Dodaj do ulubionych

Mycie małych ząbków

03.01.07, 19:01
Myjecie swoim pociechom zęby? Tymkowi właśnie wyrżnęły się pierwsze dwa zęby.
chciałabym ochronić go przed próchnicą. Tymek zazwyczaj zasypia przy
wieczornej kaszce z butelki, więc w buzi zostaje mu pewnie jeszcze jedzenie.
Myślałam o obmywaniu dziąseł wacikiem z wodą, albo przepojenie go wodą z
butelki.
Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • ab76 Re: Mycie małych ząbków 03.01.07, 19:24
      Myjemy wink. Od dłuższego czasu myjemy Dominice dziąsła a teraz już jednego zęba.
      Najlepiej byłoby nakarmić Malucha przed kąpielą i przy okazji kąpania umyć
      zęby. Ideałem byłoby nie dawać dziecku w nocy nic oprócz wody (albo herbatki
      ale bez cukru). My cały czas jeszcze dążymy do tego ideału wink...
      Pozdrawiam .
      Agnieszka

• zebra51 Re: Mycie małych ząbków 03.01.07, 19:30
        Myjecie szczoteczką i pastą? Jeśli tak, to czy możesz podac nazwę?
        • ab76 Re: Mycie małych ząbków 03.01.07, 19:46
          Samą szczoteczką. Ja mam taki komplet 3 "szczoteczek"- do dziąseł, silikonowa
          do pierwszych ząbków i taka zwykła malutka- canpol. Dziewczyny chwaliły sobie
          takie szczoteczki zakładane na palec (są na allegro) ale nie używałam. A w
          drogeriach możesz kpić taką malutką szczoteczkę z dużym wygodnym uchwytem
          Jordan "step1"
    • gosika78 Re: Mycie małych ząbków 03.01.07, 21:12
      Czytałam, że na początek wystarczy gazikiem zamoczonym w wodzie wytrzeć.
    • malenkima Re: Mycie małych ząbków 03.01.07, 21:39
      ja myję narazie samą wodą i szczoteczką silikonową canpol zakładaną na palec
      kupioną w markecie około 6-7 zł. ale już mamy 3 ząbki i zaczynam się
      zastanawiać nad pastą i wygodniejszą szczoteczką. ta niedokładnie czyści
      wewnętrzne ścianki bo trudno czasem wcisnąć palec do malutkiej buzi a zębiska
      coraz większe. jutro wybieram się na zakupy to dam znać co znalazłam. po
      wstępnym rozeznaniu wybiorę jordan step1 i chyba narazie bez pasty. a może
      jeszcze któraś coś ciekawego napiszewink
      • malenkima Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 19:58
        i kupiłam colgate my first ale żadnej pasty-narazie sama wodasmile miłego
        szorowania
    • hulaala Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 08:44
      My mylismy od samego urodzenia najpierw same dziasla bawelniana chusteczka
      zamoczana w przegotowanej wodzie, a teraz (mamy 3 zabki, 4 idzie) szczoteczka
      Jordan step 1 na razie tylko sama woda. Malemu sie to straszne podoba jak tylko
      zobaczy szczoteczke to od razu otwiera buzie i tylko czeka aby go smyrac po
      dziaslachsmile
      • anula33cza Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 09:58
        Ja jako fachowiecsmilemoge się na ten temat wypowiedzieć.
        1)Na etapie 2 ząbków myjemy ząbki szczoteczką zwykłą lub w formie zabawy
        silikonową
        2)Gdy zaczyna wychodzić można zacząć myć z pastą,do wyboru bez fluoru lub elmex
        dla dzieci od 6 mc do 6 lat(i tą polecam)+szczoteczka Jordan1.Jeżeli nie
        podajecie Zymafluoru(nie polecam),to można elmex.Pasty bierzemy ociupineczkę(2x
        główka szpilki)i my cie raz dziennie wystarczy.
        3)Bardzo ważne by dziecko nie zasypiało z butelką w buzi z kaszką lub mlekiem
        (sorry Zebra)wiem,że jest to trudne szczególnie wieczorem,ale b.ważne-bardzo
        szybko może się rozwinąć tzw.próchnica butelkowa.
        4)Gdy będzie parę ząbków warto sie przejść do zaufanego dentysty,by
        polakierował Duraphatem ząbki(zawiera fluor,a świeżo wyrżnięte zęby najłatwiej
        go "pochłaniają") i powtarzać to co 3,4 mc.
        Ja tak robiłam i robię moim synkom.
        5)W nocy dążyć do podawania wody,a nie słodkich herbatek czy soków
        6)Mamy karmiące piersią(należę do nich)-mleko to nie ma szkodliwego wpływu na
        szkliwo ząbków
        7)Zakaz podawania słodyczy min do 3 roku życia(mówie tu o
        cukierkach,lizakach,batonikach)
        8)Ważne gdy dziecko będzie większe i już prawie wszystko jadło by nie podawać
        ciągle coś do jedzenia(przewa ok.3 godz),bo ząbki nie mają szans być obmyte
        przez ślinę i cały czas są traktowane przez kwasy i oblepione jedzeniem.

W/W pozwolą w dużym choć nie całkowitym stopniu uchronić ząbki przed próchnicą.
        Sorki za ten długi post i trochę mentorski to smile,ale w swojej praktyce
        przyjęłam wiele dzieci z próchnicą spowodowaną błędami rodziców i napatrzyłam
        sie na ich ból.Życze powodzenia w pielęgnacji ząbków Waszych dzieciaczków!
        Pozdrawiam-Ania.
        • agus-ka Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 11:09
          Anula, nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja Ci dziękuję za te rady. Postaram
          się je wprowadzić. Tosia co prawda lubi szczoteczkę do zębów, ale głównie ją
          gryzie, a nie czyści sobie ząbki. Czas to zmienić.
          • zebra51 Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 16:01
            Anula, ja też dziękuję za rady!! Post jest bardzo pomocny i pozwolę sobie
            wkleić go do ogłoszeń majówek.
        • anula33cza Re: Mycie małych ząbków 04.01.07, 22:20
          Cieszę sie bardzo,że "pościk"okazał sie pomocnysmile
          W punkcie 2 zjadło mi frazę:gdy zaczyna wychodzić <więcej ząbków>.
          Pozdrawiam Was serdecznie,nasze dzieci będą pokoleniem z zębami na 5+ smile))
          • chaos222 Re: Mycie małych ząbków 05.01.07, 19:35
            dzieki anula
          • maalgo Re: Mycie małych ząbków 05.01.07, 20:19
            Mozesz napisac dlaczego nie polecasz zymafluoru?
            • anula33cza Re: Mycie małych ząbków 05.01.07, 22:14
              1)Każdy organizm w różnym stopniu przyswaja pierwiastki,w tym fluor
              2)Trudno ustalić indywidualną dawkę,by nie przedawkowac,
              3)Fluor by efektywnie zadziałac łączy się częściowo z wapniem,"pobiera"go z
              organizmu,może dojść do niedoborów wapnia,
              4)Zz.mleczne są już zmineralizowane na etapie życia płodowego,tak więc
              Zymafluor wpływa na mineralizację zz.stałych (do ok.3 rż)
              5)Polecam zewn.stosowanie fluoru w postaci lakierów jako bezpieczne i skuteczne.
              Mam nadzieję,że przystepnie wyjaśniłam.Pozdrawiamsmile
        • gosika78 Anula :) 06.01.07, 09:51
          Nigdzie nie znalazłam takiego fajnego consensusu dot pielęgnacji zębów u malucha, dzięki smile
          • asiulka1976 Re: Anula :) 22.02.07, 18:49
            a ja mam pytanko (mama marcowa) kiedy myc na wieczor zeby ??
            synek chodzi spac ok 20.00 jak do tej pory kapalam go mylam zeby kladlam do
            lozeczka i dawalam kasze uncertain
            jesli podam kasze po 19.00 to przeciez z pelnym brzuchem nei bedzie sie kapal
            bo nie powinno sie kapac najedzonym
            wiec ............
            • anula33cza Re: Anula :) 22.02.07, 22:23
              Witam!Może organizacyjnie będzie to trudne,ale lepiej nie dawać kaszy na noc
              nie mając szans na umycie ząbków.Myślę,że ok,20-30 min.po posiłku można wykąpać
              dzieciaczka.Kasza "zalega w buzi i to pożywka dla bakterii.
              Ja daje kaszkę po 19,myjemy ząbki,przed 20 kąpiemy i synek idzie spac.Jeszcze
              karmię piersią,ale jak wspominałam mleko matki nie jest próchnicogenne(chyba że
              dzidziuś spi nie wypuszczając prawie piersi i cały czas ciumcia).Wiem że mój ma
              latwiejsze zasypianie(mimo że w dzieńpotrafi zasnąć sam).
              Może nie będzie łatwo,ale spróbuj nie dawać kaszki bez możliwosci umycia
              ząbków.Ale jeżeli się to zdarzy od czasu do czasu,to nic sie nie stanie.
              Pozdrawiam i zyczę spokojnych wieczorków!
    • anulkas86 Anula 23.02.07, 20:12
      W jakim wieku powinno się tak mniej więcej polakierować te ząbki?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • anula33cza Re: Anula 25.02.07, 11:04
        Najlepiej jak dziecko ma juz kilka ząbków(np.6-7).Dobrze trafić do bardzo
        sprawnego dentystysmile.Musi szybko prztrzeć ząbki by były w miarę suche(na
        szczęście Duraphat szybko sie przykleja do ząbków.Oczywyście dziecko siedzi na
        kolanach mamy,która musi go przytrzymac na czas zabiegusmile
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka