Dodaj do ulubionych

Czym smarować chleb dziecku z alergią?

10.03.07, 17:27
Witam.. moja córeczka prawdopodobnie jest uczulona na białko mleka krowiego
więc masło na chlebek odpada.. czym w takim razie można smarować pieczywo??

Sobie smaruję Ramą - karmię więc też odstawiłam nabiał, ale czy małej też mogę
dać Ramę?
Obserwuj wątek
    • zebra51 Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 10.03.07, 22:01
      Hej, myslę, że jeśli córeczka jest alergikiem, to trzebaby było wstrzymać się
      równiez z chlebem i potrawami zawierajacymi gluten. Moja lekarka kazała nie
      dawać pieczywa do roku, Tymo też alergikiem.
      • ada1122 Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 11.03.07, 09:39
        Witam, na gluten nie jest uczulona.. chlebek wcina i nic jej nie jest, pediatra
        podejrzewa właśnie białko mleka krowiego.. a chlebek kazała dawać..
        • umaleks Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 12.03.07, 08:15
          a jak się u niej ta alergia objawia?
          • finka11 Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 12.03.07, 09:35
            Jak u mojego szkraba podejrzewali alergię na białko mleka sama smarowałam chleb
            oliwą z oliwek, całkiem smaczne. Teraz daję mu produkty mleczne i jest ok. Ale
            czasem wysypuje mu twarzyczkę, wygląda to jak zwykłe pryszcze, czy tak się
            objawia alergia. Tylko nie zauważyłam korelacji pomiędzy występowaniem wysypki,
            a dietą mleczną, przetwory mleczne daję cały czas, a pryszcze są raz na jakiś czas.
          • ada1122 Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 13.03.07, 18:11
            od 5 m-cy trze nosek i oczka bardzo często, ponadto od czasu do czasu ma plamki
            czerwone na twarzy oraz nasiloną ciemieniuchę na główce.. mówiłam to pediatrze i
            kazała odstawić totalnie nabiał na jakiś czas, żeby sprawdzić czy to nie po tym.
            I faktycznie po 2-ch tygodniach diety bez nabiałowej wymienione objawy
            alergiczne się zmniejszyły, więc może to jednak to. Czy wiecie w takim razie
            kiedy taka alergia najczęściej mija??
            • 1979ju Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 16.03.07, 13:54
              Znalazłam przy okazji także wklajam mamom alergików, jest tam też o smarowaniu
              pieczywka:
              artelis.pl/art-238,2,28-0,Rodzina,Oswoic_atopowe_zapalenie_skory_-_darmowy_fragment.html
              Pozdr, Asia z Tosiem.
            • asw3 Re: Czym smarować chleb dziecku z alergią? 20.03.07, 12:30
              Witajcie, ada1122 mam pytanko jak odstwiałaś nabiał to co z mleczkiem
              modyfikowanym ??? czy czymś zastępowałaś ??? U nas podobnie - czasami czerwone
              plamki na policzkach i trze nosek i oczka - lekarka wczoraj zasugerowała że to
              czasowa nietolerancja nabiału! Jak sie w organizmie skumuluje to wtedy pojawiają
              się ww objawy. Jest ogromna różnica pomiędzy nietolerancją a alergią -
              nietolerancja mija około 2 roku życia smile
              Czekam na info.
              • ada1122 Do asw3.. odpisz, proszę! 20.03.07, 21:32
                Witam, nigdy nie dawałam mleka modyfikowanego, karmię piersią.. więc sama jestem
                na diecie bez nabiałowej.. i daję małej Sinlac z Nestle.

..no to mnie pocieszyłaś z tą nietolerancją.. być może to właśnie to.. moja
                Natka od czasu do czasu ma też nasilenie ciemieniuchy i bardzo często ropkę w
                oczkach. Czy chodzicie z oczkami do okulisty? Myśmy byli już trzy razy i za
                każdym razem dostawała antybiotyk w kroplach do oczu.. i teraz znowu pediatra
                kazała się przejść do okulisty.. pewnie po kolejny sad a wydaje mi się że to
                właśnie z tego nabiału ma takie objawy.. na alergię też właśnie nie za bardzo
                mi to wyglądało, bo na reszcie ciałka nie ma żadnych plamek (na szczęście)..

Co jeszcze mówiła Twoja lekarka.. jak długo trzeba odstawiać ten nabiał.. do
                2-go roku życia?
                Pozdrawiam.
                • asw3 Re: Do asw3.. odpisz, proszę! 22.03.07, 12:21
                  Dopiero dzisiaj weszłam na forum.
                  Mój syncio tylko raz miał ciemieniuchę (tak w sierpniu) co do oczek to trze
                  czasami dosyć mocno ale nie ma ropki tylko czasami wysypkę na powiekach.
                  Nie bylismy u okulisty nawet na to nie wpadłam a i pediatra nawet nie sugerował.
                  Napiszę co mówiła moja lekarka w odniesieniu do mojego synka - to lekarz
                  prywatny nie z przychodni, szukany dosyć długo wiec mam nadzieję że w miare dobry.
                  Ta przejściowość wysypki tak jak pisałam może wiązać się z kumulacją w
                  organizmie białka. Gdy się pojawi to w pierwszej kolejności mam odstawić
                  słoiczki w których jest nabiał. A ewentualnie później mleczko i zmienić na
                  sinlac - choc raczej nie jest to odpowiedź na mleko modyfikowane bo synuś mój
                  dostaje je od 2 tygodnia zycia i jak był maluszkiem pił nawet 1 litr dziennie i
                  wszystko grało także raczej to nie to.
                  Przy alergii dziecko ma suchą skórę albo wysypkę na zewn. części rączek i nóżek
                  okolice łokci, no i jest swędząca. U nas ciałko jest oki. Czasami wysypka
                  posiewa sie na powieki przy ząbkowaniu. Przy nietolerancji gdy odstawisz produkt
                  uczulający reakcja jest prawie natychmiastowa. Co prawda synuś nie je nabiału w
                  słoiczkach od 2 dni ale poprawa niewielka. Ja mam odstawiać nabiał tymczasowo
                  jak coś wyjdzie. A jeszcze jedno dodała że prawie nigdy nie udaje się znaleźć
                  produktu który uczula - trzeba próbować ale hmmm - oczywiście przy tak
                  malutkich dolegliwościach.
                  Około 2 roku zycia dojrzewa układ pokaromowy na tyle żeby tolerować nabiał.
                  Dostałam maść ale robioną na zamównienie mam posmarować te miejsca jak zejdzie
                  to na 100% jest to nietolerancja nabiału. Na razie z tym zwlekam bo chcę
                  sprawdzić efekt odstawienia słoiczków z nabiałem.
                  Napisz co Twój lekarz twierdzi ???
                  • ada1122 Re: Do asw3.. 22.03.07, 16:33
                    Bardzo dziękuje za odpowiedź.. ja Ci niestety nie pomogę ponieważ mi nic takiego
                    pediatra nie mówiła, tylko tyle żebym odstawiła ten nabiał (ja - bo karmię, a
                    mała i tak nie dostawała nabiału) bo to może być alergia na białko mleka
                    krowiego, o żadnej czasowej nietolerancji nie wspominała sad .. nic poza tym nie
                    doradzała stąd moja wcześniejsza prośba byś mi coś więcej napisała.
                    Wydaje mi się, że odkąd odstawiłam nabiał jest lepiej, tzn już nie trze tak
                    często tego nochalka i oczek.. my jeszcze podejrzewamy uczulenie na banany muszę
                    je odstawić i sprawdzić czy będzie lepiej. Mogłabyś mi jeszcze napisać skład tej
                    maści robionej..? ja smaruję Laticortem 1%
                    Pozdrawiam, Ada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka