01.02.07, 15:50
Dziewczyny czy Wy też coś słyszałyście o tym jakoby kąpiel nie była wskazana pod koniec ciąży, bo może grozić infekcją??? Pewnie chodzi o to, że można mieć lekkie rozwarcie i coś tam się przedostanie do dzidzi? Co o tym sądzicie? Bo ja to mam wieelką ochotę na ciepłą kąpiel dziś wieczorem a sama nie wiem co o tym myśleć... To zresztą chyba oznaka, że czas rodzić, bo czekając zbzikujęsmile
Obserwuj wątek
    • ula_kanada Re: kąpiel? 01.02.07, 16:26
      Ja bym postala pod prysznicem...
      • karciak Re: kąpiel? 01.02.07, 16:28
        letnią kąpiel można brać moja położna mi ją nawet zaleciała na relaks kiedy już
        pojawią się pierwsze skurcze
    • dragonflyyy Re: kąpiel? 01.02.07, 16:46
      oto parę cytatów ze stron o ciąży:
      "Jeśli kąpiel w waninie sprawia Ci przyjemność to mozesz tylko nie nalewaj
      bardzo gorącej wody i poproś kogoś o pomoc przy wychodzeniu"

" Mi na szkole rodzenia móiwono, że kąpać można się śmiało, poza tym pod koniec
      ciązy można sobie w ten sposób złagodzić skurcze"

itp.....
      Wskakuj do wanny i się relaksuj... po porodzie pewnie będzie mało okazji ku
      temu ;p
      • 3aloczki Re: kąpiel? 01.02.07, 16:55
        Ja osobiście też spotkałam się z opiniami pozytywnymi: robi dobrze na kręgosłup,
        a przynajmniej mi smile, na skurcze czy bóle brzucha, odpręża - byle nie była za
        gorąca i za długa - 10-15 minut można spokojnie poleżeć.
        I rzeczywiśćie na następną okazję można długo czekać jak się już będzie z
        maluszkiem w domu więc warto wykorzystać ostatnie chwile spokoju smile
      • sabina_74 Re: kąpiel? 01.02.07, 16:56
        > Wskakuj do wanny i się relaksuj... po porodzie pewnie będzie mało okazji ku
        > temu ;p

...a czemu to niby..?
        • dragonflyyy Re: kąpiel? 01.02.07, 17:52
          oczywiście cytat dot. (nie moge powiedzieć z doświadczenia, bo to moja pierwsza
          dzidzia) kąpieli po porodzie:
          "Gdy zagoi się krocze i skończy się krwawienie połogowe. Przez kilka dni po
          porodzie krwawienie ma wielkość obfitej miesiączki, potem zmniejsza się
          stopniowo, przechodząc w brunatne, różowe lub żółtawe upławy. Ustępuje
          całkowicie zwykle po czterech-sześciu tygodniach. Wcześniejsze moczenie się w
          ciepłej wodzie może zwiększyć krwawienie lub spowodować zakażenie dróg rodnych.
          W czasie połogu zdrowszy jest ciepły prysznic."

Wiec lepiej teraz wykorzystac wanne ;p
    • hiawatah1 Re: kąpiel? 01.02.07, 18:13
      Jestem w 37 tyg. i jak do tej pory biore kąpiele bez ograniczeń i wszystko
      jest ok. Wg. mojego lekarza jedynym przeciwwskazaniem jest złe samopoczucie
      kobiety (np. zawroty głowy).
      Dodatkowo moja położna powiedziała mi że jak zaczną się skórze porodowe a
      jeszcze nie będzie czas jechac do szpitala to mam wchodzić do ciepłej wody
      najczęściej jak się uda. Łagodzi skórcze i ponoć wspaniale przygotowuje kanał
      rodny
      • misia9944 Re: kąpiel? 01.02.07, 21:48
        ja wlasnie wyszlam z kapieli, czuje sie jak nowonarodzona wink
    • ivvvo Re: kąpiel? 01.02.07, 22:07
      Wydaje mi sie ze chodzi o goraca kapiel, bo na pewno nie o kapiel wogole wink
      • ulakoszula Re: kąpiel? 02.02.07, 06:56
        W szkole rodzenia usłyszałam że jeżeli kobieta dobrze się czuje w gorącej kąpieli to nie ma przeciwskazań. Natomiast ważne aby ktoś czuwał czy nie zasłabła i pomógł wyjść z wanny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka