Dodaj do ulubionych

problemy ze snem

05.05.07, 17:30
czy jeszcze jakiś 3 latek budzi się w nocy? moja dziś przespała 1 noc od
bardzo dawna. No i jeszcze śpi w pampersie, a jak jest u was? I jak się
pozbyliście bądz zamierzacie pozbyć nocnej pieluchy?
Obserwuj wątek
    • aniazm Re: problemy ze snem 05.05.07, 22:34
      hejsmile Antek budzi się co noc i w zależności od dnia (a raczej nocy) przychodzi
      do nas do wyrka, albo popłacze i zasypia, albo popłacze i nas woła...wiążę to z
      narodzinami Stasia , bo mniej więcej w tym czasie się zaczęły nocne migracje.

a co do pieluchy, to w zeszłym tygodniu się odpieluchowaliśmy, więc śpi jak
      najbardziej w pieluszcesmile i kupę też do pieluszki robi...
      • kata123 Re: problemy ze snem 05.05.07, 23:24
        Wojtek też śpi w pieluszce, ale za to bez pobudek.
    • iwoniaw Re: problemy ze snem 06.05.07, 17:21
      Mój się już nie budzi, tzn. zdarza się to b. sporadycznie, musiałby się czegoś
      przestraszyć albo _bardzo_ zmarznąć po odkryciu np. Pieluchy nocnej pozbyliśmy
      się metodą zakładania na noc pieluchomajtek huggiesa ze znikającymi po zmoczeniu
      obrazkami, pod hasłem "majtki nocne" (że niby pieluchy w ogóle od razu
      porzuciliśmy tak w dzień, jak i w nocy wink) oraz obowiązkowego sikania przed
      snem. Z czasem "majtki nocne" przestały być huggiesowe (gdy obrazki po nocy na
      dobre przestały znikać), a zaczęły bieliźniane.
      • lila1974 Re: problemy ze snem 06.05.07, 20:13
        Nela pożegnała się z pieluchą dość dawno.
        Śpi jak aniołek.
        Jesli się przebudza, to tylko po to, by znaleźć siostrę i przytulić się do
        niej smile
        • lulla1 Re: problemy ze snem 06.05.07, 21:25
          jak możesz to napisz czy sama zrezygnowała z pieluchy, czy też jakoś inaczej
          /np. wysadzanie w nocy /?
          • lila1974 Re: problemy ze snem 09.05.07, 01:06
            Generalnie to ja jestem za leniwa na nauczanie, choć miewam czasami przebłyski
            weny smile

Do ubikacji chadzałam razem z córkami. Rytualne siku rano odbywało się
            zespołowo. Ja na kibelek, one na nocnik. Znaczy podbudowa teoretyczna była. A
            potem, gdzies w okolicach 2 r. ż. przychodził czas na częste pytania "chcesz
            siusiu?", "chcesz kupkę?" i bez czekania na odpowiedź szast na nocnik.

dziecię powoli zaczynało łapac w czym dzieło i powiadamiało mamusię o ... siku
            lub kupce już znajdujących się w pieluszce. Odbierałam to jako dobry znak.

Potem ściągałam pieluchę, pytałam i wysadzałam nadal często. Dziecie waliło
            wówczas sobie po nogach, więc dość szybko nabierało wstrętu do takich praktyk.
            Najlepsze jest lato do takich eksperymentów.

Więcej zrobić już się chyba nie dało ... dziecię musiało dojrzeć do swej
            decyzji, co w końcu nastapiło. Jak znajdę, to napiszę, w jakim okresie
            dokładnie.
    • mamamareczka Re: problemy ze snem 06.05.07, 22:30
      Marek nie budzi sie w nocy i śpi bardzo spokojnie ale pobudki robi nam juz
      miedzy 6:30 a 7:00 i nadal spi w pampersie smile
      w ciagu dnia nie używa pieluchy
    • kkatie Re: problemy ze snem 08.05.07, 21:41
      musze przyznac, ze moje dzieci sa kochane jesli idzie o spanie. Przemek od 3mca
      zycia przesypia cale noce, nawet przy zabkowaniu sie nie budzil. mial natomiast
      pewne 'razy', kiedy cos mu sie przysnilo i wolal mnie z placzem przez sen. ale
      to na palcach policzyc. oprocz tego zasypia sam w swoim lozeczku, Szymonek tez
      juz jest tego nauczony, wiec w tym wzgledzie mam luz.
      a jesli idzie o pieluche, to moje starsze dziecie jest w tym wzgledzie
      niereformowalne. kupe robi tylko do nocnika, co okupione jest bolem, poniewaz
      moj synek ma straszne zaparcia, w tej chwili juz nawykowe, nie spowodowane
      jedzeniem, choc zaczelo sie to w zeszlym roku w lipcu od zmiany mleka. w kazdym
      razie jak na razie mu tak zostalo. kupki sa co 4-5 dni, dlatego udalo mi sie go
      nauczyc na nocnik. siku caly czas leci w pieluche i rano, i w poludnie, i
      wieczorem. mam za to ambitny plan w te wakacje go odstawic. zobaczymy jak sie
      uda. ale sie rozpisalam, i tak nikt nie przeczyta bo za dlugie smile)
      • lila1974 Re: problemy ze snem 09.05.07, 01:00
        A własnie, że przeczyta smile

W wakacje zdejmij mu pieluchę i niech zaiwania w mokrych galotach tongue_out
        • agatelek2 Re: problemy ze snem 10.05.07, 13:43
          Moje też przesypiają całe noce odkąd skończyły roczek.Nie licząc tych kiedy są
          chore oczywiście.Z pieluchami też nie ma problemów.Synek od roku nie używa
          pieluch a córa ma zakładaną tylko na noc i na wyjścia z domu.
          Sorki-może zabrzmiało to tak jakbym sie chwaliła ale tak nie jestsmileNaprawdę mam
          kochane dzieci jeśli chodzi o spanie i pieluchy wink))))))Bo z innymi rzeczami to
          różnie bywa.
          • lila1974 Re: problemy ze snem 10.05.07, 13:55
            Absolutnie nie brzmi jak przechwałki smile
            • agatelek2 Re: problemy ze snem 12.05.07, 07:33
              wink))))))))))))))
    • kornelcia75 Re: problemy ze snem 11.05.07, 13:53
      Maksio dośc pózno przestał siadac na nocnik jakieś 2-3 mc temu ale...
      no własnie załozyłam mu pieluche na noc,a on rano zdejmuje ją i siada na nocnik
      no to dałam spokój i nigdy juz nie nakładałam na noc.Zadnej wpadki nie mieliśmysmile
      • 1234t4 Re: problemy ze snem 24.05.07, 11:02
        moja gwiazda 3,3 juz dawno nie nosi pieluchy.Przesypia całą noc tylko, że już
        od jakiegos roku w ogóle nie śpi w dzień. Dzieci moich koleżanek nawet 4,5
        letnie śpią w dzień. Mojej za nic w świecie nie można uśpić w ciągu dnia.
        Poszła by spac o 17.00 ale to juz za późno. Czy wasze dzieci śpią w dzień?
        • maw3 Re: problemy ze snem 24.05.07, 12:24
          Moja Ola jest idealnym dzieckiem do spania.Przezyła całe noce odkąd skończyła
          4-ty miesiąc życia.Tak na dobrą sprawę to nie wiem co to nieprzespane nocki
          przy dzieckusmile.Teraz idzie spać ok.22.30 a wstaje o 9.30 rano. W dzień śpi
          przez godzinkę ok.14.00. Niestety na noc zakładam jeszcze pieluchę,ale u nas
          pieluchy w ogóle były długo ze względu na koszmarne zaparcia.
          • maw3 Re: problemy ze snem 24.05.07, 12:29
            Jesssu, przesypiała - nie przeżyła, chyba za głośno radio mam nastawione i
            piszę co słyszę....smile
        • lulla1 Re: problemy ze snem 24.05.07, 20:04
          Ala nie śpi w dzień już od bardzo dawna,chyba od 15 mc skończyła definitywnie
          sypiać w dzień. A przydałoby jej się bo bywa bardzo zmęczona.
    • marioladabr Re: problemy ze snem 25.05.07, 12:40
      Mój 3latek (skończone pod koniec marca) budzi się w nocy i niestety przyłazi do
      naszego łóżka... zaczęłam stosowanie nagród za przespaną noc we własnym łóżku.
      Zakupiłam takie magnesiki na lodówkę z postaciami z bajek i wieczorem mały
      wybiera jeden magnesik, który rano (jeśłi prześpi u siebie całą noc) przyklei.
      Chyba pomału zdaje to egzamin, bo w tym tygodniu 2 nocki były bez migracji. Co
      do pieluszek, to już dawno zapomniałam co to jest. Mam cudowną nianię, która
      oduczyła Michałka od pieluszek jak miał 2 latka. A w ciągu dnia potrafi
      przespać nawet ponad dwie godziny (ale akurat cieszę się z tego bo w
      przedszkolu też będzie leżakował)
    • gika_gkc Re: problemy ze snem 28.05.07, 14:02
      rzadko się budzi - zazwyczaj przesypia całą noc
      nadal śpi z pieluchą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka