julia00 Re: Kwiecień 2003 04.07.03, 17:28 hej wczoraj byłyśmy u doktora. Julka waży już 6080g. Pytałam o te kupki i łapczywe jedzenie i pan doktor powiedział, że skoro dobrze przybiera na wadze i się najada to niech sobie je jak chce i kupki też niech sobie robi takie jak chce. Dowiedziałam się też że u takich dzieci normalna jest ilość np. 10 kupek na dzień, jak także 1 na tydzień. A moja Julcia od 2 dni jak włożę jej do rączki zabawkę (piszczącego misia) to go utrzymuje, a nawet próbuje włożyć go do buzi i coraz częściej jej się to udaje.Dziś w nocy przespała 3,5 godziny . Pozdrawiam was wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
dusia7 Re: Kwiecień 2003 04.07.03, 20:05 Hej, Muszę sie podzielić z wami moją radością. Moja Klaudia od trzecd dni chwyta wszystkie zabawki w zasięgu jej małych rączek. Oczywiście często jeszcze jej to nie wychodzi. Nnajbardziej upodobała sobie tarmoszenie słonia za uszy i ciągnięcie za nogi żyrafę. Oczywiście probuje wlozyc sobie do buźki wszystkie pochwycone zabawki. pozdrawiam Dusia Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 04.07.03, 22:42 Cześć, My obecnie leczymy problemowe kupki przy pomocy Lakcidu. Mój Julek też uwielbia pozycję półsiedzącą. Lubi jeździć w wózku - nidgy stać, i to samo dotyczy samochodu. Za tydzień kolejne szczepienie oraz ważenie i mierzenie - aż się boję ile teraz będzie - pewnie zacznioe podchodzić pod 8 kilo... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
renatao1 Re: Kwiecień 2003 05.07.03, 19:16 Jestem mamą Kasi - 8.04.2003. Martwi mnie jej waga. Piszecie, że wasze dzieci ważą 6-7 kg, a moja mała około 5kg. Przy urodzeniu 3250. Pediatra nie zgłasza jednak żadnych uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzior Re: Kwiecień 2003 07.07.03, 13:45 Moj synek urodzil sie tez 8.04. Wazyl przy urodzeniu 3700 teraz wazy 5400. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 07.07.03, 19:39 Nie ma co martwić się wagą. Po prostu nasze są grubaskami. Wasze też mają wagę w normie. Najważniejsze, że przybywają. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
nulusia Re: Kwiecień 2003 08.07.03, 17:53 Cześć! ja nazywam się Kaśka i jestem mamą Kacperka który urodził sie też 8,04,03. Moj mały od razu był duży ważył 3,80 , a teraz 6,20. Chłopak to chłopak- więcej potrzebuje jedzenia (moj wiecznie głodny). Od początku musialam go dokarmiac butelką- a teraz to pierś on traktuje jak przekąskę m.dz butelkowymi posiłkami. Nie martw sie wagą - ważne że rośnie. Pozdrawiam Ciebie i Kasię. Kaśka mama Kacpra Odpowiedz Link Zgłoś
krajka1 Re: Kwiecień 2003 17.07.03, 23:22 Hej! Też jestem mamą prawie 3,5miesięcznej Kasi. Moja Kaśka urodziła się 7.04.03 i też jak na razie nie jest kolosem. Wagę urodzeniową miała 3700, a teraz waży pewnie około 5000, dosyć powoli przybiera na wadze, ale po zrobieniu wszystich badań, wyszło naszemu pediatrze, że "ten typ tak ma". POza tym nasze bobo od prawie dwóch miesięcy przesypia całe noce, tzn. zasypia ok.22, 22.30 i budzi się o 6 albo nawet o 7, ja jestem happy, ale może powinnam ją budzić w nocy na dodatkowe karmienie? Poza tym jest rozkoszna, jak zresztą każde takie maleństwo . Renata skąd jesteś? Może jakieś spotkanie albo pogawędka na gg (moj nr 4996174)? Ja jestem z Warszawy. POzdrawiam! Ewentualnie czekam na jakies wieści. Pola Odpowiedz Link Zgłoś
renatao1 Re: Kwiecień 2003 19.07.03, 11:09 Hej! Jestem z Lublina, a na gg chętnie porozmawiam (4904332). Moja mała trzy dni temu ważyła 5000. Pediatra twierdzi, że to ok i nie zaleca na razie żadnych badań, chociaż ja chyba sama coś zrobię prywatnie. Zwłaszcza, że mamy duże problemy z brzuszkiem, które craz bardziej się nasilają, mimo mojej diety. Bóle brzuszka są teraz znacznie silniejsze i bardziej dokuczliwe niż dwa m-ce temu. A zawsze myślałam, że wraz z rozwojem będą ustępowały. Kasia do tej pory też przesypiała całe noce. Od trzech dni budzi się chyba z powodu tego brzuszka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cetebe Re: Kwiecień 2003 08.07.03, 17:52 Witajcie! pozdrowienia dla Was i waszych maluszków jestem mamą 2,5m-cznego Jakuba który urodził się w wielką niedzielę tj. 20.04.03r. o godz.22.30 ważył 2700 i 52 cm w tej chwili waży 7kg i mierzy 64cm jest świetny szczególnie kiedy próbuje nas naśldować, dużo gada i pięknie je całuski dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
nulusia Re: Kwiecień 2003 08.07.03, 18:40 Hej mam pytanie do mam karmiacych swe pociechy butelka. Moj Kacper konczy dzis 3 m-ce i zastanawiam sie czy stopniowo nie wprowadzic jemu soczkow i papek. Jak myslicie- to jeszcze za wczesnie? doradzcie prosze. Kaska mama Kacpra (8,04,03) Odpowiedz Link Zgłoś
martab30 Re: Kwiecień 2003 08.07.03, 21:02 Moj Mikolaj 06.07 skonczyl 3 miesiace i moja pani pediatra wprowadzila nam soczek jablkowy.Synus go uwielbia zaczelismy od 5ml dziennie. mama swMikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
dusia7 Re: Kwiecień 2003 09.07.03, 09:20 Hej, Moja Klaudunia podobnie jak twój Kacperek jest karmiona butelką. Uczestniczymy w takim programie badawczym gdzie m.in. są spotkania z dietetykami niemowląt z CZD w Międzylesiu (swoją drogą ciekawe - dietetyk niemowlęcy - co? ha,ha,ha). Otóż ci specjaliści zalecają wprowadzać produkty w posiłkach uzupełniających (soki, owoce, produkty zbozowe, mięso, żółtko itd.)po ukończeniu 4 miesiąca życia (po 120 dniach). Nowe produkty należy wprowadzac kolejno i osobno, obserwując reakcję dziecka i zaczynając od małych ilości, np. 3-4 łyżeczki. I tak w 5 miesiącu życia zalecają podawać mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku, 1x zupkę - papkę jarzynową, skrobane jabłko i/lub sok. Ale pediatra może zalecic rozpoczęcie podawania np soczku już w 4 miesiącu życia. pozdrowienia , Dusia Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 11.07.03, 18:14 witam czy wasze pociechy tez nie lubia jak jest cieplo?(tak od 24 stopni).Moja Julcia w takie dni jest o wiele bardziej marudna. Odpowiedz Link Zgłoś
franioz Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 13:45 Mój Franio też nie lubi wysokich temperatur, marudzi , nie chce spać i nie lubi spacerów. W takie dni wychodzimy wieczorem gdy jest chłodniej. Pozdrawiam Dorota i Franio Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 15:44 witam ponownie! Mam pytanie do mam, ktore narzekaly na spacery. Moje szczescie w wozku przesypia 20 min (przedtem siedze z nia w domu przy cycku z godzine i czekam az zasnie), a potem zaczyna sie ryk. Grzechotki pomagaja na krotko. Jedyne co ja uspokaja to wziecie na rece - oczywiscie w pozycji pionowej. Jest to strasznie meczace bo wozek pozostaje pchac brzuchem. Poza tym pogoda jest taka, ze albo jest za zimno albo za goraco na wyciaganie z wozka. Wkladam ja z powrotem i wtedy znowu ryk. Spacery stracily dla mnie jakakolwiek przyjemnosc, najchetniej siedzialabym w domu-wtedy mala jest spokojna, ladnie spi w lozeczku i bawi sie, ale z drudiej strony zaczynam miec wyrzuty sumienia, no bo dzieci powinny byc na dworze. Pytam wiec: przeszlo waszym, czy cos wymyslilyscie? Ja sie zastanawiam juz nad kupnem nosidelka. Pozdrawiam Agnieszka z Julcia Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 21:31 A wiesz, mój Julek teraz w wózku już znów nie marudzi. Za to w nosidełku w większości ryczy... I weź tu zrozum dziecko. Ale i tak oczywiście go kocham))) Kasia z Julkiem Odpowiedz Link Zgłoś
martab30 Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 21:56 Przyjemne dla mnie spacery staly sie od momentu kiedy Mikolaja przeszdzilam do spacerowki a wiec polepszylam mu "punkt widzenia", od tej pory caly rozpromieniony opowiada mi co widzi po swojemu oczywiscie. Gondola poszla w odstawke ani on jej nie lubil ani ja. Jak to milo spacerowac do tej pory po parku poruszalam sie sprintem i to wiecznie przy ogromie decybeli z gardla mojego synka. Ma taki glos ze myslalam ze w nim jakos "obcy" siedzi. A teraz jest fajnie czego Wam zycze. Acha i pijemy juz soczki) mama sw Mikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
aga_mama_tadzia Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 23:13 witam! mozemy sobie podac rece! moj jasiek juz po 30 minutach spaceru wlacza "syrene". konczy sie na tym ze lazimy od lawki do lawki, oczywiscie na raczkach albo ide do parku, starszego laduje do piaskownicy a z malym chodze dookola co jakis czas podlaczajac go do cyca na pobliskiej laweczce. no i nie chodzimy daleko, by w razie czego ewakuowac sie do domciu. ) pozdrawiam wszystkie mamy ktorym wysiadaja kregoslupy a rece zwisaja juz do ziemi... aga Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 14.07.03, 21:55 ale spi, czy sie bawi? i czy jest nadal "na plasko" czy ciutke wyzej? Ja dzis bylam 40 minut na dworzu z czego 20 Julka przespala a 20 przeryczala Ale tez ja kocham baaaardzo mocno Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 16.07.03, 11:47 czesc wam wczoraj cos mnie podkusilo zeby sprawdzic jaj Julka slyszy. Podobno jak sie glosno klasnie to powinno dziecko odwrocic glowke. A moja nic, tak samo nic na grzechotki. Z kolei na dworzu kazdy halas ja budzi (np. alarm w samochodzie, czy wrzaski dzieciakow), a jak jest u obcych na rekach i slyszy mnie albo meza to odwraca sie. Ale po tym wczorajszym to juz nie jestem tego taka pewna i nie powiem ze sie nie zdenerwowalam. Sprawdzcie prosze, jak to jest u waszych i dajcie znac! Mam tez pytanie do martab30-nie boisz sie o kregoslup malego w spacerowce? A przyjemniejszych rzeczy-od wczoraj Julka chwyta grzechotki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 16.07.03, 16:01 Hej, Mój Julek różnie, albo śpi albo leży i coś gada, albo po prostu patrzy w jeden punkt i myśli)) Waży już 7800 i mam problem z fotelikiem do samochodu. Teraz jeździ w gondoli od wózka, ale to tylko do 9 kilo więc już niedługo. Fotelika 0-13 kilo nie opłaca się więc kupować, a na tych 9-18 napisane jest że dla dzieci od 9 miesięcy albo roku albo nawet dwóch wzwyż. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
martab30 Re: Kwiecień 2003 16.07.03, 20:54 Moj maly od kiedy odkryl ze przyciagajac brudke do klatki piersiowej wymysza u mnie noszenie go w pozycji siedzacej bez opierania sie o mnie pleckami o innej nawet nie chce slyszec. U mnie na kolankach tez juz siada i strasznie sie zlosci jak go chce oprzec o siebie. Gondola jest juz na niego zamala uzylismy jej z 10 moze razy bo maly jak byl chudszy to mial kolki i nie chcial w niej jezdzicSpacerowke mam odchylona pod katem 45 stopni. Maly jest zachwycony(ja tez),spacery zaczely mu sie podobac bo wkoncu cos widzi ale przejazdzka trwa nie dluzej niz 1,5 godziny.Lekarz powiedzial ze Miki ma bardzo ladnie rozwiniete miesnie i jezeli sam sie rwie do siadania to nie nalezy mu tego utrudniac. Mysle ze gdyby mu cos nieodpowiedalo albo go bolalo to dal by mi to poznac po sobie jak to zazwyczaj robi mama sw Mikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
aga_mama_tadzia Re: Kwiecień 2003 16.07.03, 23:57 hej! Mój Jaśko również z rzadka zauważa istnienie grzechotek (za to bardzo lubi pozytywkę), woli patrzeć na mnie niż na przedmiot którym go próbuje zabawić. A z jego słuchem jest wszystko ok., był badany jeszcze w szpitalu, zaraz po urodzeniu. Zamiast grzechotki spróbuj cos mówić do Julki (tak z boczku), może szybciej zareaguje na znajomy głos kochanej mamusi )). Pozdrawiam wszystkie kwietniowe Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nata72 Re: Kwiecień 2003 16.07.03, 18:10 Cześć Jestem nowa na forum (od 2 dni) Moja córcia Dominika urodziła się 15 kwietnia czyli wczoraj skończyła 3 miesiące. Jest radosnym, usmiechniętym dzieckiem. Jej waga urodzeniowa 3450 kilo, wzrost 55 cm. Ważyliśmy Ją tydzień temu przy okazji szczepienia i ważyła (tylko)5300. Po przeczytaniu Waszych postów i wag dzieciaczków zaczełam się martwić, że to trochę mało. Poza tym od miesiąca robi zielone kupki (pisałam o tym na forum zdrowie.)Czy któraś z mam miała podobny problem. Pozdrawiam Renata, mam Dominiki Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 17.07.03, 11:38 mojej kolezanki synek robil zielone kupki jak ona zjadla banana . Posprawdzaj moze swoje menu i poobserwuj . my obecnie na dworze bujamy sie na hustawce (razem oczywiscie) i placz sie skonczyl. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka19 Re: Kwiecień 2003 17.07.03, 22:18 Czesc!!!Moja córeczka urodziła sie 29.04.2003.Wazyła 3.370 i miąła 54cm.Przyszła na swiat przez cc.6 tyg. temu na otatnim bilansie wazyła 4.630.teraz wybieramy sie we wtorek,pewnie zdziwi mnie jej waga bo zorbił sie tłuscioszek , choc karmiona wyłacznie piersią .W nocy wstaje ok 2,3 razy.Zasypia ok 20-21.Jest bardzo silna.LezAc na brzuszku długo trzyma uniesiona wyoko głowe a ostatniopróbuje sama sie przekrecac z plecków na brzuszek.Gaworzy jak nakrecona, a najbardziej rano, jak sie przebudzi .Ma na imie Natalia Julia.Ogólnie fajny z niej bobasek i zycze wszystkim takich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
cetebe Re: Kwiecień 2003 19.07.03, 16:05 ciekawa jestem ile ważą wasze pociechy? nasz jutro o 22.30 skończy 3 miesiąc i waży ponad 8 kg a jak się urodził ważył 2700 g i jest tylko na piersi! czekam na wasze opinie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatao1 Re: Kwiecień 2003 19.07.03, 17:43 Moja mała 8.07 skończyła 3 m-ce i waży 5kg (niestety tylko). Pediatra jednak nie każe się niepokoić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannaz111 Re: Kwiecień 2003 19.07.03, 22:54 Mam pytanko czy są na tym forum mamy z Wrocławia?Chętnie nawiązałąbym jakies osobiste kontakty. Pozdrawiam razem z synkiem Piotrusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 - do nata72 20.07.03, 18:52 Hej! Mój synek też jest z 15 kwietnia! Kiedy skończył trzy miesiące ważył 7800. Dużo gada, lubi pionową pozycję, z półleżenia próbuje siadać, ale w ogóle nie interesują go grzechotki, zabawki, itp. Za to wyrywa sobie włosy z głowy... Pewnie zupełnie bezwiednie. Potem muszę wyjmować mu je z rączki, bo wkłada do buzi. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 20.07.03, 18:57 Mam pytanko - w czym wozicie swoje maluszki w samochodzie? Ja mam gondolę do 9 kilo, ale już nie na długo starczy (3 m-ce 7800g). Foteliki 9-18 są od 9 miesięcy - to chyba strach wozić 5-miesięcznego maluszka? Lepiej kupić 0-13? Tylko czy to się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
dusia7 Re: Kwiecień 2003 21.07.03, 09:19 Cześć, Moja Klaudia też należy do wielkich 3-miesięczniaków (7100 - 3 mies., do tego jest całkiem długa (64-65), ubranka 68-74. Ja woże ją w foteliku 0-13 kg, ale nie wydeaje mi sie ,że na długo jeszcze wystarczy, niedługo będą wystawać jej nogi , hihihi.... Ja bym na Twoim miejscu kupiła fotelik 9-18 kg ale taki, który można ustawiać w różnych pozycjach do leżącej włącznie. Ja będę takiego szukać. Dusia z Klaudią (09.04.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
edyciorka26 Re: Kwiecień 2003 21.07.03, 19:46 Cześć Asiu Mój synek urodził się również 2.04. jednak był o wiele mniejszy (2900 i 54cm). mieszkamy również na Dolnym Śląsku ale niestety nie we Wrocławiu tylko niedaleko Legnicy w Legnickim Polu. Mam nadzieję, że będziemy częściej do siebie pisywać i opowiadać o naszych synciach. Pozdrowienia od Edyty i Kamilka dla Ciebie i twojego synusia. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka19 Re: Kwiecień 2003 22.07.03, 14:29 a my dzis byłysmy na kontroli i Natala wazy 6.070 i ma 63 cm a 29 skonczy 3 miesiące.Urosła jak na drozdzach. A jak sie urodziła to miała 3.370 i 54 cm.Kawał baby sie z niej zrobił.Napiszcie co juz umieja wasze pociechy to sobie porównam z moja kruszynka Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 22.07.03, 20:27 Moja Julka jest z 25 kwietnia. W piatek wazyla 6500g. Potrafi juz przewracac sie z brzucha na plecki. Odwrotnie udawalo jej sie do tej pory w nocy podczas snu.Od wczoraj "cwiczy" siadanie-tzn jak polezy oparta na moim przedramieniu to sie tak spina i siada. Lubi ogladac swoje odbicie w lustrze i smieje sie do tej dzidzi od ucha do ucha.No i oczywiscie cos tam po swojemu gaworzy. Zaczyna tez pomalu chwytac zabawki-najpierw to bylo dotykanie ich piastkami, a obecnie otwiera raczke i stara sie zacisnac w momencie jak grzechotka znajdzie sie w jej raczce. Strasznie macha raczkami i nozkami, a jak jest na brzuszku (potrafi wytrzymac z glowa uniesiona ladne pare minut) i widzi jakas zabawke to tez stara sie wyciagnac raczke do niej albo tak sie rusza cala az sie triszke do niej przesunie. A jak Twoja? Ja mam pytanie do mam karmiacych tylko piersia-dopajacie dzieci w te upaly? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
nata72 Re: Kwiecień 2003 23.07.03, 14:26 Ja karmię prawie tylko piersią na żadanie. Jak Mała skończyła 3 misiące je średnio co 2 godziny, więc myślę, że pić się Jej nie chce. Jak idziemy na spacer to zapobiegawczo biorę w butelce herbatkę Hippa (Mała jest bardzo niecierpliwa i jak chce jeść to musi być natychmiast, urządzała nam z tego powodu dzikie awantury na spacerach). Jeśli się obudzi i bardzo płacze, a jesteśmy daleko od domu to Jej daję herbatkę. Pozdrawiam Mama Dominiki Odpowiedz Link Zgłoś
nata72 Re: Kwiecień 2003 23.07.03, 14:28 Czy podajecie swoim dzieciom witaminy? Ja podaję 2 krople D3 i 5 kropli Multicebion, ale dzisiaj się dowiedziałam, że niepotrzebnie daję Multicebion. Jak to jest u Was? Pozdrawiam Renata, mama Dominiki Odpowiedz Link Zgłoś
julia00 Re: Kwiecień 2003 23.07.03, 16:48 my tez łykamy witaminke D3 2 kropelki dziennie. Tak zalecil pediatra i o niczym innym nie wspominal jak na razie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edyciorka26 Re: Kwiecień 2003 26.07.03, 23:22 A co to się stało mamy kwietniowe, że nikt nic nie pisze na naszym forum? Czyżby dzieciaczki nie dawały chwilkę odpocząć? A może wszyscy wyjechali na wakacje? Pozdrowionka od Edyty i Kamilka. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 26.07.03, 23:50 Ja daję jedną kroplę D3 i 5 Cebionu- multi, ale mój mały może mieć mało witamin, bo jest alergikiem więc jestem na diecie eliminacyjnej. A w kwestii fotelików - próbowałam w sklepie włożyć Juliusza do tych 0-13, noi w sumie nie opłaca się tego kupować bo za miesiąc wyrosnie. Ma 67 cm. A w tych 9-18 siedzi taki złożony, bo ma jeszcze zbyt miękki kręgosłup. Marnie. Nie bardzo wiem, co robić... Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiakubusia Re: Kwiecień 2003 28.07.03, 09:22 Mój Kubulek ma już ponad 3,5 miesiąca. Wczoraj wróciliśmy z 3 dniowego weekendu na Kaszubach. Było bosko, Kubuś był bardzo grzeczny. Napiszcie od kiedy zaczęłyście nosić swoje dzieci w nosidełkach. Kuba już dość stabilnie trzyma główkę, więc zastanawiam się nad kupnem takiego nosidła. I jeszcze jedno - od jakiegoś czasu Kubuś trzyma główkę tylko na prawą stronę, jak śpi to staram się mu ją odwrócić, ale po chwili znowu ją obraca. Jak leży na brzuszku, to też przewraca się na plecki w prawą stronę. Jak leży na pleckach to odgina się i robi "mostki" również tylko na prawo. Trochę się niepokoję, że będzie miał płaską łówkę z jednej strony. CZy Wy również miałyście taki problem. Jak sobie z tym poradzić. Z neurologicznej strony niby wszystko jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
franioz Re: Kwiecień 2003 28.07.03, 13:22 Cześć Ja Frania zaczęłam nosić w nosidełku jak skończył 2,5 miesiąca. tak wychodzimy na spacery bo inaczej (w wózku) jest płacz i bieg do domu. Teraz synuś ma 3,5 miesiaca i próbuje się podnosić do siadania (czasami mu to wychodzi), myśle ze już niedługo będzie siadał samodzielnie. Polecam nosidełka, które mozma nosić przodem i tyłem , dziecko moze wybrać pozycję. Pozdrawiam Dorota i Franio Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiaolusia1 Re: Kwiecień 2003 29.07.03, 13:17 Witam serdecznie Was wszystkie! Jestem nowa na forum i nie bardzo wiem jak sie tutaj poruszać, mam nadzieję, że z Waszą pomocą szybko się nauczę. Jestem mamą Olka ur. 10. 04, (cesarka) mieszkamy w Poznaniu. Małego karmię sztucznie (trzeba mieć teraz odwagę żeby się do tego przyznać przy tej ogólnonarodowej nagonce na karmienie piersią), jest wesoły, zdrowo rośnie i przybiera na wadze. Cieszę się że znalazłam to forum - dzieki wam wiem że "numery" mojego dziecka nie sa niczym szczególnym. Długi czas walczyłam z kupkami, które jak widze też niepokoją większość mam. Obecnie pałaszujemy nowość NAN HA SENSITIVE- sprawdza się świetnie. Poza tym własciwie dopiero od czasu jak mały skończył 3 miesiące zaczął spać w dzień - wcześniej programowo odmawiał snu. Serdeczne pozdrowienia Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
jolach73 Re: Kwiecień 2003 29.07.03, 22:20 No dziewczyny czy ktoś już wrócił z wakacji. My właśnie wczoraj wróciliśmy tzn. Mama, Tata, Kaja no i ten najmniejszy Kornel. Wakacje super mały nawet nie zauważył zmiany klimatu, byliśmy na Pólwyspie Helskim pokonaliśmy 640 km a mały jakgdyby nigdy nic spał obudził się tylko dwa razy w dwóch największych miastach Łodzi i Toruniu wcześnie zaczął to zwiedzanie. Spodobały mu się wypady na plaże gdzie smacznie spał w wózku w cieniu parasola, a spacery brzegiem morza uwielbiał. Chyba zostanie marynarzem. No spanie też uwielbiał czyli jednym słowem wyjazd mu służył. Zobaczymy jak się zaaklimatyzuje spowrotem na zakopconym Śląsku. Dziewczyny piszcie jak Wasze kwietniowe dzieciaczki spędziły swoje pierwsze wakacje. Pozdrawiam Jola mama Kaji/13.01.99/ i Kornela /15.04.03/ Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Kwiecień 2003 01.08.03, 21:18 Hej, mój Julek też robi wszystko na jedną stronę, ale dla odmiany na lewo. I też nie bardzo wiem, co z tym robić. Waży już skubaniec 8 i pół kilo... Kasia mama Juliusza (15.04.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
batka9 Re: Kwiecień 2003 06.08.03, 22:42 do mamy Olka jestem zadowolona iz ktoś oprócz mnie przyznaje się do nie karmiena piersią nagonka na takie jak my trwa , ale cóż nie każdy rozumie że można po prostu nie mieć pokarmu mamo Olka ile twój zjada dziennie i ile razy karmisz moja córcia je mało około 600ml na dzień w 5 karmieniach Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiaolusia1 Re: Kwiecień 2003 10.08.03, 20:17 do Batki U mnie było inaczej, pokarmu miałam morze, nie dałam rady psychicznie. Na myśl, ze mały zaraz sie obudzi i będzie chciał jeść robiło mi się słabo. Biust urósł mi z rozmiaru B do E, mleko leciało przy każdej próbie zdjęcia biustonosza, skutkiem były odleżyny na plecach od ramiączek, sutki były tak wielkie, że Mały nie mógł chwycić, pastwił się nad nami cały oddział połozniczy chcąc go nauczyć prawidłowo przystawiać - w konsekwencji wyszłam do domu z zastojem, krwawiacymi brodawkami i postanowiłam odciągać i dawać z butli. To z kolei skończyło się zapaleniem piersi i temperaturą 38,5. Po miesiącu takich walk Małemu zaczęła skokowo wzrastać bilirubina, w Instytucie Pediatrii kazali odstawić moje mleko, po tygodniu Mały zaczął wracać do normy, a ja do normy psychicznej. Uważam, że dla dziecka najważniejsza jest spokojna i kochajaca matka a nie zestresowany kłębek nerwów. Wracając do Twojego pytania, pije mało ok 100 do 120ml w dzień co 3 godziny, w nocy wypija 150 (2 karmienia). Dzisiaj skończył 4 miesiace, waży 7 kg, i z wielka przjemnościa pije soczki dla swojej grupy wiekowej. Jest bardzo wesoły , towarzyski i uwielbia, gdy mu się śpiewa. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ola991 Re: Kwiecień 2003 10.08.03, 23:52 Czesc! Moj synek tez urodzil sie 22 kwietnia. Wazyl 3,5 kg a teraz wazy około 6,5 kg. Jest kochany i bardzo spokojny bo wspaniale znosi czulosci starszej (4 - letniej ) siostry . Nie sprawia nam klopotow, nie ma kolek , dobrze spi w nocy no i chyba co najwazniejsze zasypia zawsze !!!! sam w swoim lozeczku. Niestety nie przewraca sie jeszcze z brzuszka na plecki ale mam nadzieje ze juz niedlugo opanujemy te umiejetnosc. Pozdrawiam wszystkie dzieci i mamy kwietniowych maluszkow, a w szczegolnosci Julie urodzona tez 22 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nata72 Re: Kwiecień 2003 19.08.03, 18:45 Czy Wasze dzieciaczki jedzą coś poza mlekiem z piersi? Od czego zacząć wprowadzać nowe rzeczy? Za miesiąc wracam do pracy i będę musiałą rozszerzyć dietę mojej córci. Pozdrawiam Renata, mama Dominiki Odpowiedz Link Zgłoś