Dodaj do ulubionych

Wady serca a migrena..

09.11.04, 08:08
Coraz wiecej arytkulow na temat zwiazku migreny z wypadaniem zastawki
mitralnej i tego PFO co Artur podawal - niedomkniecie dziury w sercu (PFO).
Okazuje sie ze wady serca moga powodowac aure, zawroty glowy i bardzo szybka
akcje serca.

warto wiec byloby dac przebadac sobie pod tym katem serce, bo wady te moga
byc tak nieznaczne ze nie musza byc wyczuwalne ani dawac objawow a mimo to
moga pogarszac migreny.

Firma NMT Medical z USA oglosila dzisiaj ze beda robic studia w UK nad
efektywnoscia pewnej procedury uzytej do zamnkniecia dziury w sercu w
leczeniu migreny.

Studia nazwane w skrocie MIST (od Migraine Intervention with STARFlex (R)
Technology) sa pierwszymi kontrolowanymi studiami nad zwiazkiem pewnych
atakow migreny z PFO (niedomnkniecie otworu w sercu) i czy zamkniecie tego
otworu przy pomocy ich procedury wplynie na migreny.

Badania beda prowadzone przez 6 miesiecy.

Wsrod osob cierpiacych na migrene z aura, PFO wystepuje u 50%.

Venus

Obserwuj wątek
    • n_nadia Re: Wady serca a migrena.. 09.11.04, 10:27
      Moj znajmy, ktorego drecza migreny od dziecka, oprocz migren miewa takze zawroty glowy, omdlenia itp. Po wielu badaniach eeg, tomograf, rezonans, ekg i wszystkie inne mozliwe badania, zalecono mu badanie snu i co sie okazalo... Ma on wlasnie wade serca, ale jest to wada, ktora nie tyle nie domyka zastawki, a wrecz odwrotnie, za bardzo ja domyka (jakos tak mi to tlumaczyl). Oczywiscie jest to taka minimalna wada, ze operacyjnie nikt jej nie usunie. Jedyne zalecenia jakie dostal, to uregulowany tryb zycia i duzo magnezu.
    • daisy5 Re: Wady serca a migrena.. 09.11.04, 11:43
      Ja podczas dużych migren mam migotanie przedsionków serca (wykryte zresztą
      bardzo przypadkowo). Kilka miesięcy temu, kiedy w czasie właśnie takiej dużej M
      mierzyłam sobie ciśnienie, mój tata stwierdził z niedowierzaniem - "Przecież Ty
      masz migotanie przedsionków, posłuchaj swojego tętna..." . Hmmm, szczerze
      mówiąc nigdy nie zwracałam uwagi na to jakie dźwięki wydaje ciśnieniomierz. EKG
      w dniach bez migreny nic nie wykazało (no może jedynie niewielką neuralgię
      serca), natomiast podczas migreny badanie wykazało wyraźne migotanie
      przedsionków. Migotanie zwiększa się pod wpływem niektórych leków zwłaszcza
      tych z kofeiną (ale ja w ogóle jestem bardzo wrażliwa na kofeinę).
      No i właściwie koło się zamyka - leki przeciwbólowe biorę tak jak i brałam, bo
      bez nich nie wytrzymałabym chyba tego bólu, a serce tak jak mi "łomotało" tak
      i "łomocze"...
      • n_nadia Re: Wady serca a migrena.. 09.11.04, 12:32
        Czym na cisnieniomierzu objawia sie migotanie przedsionkow? Nierownym "pipaniem" (mam elektroniczny cisnieniomierz)? Podczas migreny mam zawsze niskie cisnienie, ale przyspieszony puls.
        • daisy5 Re: Wady serca a migrena.. 09.11.04, 12:59
          Na ciśnieniomierzu (też mam elektroniczny) migotanie może (ale zdaje się, że
          nie musi) objawiać się właśnie takim nierównym "pipaniem". U mnie to pipanie
          było wybitnie niemiarodajne i nierówne. Jednak migotanie przedsionków może
          rozpoznać jedynie lekarz, a o diagnozie rozstrzyga ostatecznie badanie EKG.
          Z tego co wiem to migotanie przedsionków może być przewlekłe lub napadowe czyli
          inaczej okresowe (takie właśnie mam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka