia nie chodzi non stop ze smokiem w buzi, używa go
        tylko w tych dwóch przypadkach, no chyba że się bawi, ale wtedy więcej gryzie
        łańcuszek niż samego smokasmile)
        Ja nie mam zamiaru póki co odzwyczajac małej od "przyjaciela". Uważam, że mam
        na to jeszcze czas
    • szprotka6 Re: Smoczek 25.12.06, 19:49
      Mój syn używa smoczka do zasypiania. Też będziemy chciali go tego oduczyć, ale
      myślę, ze jak będzie miał ok 1 roku.Teraz wydaje mi się, ze to jeszcze za
      wcześnie. Ale jak-tego dokłądnie jeszcze nie opracowaliśmy...Póki co myslę, ze
      nie obejdzie się bez kilku wieczorów płaczu...
      • vanilia25 Re: Smoczek 26.12.06, 00:44
        Kropka, napewno nie kupuj wiekszego niz Ala powinna miec. Na kazdym opakowaniu
        pisze zeby rozmiar byl dostosowany do wieku dziecka, zapewne chodzi o zgryz
        itp. A jak oduczyc to sama nie wiemsad((
        • kropka1005 Re: Smoczek 26.12.06, 07:41
          nie zamierzamkupić wiekszego niz powinnamieć, cały czas w sumie mamy ten do pół
          roku i nie wiem czy go zmieniać.O to mi chodzismile
          • kokardka_80 Re: Smoczek 26.12.06, 07:59
            Mnie sie zdaje, że chyba trzeba zmienić, aby był dostosowany do wieku dziecka.
            No i raczej nie oduczysz smoka tym, ze bedzie za mały. smile Ja mysle, ze własnie
            większe dziecko łatwiej będzie oduczyć, bo mozna wytłumaczyć to i owo, schować,
            myszki zabrały, zgubił się itd. A taki Maluch bedzie płakał i tyle. Nie wiem,
            ale ja np. jestem zadowolona, że Kornela smoczek uspokaja pzred snem, ale nie
            wiem czy byłabym zadowolona, gdyby miał smoka cały dzień w buźce. Kropko, a
            jesli smoczek słuzy Twojemu dzieciaczkowi tylko do usypiania to może jeszcze
            zaczekaj? Pozdrawiam. smile
    • nitka111 Re: Smoczek 26.12.06, 20:27
      Starszego syna oduczyłam jak miał ponad półtora roku, smoka używał tylko do
      usypiania, potem wypluwał. Pewnego dnia zapomnieliśmy smoka od babci ( spał tam
      w dzień), zastanawiałam się jak sobie poradzimy, ale przeszło ulgowo, widocznie
      Bartek sam już dorósł do odstawienia smoka. Wieczorem po prostu powiedziałam ,ze
      smoczek został u babci, nawet zadzwoniliśmy i "pytaliśmy" , moją siostrę, a jego
      ukochaną ciocię czy "zaopiekuje się" smoczkiem, po potwierdzeniu po prostu
      poszedł spać i od tej pory skończyła się era smoczka.
      Kacper używa smoczka podobnie, więc mam nadzieję, że nie będzie trudniej go
      odzwyczajać, ale czekamy a tym do podobnego wieku.
      Smoczek powinien być w odpowiednim rozmiarze i powinno się go zmieniać co jakiś
      czas, bo się zużywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka